Skocz do zawartości
IGNORED

Dual PCM1794 składanie DAC

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Tomek 1685 napisał:

Ta bura

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ...)

Łojezu, kto im robi te tytuły aukcji?? "Pusty talerz poetycznego pijanicy" ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Moderatorzy
7 godzin temu, Tomek 1685 napisał:

Chcę jeszcze spróbować opcji non oversampling.

Ja już mam nawet układ logiczny rozdzielający sygnał na dwa kanały i oraz dwa PCMy tylko czasu brak.

Ale to chyba jedyny tryb uzasadniający ujrzycie dwóch przetworników.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

57 minut temu, Seyv napisał:

Ja już mam nawet układ logiczny rozdzielający sygnał na dwa kanały i oraz dwa PCMy tylko czasu brak.

Ale to chyba jedyny tryb uzasadniający ujrzycie dwóch przetworników.

Dokładnie tak.

Ja też nabyłem takie ustrojstwo i drugą płytkę z pcm1792a, ale jeszcze czekam na dostawę. 

Na razie zapowiada się, że to będzie mój dac-end.

Kurcze, naprawdę już jest zaje..., DAC killer?

Mi się marzy DSD1792/4 z Amanero który obsłuży DSD i PCM. Do tego analog jaki kto chce. Żyć, nie umierać! Tylko za głupi jestem żeby to zrobić samemu...

• 3 lata później...
W dniu 27.12.2019 o 22:33, McGyver napisał:

Nie dziwię się. Też mam na PCM1794 i innego nie chcę.

Po co?

Równie dobra jak większość opartych na PCM1794. Problem z tą płytą polega na tym że ona nie ma wejścia I2S pod moduł USB.

Jak wyżej. Brak magistrali I2S.

Powyższa płytka już ma zasilanie. Potrzebne są tylko trafa.

Do cyfry żadnych toroidów. Trafa kształtkowe EI np. z Telto lub Indel, a jeszcze lepiej chińskie R-core.

Tu masz ogromny wybór, jakość bez zarzutu, i bardzo kontaktowe osoby prowadzące. Polecam rozmawiać z panem Robertem: 

Ukryta Zawartość

W/w Modushop oraz 

Ukryta Zawartość

Do cyfry żadnych toroidów - słyszałem to już kilka razy a raczej czytałem ale dlaczego? Nie że się czepiam tylko chciałbym wiedzieć . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 minutes ago, TomKordas said:

Do cyfry żadnych toroidów - słyszałem to już kilka razy a raczej czytałem ale dlaczego? Nie że się czepiam tylko chciałbym wiedzieć . 

Nie traktowałbym powyższego jako poważnego źródła wiedzy.

Teraz, Daniel_68412 napisał:

Nie traktowałbym powyższego jako poważnego źródła wiedzy.

Trochę to dziwne wydaje mi się. Każdy z tych transformatorów ma wady i zalety. 
Kiedys próbowałem wgryźć się w trafa i zrozumieć które lepsze i teraz uważam że zarówno Toroidalne jak i krztalkowe są dobre. Te lepsze w tym od tamtych a tamte w czymś innym . A ty Daniel jakie masz przemyślenia? 

4 minutes ago, TomKordas said:

Kiedys próbowałem wgryźć się w trafa i zrozumieć które lepsze i teraz uważam że zarówno Toroidalne jak i krztalkowe są dobre. Te lepsze w tym od tamtych a tamte w czymś innym . A ty Daniel jakie masz przemyślenia? 

Wady/zalety w przypadku trafa mają zależność do mocy przecież. Przykładowo kształtkowe będzie większa szansa na brumienie niż toroid. Większość takich tematów nie ma znaczenia jak masz mała moc i dzięki temu mieścisz się w olbrzymim spektrum regulatorow a i filtracja nie jest problemem.

Jeśli ktoś mówi że jakość zasilania do cyfry jest taka krytyczna to polecam obejrzeć sobie napięcia na liniach płyty głównej PC.

W dniu 11.03.2024 o 20:25, Daniel_68412 napisał:

Wady/zalety w przypadku trafa mają zależność do mocy przecież. Przykładowo kształtkowe będzie większa szansa na brumienie niż toroid. Większość takich tematów nie ma znaczenia jak masz mała moc i dzięki temu mieścisz się w olbrzymim spektrum regulatorow a i filtracja nie jest problemem.

Jeśli ktoś mówi że jakość zasilania do cyfry jest taka krytyczna to polecam obejrzeć sobie napięcia na liniach płyty głównej PC.

To zależy od konstrukcji traf i ich wykonania  a nie rodzaju trafa .

Edytowane przez stench

Moim zdaniem temat właściwego trafa do 1794 czy 2x 1794 umiera wraz z 4-ro warstwową pcb i LT3045. Ten ostatni odsuwa śmieci tak daleko za 24 bity, że wystarczy zwykły, wydolny dynamicznie impulsowy zasilacz. Wszystkie chińskie pcb z tym układem (1794), jakie znam są z ich zamiłowania do niskich kosztów dwuwarstwowe, chyba że jakoś niedawno się poprawili.

Hej, bardzo ciekawy wątek, miałem PCM1792 w hybrydzie Cayina, teraz mam płytki 😉 Na PCB 1792, zastanawiam się czy da się to sensownie skonfigurować? Na płycie głównej jest jakiś zdaje się mikroprocesor, ale przeszczep może być co nieco skomplikowany 😉 Słucham teraz głównie DAC na AK4493 od JLsounds, ale po wczorajszym porównaniu ten PCM nie daje mi spokoju... Dysponuję też odbiornikiem USB z kompletu oraz tym od JLsounds, który wydaje mi się lepszy 🙂 Pytanie czy bawić się z tym, zakładając że nie mam aż tak dużej wiedzy odnośnie cyfry, czy puścić do ludzi i kupić inną płytkę z PCM1794? A może AKM lepszy jednak? 😉

Ukryta Zawartość

IMG_20240317_115917480_1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

Tomek 1685 wyszło coś z tego ? 

Post #33  Ja też nabyłem takie ustrojstwo i drugą płytkę z pcm1792a  ? 

Mam pcm 1701 i z podpiętym analogiem z Conrad Jonson Pv12 i gra bardzo dobrze. Składam Ad1865, ale ciekawy jestem co z tym pcm1792a? 

Zrobiłem kilka DAC’ów na PCM1792/4. Był pomysł na zastosowanie rejestru przesuwnego i użycie 2xPCM w trybie nonoversampling, ale upadł. 

Mi bardzo podoba się brzmienie pcm1701 i świetnie brzmi to z muzyką elektroniczną - oczywiście zostaje w moim systemie. 
Z lamem gra świetnie i trochę przyciemnia dźwięk ale chciałbym mieć trochę ciemniejszy.

Robię też ad1865  bo mam nadzieję że tu zrobi się ciemniej. 

PCM1794 - czy warto iść w tym kierunku ? 

Jakie to brzmienie ? ( rozumiem że analogówki w duży sposób wpływają na brzmienie) 

• Moderatorzy
50 minut temu, TomKordas napisał:

Jakie to brzmienie ? ( rozumiem że analogówki w duży sposób wpływają na brzmienie) 

Najwięcej zależy od aplikacji.

• Moderatorzy

Jeśli chcesz się pobawić brzmieniem DAC i dostosować go do systemu i upodobań to możesz użyć PCM1794 z rezystorem konwersji IV i wyjściem lampowym WKWA lub SRPP np. na ECC88. Tylko trzeba być trochę ogarniętym elektronicznie i ogólnie bo przy lampach napięcia są już wysokie.

Dzięki za wskazówki

Składałem kilka preampów lampowych wa-wk, srpp. Pracuje nad tym aby dwie analogowki podpiąć pod jednego dac. 
Srpp i mu fullower od muzgaudio.  Teraz mam Conrada Johnson Pv12 pod pcm1701 i gra miodnie ale ciągnie mnie do zmian. 

Edytowane przez TomKordas

Tak jak Seweryn napisał, SRPP lub WKWA na wyjście z kości po rezystorze konwersji i będzie git. 

Najprościej skopiować któryś z układów Audio Note. Jeśli jesteś uzależniony od montażu na PCB to pewnie coś na Aliex.... coś znajdziesz. Gotowe PCB z kostką również.

PCM1794 to mimo upływu czasu wciąż bardzo dobry przetwornik. Mimo że delta/sigma to gra trochę inaczej niż większość takich. Polecam.

W dniu 11.03.2024 o 20:14, TomKordas napisał:

według mnie, zasadnicza różnica toroid vs. EI, to silne sprzężenie pojemnościowe pomiędzy pierwotnym i wtórnym jakie występuje w trafach toroidalnych, przekłada się to na możliwość przenoszenia na wtórne wysokoczęstotliwościowych zakłóceń z sieci, od np. wpiętych w nią milionów zasilaczy impulsowych, może to uzasadniać stosowanie traf EI w czułych układach.

W trafach EI, szczególnie z dzielonym karkasem (oddzielne pierwotne/wtórne) występuje tylko sprzężenie indukcyjne pierwotne/wtórne przez żelazo rdzenia, które ze swojej natury jest w stanie przenieść tylko kilkaset Hz.

Hej, a znacie jakieś dobre źródło pcb lub gerberów do nich pod 1794? Najlepiej na dwóch kościach i z możliwością podpięcia porządnego zasilania?

A co myślicie o tej pcb ? Dodać porządne zasilanie i analogowkę .

Można znaleźć pcb bez opampów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez TomKordas
  • Moderatorzy
2 godziny temu, TomKordas napisał:

A co myślicie o tej pcb ? Dodać porządne zasilanie i analogowkę .

Można znaleźć pcb bez opampów

To proste PCB. Masz tam po stabilizatorze na zasilanie DACa - można pominąć jak się chce coś innego. Opampy wyjmujesz i na stoliku możesz dać rezystor konwersji i dalej analog jaki chcesz. W tej wersji to gra raczej słabo. 

Wszystko fajnie ale chcąc podejść do tematu bardziej konkretnie i np. rozdzielić zasilanie, trzeba rzeźbić w PCB, mało to ładne... Aż dziwne że do tej pory nie powstał żaden tego typu projekt, wszyscy kupują Chińczyki?

Projekt był lata temu. Płytkę pod PCM'a projektował Waldi_06. Do tego była dedykowana analogowa Spencer a, ale niestety słabo to grało. Projekt był dosć skomplikowany/zaawansowany, ale niestety "para w gwizdek".

Chińska płytka jest banalna, ale DAC'e na niej zrobione grają bardzo dobrze. Tylko porządnie zasilić, na wejściu dać moduł z ak4118, a na wyjściu lampę.

• Moderatorzy

Te chińskie płytki to aplikacja niemal 100% z datasheet 1794. Można po wymieniać kondensatory np. na polimery dać osobne zasilanie części cyfrowej i analogowej. Luzem kupować PCM1794 też trzeba selekcjonować - trafiały mi się egzemplarze, które się zawieszały przy zaburzeniu potencjału masy cyfrowej.

23 minuty temu, Tomek 1685 napisał:

Projekt był dosć skomplikowany/zaawansowany, ale niestety "para w gwizdek".

Wielokrotnie się przekonałem, że proste układy o ile są zrobione, na dobrych częściach grają fajnie. 

4 godziny temu, Tomek 1685 napisał:

Projekt był lata temu. Płytkę pod PCM'a projektował Waldi_06. Do tego była dedykowana analogowa Spencer a, ale niestety słabo to grało. Projekt był dosć skomplikowany/zaawansowany, ale niestety "para w gwizdek".

Chińska płytka jest banalna, ale DAC'e na niej zrobione grają bardzo dobrze. Tylko porządnie zasilić, na wejściu dać moduł z ak4118, a na wyjściu lampę.

Okey, rozumiem, pomyślę, dzięki za konkretne informacje 🙂

11 godzin temu, TomKordas napisał:

przyszła pora na dac.

PCM1794 szczęścia mi nie dał .  Chociaż to chyba najlepszy delta-sigma z jakim eksperymentowałem . Miałem tą osławioną chińską płytkę , potem zrobiłem własną płytkę i grało tak samo - bardzo fajnie ale tylko do momentu bezpośredniego porównania z dac-ami na dobrych R2R . To inny świat . Nie pomogły różne analogi , transformatory na wyjściu itd . Teraz kończę dac-a na AD1955 z DIR9001 ale już czuję , że będzie średnio bo wersja z WM8804 zagrała ,,tak sobie" . No ale jak sam nie zbuduję i nie posłucham to nie uwierzę . 🤭 Zwłaszcza , że w Harmanie HD 970 ten przetwornik ( AD1955 ) gra dobrze , więc nadzieja jeszcze żyje .😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

1 godzinę temu, arturp napisał:

PCM1794 szczęścia mi nie dał .  Chociaż to chyba najlepszy delta-sigma z jakim eksperymentowałem . Miałem tą osławioną chińską płytkę , potem zrobiłem własną płytkę i grało tak samo - bardzo fajnie ale tylko do momentu bezpośredniego porównania z dac-ami na dobrych R2R . To inny świat . Nie pomogły różne analogi , transformatory na wyjściu itd . Teraz kończę dac-a na AD1955 z DIR9001 ale już czuję , że będzie średnio bo wersja z WM8804 zagrała ,,tak sobie" . No ale jak sam nie zbuduję i nie posłucham to nie uwierzę . 🤭 Zwłaszcza , że w Harmanie HD 970 ten przetwornik ( AD1955 ) gra dobrze , więc nadzieja jeszcze żyje .😉

Ukryta Zawartość

Czyli sugerujesz sprawdzić AD1865? 🙂

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Ja odnośnie R2R miałem inne doświadczenia i dopiero zastosowanie lamp i transformatorów wyjściowych spowodowało, że zacząłem słuchać tego typu DACa.

• Pokaż nowe odpowiedzi