Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer DV-717 jako odtwarzacz CD

bl4ck

Rekomendowane odpowiedzi

Witam swego czasu posiadałem kiedyś dvd pioneera dv-717 do którego miałem mam wielki sentyment, ale nigdy nie służył mi jako odtwarzacz cd w tamtym czasie lecz dvd, czy na dzień dzisiejszy sprzęt ten sprawdził by się jako odtwarzać właśnie płyt audio cd przy czym był by to "dobry" poziom grania :) ?

Pozdro

https://www.audiostereo.pl/topic/145306-pioneer-dv-717-jako-odtwarzacz-cd/

Niestety jakość dźwięku 717 z płyt CD i wyjść analogowych jest poniżej przeciętnej. Można natomiast sprawdzić jak się spisze w roli transportu dla osobnego DACa po koaksjalu.

3 hours ago, McGyver said:

Niestety jakość dźwięku 717 z płyt CD i wyjść analogowych jest poniżej przeciętnej. Można natomiast sprawdzić jak się spisze w roli transportu dla osobnego DACa po koaksjalu.

Czy generalnie odtwarzacze dvd dobrze sprawdzaja sie jako transporty? Sa jakies plusy tego ze na transport wybiore dvd a nie cd?

Pytam bo wlasnie kupilem irDac II i jezeli nie wymienie lasera w cdp xb930qs bede musial kupic jakis inny transport.

A druga sprawa to czy warto modyfikowac tego soniaka? Da sie z niego cos wycisnac?

5 minut temu, Uchatek napisał:

Czy generalnie odtwarzacze dvd dobrze sprawdzaja sie jako transporty?

Generalnie, nie. 

5 minut temu, Uchatek napisał:

Sa jakies plusy tego ze na transport wybiore dvd a nie cd?

Nie ma.

6 minut temu, Uchatek napisał:

nie wymienie lasera w cdp xb930qs

Tam jest KSS213. Jak sam nie potrafisz to ja Ci wymienię.

7 minut temu, Uchatek napisał:

czy warto modyfikowac tego soniaka?

Pod kątem CD zintegrowanego - nie. Pod kątem żródła sygnału cyfrowego dla zewnętrznego DACa - tak.

1 minute ago, McGyver said:

Generalnie, nie. 

Nie ma.

Tam jest KSS213. Jak sam nie potrafisz to ja Ci wymienię.

Pod kątem CD zintegrowanego - nie. Pod kątem żródła sygnału cyfrowego dla zewnętrznego DACa - tak.

A moze daloby sie go zlampizowac, bo o takim czyms tez myslalem.                  Jest sens?

W dniu 16.07.2019 o 21:04, Uchatek napisał:

Czy generalnie odtwarzacze dvd dobrze sprawdzaja sie jako transporty? Sa jakies plusy tego ze na transport wybiore dvd a nie cd?

Oczywiste.. że dobrze się sprawdzą.. te wyższej klasy.. jak 717 i jemu podobne 

..a plusem jest.. że każdy lepszy dvd ma wyjścia cyfrowe..

W dniu 16.07.2019 o 16:46, bl4ck napisał:

dvd pioneera dv-717

Jedyny sposób by się dowiedzieć.. to sprawdzić w swoim systemie..

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Do niedawna w takiej roli działał u mnie dv-610 też od Pioneera, zawsze podpięty pod jakiegoś DAC-a, bo co tu ukrywać analogiem w takich modelach nie ma co sobie głowy zawracać, to po coaxialu jakoś grało, tylko tyle że ja korzystam raczej ze streamingu i plików. Temat Cd u mnie był zawsze traktowany po macoszemu ? i zawsze brakowało na to pieniędzy, nie miałem styczności w moim systemie z dobrym Cdkiem więc mnie dvd wystarczało najpierw z nostromo 3,stream magic 6,a teraz atoll ST200. 

Jednak przyszedł na niego czas miał 10lat od nowości 0 problemów, i sprzedałem a na jego miejsce wpadł darowany od Kolegi bluray Phillips BD7500MKII z fajną naprawdę sekcją analogową. 

Tak to u mnie wygląda ale każdy ma inne wymagania, jednak kiedyś zawita u mnie cd z prawdziwego zdarzenia ?. Pzdr

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 16.07.2019 o 21:04, Uchatek napisał:

Pytam bo wlasnie kupilem irDac II i jezeli nie wymienie lasera w cdp xb930qs bede musial kupic jakis inny transport.

A druga sprawa to czy warto modyfikowac tego soniaka? Da sie z niego cos wycisnac?

Nie miałem 930QS a kilka Sony z serii 5 i 7 ES i jako transporty CD były w przedziale bardzo źle do źle .

Marantz CD52 gra w tej roli lepiej .

Używam od nowości S35 Panasonica i w zestawieniu z modyfikowanym na BB Sony 761

przez QAudio albo innym - 720 żadnych przykrości nie odczuwam. 

Polecam ocenę organoleptyczną ? plus przejrzysty kabel.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 minut temu, audioburak napisał:

Używam od nowości S35 Panasonica i w zestawieniu z modyfikowanym na BB Sony 761

przez QAudio albo innym - 720 żadnych przykrości nie odczuwam. 

Ni cholery nie rozumiem ?

Po kolei - porównuję DVD S35 z modyfikowanym CD Sony 761 - zegar + 2604 BB ( QAudio )

oraz niemal seryjnym CD Sony 720 i wrażenia odsłuchowe są porównywalne.

Niewielkie różnice w zbyt gładkim, mniej agresywnym brzmieniu, ale to tylko na niektórych

utworach z instrumentami akustycznymi. Uważam, że warto sprawdzić konkretny model.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Też używałem DVD S-35 i uważam go za bardzo udany i warty polecenia odtwarzacz. Nawet po przejściu z kd na stereo zostawiłem go sobie do nielicznych płyt dvd-audio.

Niestety, dziś już ich mało zostało, a nastepcy od Panasonica są do bani. (Też miałem, pognałem w cholerę.)

Warty zainteresowania jest też S-75, który różni się jedynie wielokanałowym wyjściem. (W S-35 jest ta sama płyta główna z nieobsadzoną sekcją wyjściową 5.1 i dopisane opcje dvd-audio 5.1 w menu.) To model produkowany w tym samym czasie, więc już też emeryt.

Potwierdzam, w moim przypadku Pioneer, zastąpił właśnie tego panasa, U mnie,wyskoczyl błąd na wyświetlaczu i nie czytał nic. Podobno uszkodzony laser czy coś. 

Jednak trudno było mi wyrzucać coś co ciężka praca zdobyłem ? więc spakowałem i do piwnicy. Po roku znalazłem podobnego i chciałem reanimowac też mojego, okazało się że mój działa!!! Podarowałem go koledze i służy mu do dziś, juz15lat.Pzdr

No jak pisałem wcześniej u mnie teraz philips Bd 7500mkII, który analog ma na niezłym poziomie. Pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Goldmund sprzedawał swój osławiony odtwarzacz za ciężkie pieniądze i jakoś nikt z recenzentów nie krzyczał że słabo gra po analogu.W środku był chyba najniższy z serii dvd Pioneer :-).

No ba, kiedyś Moon sprzedawał ampli Hiend z bebechami Denona. I co to zmienia, albo pasuje dźwięk albo nie, chyba że liczy się tylko cena to to już hobby nie jest tylko choroba.?

W dniu 21.07.2019 o 13:18, retha napisał:

Goldmund sprzedawał swój osławiony odtwarzacz za ciężkie pieniądze i jakoś nikt z recenzentów nie krzyczał że słabo gra po analogu.W środku był chyba najniższy z serii dvd Pioneer :-).

Cała sprawa opisana kilka lat temu na forum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.