Skocz do zawartości
IGNORED

Leben CS 300 X - klonowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Ok...po głębszej analizie tematu jestem przekonany że w oryginalnym Lebenie jako panel przód tył zastosowano...mosiądz..po prostu blacha z czystego mosiądzu...to jest ten kolor...miedz ma odcień zbyt wpadający w czerwień..co też wyszło u mnie.po testach z laminatem. Także stawiam na 99,9% mosiądz i grawer lub sitodruk i lakier bezbarwny bo mosiądz jak wiadomo silnie sie utlenia..:)

Także idę w tym kierunku choc z obróbką nie będzie łatwo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, yacool1975 napisał:

Sitodruk na pojedyncze egzemplarze tez bedzie chyba kosztowny

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tak pewnie było w oryginalu...ja zastosuje albo termotransfer albo grawer....nie ma iinnego sposobu jak ma to dobrze wyglądać...bo miedziany laminat sie nei nadaje po wczorajszym eksperymencie.

43 minuty temu, yacool1975 napisał:

Nie opowiadales o eksperymencie, coś wybuchło? emoji3.png

Nie po prostu...miedz na laminacie trezba wypolerować..i potem termotransfer no i po zmyciu papieru termo z wodą powierzchnia staje się juz lekko zasniedziała,nie jest tak idelana jak zaraz po polerce..w dodatku po zalakierowaniu widać czerwony odcień...ładnei nawet to wygląda ale kompletnie to nie jest kolor złoty jak w lebenie ,dodatkowym minusem jest to że po szlifie i polerce laminatu...obrzeża i rogi są minimalnie widoczne i nie wygląda to juz tak perfekcyjnie. Czyli trzeba zastosować laminat grawerski i grawer gdzie tych problemów z powierzchnia nei bedzie albo blache mosiądz która ma idealnyh kolor jak w oryginale ,i tak też uczynie:)

Edytowane przez front247
4 godziny temu, front247 napisał:

Ok...po głębszej analizie tematu jestem przekonany że w oryginalnym Lebenie jako panel przód tył zastosowano...mosiądz..po prostu blacha z czystego mosiądzu...to jest ten kolor...miedz ma odcień zbyt wpadający w czerwień..co też wyszło u mnie.po testach z laminatem. Także stawiam na 99,9% mosiądz i grawer lub sitodruk i lakier bezbarwny bo mosiądz jak wiadomo silnie sie utlenia..:)

Także idę w tym kierunku choc z obróbką nie będzie łatwo.

Ukryta Zawartość

Chyba nie.Mi wydaje się ,że jest to blacha lakierowana na złoty kolor albo alu po anodowaniu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kotok
5 godzin temu, front247 napisał:

po głębszej analizie tematu jestem przekonany że w oryginalnym Lebenie jako panel przód tył zastosowano...mosiądz..po prostu blacha z czystego mosiądzu...

Wątpię. To raczej anodowane aluminium.

49 minut temu, kotok napisał:

Chyba nie.Mi wydaje się ,że jest to blacha lakierowana na złoty kolor albo alu po anodowaniu

Jak juz to anodowane ..lakierowanie wykluczam bo od naniesienia bazy w warunkach przemysłowych do położenia lakieru bezbarwnego to max 30 minut..a gdzie naniesienie literek..? Także raczej anodowane alu albo ten mosiądz...ale nie zdziwił bym sie gdyby to był grawer na laminacie 

5 godzin temu, yacool1975 napisał:

Sitodruk na pojedyncze egzemplarze tez bedzie chyba kosztowny

Jak masz swój projekt w Corelu to pewnie poniżej 150zł. 
Sensowne ceny poligrafii ma Modushop, ale tylko na panelach Modushop.

Włąsnie dostałem paczke z Chin z gniazdami RCA ..za ok. 5 zł/sztuke sprzedają w pakietach po 1,3,5,10 par  jakość zabójcza taka jak u nas  za gniazda za 15-30 zł.../sztuke..Naprawde polecam...tym bardziej że przesyłka była dormowa i szły niecałe 2 tygodnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez front247

Koledzy jak albo w którą stronę dać zewnętrzną okładzinę kondensatorów sygnałowych między stopniem końcowym, a odwracaczem fazy? Ma to jakieś znaczenie jak je zamontuję? Pozdrawiam.

43 minuty temu, front247 napisał:

Naprawde polecam...tym bardziej że przesyłka była dormowa i szły niecałe 2 tygodnie.

Dziwne, że jeszcze paczki przychodzą. ja czekam na gniazda RCA ale tam jakaś dżuma teraz w tych Chinach jest i coś paczki nie widać ? 

5 minut temu, MariuszZ. napisał:

Koledzy jak albo w którą stronę dać zewnętrzną okładzinę kondensatorów sygnałowych między stopniem końcowym, a odwracaczem fazy? Ma to jakieś znaczenie jak je zamontuję? Pozdrawiam.

Dziwne, że jeszcze paczki przychodzą. ja czekam na gniazda RCA ale tam jakaś dżuma teraz w tych Chinach jest i coś paczki nie widać ? 

Kiedyś coś czytałem że ma ale w przypadku odsprzęgania że minusowa okładzina idzie na zewnątrz a plusowa w środku i to sie sprawdza jakoś ale juz nei pamietam gdzies to czytałem...a tutaj chyba nie ma znaczenia w sygnałowym ale to bardziej dośw. koledzy raczej będą wiedzieć.

No jestem w szoku ze to dosżło czekaj..dokłądnie 11 dni. Mam tam jeszcze kilka zakupów ale one pewnie pózniej będą podobno pod koniec lutego wiec standart. Widocznie jeszcze żyją skoro wysyłają..?

18 minut temu, MariuszZ. napisał:

Znaczenia prawdopodobnie nie ma, ale tradycyjnie przyjmuje się, że zewnętrzna okładzina czyli ta z paskiem ma być od strony niższej impedancji. Czyli w praktyce od wyjścia, od odwracacza. 

nagrywamy.com

5 minut temu, ampman napisał:

Raczej minus tam gdzie jest niższy potencjał (siatki lamp) a zewnętrzny płaszcz dodatni robi za ekran.

To nie jest minus tylko zewnętrzna okładzina. A podłączanie ekranu do siatki to średni pomysł. Na szczęście to i tak rozważania teoretyczne.

nagrywamy.com

7 minut temu, ampman napisał:

No tak powinno być na odwrót... mało mam do czynienia z takimi.

Kiedyś były tylko takie ?

post-6034-100009292%201170265382.jpg

nagrywamy.com

36 minut temu, przemak napisał:

Ukryta Zawartość

Teraz są takie: 
spacer.png
Też mają paski.

Ukryta Zawartość

No i i na pewni lepiej brzmią ? Swoją drogą coś mi się kojarzy, że te miflexy miały słabą opinię, przebicia czy coś, nie pamiętam dokładnie.

nagrywamy.com

Godzinę temu, przemak napisał:

Pomijając słuszność teorii wolałbym się nie zastanawiać czy dobrze podłączyłem czy nie więc wolę zrobić jak radzisz. Czyli zewnętrzną okładziną w kierunku źródła podłączyć. Zakupiłem Mundorfa M-Cup Supreme ale próbując oscyloskopem sprawdzić nie wychodzi tak jak w 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutorialu więc zawierzam na słowo autorowi. Poprawcie mnie jeżeli źle zrozumiałem. Dla Mundorfa zewnętrzna okładzina to ta od strony M (nadruku M-Cap) ? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MariuszZ.
3 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Dla Mundorfa zewnętrzna okładzina to ta od strony M (nadruku M-Cap) ? 

Nie wiem. Większość chyba ma po prawej kreskę, ale naprawdę nie wiem. 

nagrywamy.com

25 minut temu, przemak napisał:

No i i na pewni lepiej brzmią ?

Prawda. Te Jupitery mają okładki z litej blachy miedzianej, a nie z folii plastikowej napylanej aluminium. 
Identycznie skoonstruowane Jupitery, ale z blaszką aluminiową zamiast miedzianej są brzmieniowo wyraźnie gorsze.

2 godziny temu, przemak napisał:

Nie wiem. Większość chyba ma po prawej kreskę, ale naprawdę nie wiem. 

Nikt do końca nie wie. Miflexy niektóre mają kreskę po lewej ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja sobie takie kupiłem jakiś czas temu ,grają mi juz od dłuższego czasu w Lamie...a one gdzie maja kreski..?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chińczycy mają jakieś chyba wieksze kłopoty..bo dziś dostałem info że częsc zamówienia nie zostanie wysłana (gałki ) ,no i zamówiłem gdzie indziej..także znowu projekt sie przesunie o 2-3 tygodnie,tak samo trafo za 2-3 tygodnie...czyli pauza..uff

Dziś takze dostałem ostateczną wycene laminatu grawerskiego w kolorze złotym naniesienie wszystkich napisów itd. oraz wyciecie od razu laserem wszystkich otworów...108 zł/panel - laminat 1,6mm kolor szczotkowany mosiądz  .,takze czekam na gałki żeby zwymiarować obręcze w corelu  i robie w ten sposób,nie ma sensu kombinować w domu z lakierowaniem itd. za te pieniądze . Pochwalę sie za ok. 2-3 tyg. efektem...z tego co widziałem po próbkach to efekt super.

Edytowane przez front247
4 minuty temu, front247 napisał:

Chińczycy mają jakieś chyba wieksze kłopoty..

Ano:

Holiday Notice!

Keep Production of Standard Prototype PCBs(2-layer, HASL, Green color), production of other orders probably won't resume until February 10 due to coronavirus outbreak in Wuhan, China.

nagrywamy.com

Albo potanieje, bo strach ...

Chińczycy mają jakieś chyba wieksze kłopoty..bo dziś dostałem info że częsc zamówienia nie zostanie wysłana (gałki ) ,no i zamówiłem gdzie indziej..także znowu projekt sie przesunie o 2-3 tygodnie,tak samo trafo za 2-3 tygodnie...czyli pauza..uff
Dziś takze dostałem ostateczną wycene laminatu grawerskiego w kolorze złotym naniesienie wszystkich napisów itd. oraz wyciecie od razu laserem wszystkich otworów...108 zł/panel - laminat 1,6mm kolor szczotkowany mosiądz  .,takze czekam na gałki żeby zwymiarować obręcze w corelu  i robie w ten sposób,nie ma sensu kombinować w domu z lakierowaniem itd. za te pieniądze . Pochwalę sie za ok. 2-3 tyg. efektem...z tego co widziałem po próbkach to efekt super.

Super cena! Ciekaw jestem efektu

• Pokaż nowe odpowiedzi