Skocz do zawartości
IGNORED

Za dużo tematów o plikach...

D4ncer

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć audiomaniacy,

doradżcie proszę osobie, która dopiero wkracza w świat plików, w jaki format zgrywać płyty, jakim programem, jak znacie, to poleććie jakiś temat z instrukcjami co i jak ?

Znalazłem z 20 - 30 tematów, ale zazwyczaj są one stare a ja nie chcę tracić czasu na coś nieaktualnego.

Dzięki!

https://www.audiostereo.pl/topic/149491-za-du%C5%BCo-temat%C3%B3w-o-plikach/

Żeby było wygodniej... katalogowć, w odsłuchu,...?

Ale od razu szanowny Autorze taka uwaga. Naiwny sądziłem, że zgram swoje zasoby. Przelicz czas na jedną płytę razy kilkaset-kilka tysięcy... 

Brakło mi determinacji... a wciąż pojawiają się przecież nowe wydawnictwa na CD, na plikach... No i przechowywanie. Bo CD samo w sobie jest konkretnym obiektem. A pliki takie ulotne, zazwyczaj leżą gdzieś w trzewiach jakichś dysków, zawodnych dysków... 

Od razu przemyśl cały proces dygitalizacji, magazynowania i archiwizacji... Wierz mi, że poznikały płyty które przeniosłem do plików. Mniej ich pilnujesz i jesteś bardziej skory do pożyczania znajomym...

Sama prawda. 

U nas w domu jest tak, że żona słucha czego innego, ja czegoś innego, córki jeszcze czegoś innego. Ciągłe bieganie i szukanie doprowadza mnie do szału, jeszcze dziewuchy wyciągną płytę, w ferworze walki rzucą byle gdzie i tyle... Nie wyobrażam sobie bardziej praktycznego i mądrego sposobu na pogodzenie naszych problemów ?

Tylko nasuwa mi się pytanie. W tym temacie:

mam pięknie opisane co i jak ustawić w konfiguracji, problem polega jednak na tym, że ściągając zarówno wersję 1.3 jak i 1.5 nie widzę tych opcji o których pisze fozzie. Możecie napisać w której wersji one występują, bo widzę ich conajmniej 10?

Dzięki!

4 godziny temu, D4ncer napisał:

mam pięknie opisane co i jak ustawić w konfiguracji, problem polega jednak na tym, że ściągając zarówno wersję 1.3 jak i 1.5 nie widzę tych opcji o których pisze fozzie. Możecie napisać w której wersji one występują, bo widzę ich conajmniej 10?

Opisywałem opcje do wersji EAC 1.3. Bardziej aktualny opis jest w poście:

https://www.audiostereo.pl/topic/94597-najlepszy-program-do-zgrywania-cd-audio-do-flac-lub-wave/?do=findComment&comment=4250134

Obecnej wersji 1.5 jeszcze nie sprawdzałem.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

13 minut temu, fozzie napisał:

Już sprawdziłem. Niewielkie zmiany, z mojego punktu widzenia żadne, bo nie będę korzystał z podwójnego, jednoczesnego kodowania do dwóch różnych formatów, a to jest główna zmiana w wersji 1.5.

51 minut temu, fozzie napisał:

Opisywałem opcje do wersji EAC 1.3. Bardziej aktualny opis jest w poście:

https://www.audiostereo.pl/topic/94597-najlepszy-program-do-zgrywania-cd-audio-do-flac-lub-wave/?do=findComment&comment=4250134

Nie rozumiem. Ściągnąłem/zainstalowałem wersję 1.3, już pierwsza zakładka się różni, po lewej Twoje opracowanie, po prawej moje okno programu.

EDIT: NIEAKTUALNE, W PROCESIE INSTALACJI NIE ZAZNACZAŁEM, ŻE JESTEM EKXPERTEM OD TEGO PROGRAMU... ?

89434083_238516163851490_2319220548145512448_n.jpg

Co lepsze, FLAC czy WAV? W co warto iść?

1 godzinę temu, D4ncer napisał:

w zakładce "Nazwy plików" jak masz wpisaną komendę? Jesteś w stanie ją tutaj wkleić? I pokazać, jak wygląda efekt czyli nazwa piosenki?

Wszystko jest pod linkiem, który wyżej podałem.

Nazwy plików mam tak:

%albumartist%\%year% - %albumtitle%\%tracknr2% - %title%

Na zakładce "Folder" mam zaznaczone, żeby używał folderu D:\

To, razem z linią powyżej, powoduje, że na dysku D: powstaje folder z nazwą artysty. W jego środku powstaje podfolder, który na początku nazwy ma datę wydania płyty i po myślniku tytuł płyty. W środku tego folderu powstają już pliki audio, które w nazwie mają najpierw numer ścieżki i po myślniku tytuł utworu. To oczywiście jest folder tymczasowy, w którym później obrabiam np. skany okładek do otagowania plików, edytuję pliki cue i sprawdzam, czy w ogóle wszystko jest prawidłowo. Później przenoszę cały folder do miejsca docelowego, gdzie pliki zagoszczą już na stałe (no prawie na stałe :) ).

Każdy może sobie dowolnie skonfigurować nazewnictwo plików. Można oczywiście zrobić tak, że EAC automatycznie będzie zapisywał to wszystko już do miejsca docelowego.

2 godziny temu, D4ncer napisał:

Co lepsze, FLAC czy WAV? W co warto iść?

Jakościowo nie ma znaczenia.

Pliki wav bardzo trudno otagować (EAC w ogóle nie potrafi otagować plików wav). Pliki wav zajmują więcej miejsca niż pliki flac.

2 godziny temu, D4ncer napisał:

Ściągnąłem/zainstalowałem wersję 1.3, już pierwsza zakładka się różni, po lewej Twoje opracowanie, po prawej moje okno programu.

EDIT: NIEAKTUALNE, W PROCESIE INSTALACJI NIE ZAZNACZAŁEM, ŻE JESTEM EKXPERTEM OD TEGO PROGRAMU

Nawet gdybyś miał włączony tryb dla początkujących to te najważniejsze opcje, które warto zmienić w większości przypadków można zmienić i skonfigurować po swojemu. Oczywiście tryb eksperta jest lepszy, wygodniejszy, daje więcej możliwości.

Hm, pojawił się problem, który łącze z EACiem (do wczoraj nie występował). Odpalam komputer, EACa, wsadzam płytę do napędu, mieli i wczytuje okładkę + wersję nagrania, po czym wysuwa szufladę CD i pojawia się komunikat jak poniżej. Sprawdziłem z 5 płyt, zawsze to samo. Aha, nie mam dysku F.

89383757_1032093797166160_7721945907914080256_n.jpg

6 godzin temu, D4ncer napisał:

Hm, pojawił się problem, który łącze z EACiem (do wczoraj nie występował). Odpalam komputer, EACa, wsadzam płytę do napędu, mieli i wczytuje okładkę + wersję nagrania, po czym wysuwa szufladę CD i pojawia się komunikat jak poniżej. Sprawdziłem z 5 płyt, zawsze to samo. Aha, nie mam dysku F.

89383757_1032093797166160_7721945907914080256_n.jpg

Nie wiem, nie znam przyczyny takiego zachowania się.

W dniu 10.03.2020 o 16:36, fozzie napisał:

Pliki wav bardzo trudno otagować (EAC w ogóle nie potrafi otagować plików wav).

Nie polecam WAV. Wiele odtwarzaczy i strumieniowców nie chce często czytać tagów. WAV jest też bez sensu z innego powodu. Jest FLAC ?

EAC też jest bez sensu moim zdaniem. Kiedyś sprawdziłem ten sam utwór zgrany do pliku za pomocą foobara i eaca - taki sam co do bita.  Nie słyszę i nie znam nikogo kto słyszy (zwłaszcza jak nie wie czym była płyta zgrywana) różnicę między płytą zgraną ead-em, a foobarem. Szkoda na to czasu, a foobar spokojnie taguje wav-y jak ktoś potrzebuje.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 10.03.2020 o 09:39, D4ncer napisał:

U nas w domu jest tak, że żona słucha czego innego, ja czegoś innego, córki jeszcze czegoś innego. Ciągłe bieganie i szukanie doprowadza mnie do szału, jeszcze dziewuchy wyciągną płytę, w ferworze walki rzucą byle gdzie i tyle... Nie wyobrażam sobie bardziej praktycznego i mądrego sposobu na pogodzenie naszych problemów ?

a nie można po prostu znaleźć ripów w necie? Masz nośnik fizyczny więc nie piracisz, a jest chyba wygodniej? Chyba że obawiasz się o jakość tych ripów ale może się okazać, że w necie są zripowane lepsze wersje niż to co masz. Ja osobiście w Twoim przypadku to bym wykupił jakiegoś Tidala czy Spotyfy i rodzinie polecił słuchanie ze streamingu.

Ja tak robię, że płyty w 90% to albumy dla mnie wyjątkowe - takie które przesly próby czasu czyli moje top of the top, żona i tak słucha tego samego co ja, a jak chce coś czego nie mamy i wiem, że nie warto tego trzymać na "fizyku" to leci z Tidal.

Osobiście uważam, że w dzisiejszych czas warto trzymać Płyty (winyl, CD co kto lubi) i pliki tylko w streamingu. Chociaż kto wie co się zmieni za kolejne 10 lat ? 

Hm, ciekawe... Dzięki za tą perspektywę!

Jeszcze pytanie odnosnie EACa które mnie ostatnio nurtuje... jak to jest, że ustawione mam wszystko pod FLACa, a zgrywa mi w postaci WAV...?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.