Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny 6 OHM + Kolumny 8 OHM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie czy do amplitunera mogę podłączyć głośniki 6 OHM + 8 OHM

Mam system Dali lektor 7.0 6 OHM  plus subwoofer Klipisch R-12SW i chciałbym zrobić atmosa 7.1.4  z 4 głośnikami STX E-200N 8 OHM.

Amplituner to Marantz SR7010 GLO

Czy nie będzie problemu z tym ?

Dzięki wszystkim za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/148643-kolumny-6-ohm-kolumny-8-ohm/

Bez problemu możesz 8 i 6 ohm podłączyć ale...ale na amp AV musisz ustawić 6ohm. To zazwyczaj robisz kombinacje przycisków na frontowym panelu Amp AV.

Bez problemu możesz 8 i 6 ohm podłączyć ale...ale na amp AV musisz ustawić 6ohm. To zazwyczaj robisz kombinacje przycisków na frontowym panelu Amp AV.

A jak jest 4 i 8. To ustawiamy na 4ohmy? Te ósemki się nie spalą? U mnie jest podobny dylemat.

Edytowane przez STELVIO
Błąd strony
A jak jest 4 i 8. To ustawiamy na 4ohmy? Te ósemki się nie spalą? U mnie jest podobny dylemat.

Ustawiasz na najniższa wartość kolumn czyli na 4ohmy. Gdybyś zrobił na odwrót na 8oghm to kolumny 4ohmowe możesz uszkodzić. Tak że jak mamy mix kolumn 8/4 czy 8/6 to ustawiamy w Amp AV na niższą wartość czyli na 4 lub 6 ohm. Stara szkoła i to elektronicy też potwierdza.
Ktoś kiedyś twierdził że zmiana na 4 daje tylko tyle że zmniejsza moc aby zmniejszyć grzanie się więc teoretycznie lepiej zostawić na 8 jak tak .
Tak też Amp AV mniej się grzeje ale lepiej gdy mamy go ustawione pod niższa wartość aby nie uszkodzić kolumn.
Wczoraj miałem pokaz kinowy. Jakieś 6godz. Ampli się zgrzał i się wyłączał. Mam ustawione na 8ohm. Czyli zmieniam na 4ohm. Dzięki.
Ustaw nawet na 4ohmy
Amp AV ustawiamy pod najniższa wartość kolumny. Czyli jak masz kolumny 8i4ohmowe to w Amp AV ustawiasz 4ohmy.
I widzisz, fabrycznie z automatu amplitunery Denon i Marantz ustawione są na 8ohm. Ja zawsze pierwsze co robię to kombinacja przycisków na frontowym panelu i zmieniam na 4ohmy.
Nic nie zmieniaj oprócz amplitunera.
Nie rozumiem co masz na myśli??? Denon avr-x4400h jak dla mnie jest ok wiedz nie rozumiem o co Tobie chodzi człowieku. I znowu nie na temat jakieś bez sensu wpisy.

Nie podskakuj, ciężko zrozumieć, że to dotyczyło Stelvia ? Z kolei Twoje zboczenie  Denonowe oraz związane z tym szwindle są powszechnie znane na forum.

1 godzinę temu, STELVIO napisał:

Nie spalą się. Zmiana  impedancji dotyczy bezpieczenstwa amplitunera, nie kolumn. Te pobiorą tyle mocy, ile potrzebują. Jak masz przełączone na 8 ohm, wzmacniacze są zasilane wyższym napięciem i na kolumnach 4 ohm będą zmuszane do cięższej pracy.

3 minuty temu, porlick napisał:

To ustawiamy na 4ohmy?

Jak ustawisz na 4 to wykastrujesz ampli z kawałka mocy. To dupochron dla producentów a nic dobrego dla użytkowników.

Nie podskakuj, ciężko zrozumieć, że to dotyczyło Stelvia ? Z kolei Twoje zboczenie  Denonowe oraz związane z tym szwindle są powszechnie znane na forum.

Odniosłeś się do mnie a nie do niego kolego.... SZWINDLACH powiadasz. Ok czyli poproszę o dowody skoro tak mówisz oficjalnie.

6 minut temu, Warm Hoxton napisał:

To dupochron dla producentów a nic dobrego dla użytkowników.

Nieswiadomi użytkownicy zarzynają sprzęt, eksploatując go w niewłaściwych warunkach. Przykład powyżej. 

1 godzinę temu, STELVIO napisał:

Wczoraj miałem pokaz kinowy. Jakieś 6godz. Ampli się zgrzał i się wyłączał. Mam ustawione na 8ohm. Czyli zmieniam na 4ohm. Dzięki.

To najlepszy przyklad.

U mnie potrafi być taki seans dosyć często plus później muza. Więc wolę się zabezpieczyć. Zobaczę czy odczuję zmniejszenie mocy w moich warunkach.

16 minut temu, porlick napisał:

Nieswiadomi użytkownicy zarzynają sprzęt, eksploatując go w niewłaściwych warunkach. Przykład powyżej. 

Nie udało się ludowe mędrkowanie. W moich ampli nic się nie ustawia tylko gra się jak i ile chcesz. Brak możliwości przełączenia na 4 omy nie oznacza, że nie możesz używać takich. A jak się komuś ampli wyłącza to znaczy, że za słaby jak na jego potrzeby lub kiepsko wentylowany.

30 minut temu, Bali79 napisał:

Ok czyli poproszę o dowody skoro tak mówisz oficjalnie.

Zdaje się, że to Ciebie ktoś wydymał na denony.

Rzecz w tym, że dawałeś ogłoszenia sprzedaży na forum ukrywając iż to obtłuczona padaka niewiadomego pochodzenia. Zdemaskowałeś się dając foty owych '' ukradzionych cudeniek''. Normalnie wyglądało to jak szrot z wystawki.

Zdaje się, że to Ciebie ktoś wydymał na denony.
Rzecz w tym, że dawałeś ogłoszenia sprzedaży na forum ukrywając iż to obtłuczona padaka niewiadomego pochodzenia. Zdemaskowałeś się dając foty owych '' ukradzionych cudeniek''. Normalnie wyglądało to jak szrot z wystawki.

No tak dokładnie ale odzyskałem AVR.
Nie wiem czy czytałeś ogłoszenia ale tam był dokładny opis uszkodzeń i cena też adekwatna do modelu jak i uszkodzeń 2800zł. Może i wyglądało jak padaka ale można było wszyto wymienić, ceny z Horna były podane dla górnej obudowy jak i frontowego panala.
NIC NIE UKRYWAŁEM KŁAMIESZ TERAZ KOLEGO NIESTETY.
Zresztą ten co chial mógł do mnie zadzwonić czy osobiście odebrać i przetestować.

Jak ustawisz na 4 to wykastrujesz ampli z kawałka mocy. To dupochron dla producentów a nic dobrego dla użytkowników.
Wcześniej miałem na 4, teraz mam na 8 i włączona funkcja Eco, która daje to samo co włączenie na 4 ohm.
40 minut temu, Warm Hoxton napisał:

Nie udało się ludowe mędrkowanie. W moich ampli nic się nie ustawia tylko gra się jak i ile chcesz. Brak możliwości przełączenia na 4 omy nie oznacza, że nie możesz używać takich. A jak się komuś ampli wyłącza to znaczy, że za słaby jak na jego potrzeby lub kiepsko wentylowany.

Była mowa o amplitunerze z przełącznikiem impedancji, więc skoro to jest, warto dla bezpieczeństwa używać, bo praca na wyższym napięciu prowadzi do przegrzewania się końcówek mocy.

A "ludowe mędrkowanie" to raczej twoja działka, skoro technika jest ci obca i nie docierają do ciebie takie oczywistości.

Wcześniej miałem na 4, teraz mam na 8 i włączona funkcja Eco, która daje to samo co włączenie na 4 ohm.
Ja też miałem na 8ohm i Eco. Ale potrafił się porządnie nagrzać. Wentylację ma dość dobrą moim zdaniem. To nie wiem.
3 godziny temu, STELVIO napisał:

I ty się zastanawiasz dlaczego ci się wyłączy jak eco + takie krowy nim pędzisz?? Kiedy ty dojrzejesz do końcówki?

Ja też miałem na 8ohm i Eco. Ale potrafił się porządnie nagrzać. Wentylację ma dość dobrą moim zdaniem. To nie wiem.
U mnie się nie grzeje, ale amplituner napędza tylko górę, dół pod końcówką, jest.
46 minut temu, porlick napisał:

Była mowa o amplitunerze z przełącznikiem impedancji,

Podałeś mnie jako przykład. I tyle.

Godzinę temu, Bali79 napisał:

Nie wiem czy czytałeś ogłoszenia ale tam był dokładny opis uszkodzeń i cena też adekwatna do modelu

Mataczysz, czytałem ogłoszenia, opis był jak od audiofila i celowo nie dawałeś zdjęć. Cena była najwyższa w RP. Jak wrzuciłeś fotę tej padaki angażując całe forum w poszukiwania oszusta zdębiałem bo daleko nie trzeba było szukać.

20 minut temu, Sf_svs napisał:

I ty się zastanawiasz dlaczego ci się wyłączy jak eco + takie krowy nim pędzisz??

Znowu się muszę zgodzić z SF. Silniejszy ampli albo dopałka. Przełączenie na 4 omy tylko chroni ampli i ogranicza power.

Tu nie ma nad czym myśleć bo 12kg na 5 kanałów to nie 12kg na 9 plus wodotryski (  tak obrazowo na kg ) a prezentuje się zajebiscie i nawet lekko ciepła się nie robi . Szafka też zmieniona żeby wszystko pomieścić. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Znowu się muszę zgodzić z SF. Silniejszy ampli albo dopałka. Przełączenie na 4 omy tylko chroni ampli i ogranicza power.
Co ty pier**lisz debilu jak bez zdjęć, cena najwyższą w RP, Ty masz ładnie najebane w tej swojej głowie widzę. W każdym wątku syf robisz i się czepiasz innych, Tu się lepiej lecz!
Autora tematu przepraszam za syf jaki powstał.

Nie przepraszaj tylko edytuj i usuń te bzdury i wyzwiska i nie zaczynaj czegoś czego nie umiesz skończyć,  Hoxton ma mordę od ucha do ucha o czym może nie wiesz i życia nie będziesz miał.  To nie przeciwnik dla Ciebie,  Marcinos to twój level ???

• Pokaż nowe odpowiedzi