Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem.

Poskładałem wreszcie do kupy przetwornik na PCB od Artura pod AD1864/65N.

Słucham już czwartą godzinę i nie mogę się nacieszyć😊

Moja aplikacja to AD1865N-J, rezystory konwersji carbon kompozition 350R, analog M2 Audio Note. 

Kiedyś już popełniłem coś podobnego - DAC-END2 by Andrea Ciuffoli na lampach 5687a i płytce cyfrowej z forumowego projektu New Oversampling Dac Ad1865 Robertusa. Było ciekawie, ale coś mi tam nie pasowało, więc nie było END.

Ostatnimi czasy słucham na Sabre wg MuzgAudio. To bardzo dobre źródło (obiektywnie), ale już mi się trochę osłuchalo i ten NOS DAC jest dla mnie jak powiew świeżego powietrza. 

Choćby dla tego warto było go złożyć, ale jest też wiele innych argumentów za. W mojej aplikacji brzmienie jest bardzo barwne, dynamiczne i szczegółowe. W niczym pod tym względem nie ustępuje Sabre. Dodatkowo jest bardziej emocjonalny/wciągający przekaz, a masa dźwięków jakby większa.

Dzięki Artur.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na razie złożone, tak na prawdę, ale doczeka się finalnej obudowy.

Ukryta Zawartość

Fajny analog lampowy . Robi wrażenie .

Ale muszę trochę namieszać :

- jeżeli masy w analogu lampowym są rozdzielone to OK . natomiast jeżeli nie to masa od dac-a do analogu powinna być prowadzona jednym grubym przewodem -najlepiej kabel z dwoma żyłami w oplocie z miedzi , którą jest masą - na przykład tani ale bardzo dobry Mogami 2549. Teraz jest tam chyba pętla masy .

- druga sprawa dotyczy zasilania sekcji cyfrowej AD1865 . On wymaga tylko zasilania swojej cyfry napięciem +5V. Zasilanie -5V jest tylko dla AD1864 , którego nie stosujesz więc obecnie to zasilanie ,, wisi" i nie jest obciążone . To może powodować wzbudzanie M5290P .

Czy wstawiłeś rezystor 10K ( zielona strzałka na rysunku ) ?

Ukryta Zawartość

- trzecia sprawa to rezystor konwersji - to oczywiście kwestia gustu i potrzeb użytkownika ale rezystory z kompozytu węglowego nadają charakterystyczne brzmienie i mocno szumią . Ich wartość też nieco przekracza stosowane wartości a to wpływa na wielkość szumów itd , szczególnie w tak newralgicznym miejscu i funkcji  jak konwersja I/V . Warto poeksperymentować z innymi rezystorami - na przykład tanie niskoszumowe Vishay thin film o wartościach 220-270R .

Ukryta Zawartość

Sygnał wyjściowy będzie oczywiście niższy bo mniejsza wartość rezystora więc niższe napięcie po konwersji , które wchodzi na siatki lamp .

- nie wiem czy stosujesz rezystory antyparazytowe ale jeśli tak to spróbuj je zbocznikować miedzianymi drutami i posłuchaj - moim zdaniem nieco lepiej brzmi i lepiej dla pracy przetworników . One mają duży wpływ na brzmienie więc ich usunięcie ,, oczyści " sygnał z ich wpływu . 

To tyle mojego marudzenia .😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Dzięki Artur za uwagi. Rezystor 10k dla AD jest. Pętli masy nie mam połączenie cyfra/analog jest ok. Nic nie szumi, nic nie brumi, mimo byle jakiego montażu. 

Tak na razie wstawiłem rezystory konwersji, jakie akurat miałem. Będę dalej kombinował. Myślę też o jakimś filtrze między cyfrą, a analogiem. Jakieś trafko lub cewka. Ale to poważniejsza zabawa z obserwowaniem efektów na oscyloskopie. 

W każdym razie potencjał jest.

Edytowane przez Tomek 1685
32 minuty temu, Tomek 1685 napisał:

Rezystor 10k dla AD jest. Pętli masy nie mam połączenie cyfra/analog jest ok. Nic nie szumi, nic nie brumi, mimo byle jakiego montażu. 

No to super .

32 minuty temu, Tomek 1685 napisał:

Tak na razie wstawiłem rezystory konwersji, jakie akurat miałem.

Potestuj inne . Warto przynajmniej posłuchać co można uzyskać a wymiana jest prosta .

34 minuty temu, Tomek 1685 napisał:

Myślę też o jakimś filtrze między cyfrą, a analogiem.

Miejsce jest ,, newralgiczne " i tu słychać każdy element . Najprostszy filtr to kondensator ( kilka nF ) do masy równolegle do rez. konwersji ale mnie to nigdy nie grało . Dużo lepiej transformatory 1:1 . Jednak warto się zastanowić czy w ogóle filtr jest potrzebny bo sam układ lampowy daje lekki spadek na wysokich częstotliwościach a ponadto na wejściu wzmacniacza też coś zwykle jest . Do tego na wyjściu wzmacniacza bywają filtry , w zwrotnicach głośnikowych indukcyjności ( np rezystorów ) a nawet ferrofluid w tweeterach , który przecież nie tylko chłodzi ale też tłumi wys. częstotliwości . 

Swoja drogą cewki/dławiki to może być dobry kierunek .

...there is no spoon...

Czy podłączył już ktoś może PCB od Artura według Eric Juaned IV conv do PCB pod AD1865 Artura? 

Zastanawiam się dzisiaj nad zamówieniem różnych moich pomysłów PCB w Chinach, ale proporcjonalnie do wagi płytek rośnie cena zamówienia - trochę się dzisiaj zdziwiłem, bo jeszcze tego nie robiłem tam.
Obrazowo mówiąc, jeśli do koszyka zamówienia wrzucam moje płytki za powiedzmy 50 USD, to najtańsza firma spedycyjna teraz dostępna (zniknęły najtańsze poczty) też chce za spedycje prawie ich równowartość zamówienia, czyli ok 50 USD, czyli już mamy 100 USD do zapłacenia, plus dochodzi polski TAX tam pobierany 23% VAT, to razem daje do zapłaty 123 USD po kursie - a to już ponad 550 zł na... prototypy- zabawki, z których połowa... może nie działać. ;-) 

Tak więc muszę ograniczyć zamówienie do minimum, bo żelazkiem fajnie wychodzi, ale mi się przed świętami nie chce już brudzić trawieniem, wierceniem, malowaniem ;-)
Stąd pytanie - czy i jak Eric Juaned IV zagrał jako analog z AD1865?

Godzinę temu, dekRe napisał:

proporcjonalnie do wagi płytek rośnie cena zamówienia

Niestety ,  ostatnio koszt wysyłki podskoczył więc robi się średnio . Ja już zamawiam tylko to co muszę , eksperymenty i ciekawostki odkładam na lepsze czasy . Przy projektach gdzie płytki nie przekraczają wymiarami 10x10 cm jest jednorazowa zniżka na jeden rodzaj płytek ale tylko na 5 sztuk . Dają też zniżkę kilka dolców , raz w miesiącu dla stałych klientów  . Dzisiaj zamówiłem trzy komplety niewielkich płytek testowych i wyszło 70 dolców , i to po zniżkach . Musiałem z dwóch pomysłów zrezygnować . 

Godzinę temu, dekRe napisał:

Ja gram z analogiem lampowym i nie testowałem z AD1865 ale MateuszZ taki złożył . Zapytaj , tylko weź poprawkę , że ma jeszcze tanie kondy na wyjściach , które planuje wymienić .

...there is no spoon...

Też chętnie bym się dowiedział jakie są wrażenia z połączenia AD1865 z tym analogiem, może @MateuszZ coś nam napisze na ten temat 🙂

22 godziny temu, dekRe napisał:

Czy podłączył już ktoś może PCB od Artura według Eric Juaned IV conv do PCB pod AD1865 Artura? 

Zastanawiam się dzisiaj nad zamówieniem różnych moich pomysłów PCB w Chinach, ale proporcjonalnie do wagi płytek rośnie cena zamówienia - trochę się dzisiaj zdziwiłem, bo jeszcze tego nie robiłem tam.
Obrazowo mówiąc, jeśli do koszyka zamówienia wrzucam moje płytki za powiedzmy 50 USD, to najtańsza firma spedycyjna teraz dostępna (zniknęły najtańsze poczty) też chce za spedycje prawie ich równowartość zamówienia, czyli ok 50 USD, czyli już mamy 100 USD do zapłacenia, plus dochodzi polski TAX tam pobierany 23% VAT, to razem daje do zapłaty 123 USD po kursie - a to już ponad 550 zł na... prototypy- zabawki, z których połowa... może nie działać. 😉

Tak więc muszę ograniczyć zamówienie do minimum, bo żelazkiem fajnie wychodzi, ale mi się przed świętami nie chce już brudzić trawieniem, wierceniem, malowaniem 😉

Tak jest, dlatego nie ma się ekscytować tymi super niskimi kosztami, bo one dla dużych ilości się szybko dublują. Za przesyłkę ostatniej partii PCB płaciłem 250$.

6 minutes ago, oxygen said:

jakie główne kondensatory w zasilaczu polecacie, teraz taka kicha z dostępnością, że szok

w digi nichiconów UPW czy UBT pod dostatkiem

Te pasują pojemnością , napięciem pracy i średnicą . Dobra cena , przyzwoita jakość a ponadto niskoimpedancyjne .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

dzięki, a co myślicie o stosowaniu dużych pojemności, czy faktycznie jest sens wychodzić wyżej niż np. 2,2mF, czy są tego wymierne korzyści ?

jakie główne kondensatory w zasilaczu polecacie, teraz taka kicha z dostępnością, że szok
No fakt Jeśli bazujesz na nowych kondensatorach dostepnych na alle.., to bralbym nichicony,. Po datach produkcji najświeższe . Są jeszcze kemety, ale ich nie testowałem - nie wypowiadam się o nich. Fajnie sprawdzają sie nippony.BC mi nie przypadły do gustu (zresztą nie tylko mi.)

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Jeśli chcesz wejść na wyższy level ponad nichikon, a to w zasadzie nie takie trudne. Wurth ATLL, AN standard (większe napięcia), EPCOS-TDK zwlasza serie z końcówka *96*

3 hours ago, Scott L.F. said:

Nichicon UKA z Mouser 

4x mniejszy ripple niż UPW przykładowo dla 22uf/6.3 odczytane ze specki

Dostałem potwierdzenie Artura,że płytki do daca ad1860 są zamówione.Do zainteresowanych wyślę info.

• 2 tygodnie później...

Pytanko, co myślicie o stabilizatorach STMicroelectronics  L78xxA ? Wpadłem na nie w TME bo szukałem czegoś niskoszumowego, a te mają szumy 10uV/Vo ale tylko wersja A.

1 minute ago, oxygen said:

Pytanko, co myślicie o stabilizatorach STMicroelectronics  L78xxA ?

Mialem kiedyś st 317ki dwie w zarzeniu które brumily, wymiana na TI rozwiązała problem. Ciężko powiedzieć czy były ori bo to był zasilacz anodowy z chin. 

Bardziej chodzi mi o szumy, które w porównaniu do innych stabilizatorów są stosunkowo niskie. Inną sprawą jest oryginalność, ech kiedyś życie w DIY było wygodniejsze...

29 minutes ago, oxygen said:

Bardziej chodzi mi o szumy, które w porównaniu do innych stabilizatorów są stosunkowo niskie. Inną sprawą jest oryginalność, ech kiedyś życie w DIY było wygodniejsze...

co z tego, że na papierze będzie miód skoro w realu będziesz miał 5mv ripla 100hz bo to nie będzie ori część

Najniższy szum rms z tych co znam to lt3042 (do 200ma) czyli do DAC spokojnie wystarczy - ma szum poniżej 1uVrms. W praktyce na linii 5V od tda1541 udało mi się zejść poniżej 1mV pkpk oraz 300uVrms na układzie TI/7805. Dalej to już smd i dedykowana płytka przypuszczam.

Grzegorz7 mi tego lt3042 pokazał.

54 minuty temu, oxygen napisał:

Poszukaj w produktach DIOTEC SEMICONDUCTOR , są w TME  . Niemiecka firma choć produkuje w zakładach europejskich i wschodnich . Niezła jakość . U mnie się sprawdzają a parametry mają na poziomie produktów renomowanych producentów jak OnSemi czy Texas . Dobre i niedrogie diody też robią .

...there is no spoon...

12 godzin temu, arturp napisał:

Poszukaj w produktach DIOTEC SEMICONDUCTOR

Potwierdzam firma spoko. Juz dawno przeszedłem na smd i np BC850 i 860 odpowiedniki przewlekanych BC550 i 560 sa przyzwoite. Wole nieraz zastosować w projekcie te smd niż przewlekane niewiadomego pochodzenia, a przylutowanie ich nawet w miejsce TO92 nie nastręcza specjalnych trudnosci.

W dniu 1.04.2023 o 17:09, Tomek 1685 napisał:

W mojej aplikacji brzmienie jest bardzo barwne, dynamiczne i szczegółowe. W niczym pod tym względem nie ustępuje Sabre. Dodatkowo jest bardziej emocjonalny/wciągający przekaz, a masa dźwięków jakby większa.

Może to jest to fajne lampowe rozwiązanie dla ulampowienia AD1865, inne niż polecane SRPP.
Nie byłbym sobą, gdybym nie sprawdził, co to za konfiguracja jest u Tomka. Ten moduł Audio Note stanowił co prawda pierwszy moduł z L2 przedwzmacniacza, za nim był L2 Phono Board - całość montowano w niezłej obudowie, z potencjometrem głośności i przełącznikiem RCA.
Sklonowane chińskie PCB mają jeden mało istotny błąd.
Dokumentacja udostępniana dla składaczy (bo to było sprzedawane jako DIY kit do samodzielnego składania) też nie jest idealna - żarzenie ;-).

Największy problem to chyba finansowy, bo by zrealizować lampowy zasilacz, potrzebny jest drogi transformator mający na wyjściach 300v-0-300V, 6.3V, i ok. 14V. Takie coś trochę kosztuje, nie wspominając, że dwie lampy do tego zasilacza, to już dzisiaj też spory wydatek.

Zasilanie tego preampa to HT = ok. 250V, a żarzenie to 12.6V - podane równolegle na obie lampy 12AU7, lub im zgodne. Ceny jednej lampki zaczynają się od ok. 80 zł, ale wybitna sparowana para może kosztować i 800 zł. Loteria w jakości.

Myślałem, że analiza PCB pokaże mi popularny SRPP, ale nie - to jest bardziej jak prosty układ.

Jeśli u Tomka to działa wybitnie, to trzeba to może będzie sprawdzić - mam już swoją wizję. Ale zasilacz muszę zrobić tańszy.

Wyjście z rezystora konwersji (ja bym dał jednak 500-820R ze względu na THT) i bezpośrednie wejście przez 1K parazytowy na siatki lampy, to może być to - na wejściu brak zniekształcającego trafa 2:1, separującego kondensatora, to fajniejsze może audio, ale MKP 0.47uF/630V na wyjściu musi być duży i dobry. Wada: jeśli lampa kiedyś dostanie zwarcia anoda-siatka ok. 130V, to AD1865 odleci w kosmos z dymem. Trzeba będzie więc sprawdzić jeszcze opcję z dobranym MKP wejściowym.
Podziękowania dla Tomka za przetestowanie tej topologii.

Ukryta Zawartość

PCB-C1.jpg

dekRe_L2-clone.jpg

dekRe_L2-clone_2.jpg

IMG_0981-scaled-1100x800.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, dekRe napisał:

wejście przez 1K parazytowy na siatki lampy

Potestuj ten rezystor . Ja sprawdzałem jego wpływ na brzmienie na zwykłym metalizowanym Vishay'u . Troche odbiera soczystości barw i mikrodetali . No i to jest jakieś szeregowe obciążenie dla dac-a a to chyba niewskazane .

12 minut temu, dekRe napisał:

na wejściu brak zniekształcającego trafa 2:1, separującego kondensatora, to fajniejsze może audio, ale MKP 0.47uF/630V na wyjściu musi być duży i dobry.

No to mamy podobne podejście . To wpływa na brzmienie i niestety psuje . 

15 minut temu, dekRe napisał:

jeśli lampa kiedyś dostanie zwarcia anoda-siatka ok. 130V, to AD1865 odleci w kosmos z dymem. Trzeba będzie więc sprawdzić jeszcze opcję z dobranym MKP wejściowym.

W jakich okolicznościach może nastąpić takie przebicie ?

20 minut temu, dekRe napisał:

Podziękowania dla Tomka za przetestowanie tej topologii.

To dwie triody równolegle połączone ? Podobnie jak tu ?: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

11 minut temu, arturp napisał:

To dwie triody równolegle połączone ? Podobnie jak tu ?

Tak.
Tylko tu mamy 2 rezystory anodowe 36K połączone ze sobą równolegle, dające 18K na którym mamy ok. 120V spadku z 250V - bo tam oni lutowali chyba rezystory 1W, zasilające jednocześnie tak samo obie anody, no i jeden 680R jest jeden dla obu połówek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi