Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 4000 zł

pawel1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

prosiłbym o poradę dot. kupna zestawu kolumny głośnikowe + wzmacniacz (koniecznie z bluetoothem i/lub chromecastem) do 4000 zł za całość. Sprzęt będzie grał w pokoju 30 m^2 i wysokości 3,8 m. Muzyka będzie odtwarzana z laptopa lub chromecasta. Muzyka, której słucham to rock (Radiohead, Velvet Underground, My Bloody Valentine), rap (Kanye West, Tyler the creator, Travis Scott), czasem jazz, czy techno, dlatego szukam czegoś wszechstronnego, ale koniecznie z mocnym uderzeniem w niskich częstotliwościach. Jestem zupełnie zielony w temacie, więc chcę kupić nowy sprzęt (no chyba że ktoś tutaj ma na sprzedaż coś odpowiedniego). Zastanawiałem się nad zestawem NAD C338 + PSB X1T, ale wydaje mi się, że będą za małe na mój pokój. 

Z góry dzięki za pomoc!

https://www.audiostereo.pl/topic/147588-zestaw-stereo-do-4000-z%C5%82/

Do 30 metrów to takie głośniki w sam. Nad C338 ma chromecast akurat, ale to chyba jeden z wyjątków. Ale do każdego innego amplitunera/wzmaniacza można dokupić zawsze coś co również współpracuje z chromecast.

Do 4000 zł potencjalnie wybór jest. Spróbuj jeszcze z Onkyo 8250 z głośnikami Pylon Audio Pearl 37.

Polecam Ci taki zestaw:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

lub w Polsce porozmawiaj ze sprzedawcami i kup sobie Heco Aurora 700 i Nad C356BEE i do tego jakiś tani dac z bluetoothem, albo malinę z dac-em (raspberry pi4 +smsl sanskrit 10th lub inny system moode lub volumio wszystko zintegrowane idealny strumieniowiec).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nad C356 ma sznase zagrać inaczej i lepiej zarazem a niż C338. O Heco można wiele dobrego poczytać. Słuchałem tylko kilka razy Aurora 300 i muszę przyznać zagrały dobrze, więc może model 700 jest jakimś pomysłem.

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje preferencje, rzeczywiście wybór NAD C338 jest dobry, natomiast na pewno musimy poszukać innych kolumn. Jeśli możesz minimalnie zwiększyć budżet, moim zdaniem najlepszą opcją będzie zestaw NAD C338 z kolumnami Heco Aurora 700 (https://www.q21.pl/nad-c338-heco-aurora-700.html). To zestaw spójny z Twoimi wymaganiami w kwestii brzmienia, bez problemu także nagłośni Twój salon. Jeszcze minimalnie drożej masz podobny elektronikę NAD z kolumnami Monitor Audio Bronze 6 (https://www.q21.pl/nad-c338-monitor-audio-bronze-6.html). W tym przypadku kolumny oferują jeszcze więcej swobody, analityczności, przestrzeni.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam jeśli tylko masz taką możliwość do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Moją propozycją jest NAD C326 BEE lub Marantz PM6006, do tego odtwarzacz sieciowy Yamaha WXAD-10. Głośniki dwie opcje, coś cieplejszego Melodika BL40 mk3, lub nie co wyraźniejsze granie z większą precyzją na dole czyli Tannoy Mercury 7.4. W założeniu wyjdzie około lekko powyżej 4000zł, ale mamy konkret napę dla kolumn i solidne podłogówki które powalczą o dobry dźwięk na 30m2.

Pozdrawiam.

16 godzin temu, pawel1 napisał:

Zastanawiałem się nad zestawem NAD C338 + PSB X1T, ale wydaje mi się, że będą za małe na mój pokój. 

świetny pomysł. Te kolumny będą w sam raz na Twoje pomieszczenie. Słuchałeś już? W aktualnej cenie to bardzo dobra propozycja ze wszystkim czego wymagasz ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 20.11.2019 o 20:54, Tonnii99 napisał:

Do 30 metrów to takie głośniki w sam. Nad C338 ma chromecast akurat, ale to chyba jeden z wyjątków. Ale do każdego innego amplitunera/wzmaniacza można dokupić zawsze coś co również współpracuje z chromecast.

Do 4000 zł potencjalnie wybór jest. Spróbuj jeszcze z Onkyo 8250 z głośnikami .

Dzięki za pomoc! Onkyo 8250 wydaje się ok, tylko czy nie jest klasę niżej od tego Nada? Chodziło ci o Pylony 27? Bo nie mogę znaleźć Pylon Audio Pearl 37...

W dniu 20.11.2019 o 22:02, RobG1974 napisał:

Polecam Ci taki zestaw:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub w Polsce porozmawiaj ze sprzedawcami i kup sobie Heco Aurora 700 i Nad C356BEE i do tego jakiś tani dac z bluetoothem, albo malinę z dac-em (raspberry pi4 +smsl sanskrit 10th lub inny system moode lub volumio wszystko zintegrowane idealny strumieniowiec).

Dzięki! Heco Aurora 700 też brałem pod uwagę :). Dlaczego polecasz Nad C356BEE? Z tego co widzę na Niemieckim ebayu jest o 1000 zł tańszy niż w polskiej dystrybucji. To normalne? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak. Bo to jest wyprzedaż. Tam jak coś wychodzi to obniżają ceny a u nas obniżą max. 10%. Ja już kilku znajomym i sobie kupiłem sprzęt za granicą.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Bo to jest wzmacniacz a nie amplituner. Jak kiedysz posłuchasz to usłyszysz różnicę. Sam kiedyś miałem 356bee i w tej cenie to naprawdę dobry sprzęt. Do niego dokup sobie daca z bt lub malinę z nakładką daca. Volumio zainstalujesz na niej i masz fajny stumieniowiec. Jakbyś miał problemy to Ci zdalnie skonfiguruję.

Pylony pearl to też model niżej od heco ms 900.

Jak chcesz taniej to możesz pomyśleć o tannoy mercury 7.4 w uk kupisz nowe z przesyłką do Polski za 1600zł. Oczywiście nowe. Sam moje tannoye precision kupowałem w UK. Mercury 7.4 grają trochę inaczej od heco. Kolega któremu je sciągałem kupil sobie do nich luxmana, używanego, ale hybrydę z pre na lampie. Połączenie fajne. Do Nada wydaje mi się, że lepiej pasują heco. To jest moje zdanie. Najłatwiej dokonywać wyboru po odsłuchu. Każdy ma swoje preferencje. Ja nie lubię ostro grającego sprzętu, gdyż przy dłuższych odsłuchach jest męczący. Dlatego staram się zawsze zgrać wzmacniacz z kolumnami, czasami trzeba łączyć przeciwieństwa.

Mercury 7.4 słuchałem z Nad c352bee granie było w porządku, ale też słuchałem z yaqin ms30l i to połączenie bardziej bym preferował. Tylko znowu lampa ma swoje wymogi i też słabości. Ale yaqin ms30l z mercury to dobre połączenie. Jakbyś był z okolic Lublina to zapraszam.

20 godzin temu, pawel1 napisał:

Dzięki za pomoc! Onkyo 8250 wydaje się ok, tylko czy nie jest klasę niżej od tego Nada? Chodziło ci o Pylony 27? Bo nie mogę znaleźć Pylon Audio Pearl 37...

tak, zgadza się dobrze piszesz. Sądzę że ten Nad będzie lepszy. Chociażby dla tego, że jest to czysty wzmacniacz stereo.

Jako zasilanie Yamaha A-S701 ewentualnie trochę łagodniejszy Onkyo 9150, do tego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Należy pamiętać, iż Nad c338 to wzmacniacz klasy D nie słuchałem go, a Nad c356bee mimo wszystko był wyżej planowanym wznacniaczem od 338, faktycznie można plasować jako zastępce jeżeli już 326bee. Który jest zdecydowanie słabszy od 356. 326 też miałem. Proponuję naprawdę posłuchać. Słuchałem wzmacniaczy klasy d z półki cenowej 4-5tys. Zł i szczerze nie zachwyciły mnie. Ale o czywiście są fajne konstrukcje ale to niestety już wyższy poziom cenowy.

Dzisiaj byłem na odsłuchu monitor audio bronze 6 z ONKYO Tx-8270 i mocno sie zawiodłem. Potem przesłuchałem klipsch rp-8000f, również z Tx-8270 i to był strzał w dziesiątkę, dokładnie takiego dźwięku szukałem. Niestety to inna półka cenowa, bo w zestawie 7200 pln, ale to jest ten przypadek, kiedy "dopłać 3000 i będziesz miał..." ma sens, bo nie chcę wydawać 4k na sprzęt, który mi op prostu nie odpowiada. I teraz moje pytanie, czy polecacie jakieś tańsze kolumny porównywalne z tymi klipschami (albo jakąś inną konfigurację do 7000)? Wydaje mi się, że nie ma sensu iść w polecane mercury 7.4 i Heco Aurora 700, bo obstawiam, że wrażenie będę miał podobne jak przy monitorach audio (chyba że po prostu te MA są kiepskie). 

W dniu 22.11.2019 o 22:47, RobG1974 napisał:

Bo to jest wzmacniacz a nie amplituner. Jak kiedysz posłuchasz to usłyszysz różnicę.

No właśnie ten onkyo naprawdę dawał radę z klipsch rp-8000f. Na pewno lepiej zagrałyby z dobrym wzmacniaczem stereo,  ale w tym momencie i tak już grubo bym przekroczył budżet...

Bo klipsche mają wysoką skuteczność. MA są takie sobie i ogólnie ich nie lubię. Ale każdy musi sam posłuchać. Pamiętaj, że pokoje odsłuchowe są czesto wygłuszane i poźniej w domu co Ci się podobało może zagrać bardzo ostro.

Ja wolałbym od klipscha tannoy revolution xf6f lub fyne audio 501. Ale kazdy ma swój gust. Mi z klipscha dopiero forte się podobają i te fajnie grają.

45 minut temu, pawel1 napisał:

Dzisiaj byłem na odsłuchu monitor audio bronze 6 z ONKYO Tx-8270 i mocno sie zawiodłem. Potem przesłuchałem klipsch rp-8000f, również z Tx-8270 i to był strzał w dziesiątkę, dokładnie takiego dźwięku szukałem. Niestety to inna półka cenowa, bo w zestawie 7200 pln, ale to jest ten przypadek, kiedy "dopłać 3000 i będziesz miał..." ma sens, bo nie chcę wydawać 4k na sprzęt, który mi op prostu nie odpowiada. I teraz moje pytanie, czy polecacie jakieś tańsze kolumny porównywalne z tymi klipschami (albo jakąś inną konfigurację do 7000)? Wydaje mi się, że nie ma sensu iść w polecane mercury 7.4 i Heco Aurora 700, bo obstawiam, że wrażenie będę miał podobne jak przy monitorach audio (chyba że po prostu te MA są kiepskie). 

No właśnie ten onkyo naprawdę dawał radę z klipsch rp-8000f. Na pewno lepiej zagrałyby z dobrym wzmacniaczem stereo,  ale w tym momencie i tak już grubo bym przekroczył budżet...

Idealny zestaw dla Ciebie, który odsłuchałeś kosztuje 7200zł, jak podałeś i stwierdziłeś, że to za drogo, a dalej prosisz o propozycje do 7k zł, chociaż na początku miałeś na wydanie 4k zł czyli zwiększyłeś teraz o 3k zł i chcesz nam teraz powiedzieć, że 200 zł "pozbawiło Cię sprzętu marzeń", a my mamy się produkować, bo Tobie nie chce przez "klawiaturę" przejść, że Cię po prostu na taki sprzęt nie stać, przecież to żaden wstyd i liczysz na to, że ktoś Ci taki sam za połowę ceny złoży. Napisz po prostu uczciwie ile masz ma wydanie i tyle, tylko nie pisz, że 7k, bo i tak nikt nie uwierzy.

20 godzin temu, RobG1974 napisał:

Bo klipsche mają wysoką skuteczność. MA są takie sobie i ogólnie ich nie lubię. Ale każdy musi sam posłuchać. Pamiętaj, że pokoje odsłuchowe są czesto wygłuszane i poźniej w domu co Ci się podobało może zagrać bardzo ostro.

Ja wolałbym od klipscha tannoy revolution xf6f lub fyne audio 501. Ale kazdy ma swój gust. Mi z klipscha dopiero forte się podobają i te fajnie grają.

Słuchałem na ok. 16 m2, więc w teorii tak duże kolumny powinny lepiej zagrać na 30 metrach, prawda? Co masz na myśli pisząc ostry? Bardziej precyzyjny, czy buczący :p?

Dzięki za kolejne rekomendacje!

19 godzin temu, radmorek napisał:

Idealny zestaw dla Ciebie, który odsłuchałeś kosztuje 7200zł, jak podałeś i stwierdziłeś, że to za drogo, a dalej prosisz o propozycje do 7k zł, chociaż na początku miałeś na wydanie 4k zł czyli zwiększyłeś teraz o 3k zł i chcesz nam teraz powiedzieć, że 200 zł "pozbawiło Cię sprzętu marzeń", a my mamy się produkować, bo Tobie nie chce przez "klawiaturę" przejść, że Cię po prostu na taki sprzęt nie stać, przecież to żaden wstyd i liczysz na to, że ktoś Ci taki sam za połowę ceny złoży. Napisz po prostu uczciwie ile masz ma wydanie i tyle, tylko nie pisz, że 7k, bo i tak nikt nie uwierzy.

Rzeczywiście, mogłem dać inny tytuł wpisu. Szukam pierwszego poważnego zestawu stereo. Z opinii w internecie przyjąłem, że powinienem zamknąć się w 4-5k, dlatego tyle podałem w tytule, ale w praktyce wyszło, że polecane kolumny nie grają tak jakbym chciał, dlatego zwiększyłem budżet. Moje pytanie o sprzęt do 7k to przejęzyczenie. Nie chodziło mi o oszczędność 200 zł, tylko o sprawdzenie innych zestawów podobnej jakości.

Posłuchaj heco, posłuchaj tannoy ale nie mercury bo to niski model ale revolution xf-6 lub 8, lub ich odpowiedniki fyne audio 501 lub 502. Lepiej kupić dobre kolumny i w przyszłości dołożyć do lepszego wzmacniacza. Wzmacniacz jest mniejszy i łatwiej sprzedać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.