Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  243 członków

Bluesound Klub
IGNORED

Zasilanie liniowe do Node 2/2i

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, k4mil3k napisał:

My wszyscy 🙂

Tak tu się zgodzę 😉. Jak by się nie pisało kwiecistych recenzji o innych sprzętach.. Dystrybutorzy powinni nam płacić za te testy😁.

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Node zawsze było urządzeniem dobrze odsprzedawalnym i trzymającym cenę. Stawiam że to chwilowy trend i zaraz znikną.

Ja się swojego nie pozbywam.

Edytowane przez k4mil3k
20 minut temu, pawel k napisał:

No to Panowie powodzenia z odsprzedażą 😁.. Sorry ale jak widzę ceny niektórych używek to po negocjacji w niejednym salonie można dostać nowy w tych samych pieniądzach . 😂😂. A jak widzę opis w jednej z aukcji cytuję (Streamer mam od nowości. Stoi w szafce nie ruszany od zakupu) to dosłownie pękam ze 😂😂😂

Dla mnie mogą ludzie sprzedawać nawet za 4 tyś a Ty kolego swój egzemplarz za 1 tyś i nic mi do tego. 

Ja tam jestem zadowolony z Node i wystawiam tylko i wyłącznie dlatego że dwa urządzenia nie są mi potrzebne i nawet mam cichą nadzieję że pierwszy sprzeda się Lumin d2 😃

2 minuty temu, dominik082 napisał:

Dla mnie mogą ludzie sprzedawać nawet za 4 tyś a Ty kolego swój egzemplarz za 1 tyś i nic mi do tego. 

Ja tam jestem zadowolony z Node i wystawiam tylko i wyłącznie dlatego że dwa urządzenia nie są mi potrzebne i nawet mam cichą nadzieję że pierwszy sprzeda się Lumin d2 😃

😂😂😂No stres

Teraz, jus6 napisał:

Używa ktoś z was zasilacz ifi ipower X 5V.3A w swoich node. Jakie szumy może Paweł robił jakiś pomiar.

Ja go używałem, wysyłałem go Pawłowi na pomiary gdzieś jest to wcześniej opisane z tego co pamiętam. Ostatecznie lepiej wypadł zasilacz Pawła. 

W dniu 2.01.2022 o 14:47, pawel k napisał:

Bezpiecznik też wiedzie lepszy 😁😉

Temat bezpiecznika to śliski temat 🙂 bo można dostać po głowie na forum hee , ale dla tych juz bardziej zawansowanych w sk®ócie moje spostrzeżenia z tych co posiadam , verictum ,aucharmy wszystkie rodzaje , padis taki ala furu . hi-fi tuning, ahp. i różnej masci aliexpressy , to moje ostatnie odkrycie to gustard" który uważam że jest najlepszy bo najmniej wnosi ,świetny jest równy a robi to co powinien robic czy uszlachetnia lekko bardzo delikatnie doświetla przekaz ,ale nie podbija ani grama basu co jest bardzo częsta przypadłością ,albo jak w przypadku aucharma czerwonego zbyt doświetlona góra i podbicie na dole ,wiadomo to są niunse ale w pewnym momencie w audio uznaje się już to za  ważne . jak bym miał to w ranking mój ranking ustawić to 1 miejsce jednak verictum ten posrebrzany mam z małym minusem za włansie nie równośc w pasmach bo śrenie i wysokie bardzo fajne ale lekka podbitka w dole sie pojawia ,ale znowu trudno to okreslic ma czar swoją magię 😉 , drugi jest gustard i ten bezpiecznik uważam jest mega bo jak ja to lubię to okręślenie fajny stosunek jakość cena a można go w promkach kupic za 100-110pln  i polecam najbardziej tego Gustarda , reszta wymienionych to juz jak by moim zdaniem kwestia doboru pod swój tor bo ich zachowanie bywa różne w różnych gratach 😉

9 godzin temu, Ajrock napisał:

Ja swego też nie zamierzam sprzedawać, jestem zadowolony, wygoda obsługi też swoje robi.

9 godzin temu, pawel k napisał:

Mam dokładnie takie same zdanie. 😉

U mnie o decyzji sprzedaży zaważyła slaba kompatybilność  zewnętrznego daca z Node po coaxialu. Problem leżał po stronie daca. Przy przeskokach na utworach o różnym próbkowaniu dac łapał zawieszki. Przyszło nowe i okazalo się też to lepsze całościowo granie od Node. 

13 godzin temu, pawel k napisał:

A jak widzę opis w jednej z aukcji cytuję (Streamer mam od nowości. Stoi w szafce nie ruszany od zakupu) to dosłownie pękam ze 😂😂😂

Zupełnie tak jak mój - nie ruszam, bo obsługuję (głównie) z tableta 😀 A tak na poważnie, to też planuję sprzedaż mojego Node 2i ale dlatego, że stał się najsłabszym ogniwem w moim systemie.

15 godzin temu, pawel k napisał:

Ja go używałem, wysyłałem go Pawłowi na pomiary gdzieś jest to wcześniej opisane z tego co pamiętam. Ostatecznie lepiej wypadł zasilacz Pawła. 

A jak już tak sobie gadamy o biżuteriach w profesjonalnym zasilaniu na dedykowanych komponentach audio....to pojawia się pytanie w kwestii płytki drukowanej:

standardowe powlekanie powierzchni płytki przez cynowanie ? czy może złocenie chemiczne ?

41 minut temu, k4mil3k napisał:

A jak już tak sobie gadamy o biżuteriach w profesjonalnym zasilaniu na dedykowanych komponentach audio....to pojawia się pytanie w kwestii płytki drukowanej:

standardowe powlekanie powierzchni płytki przez cynowanie ? czy może złocenie chemiczne ?

A jaka różnica cenowo? 😉🤔

8 minut temu, pawel k napisał:

A jaka różnica cenowo? 😉🤔

Partia próbna poszła zamówiona z powłoką cynowaną, bo przy produkcji prototypowej złocenie to lekki kosmos. Docelowo zależnie od ilości produkcji, ale można przyjąć widełki od +35 do +45 pln
PS: produkcja w Polsce, nie żadne Chiny czy inne dalekie kraje...

Ale weź pod uwagę że tak jak mówił kolega @freju trochę tej biżuterii się uzbiera, ziarnko do ziarnka i zbierze się miarka...

Edytowane przez k4mil3k
1 minutę temu, k4mil3k napisał:

Partia próbna poszła zamówiona z powłoką cynowaną, bo przy produkcji prototypowej złocenie to lekki kosmos. Docelowo zależnie od ilości produkcji, ale można przyjąć widełki od +35 do +45 pln

Ale weź pod uwagę że tak jak mówił kolega @freju trochę tej biżuterii się uzbiera, ziarnko do ziarnka i zbierze się miarka...

Podeślij mi jak możesz na pv sumę mniej więcej ile za to wyjdzie z tą złoconą płytką i resztą biżuterii 😁

29 minut temu, k4mil3k napisał:

👍

26 minut temu, pawel k napisał:

Podeślij mi jak możesz na pv sumę mniej więcej ile za to wyjdzie z tą złoconą płytką i resztą biżuterii 😁

Myślę, że to żadna tajemnica więc proszę w wątku, też jestem ciekawy 😉.

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

32 minuty temu, Franz-007 napisał:

👍

No robię zasilacz bez kompromisów na lepszych komponentach w tym dedykowanych do audio. Gniazda miedź powlekana, komponenty Elena, Mundorf, Vishay, Wima.

Będzie czarno i złoto 😉 i pytanie było czy płytkę drukowaną też złocić 😉

Co do ceny, droższy niż Sbooster na pewno nie będzie.

Edytowane przez k4mil3k
44 minuty temu, Franz-007 napisał:

👍

No też prawda 😁

16 minut temu, k4mil3k napisał:

No robię zasilacz bez kompromisów na lepszych komponentach w tym dedykowanych do audio. Gniazda miedź powlekana, komponenty Elena, Mundorf, Vishay, Wima.

Będzie czarno i złoto 😉 i pytanie było czy płytkę drukowaną też złocić 😉

No to zlocimy 😁😁

2 godziny temu, k4mil3k napisał:

Jestem pod wrażeniem i bardzo ciekawy finału 👍.

I jeszcze ciekawi mnie jedna kwestia. Czy będą różnice w pomiarach?

2 godziny temu, k4mil3k napisał:

i pytanie było czy płytkę drukowaną też złocić 😉

A ostateczny montaż u złotnika złotym lutem 😉?

Ja zostałbym przy tradycyjnym cynowaniu. Chociaż jak się bawić...

Edytowane przez Franz-007

Na pewno nie gorsze niż obecnie.
Aczkolwiek obecny zasilacz to i tak jest już bardzo solidny poziom napięcia, i bez wielkich ingerencji w konstrukcję trudno o spektakularne rezultaty. Obecnie mamy 6 uVrms w zakresie 0-100kHz, wiele zasilaczy "ultra" ma poziomy około 20uVrms, więc jak zejdziemy do 3-4uVrms to będzie dobrze.
Ale o tym dokładniej wypowiem się po testach.

Edytowane przez k4mil3k
4 minuty temu, k4mil3k napisał:

Na pewno nie gorsze niż obecnie.
Aczkolwiek obecny zasilacz to i tak jest już bardzo solidny poziom napięcia, i bez wielkich ingerencji w konstrukcję trudno o spektakularne rezultaty, ale o tym dokładniej wypowiem się po testach.

Nie wątpię. Bardziej chodziło mi o to, czy jeżeli ktoś z nabywców napisze, że zmieniło się brzmienie na plus to będzie to miało odbicie w pomiarach. Wiadomo, że pomiary nie zawsze odzwierciedlają to, co słyszymy. Dlatego jestem tego ciekawy tak czysto akademicko, bo i tak bardziej wierzę swoim uszom 😁.

2 minuty temu, Franz-007 napisał:

Nie wątpię. Bardziej chodziło mi o to, czy jeżeli ktoś z nabywców napisze, że zmieniło się brzmienie na plus to będzie to miało odbicie w pomiarach. Wiadomo, że pomiary nie zawsze odzwierciedlają to, co słyszymy. Dlatego jestem tego ciekawy tak czysto akademicko, bo i tak bardziej wierzę swoim uszom 😁.

Jeśli okaże się lepszy od poprzedniej wersji to zasili bluesound node 2i a poprzedznik zasili switcha 😉😁😁

Tak pomiary to nie wszystko, kilka zasilaczy z każdej partii ląduje u mnie zawsze do zestawu audio do "weryfikacji". Ale nie będę Was czarować, gdy zacząłem robić zasilacze (2020 rok) ich poziom szumów wynosił około 30uVrms, potem zszedłem do 16-18uVrms, w obecnej formie jest to 6uVrms, więc deklarowany poziom Vrms obecnie produkowanego zasilacza jest dość "wysoki" - w sensie że niski 🙂 . Ewolucja nastąpiła, ale ma to też swoją cenę, około 40% produkowanych obecnie zasilaczy po przejściu przez kontrolę jakości wraca na stół i wymaga dokładniejszego przyjrzenia się im pod oscyloskopem i wymiany elementów które nie spełniają kryteriów.  A chciałbym też zaznaczyć że zaopatruje się w markowe komponenty z wiarygodnych hurtowniach, TME, Digi-Key, Mouser, Farnell, RS-Online.

Z chwilą wprowadzenia nowego zasilacza "pro" na lepszych komponentach o którym teraz mówimy, mam zamiar  skończyć ze śrubowaniem parametrów standardowej wersji. Wysokie parametry sprawiają że margines jest coraz mniejszy, przeważnie do wymiany są dławiki i przełożenia trafa. Czasami całe trafo do wymiany. To jest czas, czas, i straty komponentów (lądują w koszu, nie są nigdzie dalej użyte). W tej chwili mam już opracowane zmiany które zapewniają spokojnie ponad 90% powtarzalności parametrów "prosto z taśmy" a więc i mniejszy odrzut komponentów, ale zwiększają poziom szumów do około 9 uVrms.

Tak więc docelowo będą dwa zasilacze:
- standard - o szumach około 9uVrms
- pro "z biżuterią i na komponentach audio" - o szumach poniżej 6uVrms - ile dokładnie to się dopiero dowiemy.

Oczywiście kontrola jakości będzie nadal na tym samym poziomie, deklarowane parametry będą zawsze sprawdzane i potwierdzane wydrukiem.

Edytowane przez k4mil3k

I to się nazywa jakość, brawo.

A teraz z innej beczki. A gdyby podmienić kondensatory C3, C5, C7 i jeszcze jeden, którego na fotce nie widać oznaczenia; oraz te dwa rezystory przewlekane (nie podejmuję się odczytu ich wartości na podstawie fotki 😉) w module zasilania? Korci mnie to zrobić - co o tym myślisz Paweł?

28 minut temu, Franz-007 napisał:

I to się nazywa jakość, brawo.

A teraz z innej beczki. A gdyby podmienić kondensatory C3, C5, C7 i jeszcze jeden, którego na fotce nie widać oznaczenia; oraz te dwa rezystory przewlekane (nie podejmuję się odczytu ich wartości na podstawie fotki 😉) w module zasilania? Korci mnie to zrobić - co o tym myślisz Paweł?

Rezystorów nie ma sensu ruszać, nie mają związku z zasilaniem samej płyty głównej Node, tylko przez nie idzie oddzielne zasilanie do panelu dotykowego i feedback do przekaźnika - on steruje całą płytką. W kwestii wymiany kondensatorów - to nie takie proste, tam nie wejdzie nic wyższego niż 22mm. To ogranicza mocno wybór.
W nowym Node - ponieważ panel dotykowy jest większy, miejsca jest jeszcze mniej i takie kondensatory da się wsadzić tylko w kilku określonych miejscach płytki.

Wg mnie dalsza ingerencja w sam moduł nie ma sensu jeśli chodzi o Node 2i, tak samo ich pojemność jest aż nad potrzeby i jej dalsze zwiększanie nie ma sensu. Dalsza poprawa to tylko modyfikacja płyty głównej Node. Jest kilka miejsc gdzie można wymienić/dołożyć szybkie polimerowe kondensatory przy zasilaniu kluczowych układów i przetwornic DC/DC.

Edytowane przez k4mil3k

Tego się właśnie obawiałem, że wymiary kondensatorów mogą być kluczowe.

30 minut temu, k4mil3k napisał:

Dalsza poprawa to tylko modyfikacja płyty głównej Node. Jest kilka miejsc gdzie można wymienić/dołożyć szybkie polimerowe kondensatory przy zasilaniu kluczowych układów i przetwornic DC/DC.

Jeżeli są przewlekane to można by pomyśleć 😉, lecz jeżeli to montaż SMD to wolałbym ich nie ruszać.

Tutaj wre dyskusja o zasilaniu. Tak wiec tu jest dobre miejsce aby się wypowiadać. Jak kupowalem Kecesa P8 sprzedawca powiedział że ten z jednym wyjściem jest lepszu niż ten który ma je zdublowane. Pomyślalem ok może i ma racje ale ja to zrobie po swojemu.  Dwa wyjścia i do niego dobry kabel zasilajacy ale to nie wszystko.. ma on jeszcze wyjście usb 5V 1A i z niego też skorzystalem zasilajac IFI spdif ipurifier.  Wykorzystałem więc urządzenie maksymalnie nadal pełen wiary że zrobiłem to co najlepsze. Dzisiaj wypiąłem z tego wyjścia usb IFI ponieważ już nie korzystam z spdif i nagle eureka - mam lepsze granie! Poprawa na basie, dynamice, separacji. Nauczka na przyszłość. Trzeba się słuchać mądrzejszych 😉

Edytowane przez Tomek1777

Niestety ale sprzeadwca miał racje 😉 też już to wiem od dawna w sumie ,ale ze względu na zbyt dużą ilość zasilaczy czsami używam takich z podwójnym wyjściem chociaż zdaje sobie sprawę że wtedy się te urządzenia wzjamnie chyba zakłócają ,ale w najmniej newralgicznych miejscach można odpuścić 😉

W dniu 4.01.2022 o 13:57, k4mil3k napisał:

My wszyscy 🙂 Ale tak na prawdę największą robotę zrobiła aktualizacja USB dla Node N130.

Witaj. Kupiłem zewnętrzny DAC E50 Topping, bluesound n130 mam z Twoim zasilaczem i interfejsem liniowym. Uważam że jest jeszcze lepiej niż mialem bez DAC zewn. Jakie jest Twoje zdanie na ten temat?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.