Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, arturp napisał:

Podobno ten scalak razem z tranzystorami daje szumy 10x niższe niż typowe staby scalone .No i można sobie swobodnie zmieniać napięcia zasilania potencjometrami wieloobrotowymi i sprawdzać jak zmiany napięcia wpływają na brzmienie tego przetwornika

Moja sugestia - rozdzielić projekt na osobne PCB zasilacza i PCB przetworników ;-) Wtedy można przetestować, który lepiej zadziała.
I jak ma być tanio, to wystarczy odszumiać klasyczne regulatory.
Mało - można pokombinować z amerykańskimi patentami na odszumianie - bo to jest DIY - tym bardziej, że patent korzysta ze starego historycznego rozwiązania, więc to wygląda na amerykańskie cwaniactwo, by patentować dawne rozwiązania.
Przykłady w załącznikach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sulzer-borbely-regulator.png

sulzer-regulator.png

FILTRACJA_cr.jpg

PATENT-USA-0.png

PATENT-USA-1.png

PATENT-USA-2.jpg

PATENT-USA-3.jpg

PATENT-USA-4.jpg

jung-regulator-1995.png

jung-regulator-2000.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, dekRe napisał:

rozdzielić projekt na osobne PCB zasilacza i PCB przetworników

To fakt , tak by było najłatwiej ocenić wpływ zasilaczy na brzmienie . Z drugiej strony , wystarczy kilka zworek i można podłączyć zewnętrzne . Nie trzeba lutować stabilizatorów , diod prostowniczych , kondów o dużej pojemności itd tylko zwory tam gdzie płynie prąd - diody i stabilizatory .

...there is no spoon...

W dniu 24.10.2022 o 20:52, arturp napisał:

Może ktoś ma jednego wolnego AD1860 gradacji K

I co Artur, zdobyłeś, czy mam szukać u siebie ? (sporo mam tych różnych odmian kostek PCM1860, PCM56, PCM61)

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

6 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

I co Artur, zdobyłeś, czy mam szukać u siebie ?

Cześć Jacek , dziękuję za propozycję . Music już mnie poratował , Krzych 2 też coś ma podesłać  . Kupiłem też starego Onkyo DX 6720 w celu wypatroszenia  więc niedługo będzie tyle ile potrzebuję .

PS

Co ci gra ostatnio ?

...there is no spoon...

16 godzin temu, arturp napisał:

Co ci gra ostatnio ?

Ze sprzęciku - zgadnij 😉 - podpowiem  - ESS Sabre ES90.., ale i tak będzie b. trudno

Z muzyki:

3 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

ESS Sabre ES90..,

To , że kupiłeś coś na Sabre to doczytałem na forum . 

Ja uwielbiam to :

Ale nie ma dobrej jakości nagrań tej muzyki .

...there is no spoon...

28 minut temu, arturp napisał:

To , że kupiłeś coś na Sabre to doczytałem na forum

To też jest, ale o tym obecnym sabre -->nie pisałem na forum ....do spania nabyłem kartę dźwiękową na .... ESS Sabre ES 90...06A 🙂

Ukryta Zawartość

Opampa już wymieniłem 😉

spacer.png

Pewnie wpadnę nie raz jeszcze do wątku, jak rozpiszesz zamówienia na swoją ostatnią wersję daca na 1860, której dźwięk, jak czytam, zachwalasz, a ucho masz przecież wyrobione.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

1 godzinę temu, (nie)przecietniak napisał:

jak rozpiszesz zamówienia na swoją ostatnią wersję daca na 1860

Już mam projekt płytki kolejnej wersji 😆- zasilanie sekcji analogowej i sekcji cyfrowej na tranzystorach bipolarnych sterowanych  przez dwa M5290P .

Zastanawiam się jakie zasilanie zrobić dla CS8414 . Na razie na stabach scalonych bo nie wiem co było by dobre dla tego odbiornika .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

W dniu 26.10.2022 o 10:40, arturp napisał:

A ponadto kusi mnie zrobienie wersji z zasilaniem symetrycznym na M5290P . Same plusy tylko dość duży . Mam płytki takich zasilaczy zewnętrznych , które stosuję do układów na opampach więc do dac-ów też idealne . Niskie szumy , spora wydajność do 1A, płynna regulacja napięć wyjściowych

Tak z ciekawości, jak działa na nim stabilizacja do 12V? I skąd tak duża wydajność prądowa?
Pierwsze co można przeczytać, to: IC: stabilizator napięcia; nieregulowany; 5V; 0,03A; DIP16; THT. Rozdzielone 30mA na tor 5V wystarczy? 

Za wschodnią granicą barbarians stosowali z powodzeniem do DAC'a na AD1865 coś zbliżonego do tej idei, na układzie M5230L, ale układ ten tani nie jest i strasznie ciężko go już zdobyć, choć są chińskie podróbki - bo od dawna nie jest w produkcji. W załączniku ich schemat.

PS.
Czy któryś z tanich Chińczyków oferuje prawdziwe PCM61 i działające PCM1702 w niskiej cenie - bo oni powariowali z cenami - 300 zł za parę to lekka przesada? Chciałbym kiedyś porównać z AD1860? Jak ktoś ma sprawdzonego Chińczyka to proszę o info na PRV.

PS.2
Ja wędruję ku prostocie i taniości i zaprojektowałem swój super regulator na bazie zasilacza od Lehmann'a, w połączniu z amerykańskim patentem i superregulatorem Junga. Napiszę, jak wykonam i przetestuję, bo na papierze fajnie się rysuje, ale w praktyce potem może tylko dymić 😉 No i niestety, robi się gabarytowa PCB. 

PS.3
Na jednym z zagranicznych for dość szybko zrezygnowali z modułów zasilania na Salasie - nie sprawdzły się.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

32 minutes ago, dekRe said:

Ja wędruję ku prostocie i taniości i zaprojektowałem swój super regulator na bazie zasilacza od Lehmann'a, w połączniu z amerykańskim patentem i superregulatorem Junga.

zastanawia mnie czy koniecznie musi być BD140 na wyjściu? Akurat mam wszystkie mniejsze numerki tego szerego-typu.

Na wyjściu zasilacza jest cewka?

Przecież zasilacz powinien mieć jak najniższą impedancje, ale może w tym przypadku ma być inaczej.

48 minut temu, dekRe napisał:

Tak z ciekawości, jak działa na nim stabilizacja do 12V?

Jeśli zastosujesz zewnętrzne tranzystory ( bipolarne lub fety )  i potencjometr to napięcia wyjściowe możesz regulować . Nie przekroczą 19V bo jest jakiś minimalny spadek a na M5290P nie podasz więcej niż +/-20V . Można tez zrobić ,,powolne" narastanie napięcia wyjściowego przez wstawienie dodatkowego konda , co zrobiłem bo AD1860 chyba warto zabezpieczyć . Ta kość ma sporo przydatnych funkcji i chyba została zaprojektowana do zasilania odtwarzaczy CD .Siedzi w wielu Denonach .

57 minut temu, dekRe napisał:

I skąd tak duża wydajność prądowa?

Tylko z tranzystorami zewnętrznymi do 1A . Sama kość ( z wbudowanymi tranami ) daje tylko do 30mA .

Godzinę temu, dekRe napisał:

Czy któryś z tanich Chińczyków oferuje prawdziwe PCM61 i działające PCM1702 w niskiej cenie

Ja nie znam ale bardziej opłaca się kupić stary odtwarzacz CD z tymi kośćmi . Ja wydłubuję z Denonów - mam 2XPCM1702 ale niskiej gradacji ( dlatego polecam łączenie równoległe po 2 szt. -tzw,,kanapkę" , która naprawdę poprawia brzmienie i parametry )  , transformator , M5290P i trany do niego . Takiego CD z uszkodzonym napędem można kupić za około 200 PLN .

Godzinę temu, dekRe napisał:

Ja wędruję ku prostocie i taniości i zaprojektowałem swój super regulator na bazie zasilacza od Lehmann'a

Dzisiaj wreszcie uruchomiłem wersję tego dac-a na AD1860 z zasilaczami na LT317/LT337 od Linear'a i różnicę w brzmieniu słychać od razu w stosunku do dobrych LM317/337 od OnSemi czy Texas Instruments . Kontrola basu jest wyraźnie lepsza , góra czystsza , średnica troszkę klarowniejsza i lepiej nasycona barwami a do tego przestrzeń lepiej uporządkowana . A to jeszcze ,, na zimno" bo grało mi może ze 20 minut . Może na nich zrobię zasilanie dla CS8414 ... bo nie wiem jaki zasilacz sprawdza się dla odbiorników SPDiF .

Obecnie brzmienie tej mojej wersji nie różni się od daca VIVAro . Jest trochę więcej basu i przez to odrobinę cieplej na średnicy . Z analogiem SRPP na 6N2P-EW i miedzianym Milexem na wyjściu robi mi tak dobrze jak żaden inny 🤣

...there is no spoon...

50 minut temu, arturp napisał:

Może na nich zrobię zasilanie dla CS8414 ... bo nie wiem jaki zasilacz sprawdza się dla odbiorników SPDiF .

Zobacz sobie na dokumentacje evala do AK4490. Jest zamieszczony schemat zasilaczy bardzo podobnych do TT. Opampem wykonawczym jest AD817, świetna kostka do takich celów.

53 minuty temu, Krzych 2 napisał:

Zobacz sobie na dokumentacje evala do AK4490.

Tam zasilanie jest na stabilizatorach scalonych a tylko dla napięć referencyjnych jest na opampach . Ciekawe dlaczego . 

...there is no spoon...

2 godziny temu, audiostyk napisał:

zastanawia mnie czy koniecznie musi być BD140 na wyjściu?

Małe drogie MPSA43 i MPSA93 stały w analogicznym obwodzie cerbera zasilacza w pewnym audiofilskim DACu, więc to bardziej kwestia doboru par PNP i NPN o określonej wydajności prądowej wystarczającej do zasilania i wytrzymującej prąd ładowania czasem dużych elektrolitów na wyjściu, a BD są tanie i powszechne. Dobierasz oba trany pod potrzebną wydajność prądową.

Operacyjny ma zenera o wartości połowy wymaganego napięcia na wyjściu i nie pozwoli na większe napięcie zener x2 ze stabilizatorów. Taki sprytny cerber-regulator U wyjścia na operacyjnym, by nie uszkodzić drogich układów, które zasilacz ma zasilić.

11 godzin temu, arturp napisał:

Ciekawe dlaczego .

Szybkość i precyzja stabilizacji. Ja te opampy stosuję do TT.

Do bardziej wymagających aplikacji robię zasilacze z tranzystorem, diodą zenera i jedną lub dwoma TT jako źródłem napięcia odniesienia. Bardzo ładnie się to sprawdza bo jest duże pole do zmian i dostosowania. Pod względem jakości to również sporo lepiej niż goła TT. Jak chce ktoś spróbować mogę to narysować. 

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

28 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

robię zasilacze z tranzystorem, diodą zenera i jedną lub dwoma TT

Czy dioda nie wprowadzi dużych szumów ?

30 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

Jak chce ktoś spróbować mogę to narysować.

Poproszę . 

A przy okazji - mam problem z zasilaczami diy ponieważ wartości elementów w nich stosowanych zależą od napięcia transformatora zasilającego . Małe transformatory ( np Indel ) często mają napięcia ,, znamionowe" niższe niż napięcie rzeczywiste - na przykład mam takie na 12V a w rzeczywistości dają 16,5V pod niewielkim obciążeniem . I to poważnie komplikuje sprawę bo musiałbym dobierać wartości elementów pod jedno określone trafo . 

...there is no spoon...

30 minut temu, arturp napisał:

Czy dioda nie wprowadzi dużych szumów ?

Wprowadza szum "śrutowy" dlatego dobrze jest zblokować ją dobrym tantalem na przykład

38 minut temu, arturp napisał:

Małe transformatory ( np Indel ) często mają napięcia ,, znamionowe" niższe niż napięcie rzeczywiste

Niestety to cecha dzisiejszych traf. Dlatego szukam , jesli chcę tanio, starych traf Zatry oznaczenia te same co Indel, a jakość znacznie wyższa np TS 8/3 na rdzeniu zwijanym z napięciem 2x3.7V idealne pod TT na 5V. Jest zapas napięcia dość duży, a wydajność trafa podawana na 300 mA pewnie jeszcze wyższa. Jedno z traf na prawdę udane.

38 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

Znalazłem to rozwiązanie w dobrze zrobionym cd. 

Ukryta Zawartość

Na podstawie TT będziemy z Bodo_z robić zasiłkę stabilizowaną do koncówki mocy. Na razie w symulacjach zachowuje się wzorowo.

Ukryta Zawartość

Kilka uwag po ostatnich doświadczeniach . Przyszło do mnie kilka zamówionych scalaków .

1. AD1860N-K z Chin od sprzedawcy chipsgate . To co przyszło różni się od tego co na zdjęciu do oferty . Stare miały białe napisy a te żółtawe , stare mają dwa rzędy napisów ( AD1860 a w drugim rzędzie cyferki , z których dwie pierwsze określały rok produkcji ) a te nowe mają trzy rzędy a roku nie mogę zidentyfikować , no i wyglądają jak świeżo wyprodukowane a stare były lekko podniszczone , porysowane itd  .                                                                                            Jeden z czterech zagotował się od razu po uruchomieniu . Trzy działają i na szczęście brzmią świetnie , wręcz analogowo - tak samo jak stare , które miałem .

2. AD1860N - wyluty z odtwarzacza Onkyo DX-6720 , podstawowa gradacja i to słychać . Wokale nieco szorstkie, góra lekko zapiaszczona , mniej mikrodetali , scena węższa . 

3 . Trzeba uważać podczas zabawy z AD1860 - łatwo ulegają uszkodzeniom w wyniku zmiany napięć zasilania , właśnie usmażyłem ostatniego z moich dawnych zakupów .Grał , wstawiłem do innego dac-a z innymi napięciami , zagotował się i tyle . 

4. PCM61 znoszą to czego AD1860 nie zniosą . Działają pod napięciami zasilania +/-5V i +/-12V ale nie działają gdy napięcie zasilania dla sekcji cyfrowej tej kości wynosi +/-9V . Jest dźwięk ale również niesamowite zniekształcenia przypominające charczenie . Komparatory ? Nie ma pojęcia dlaczego akurat 9V im nie pasuje.

Miałem zrobić po 2 sztuki na kanał z tych 4 sztuk , które przyszły z Chin ale znowu mi jednej sztuki brakuje a zwykłych o gradacji podstawowej nie wstawię do tej ,, kanapki" bo brzmią gorzej niż gradacja K . Do tej zabawy trzeba kupić worek przetworników z różnych źródeł  . Na szczęście kolejne już zamówione .🤣

Ukryta Zawartość

AD1860N-K  od chipsgate.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Ponura historia . Trzy z czterech ,, nietypowo oznaczonych " AD1860N-K  , które przyszły do mnie z Chin ... padły . Grały kilka sekund lub kilka godzin ale powtórne ( lub trzecie-czwarte ) uruchomienie już się nie powiodło . Cisza . Grały świetnie ale za krótko . Jednorazówki . Trochę drogo wychodzi słuchanie na nich muzyki - jedna płyta za dwa przetworniki .🤣

I druga ciekawostka 

Krzych 2 przysłał mi dwa AD1860N-O . Nikt nie wie co oznacza to O . Włożyłem do dac-a VIVAro . Po uruchomieniu w głośnikach pojawił się dźwięk wymieszany z charczeniem ale zanim zdążyłem wyłączyć dac-a wszystko wróciło do normy i zaczęło grać bardzo przyjemnie . Słucham i po kilku minutach charczenie wróciło . Wyłączyłem dac-a , nic się nie zagrzało więc raczej to nie uszkodzenie tylko błąd w komunikacji między logiką a przetwornikami . Zwłaszcza ,że pojawiło się w obydwu kanałach jedocześnie . Nie będę ich już używał bo nie chcę ryzykować uszkodzenia . 

Na koniec podłego dnia wstawiłem do mojej wersji dac-a wyluty AD1860N z odtwarzacza Onkyo DX-6720 a do dac-a VIVAro wyluty AD1860N-J  z odtwarzacza Yamaha 530E . Obydwa ruszyły bez problemów . Od razu słychać ,że grają nieco inaczej niż chińskie padaczki - mają trochę lepszą dynamikę i rozdzielczość oraz więcej basu ale nie są tak ,, analogowe" i neutralne . Trudno , zamówiłem kolejne 6 sztuk od różnych dostawców, przyjdą grudzień/styczeń  . Dam znać co przyszło i jak brzmią .

...there is no spoon...

W dniu 7.11.2022 o 09:44, arturp napisał:

Od razu słychać ,że grają nieco inaczej niż chińskie padaczki - mają trochę lepszą dynamikę i rozdzielczość oraz więcej basu ale nie są tak ,, analogowe" i neutralne .

Arturze, zmartwiłeś mnie tymi informacjami o przepalaniu się tych układów, bo... sam poszukałem tego dostawcy u którego kupowałeś z Chin jak mniemam, i zakupiłem na szczęście tylko kilka sztuk. Zobaczymy co przyjdzie. 
Faktycznie, problem z tymi AD1860 może wynikać z kilku przyczyn. Pierwsza z nich to taka, że to układy wymagające precyzyjnego zasilania, a układy 317 i 337 potrafią mieć spory czas "bezwładu", gdzie napięcie wędruje sobie początkowo np. do 15V, by za moment dopiero stać się ustabilizowanym 12V. 

Dlatego jednak warto dać dobry superregulator np. z WO na wyjściu, który zablokuje wyższe napięcia.

Będę więc musiał sprawdzić swój "superregulator", a to oznacza, że chyba pozazdrościłem Tymiankowi jego modułowej idei budowy DACów - pierwszy pomysł mojego superregulatora na dwa napięcia, np. +5V i - 5V to PCB 10x10 cm - trochę duża, i nie chce być mniejsza - ale powinna być za to tania do zrobienia w Chinach.

By zasilić DAC'a są potrzebne wtedy 3 takie PCB 10x10 - jedna np. z napięciem plus minus 11.2V jako Vs, druga plus minus 5V jako Vd. Potem trzecia 10x10cm, z +5V jako Vd dla CS'a i dla obu CMOSów, i z +5V jako Va dla CS'a.
Zrobi się długi 30 cm jamnik z samych modułów zasilania, ale powinien mieć za to super parametry.

Obok albo nad - stanie drugi taki "jamnik" też z osobnych modułów 10x10 - pierwszy to z CS-em, ewentualnie z CMOS-ami.
Sama płytka 10x10 z przetwornikami będzie więc elementem jakim można się bawić, podpinając niczym moduły z różnymi wariantami przetworników. Zawsze wtedy można też zrobić eksperymenty z różnymi zasilaczami. Takie kwadratowe klocki 😉 

Taki mam szalony plan - muszę tylko przeprojektować to co już mam do końca jako osobne płytki.

Problemem może być chińskie szlifowanie napisów i nakładanie nowych - to dla nich żaden problem. A gdybym był fałszerzem z Chin i miałbym cały worek złomowanych np. starych układów AD1861 których nikt dzisiaj nie potrzebuje- to logiczne jest, że on myśli sobie tak: trzeba zedrzeć napis, a postawić pieczątkę z bardziej sprzedającymi się AD1860.

I może stąd mamy to co mamy, bowiem dla AD1861 napięcie zasilania 6.5V to oficjalne maksymalne napięcie jakie wytrzyma w stresie.

Ciekawe pytanie, co się stanie, jak Chińczyk przyśle zamiast AD1860, szlifowanego AD1851, który jest... 16 - bitowy? Czy czasem tylko nie zaharczy? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dekRe
45 minut temu, dekRe napisał:

układy 317 i 337 potrafią mieć spory czas "bezwładu", gdzie napięcie wędruje sobie początkowo np. do 15V, by za moment dopiero stać się ustabilizowanym 12V. 

Możliwe . Tego nie sprawdzałem. Jest też inna kwestia LM317/337 do prawidłowej pracy wymagają minimalnych prądów poboru 3,5-10 mA . Ja zastosowałem po jednym stabilizatorze na każdą nogę zasilania AD1860 a one pobierają od 10mA ,czyli jesteśmy na granicy prawidłowego działania stabilizatorów . 

Dlatego jednak warto dać dobry superregulator np. z WO na wyjściu, który zablokuje wyższe napięcia.

Albo coś z powolnym narastaniem napięcia . Jak w zasilaczach urządzeń lampowych . W zasadzie to tylko dodatkowy rezystor o dużej wartości ( np 470k ) i niewielki kondensator ( np 22uF ) , który się ładuje przez ten rezystor .

Tu ciekawy przykład aktywnego filtra z projektu Traxmana :

Ukryta Zawartość

starych układów AD1861

akurat te padałyby natychmiast po uruchomieniu bo są na napięcia max +/-5V a ja zasilam +/- 9 do 12V ... ale może są to stare odrzucone w produkcji ,,rdzenie" które zostały współcześnie wtopione w obudowy . Bo wyglądają na nowe  . No i te napisy -  inne niż na oryginałach bo w trzech rzędach a nie dwóch . 

47 minut temu, dekRe napisał:

Chińczyk przyśle zamiast AD1860, szlifowanego AD1851, który jest... 16 - bitowy? Czy czasem tylko nie zaharczy? 

Dokładnie tak to brzmi , jakbyś na 18bitowy przetwornik podał sygnał 16 bitów .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

Ups , Chińczyk dostał ode mnie negatywa za te lewe AD1860 i trochę go zabolało . Dobrze , mnie też zabolało , straciłem czas , trochę dobrego nastroju i trochę pieniędzy . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Żeby optymalnie wykorzystać lm317,to prąd obciążenia nie powinien być mniejszy niż 50mA a pojemność kondensatora adj powinna wynosić 1000uF.Wstępne obciążenie stabilizatora powinien zapewnić dzielnik rezystancyjny ustalający napięcie wyjściowe stabilizatora.Jeżeli obciążenie pobiera 10mA to dzielnik powinien pobierać 40 mA.Takie wartości zapewniają niską impedancję i indukcyjność stabilizatora.

44 minuty temu, daris666 napisał:

A te ad są złe?

Ten gość sprzedaje głównie ,, wyluty" więc to są oryginały . Ale nikt do końca nie wie co to są gradacje O i T . Gdzieś czytałem , że były pakowane do urządzeń profesjonalnych ale nie wiem czy ty nie oznacza ,że mają inne parametry niż te do urządzeń ,,domowych" audio . Skoro producent nie podaje o nich informacji to znaczy ,że były produkowane na specjalne potrzeby . Ale jakie to potrzeby i jakie ich wymagania techniczne ? 

...there is no spoon...

Lepiej kupić pewne wyluty niż bawić się w malowanki 🙂

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

• Pokaż nowe odpowiedzi