Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwanie monitorka doskonałego :) w normalnych pieniądzach

Rekomendowane odpowiedzi

27 minut temu, Tomek_waw napisał:

@Adam 38 dlatego spytałem czy ktoś słuchał, bo ja jestem ich ciekaw. 

Bardzo proszę abyś zapytał w osobnym wątku, nie brnij, nie chcę tu reklamy (zamierzonej lub nie). Zaraz ktoś napisze o Magnatach Shadow, że też świetna technologia, cena, brzmienie itd., itd. bo tak jest w reklamie. Tu piszemy o tym co znamy i gra bardzo dobrze a nie, że wydaje się nam bo producent o tym napisał... 

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

3 godziny temu, Adam 38 napisał:

Cześć Łukasz. 

Powiem Ci, że te nasze Cyrusy nie są jednak takie kiepawe jak myślałem - w oddaniu barw instrumentów akustycznych, również tych operujących w niższych rejonach. Jednak same głośniki mają tu duże znaczenie. Mam na testach coś bardzo ładnego, a nawet bardziej niż bardzo. Niestety nie spełniają jednego kryterium z tematu wątku ( niskiej ceny) .

Dzisiaj zapętlony od rana do samej nocy poniższy album (bo paczki świeże), pierwszy z brzegu kawałek wrzuciłem niżej i pierwszy raz mój Cyrus nie ma u mnie ujednoliconego, sklejonego, miękkiego z wacianyn wykończeniem puuufff na dole pasma, nowe doświadczenie i już inaczej patrzę na te nasze Cyrusowe maleństwa, znowu mogę o nich powiedzieć - ten 8.2 z psx r2 to dobre g...no ?

Wrzuć mi proszę takie perełki do klubu svedy.  Min 5 albumów. Tyle gadaliśmy o kolumnach, dlaczego ja Cie nigdy nie zapytałem o muzykę : O

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

Prawda Marcinie, to chyba z naszego założenia, że słuchamy całkiem innej muzyki. A tu proszę, mamy jakiś wspólny mianownik ?

1 minutę temu, Adam 38 napisał:

Prawda Marcinie, to chyba z naszego założenia, że słuchamy całkiem innej muzyki. A tu proszę, mamy jakiś wspólny mianownik ?

Bo ja się otwieram na takie bajeranckie wokale ?

obiektywnie o audio

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, Adam 38 napisał:

Powiem Ci, że te nasze Cyrusy nie są jednak takie kiepawe jak myślałem - w oddaniu barw instrumentów akustycznych, również tych operujących w niższych rejonach. Jednak same głośniki mają tu duże znaczenie.

Hej Adam ? nie mam, co prawda, wzmacniacza marki Cyrus (tylko transport CD-t), ale oczywiście masz rację i potwierdzam - kilka razy słuchałem bardzo fajnych zestawów z nimi, w tym jeden raz stareńkiego Mission - grał cudnie. Cyrus, zwłaszcza z dopalaczem w postaci PSX-R, to jest naprawdę niezła maszyna i im lepsze podłączysz do niego kolumny, tym lepiej one zagrają. W sumie to rozwiązanie Twego dylematu jest łatwe - trzeba znaleźć dobre paczki, które dopasują się do akustyki pomieszczenia, i w drugiej kolejności (tak, wg mnie taka jest tutaj hierarchia) do wzmacniacza.

Wiem, rozwiązanie to jest łatwe... tylko pozornie, bo dużo trudniej to zrobić, niż powiedzieć ? trzymam kciuki i wierzę, że w końcu Ci się uda! Pozdrawiam serdecznie!

Taka muzyczka  jako dobry przykład jak dwa różne monitory mogą go różnie zaprezentować (ATC scm7v3 - pierwszy plan "na wyciągnięcie ręki" , Xavian Perla Esclusiva - metr za linią bazy). Namacalność vs bezkresna głębia ?

Patrząc na teledysk chyba lepsza będzie namacalność ?

nie wiem czy były już proponowane RLS Callisto IV...bardzo przyzwoite monitorki , polecam do odsłuchu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...
49 minut temu, Stas napisał:

Jeśli rzecz nadal jest aktualna ... ?

Polecam , Impuls Audio Norte .

Miałem u siebie. Fajne. 

• 4 lata później...
W dniu 31.03.2020 o 20:24, Adam 38 napisał:

Wolałbym kupić jednocześnie ATC7 i JMR Lucia niż jedne Harbeth p3.

A ja mam ochotę na używane P3ESR, koniecznie w palisandrowej okleinie. To taka audiofilska biżuteria. 🙂 Nie znam piękniejszych monitorów.  

Dla samej przyjemności posiadania. Jeśli nie ulegnę "magii Harbetha" (cokolwiek to oznacza) i nie sprawdzą się w systemie głównym, to będzie zaczątek drugiego systemu. Może opartego na lampie i prawdziwie magicznego. 😄 

4676111-ad462aef-harbeth-p3esr-special-e

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

12 minut temu, il Dottore napisał:

Dla samej przyjemności posiadania

Dla mnie Harbeth P3ESR XD olive ash są najładniejsze. Wybierając tylko ocznie biorę to wykończenie.

A co do brzmienia to małe Harbethy w wersji XD bardzo OK ale dla mnie piękniejszą średnicą ale i całościowo ładniej grają nowe Focal Aria Evo X No1.  

Co ciekawe, jedne i drugie podobnie szybko gasną przy zejściu niskich tonów a przecież fizyczność obu monitorów tak bardzo różna. 

Edytowane przez Adam 38

6 minut temu, Adam 38 napisał:

A co do brzmienia to małe Harbethy w wersji XD bardzo OK

Ja szukam P3ESR w palisandrze bez XD, bo czytając malkontentów na Audiogonie to ich zdaniem XD są całościowo lepsze, ale mają mniej magii na średnicy (czymkolwiek owa magia jest, nie wiem, bo w życiu koło Harbethów nawet nie stałem).

Pojawiła się tam nawet ciekawa teoria spiskowa, że prawdziwą przyczyną totalnego przekonstruowania P3ESR do wersji XD (bo inne XD Harbetha nie są aż tak zmienione w stosunku do poprzedników) było zakończenie produkcji niektórych elementów zwrotnicy poprzednika i dalsza produkcja P3ESR bez XD była już po prostu niemożliwa. Stąd decyzja - "zmieniamy wszystko!".

Myślę, że jeśli mi uda te paczki dostać, to będą do plumkania z jakąś lampką w sypialni czy gabinecie, bo przecież jako kolumny do systemu podstawowego to się nie nadaje. Ale naprawdę bardzo mi się podobają! Życie jest za krótkie, żeby obcować z brzydactwami. 😄 

Harbeth-P3ESR.jpg

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

59 minut temu, Kyle napisał:

Dla wyglądu to (wiem, wiem - różne są gusta):

Ukryta Zawartość

- sorki za OT 😉 

Żaden OT - to jest opad szczeny! Zupełnie inna estetyka w porównaniu do tradycyjnych Brytoli. Co kto lubi. Ja lubię stare meble i taki projekt by się kłócił z moim pojęciem urządzania domu. 🙂 

Ukryta Zawartość

W dniu 29.03.2020 o 00:17, Adam 38 napisał:

Czołem, 

Szukam monitora  "doskonałego" ? (dla mnie) czyli połączenia cech brzmienia monitorów ATC scm7v3 i Jean Marie Reynaud Lucia (oba podobają się tak samo...). 

Pytanie do tych co znają oba ww monitorki - macie jakieś pomysły na głośniczek, który zagra jak doskonała hybryda cech obu przedmiotowych monitorków? Czy takie połączenie cech dwóch brzmień w jednym monitorze jest w ogóle możliwe? Czy może poniosła mnie teraz fantazja ?

Fantazja.

DIY tylko.

Mówisz?

Czemu nie. Jak masz coś fajnego na oku to powiedz, gdzie mogę wypożyczyć i sam się przekonać. 

50 minut temu, J4Z napisał:

Just do it... yourself 😉

Łatwo powiedzieć... Kto w dzisiejszych czasach buduje sobie głośniki w garażu? 🙂 Znaczy... są tacy, ale w mniejszości.

Większość nie umie nawet przysłowiowego gwoździa wbić w ścianę. I ja się do tej większości niestety zaliczam.

A było się uczyć! 🙂 To bym usiadł i zrobił sobie monitory. A tak muszę wybitnym konstruktorom płacić za ich czas i umiejętności. 😄

Ale to quatross powiedział. :P

Pewnie chodziło mu o kolumny na zamówienie typu YB, Akustyk. Na pewno jest to świetna opcja, ale i tak akustyka jest ważniejsza. :)

Edytowane przez J4Z

.

Bywały i firmowe ...

Ukryta Zawartość

Też powinny spełnić oczekiwania. Ale z kolei DIY wymaga pewnych umiejętności

z innych branż niestety - stolarstwo to podstawa ... jeśli ma jakoś wyglądać.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nawet są dostępne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Jeżeli polecacie dla mnie to serdecznie dziękuję ale już nie potrzebuję pomocy. Już nieaktualne. 

Wystarczą moje stare ATC. A że nie tak ładne jak Sonus Faber? Nie muszą. 

9 godzin temu, Adam 38 napisał:

A że nie tak ładne jak Sonus Faber? Nie muszą.

Monitory z drugiej firmy ś.p. Serblina też nie najbrzydsze! 🙂 

thumb_DSC_0909_1024.jpg

Może i fajne. Może i ładne. Jednak coś mnie od nich odstrasza 😉

1 godzinę temu, Adam 38 napisał:

Może i fajne. Może i ładne. Jednak coś mnie od nich odstrasza 😉

Jak na "Krollu". Cyfra hamuje! 😄 

Mam to samo. Inna sprawa, że na audio-markt już bywają używki logicznie wycenione.

A Goldbergi u dealera u mnie we wsi powyżej 10 kawałków. 😞 Bez standów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mi coś innego nie daje spokoju. Zerkam czasem na ofertę naszego Akustyka. 

• Pokaż nowe odpowiedzi