Skocz do zawartości
IGNORED

Hegel H390 vs Luxman L-505uX II Mark II

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 22.01.2020 o 20:02, CEzAR21 napisał:

Drodzy koledzy smutne te niesprawiedliwe osady o heglu.

Jako pasjonat hegla wrzuce cos od siebie ?

Osadzając tylko po tych filmikach z tego wątku to najpierw jest Twój systemik, potem długo, dłuuuugo nic a na końcu niestety Harbeth i Dynki. Gratuluję kapitalnie złożonego systemu, jednak nie taki zły ten Hegel ?

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Jak wygląda sprawa z gwarancją na Luxman L 505uX?

Zastanawiam się czy nie zainwestować w ten sprzęt, polecacie jakiegoś sprzedawcę?

18 minut temu, maciekplacek napisał:

Zastanawiam się czy nie zainwestować w ten sprzęt, polecacie jakiegoś sprzedawcę?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

4 godziny temu, rafa napisał:

Ukryta Zawartość

przez koronawirus niewiele da się zobaczyć, wszyscy czekają na dostawy ?

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Huberto1984 napisał:

Fanthorpes w UK ma i wysylaja poza UK. Targowac tez sie da. To samo analogueseduction. 

Dziwne, ze jeszcze Top-HiFfi nie włączył się do dyskusji ?

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

W dniu 29.02.2020 o 10:29, maciekplacek napisał:

Gwarancja na Luxa jest standardowo dwa lata, co do samego zakupu zapraszam do nas na priv ? 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 27.02.2020 o 16:40, Adam 38 napisał:

Osadzając tylko po tych filmikach z tego wątku to najpierw jest Twój systemik, potem długo, dłuuuugo nic a na końcu niestety Harbeth i Dynki. Gratuluję kapitalnie złożonego systemu, jednak nie taki zły ten Hegel ?

Masz racje, jak przesiadka to tylko na wyzszy model Hegla ?

W dniu 1.03.2020 o 08:06, Meloman napisał:

Prezentowane systemy audio są tutaj całkiem niezłe, ale oceniać ich na podstawie filmiku z YT nagranego pewnie srajfonem???

Dobrze gadasz, czasem tez sie nad tym zastanawiam, ale dla fanu czemu by nie :)....nie wiem jak koledzy ale u mnie trafiles ze srajfonem.

…jako że zbyt ostro pojechałem po Heglu....teraz widzę  że Harbeth wypadł na koniec kolejki....więc  w takiej sytuacji uważam że jesteśmy kwita ? 

1 godzinę temu, Miroslav1 napisał:

…jako że zbyt ostro pojechałem po Heglu....teraz widzę  że Harbeth wypadł na koniec kolejki....więc  w takiej sytuacji uważam że jesteśmy kwita ? 

Rownowaga w przyrodzie to podstawa ?

• 2 miesiące później...
W dniu 24.02.2020 o 13:35, lete napisał:

Problemy Hegla (kazdego) z basem, to skutek ładowania przez tą firmę do zasilania kiepskich kondensatorów Nover 10.000 uF/80V. Miałem to samo. Wymieniłem 6 kondensatorów w prostym H100 na Mundorf M-Lytic AG i problem rozwiązany. Bas jest teraz doskonały. Gra w tym aspekcie lepiej, niż H360. Ale u mnie pomógł też mix z kondensatorami sprzęgającymi, gdzie wstawiłem barwne na średnicy Audyn True Copper. Bez tego niska średnica na Mundorfie M-Lytic była trochę płaska.

Proponuję posłuchać Hegla H390 tu nie doświadczysz problemu z basem czy jego brak. 

5 godzin temu, shiver07 napisał:

Proponuję posłuchać Hegla H390 tu nie doświadczysz problemu z basem czy jego brak. 

Po tym, jak do H100 wrzuciłem topowe kondy (w tym Mundorf M-Lytic, Audyn True Copper, czy Audio Note Kaisei), bas mam jak ze spawarki ? Dźwięk jest tak niesamowity, że w stosunku do oryginalnego H100 to jest zmiana wręcz niewyobrażalna. Potencjał H100 został uwolniony.

KAISEI.jpg

Po tej panice z pandemią umowię się na odsłuch w jednym z większych salonów audio w Krakowie i porównam do m.in. 390-tki. Może być ciekawie. Dam znać - zrobię relację i wrażenia uczestników.

Edytowane przez lete
W dniu 24.02.2020 o 14:35, lete napisał:

Problemy Hegla (kazdego) z basem, to skutek ładowania przez tą firmę do zasilania kiepskich kondensatorów Nover 10.000 uF/80V. Miałem to samo. Wymieniłem 6 kondensatorów w prostym H100 na Mundorf M-Lytic AG i problem rozwiązany. Bas jest teraz doskonały.

Mógłbyś opisać trochę dokładniej co się zmieniło? Ja się przymierzam do nich ale różnie o nich piszą. Jedni właśnie o basie - ja mam go teraz akurat wystarczająco, może chciałbym ten najniższy uporządkować. Inni o niższej średnicy, ze słaba - nie chciałbym jej stracić a wręcz wyeksponować nieco wokale. Górę i przejrzystość tez chciałbym polepszyć, również  rozdzielczość, takie jak się mówi zdjęcie koca. Czy to kondy dla mnie?

Tu więcej opisałem

W dniu 24.02.2020 o 14:35, lete napisał:

Ale u mnie pomógł też mix z kondensatorami sprzęgającymi, gdzie wstawiłem barwne na średnicy Audyn True Copper. Bez tego niska średnica na Mundorfie M-Lytic była trochę płaska.

Jak to zrobiłeś (ten mix) i jakie to kondy te Audyn True Copper?

W dniu 3.05.2020 o 23:13, lete napisał:

Po tym, jak do H100 wrzuciłem topowe kondy (w tym Mundorf M-Lytic, Audyn True Copper, czy Audio Note Kaisei), bas mam jak ze spawarki ? Dźwięk jest tak niesamowity, że w stosunku do oryginalnego H100 to jest zmiana wręcz niewyobrażalna. Potencjał H100 został uwolniony.

Ukryta Zawartość

Po tej panice z pandemią umowię się na odsłuch w jednym z większych salonów audio w Krakowie i porównam do m.in. 390-tki. Może być ciekawie. Dam znać - zrobię relację i wrażenia uczestników.

Interesująco to wygląda - > czekam z niecierpliwością na konfrontację z H390 

W dniu 4.05.2020 o 12:02, Jacek Sikorski napisał:

Mógłbyś opisać trochę dokładniej co się zmieniło? Ja się przymierzam do nich ale różnie o nich piszą. Jedni właśnie o basie - ja mam go teraz akurat wystarczająco, może chciałbym ten najniższy uporządkować. Inni o niższej średnicy, ze słaba - nie chciałbym jej stracić a wręcz wyeksponować nieco wokale. Górę i przejrzystość tez chciałbym polepszyć, również  rozdzielczość, takie jak się mówi zdjęcie koca. Czy to kondy dla mnie?

Tu więcej opisałem

Jak to zrobiłeś (ten mix) i jakie to kondy te Audyn True Copper?

Jeżeli chcesz wyeksponować, dogrzać wokale to nie wiem czy Hegel jest dobrym kompanem... bynajmniej ten bez przeróbek, modyfikowanego nie słuchałem...
Właśnie z powodu tego ograniczenia sprzedałem H360 i poszedłem w lampę... Nie wiem jak jest w nowej serii H90, H190, H390, H590 może poprawili ten aspekt... a może taka estetyka dźwięku komuś odpowiada i tak ma być i będzie...

Ukryta Zawartość

Dynaudio Contour S 1.4LE / Harbeth P3esr / UR Triode 25 / Denafrips Ares II / Linn Akurate DS

Hegel ma utarte własne ścieżki i realizują swój pomysł na dźwięk od lat. Są to piece grające raczej neutralnie. Do grania ciepłego (lampowego) to im trochę brakuje, do grania jasno także ?

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

18 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Hegel ma utarte własne ścieżki i realizują swój pomysł na dźwięk od lat. Są to piece grające raczej neutralnie. Do grania ciepłego (lampowego) to im trochę brakuje, do grania jasno także ?

….wiem że to może być zawracanie d..., ale zapytać nie zaszkodzi - istnieje możliwość wypożyczenia tylko na odsłuch Hegla H590 ? 

54 minuty temu, GrzesiekP napisał:

Interesująco to wygląda - > czekam z niecierpliwością na konfrontację z H390 

Jeżeli chcesz wyeksponować, dogrzać wokale to nie wiem czy Hegel jest dobrym kompanem... bynajmniej ten bez przeróbek, modyfikowanego nie słuchałem...
Właśnie z powodu tego ograniczenia sprzedałem H360 i poszedłem w lampę... Nie wiem jak jest w nowej serii H90, H190, H390, H590 może poprawili ten aspekt... a może taka estetyka dźwięku komuś odpowiada i tak ma być i będzie...

No ja miałem lampę, wokale były ok... Ale... Dźwięk był jakby "zatopiony w budyniu". Brakowało tej klarowności, szybkości i owego "arktycznego powietrza", którą ma zmodyfikowany H100. Dlatego lampę sprzedałem, trochę pogrzebałem i mam wokale jak z lampy, a dodatkowo bas, jak ze spawarki + detal, który lasuje mózg (wszelkie dzwoneczki, przeszkadzajki, efekty f/x są tak rozdzielcze, jak tylko to możliwe - nigdzie nie słyszałem szybszego i z lepszą fakturą).

Test może już w czerwcu. Na razie jeszcze salon audio w KRK zamknięty.

Ps. Mam zamiar jeszcze wywalić gniazda RCA (od CD) i wlutować się z wypasionym drutem Furutech wprost do płyty - na stałe. To samo z zasilaniem - przewody wlutuję bezpośrednio (wywalę konektory).

Wysłałem te zmiany do chłopaków z Hegla. Podobaly się im. Dodali, że nie mogą tak robić seryjnie, bo musieliby mocno dźwignąć cennik.

Edytowane przez lete
4 minuty temu, Miroslav1 napisał:

….wiem że to może być zawracanie d..., ale zapytać nie zaszkodzi - istnieje możliwość wypożyczenia tylko na odsłuch Hegla H590 ? 

Dzięki za szczerość ?

Na chwilę obecną mamy tylko jedną sztukę H590 i znajduje się ona w THF Katowice. 

www.tophifi.pl

A czy ktoś porównywał A-klasowe Luxmany L-550AX(II), L-590AX(II) do AB L-505uX(II), L-507uX(II)? Można prosić o wskazanie różnic?
Model 507uX bardzo dobrze wspominam...

Dynaudio Contour S 1.4LE / Harbeth P3esr / UR Triode 25 / Denafrips Ares II / Linn Akurate DS

4 godziny temu, GrzesiekP napisał:

A czy ktoś porównywał A-klasowe Luxmany L-550AX(II), L-590AX(II) do AB L-505uX(II), L-507uX(II)? Można prosić o wskazanie różnic?
Model 507uX bardzo dobrze wspominam...

w A klasowych jest bardziej analogowo, przyjemniej ale gorsza dynamika niż w np 507. AB-klasowe grają dynamiczniej, mocniej. 

www.tophifi.pl

Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

w A klasowych jest bardziej analogowo, przyjemniej ale gorsza dynamika niż w np 507. AB-klasowe grają dynamiczniej, mocniej. 

Problem w tym że do Dynaudio 1.4LE potrzebuję i jednego i drugiego -> analogowej-dynamiki ?

17 minut temu, GrzesiekP napisał:

Problem w tym że do Dynaudio 1.4LE potrzebuję i jednego i drugiego -> analogowej-dynamiki ?

do Dynków to tak bez słuchania pasuje mi bardzie jednak taka 507 ale i tak trzeba posłuchać obu ?

www.tophifi.pl

W dniu 2.03.2020 o 14:40, CEzAR21 napisał:

Masz racje, jak przesiadka to tylko na wyzszy model Hegla ?

Możesz się zdziwić, jak dobrze mogą zagrać inne wzmacniacze.

W dniu 8.05.2020 o 12:16, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

505 ma lekką twardość dźwięku (coś jak w kablach TQ), czy 507 ma podobną cechę dźwięku czy gra delikatniej - bardziej miękko?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 9.05.2020 o 14:59, Meloman napisał:

Możesz się zdziwić, jak dobrze mogą zagrać inne wzmacniacze.

Rozumiem ale zdziwienie jakie daje hegel mi wystarcza ?

W dniu 9.05.2020 o 15:50, rafa napisał:

505 ma lekką twardość dźwięku (coś jak w kablach TQ), czy 507 ma podobną cechę dźwięku czy gra delikatniej - bardziej miękko?

to już inne granie. Bardziej miękkie.

www.tophifi.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi