Skocz do zawartości
IGNORED

Leben CS 300 X - klonowanie

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, yacool1975 napisał:

Ładne, ciekawe jak w rzeczywistosci, jaka jakosc ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Powiem ci że to jest wszystko robione z aluminium na frezarkach CNC....mam kilka gadzetów aluminiowych w swoim suzuki gsxr kupionych na ali...i jakosć pierwsza klasa. No ale jak dojdzie paka to sam zobacze

No i mi przypomniałeś...mam na starym mieszkaniu które teraz wynajmuje takiego luxmana ...on jest uszkodzony na jednym janale i z 15 lat temu go wstawiłem do kartonu i leży w piwnicy..kurde i on ma takie własnie gałki w tym stylu..jutro podskocze i go wezme do domu ..zupełnie o nim zapomniałem?

Edytowane przez front247
2 minuty temu, yacool1975 napisał:

A widzisz!
Ale moze szkoda Luxmana. Jaki model?

Nie pamietam....jaki model ale już znalazłem fote ..dokłądnie taki..nie znam sie na tym sprzęcie..ja go przywiozłem sobie ze 20 lat temu jak w niemczech pracowałem.....Nie nie spokojnie...ja tego wzmaka nie będe rozbierał na częsci do Lebena :)..ale gałki można pooglądac i cos na wzór dopasowywać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez front247

To zostaw! Jak go naprawisz jeszcze sie odwdzieczy

Cenny sprzet, ale tez ladnie grajacy

Sprawne 4-5 tysiecy, za uszkodzony sporo wezmiesz, ale bez gałek to juz szrot

8 minut temu, yacool1975 napisał:

To zostaw! Jak go naprawisz jeszcze sie odwdzieczy

Cenny sprzet, ale tez ladnie grajacy

Sprawne 4-5 tysiecy, za uszkodzony sporo wezmiesz, ale bez gałek to juz szrot

Nie no ja nie niszcze starych sprzętów...:)

Słuchaj..nie wiem dokłądnie jaki to model ja mam..ale wygląda tak samo..jutro sprawdze. Ale ja ci powiem że ten wzmacniacz grał u mnie kiedyś...potem jakiś czas u mojego brata zanim trafił do kartonu...i jego brzmienie jest dla mnie totalnie mułowate...pamietam jak kupiłem Rotela RB 03 i on pozamiatał tego luxmana dlatego trafił do brata a potem do piwnicy...nigdy jego brzmienie mi sie tak naprawde nie podobało...wysokie tony miał gładkie...bas potęzny ale...mułowaty zero wykopu. Ale ładnie wygląda...może go kiedyś naprawie i postawie na półce dla wyglądu..:)

Edytowane przez front247

Nie no..leben w sumie sfinansowany poza jakimis zrobiazgami...nóżki do podstawy obudowy ,tego nie mam...no i obudowy zrobionej,jestem w trakcie. Powiem ci że całościowo nie wyszło tu dużo...mniej niż sie spodziewałem.

Mam jeszcze jeden pomysł na panel przedni...chyba najtanszy a jednoczesnie moze wyjść ...najlepiej...ale to przetestuje dzis/jutro i wtedy pokaże co mi wyszło ?

Edytowane przez front247

Pisałem już o tym... "projektant Taku Hyoda opuścił stanowisko w Luxman Audio w 1979 roku, aby założyć swoją butikową firmę oferującą ręcznie wzmacniacze zaworowe." Dlatego jego wzmacniacze przypominają Luxmana.

Edytowane przez ampman
15 minut temu, ampman napisał:

Pisałem już o tym... "projektant Taku Hyoda opuścił stanowisko w Luxman Audio w 1979 roku, aby założyć swoją butikową firmę oferującą ręcznie wzmacniacze zaworowe."

. Pewnie stąd ten design ?

Edytowane przez front247

Jeśli kogoś interesuje strona wizualna i obudowa to wrzucam projekt panelu przedniego...mam nadzieje że jest okej ,jeszcze drobne poprawki z rozmieszczeniem naniosę. Ale czcionke udało mi sie znależć identyczną :). Panel robioony w corelu..

Tak na marginesie..ma ktoś namiar na takie przełączniki hebelkowe prostokątne jak sa te dwa na dole ..? Bo nie moge nigdzie takich wyszukać..

Ukryta Zawartość

leben_cs-300f_02.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez front247
17 godzin temu, ampman napisał:

Z "trafola" nie wychodzi stałe napięcie jak kolega napisał "10VDC". To też jest babol. Powinno być 10VAC.

Prawda, literówka.

Jeśli kogoś interesuje strona wizualna i obudowa to wrzucam projekt panelu przedniego...mam nadzieje że jest okej ,jeszcze drobne poprawki z rozmieszczeniem naniosę. Ale czcionke udało mi sie znależć identyczną :). Panel robioony w corelu..
Tak na marginesie..ma ktoś namiar na takie przełączniki hebelkowe prostokątne jak sa te dwa na dole ..? Bo nie moge nigdzie takich wyszukać..

Ukryta Zawartość

leben_cs-300f_02.thumb.jpg.4b65ee83269b4170c8609c99174c2835.jpg

Pod potki bedą wycięcia? Bo te obrecze przy mniejszycg potencjometrach jakby wieksze niz w oryginale, prawie jak Volume

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, front247 napisał:

niebieski alps 2x100k

Z obecnej produkcji lepsze są Alpsy RK18

Alps 250k MN(STD) do balansu

A po co w ogóle balans?

oryginały zapakowane oryginalnie prosto z Japonii

Odkąd jakieś ćwierć wieku temu Alpsa kupili Koreańczycy z Samsunga, te potencjometry nie są już produkowane w Japonii

w gre wchodzą jeszcze plastikowe Lorine..ale myśle że nie ma to wielkiego znaczenia. 

Ma znaczenie, Lorlin jest świetny mimo że plasticzany. Ma srebrne zestyki, a to jest bardzo korzystne. Tylko przy lutowaniu trza uważać żeby nie przegrzać.

jeden taki panel pod ten projekt to będize około 130 zł.

Gdzie tak tanio? Daj namiary.

6 godzin temu, front247 napisał:

dopasowując lakier gałek do panelu

Aluminiowe szkiełkowane i anodowane gałki lakierować? Dziwny pomysł.

1 godzinę temu, yacool1975 napisał:

Pod potki bedą wycięcia? Bo te obrecze przy mniejszycg potencjometrach jakby wieksze niz w oryginale, prawie jak Volume

Nie spokojnie..te kółka sa tylko wizualnie...ich nie będzie normalnie ?

Godzinę temu, ampman napisał:

Zbliżone ma TME...

Ukryta Zawartość

ja piernicze..świetne...dzięki ampman...pod latarną najciemniej ?

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, McGyver napisał:

Z obecnej produkcji lepsze są Alpsy RK18

A po co w ogóle balans?

Odkąd jakieś ćwierć wieku temu Alpsa kupili Koreańczycy z Samsunga, te potencjometry nie są już produkowane w Japonii

Nie próbowałem tych alpsów RK18. 

Balans dlatego że jest w oryginalnym Lebenie,a ja robie klona najwierniej jak mnie stać..a na balans mnie stać ?

Nie wiem gdzie są produkowane Alpsy ale dystrybutor z Holandii poinformował mnie że w Japonii...a podróbki są z Chin. Ten co kupiłem jest z (podobno) z Japonii ..one płyną w opakowaniach zbiorczych i sa pakowane w Holandii w woreczki..zgrzewane i kod kreskowy jest Holenderski...ale taka jest ich historia..chyba że człowiek po prostu kłamie jak z nut...tylko po co..? To dosyć tanie potencjometry...mimo że 10 razy droższe od chińczyków;)..co Zrobiłem foto ? by nie było chodzi perfekcyjnie...telpody bournsy czy takie inne  wynalazki nawet koło tego nie stały.

Ukryta Zawartość

_DSC4756.jpg

1 godzinę temu, McGyver napisał:

Ma znaczenie, Lorlin jest świetny mimo że plasticzany. Ma srebrne zestyki, a to jest bardzo korzystne. Tylko przy lutowaniu trza uważać żeby nie przegrzać.

Gdzie tak tanio? Daj namiary.

Aluminiowe szkiełkowane i anodowane gałki lakierować? Dziwny pomysł.

Mówisz ...? No to chyba kupie tego Lorin-a ? dzięki

Grawer? W Zielonej Górze ul.Lisia 10 za castoramą...byłem wyceniać osobiście...:)..zaraz poszukam ich strone na necie...grawer jest tani...to laminat kosztuje ..oni licza za metry laminatu ?

Gałki...klamki....drzwi..ściany...domy...samochody...lakieruje sie w takim celu żeby:

1. Odświeżyć kolor

2.robiąc naprawe po wypadku

3.chcąć zmienić kolor przedmiotu na pasujący...np. do panelu wzmacniacza.

Mnie dotyczy pkt nr. 3..?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

27 minut temu, front247 napisał:

gdzie są produkowane Alpsy ale dystrybutor z Holandii poinformował mnie że w Japonii.

Obecnie RK27 nie są produkowane w Japonii. Chyba że facet ma stare zapasy magazynowe. 

38 minut temu, front247 napisał:

Grawer? W Zielonej Górze ul.Lisia 10 za castoramą...byłem wyceniać osobiście...:)..zaraz poszukam ich strone na necie...grawer jest tani...to laminat kosztuje ..oni licza za metry laminatu

Dzięki, ale myślałem że chodzi o anodowane aluminium. Laminat mnie nie interesuje.

33 minuty temu, yacool1975 napisał:

Czyli bierzesz te galki i potem lakier złoty?

Wolałbym nie..no ale inaczej sie nie da...one są srebrne...natomiast od volume jest złota..tylko wiesz jak przyjdzie to zobacze te złoto:)...Polakierowac 3 takei gałki to pikuś ;)..no bo albo trzymamy sie strony wizualnej albo...ładujemy co popadnie..:)

14 minut temu, McGyver napisał:

Obecnie RK27 nie są produkowane w Japonii. Chyba że facet ma stare zapasy magazynowe. 

Dzięki, ale myślałem że chodzi o anodowane aluminium. Laminat mnie nie interesuje.

Spoko...niestety nie pytałem o grawer w anodowanym alu....tylko laminat.

Laminat jest spoko... ja  buduję takie cudeńka... przełącznik "Direct" kupowałem w Australii:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, ampman napisał:

ja  buduję takie cudeńka

Wiem, ładne są na swój sposób jak ktoś lubi vintage. Ja jednak wolę szczotkowane alu. Wtedy nie ma potrzeby ukrywania/maskowania krawędzi. Moje "cudeńka" wyglądają tak:

Ukryta Zawartość

1404506166_preampsrebrny.thumb.jpg.e9164458f4729359dfafbcab7e3b2219.jpg

173080170_preampty.thumb.jpg.364cbc721b95770deda8942a3921002d.jpg

To na samej górze nie moje dzieło tylko inspiracja. Ja w nim tylko wymieniałem elektrolity na Black Gate WKZ.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Akurat leben ma ukryte krawedzie wiec technika ok. Tak mi przyszlo do glowy, ze moze tam tez laminat....? Nieeeeee, raczej niee

Laminat jest spoko... ja  buduję takie cudeńka... przełącznik "Direct" kupowałem w Australii:)

Ukryta Zawartość

Ładnie wyszło

Ukryta Zawartość

5 minut temu, yacool1975 napisał:

Nienie, ja pomyslalem ze moze w oryginale laminat, hę?

Są 3 opcje :

grawer na złotym laminacie i na to lakier

panel z czystej miedzi ,sitodruk i lakier

panel z alu albo stali i lakierowany na złoto i naniesione napisy tempodrukiem

Osobiście stawiam na grawer na laminacie miedziowanym..albo na lakierowany na złoto i bezbarwny...ale cholera wie tak na prawde:)

Musze sie karnać do Poznania i podotykać lebena ?

Ja dziś wykonałem napis w ten sposób że dociąłem laminat PCB......wyszlifowałem na lustro papiery 600-1000-1500-2000 ...na to jak najszybciej napis metodą termotransferu i na to bezbarwny...pokaże jutro jak wyszło bo schnie..ale wygląda obiecująco:) Tylko trezba sie przyłożyc do dokładności na każdym etapie...bo jeden błąd i od nowa:) 

Ja ostatecznie do tego klona jak nie usatysfakcjonują mnie domowe metody skorzystam z grawera laserowego..wprawdzie troche kosztuje ale bedzie profi do wzmaka w sumie za ułamek ceny oryginału wiec też nie ma co tak żydzić kasy ?

Godzinę temu, ampman napisał:

Ukryta Zawartość

Nie ma takich hebelków u nas..? masakra ?

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, ampman napisał:

Z aluminiowym "cyckiem" nie ma:) Wszystko plastik...

Generalnie z ładnymi i porządnymi przełącznikami jest kicha... 

nagrywamy.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

• Pokaż nowe odpowiedzi