Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

36 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Zarówno 1865 jak i 1862 ciężko nazwać nieznanymi

No tak ale myślę o tej wersji z indeksem P w obudowie PLCC . 

37 minut temu, Daniel_68412 napisał:

woją drogą 1865 to prawdopodobnie 2x1860 w jednej obudowie

Nie , zupełnie inne brzmienie mimo tego samego odbiornika CS8414 i takiej samej ,,logiki" . AD1860 są jaśniejsze , bardziej dynamiczne i żywiołowe ale mniej ,,klimatyczne" i ostrzejsze .

...there is no spoon...

3 godziny temu, arturp napisał:

Panowie , co myślicie o zakupie AD1865 po około 18 PLN sztuka ?

Kiedyś widziałem filmik, jak Chińczycy robią "nowe" scalaki. Biorą układ scalony (o podobnych lub nie) parametrach, dodają to co potrzeba, by stary układ nóg oryginała zrealizować i zalewają to nową masą na formie układu scalonego - a w środku są jeden/dwa/trzy układy tworzące podrabiany układ.
Tak są tworzone podróbki TDA1541 na przykład.

Na Ali były już przejściówki na laminacie PCB, realizujące zamianę jednego popularnego układu przetwornika na ten tańszy z dodatkami realizującymi np. konwersję wyjść napięciowych na prądowe tylko dwoma scalaczkami.

Nowa produkcja AD1865 z pięknymi białymi napisami, o ile jest jest robiona z mniej popularnej wersji układu w obudowie SOIC z wersji na SMD, będzie nawet działać... jak oryginał SMD.

Gorzej, gdy w środku jest jakaś hybryda zbudowana tak, by tylko układ nóg udawał oryginał.

Jak Chińczyk ma hipotetycznie - matrycę do zalewania tych kwadratowych wersji obudów z którymi nie ma już co zrobić, to ma technologię, by odpowiednio skrojony AD1865R w wersji SOIC SMD zalać nową masą, połączyć wyprowadzenia i nadrukować napisy. I mamy wtedy nową atrakcyjną produkcję. Ale to tylko hipoteza.

Może już łatwiej jest znaleźć taniego dostawcę wersji AD1865 w obudowie SOIC, a zrobienie przejściówki PCB jest w miarę łatwe.
Na Ebay są już drogie, po ok. 12 euro na razie, plus wysyłka cło i VAT:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No ale kibicuję pomysłowi i sam ciekaw jestem, jak to zagra.

adapter-dekRe.jpg

biala.jpg

czerwona.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie , wypełnijcie swój obywatelski obowiązek i wyślijcie mi dane do wysyłki paczkomatem . Nie mogę wysłać 5 osobom z listy bo nie mam danych . 

...there is no spoon...

Dwa złożone i przetestowane . Trzeci gra z nos dac-kiem na PCM1702 . Jeśli ktoś chce to jeden egzemplarz jest do wzięcia , po kosztach oczywiście . 

Ukryta Zawartość

juaneda 2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

3 godziny temu, arturp napisał:

Dwa złożone i przetestowane . Trzeci gra z nos dac-kiem na PCM1702 . Jeśli ktoś chce to jeden egzemplarz jest do wzięcia , po kosztach oczywiście . 

Napisałem PW

W dniu 25.02.2023 o 11:23, arturp napisał:

Co do wartości ,, load impedance" - jeśli się dokładnie przyjrzymy to okazuje się , że np dla AD1865N i AD1864N producent rekomenduje ,, load impedance" min. 1,5K (!) .

Ukryta Zawartość

Wykres zależności THD od impedancji obciążenia też jest bardzo ciekawy - wygląda ,że najniższe wartości można uzyskać już od około 500 R

AD1865thd2.thumb.jpg.fb63eedfd5408f365e6f56acde0e3ab6.jpg

Jak to się ma do teorii ,że dac-ki wymagają jak najniższej impedancji na wyjściu prądowym - bliskiej 0 ? 

wydaje mi się, że te parametry dotyczą wyjść Vout AD1865/AD1864 (wyjścia 8/17), czyli wyjść z wewnętrznego wzmacniacza operacyjnego kości, a nie obciążenia wyjścia prądowego, w swoich dataszitach AD nawet nie wspomina o możliwości bezpośredniego wykorzystania wyjść prądowych i wszystkie prezentowane pomiary są robione dla klasycznej aplikacji, z wykorzystaniem wewnętrznych wzmacniaczy 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, namor napisał:

w swoich dataszitach AD nawet nie wspomina o możliwości bezpośredniego wykorzystania wyjść prądowych i wszystkie prezentowane pomiary są robione dla klasycznej aplikacji, z wykorzystaniem wewnętrznych wzmacniaczy 

No tak , to by wiele wyjaśniało . Z drugiej strony , jak spojrzeć na wartości rez. konwersji jakie wstawiają producenci do AD1865 to zawsze jest to kilkaset omów . Ja ostatnio testowałem PCM1702 z różnymi wartościami rez.  konwersji i im mniejsza wartość tym dźwięk tracił żywiołowośc , energię , konturowość , mikrodetale itd . Nie pomagało podwyższanie wzmocnienia analogu . Skończyłem na 220R . Może zapominamy , że analog wymaga wyższego poziomu sygnału wejściowego do prawidłowego wysterowania ( niż kilkadziesiąt mV ) i musi być kompromis - więcej zniekształceń ale lepsze sterowanie wejścia analogu . 

...there is no spoon...

1 minutę temu, Bogdan napisał:

Monica

Zrobiłem takiego dac-a . CS8414 + ,,kanapka" 2XTDA1545 . Tylko napięcie referencyjne według schematu podanego przez Philipsa w nocie ale bardzo dobrze filtrowane . Analog na opampach . Gra oczywiście lepiej niż odtwarzacze z tym przetwornikiem ale TDA1545 to nie jest pierwsza liga . Brzmienie konkretne i bezpośrednie , całkiem klarowne  , ciepłe ale nie nadmiernie ocieplone , neutralna ,, temperatura " ,  nieagresywne , sporo detali , niezła przestrzeń , dobry bas ... ale barwy nieco ,,uproszczone" , brakuje finezji , wybrzmień , smaczków , planktonu . Ogólnie bardziej mi się podoba niż TDA1543 lub PCM56 ale to zbliżony poziom . 

...there is no spoon...

Koledzy cały czas szukają? 🙂

spacer.png

😉

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

29 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Koledzy cały czas szukają? 🙂

"Od przybytku głowa nie boli" ;]

spacer.png

Godzinę temu, (nie)przecietniak napisał:

Koledzy cały czas szukają?

To się nigdy nie kończy bo chodzi o to aby gonić króliczka a nie o to aby go złapać . A co u ciebie teraz gra ?

...there is no spoon...

40 minut temu, arturp napisał:

A co u ciebie teraz gra ?

Cały czas

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Ale może bym coś w końcu posłuchał z tego wątku? Jakbyś miał albo mógłbys mieć jakiegoś gotowca na sprzedaż, to chętnie uczciwie, zainteresuję się na priv, może być bez kostek AD1860 - tych mam nadmiar.

sabaj.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Czy ktoś poskładał i testował analogi wg Juaneda na pdb od Artura, ciekaw jestem opinii... tylko nie piszcie "poskładaj to się dowiesz" 😉

3 godziny temu, oxygen napisał:

Czy ktoś poskładał i testował analogi wg Juaneda na pdb od Artura, ciekaw jestem opinii... tylko nie piszcie "poskładaj to się dowiesz" 😉

Są już te plytki rozesłane ? Chyba jeszcze nie , więc nie ma co testować na razie.

Artur sprzedał ( chyba 2 szt. ) gotowych prototypów więc te osoby musiały by się wypowiedzieć .

2 godziny temu, Robsonik napisał:

Są już te plytki rozesłane ?

Już dawno wysłałem wszystkim . Zamawiałeś a ja ci nie wysłałem ? 

...there is no spoon...

Teraz, arturp napisał:

Już dawno wysłałem wszystkim . Zamawiałeś a ja ci nie wysłałem ? 

Nie dostałem 🙂.

Zobacz PW

Teraz, Robsonik napisał:

Nie dostałem 🙂

To podaj mi na Wiadomości dane do wysyłki InPostem i ile płytek zamawiałeś . A ja w tym czasie się sam opieprzę przed lustrem za takie skandaliczne niedopatrzenie ...

...there is no spoon...

39 minut temu, arturp napisał:

się sam opieprzę przed lustrem za takie skandaliczne niedopatrzenie ...

nie takiego opisu się spodziewałem 🙂  a przy okazji testowałeś ten analog z AD1865 ?

4 minuty temu, oxygen napisał:

nie takiego opisu się spodziewałem 🙂

Ale dzięki temu wyjaśniła się moja sprawa 🙂

57 minut temu, oxygen napisał:

testowałeś ten analog z AD1865 ?

Nie testowałem z AD1865 bo po prostu nie miałem czasu . U mnie gra z PCM1702 i chyba wolę go od lamp w tym zestawieniu . Nie ma tej dynamiki i soczystości barw co moje ulubione 6N2P-EW ale jest ,,bliższy prawdzie" . Lampy sporo dodają i to wyraźnie słychać w takim porównaniu . Lampy powiększają  i przybliżają pierwszy plan a tu jest zachowana głębia .  Jest też łagodniejszy od lamp ,co mnie zaskoczyło - mniej ziarnistości i agresji na średnicy , delikatniejsza góra . Ciepły . Idealny nie jest , ale co jest . 😆 No i moje Bursony VIVID poszły w świat . Z AD1865 działać będzie prawidłowo ale jak zagra , tego nie wiem . 

...there is no spoon...

Ja będę testował w.w. analog z pcm1704

porównanie mam tylko z lampowym analogiem ef50+wtórnik 6sn7/ecc82 oraz gotowym dac-em smsl m300mk2

18 minut temu, kramyeu napisał:

Ja będę testował w.w. analog z pcm1704

Juaneda go projektował dokładnie pod ten przetwornik . 

...there is no spoon...

Słucham ten analog od Juaneda feat. arturp (dzięki za pomoc w instalacji żeby nie upalic pcm1704) i jestem tak oniemiały że ja prdl!!!

Nie mam co prawda porównania, ale wiem że lamp do DACa już nie chce. Za dużo harshu.

Brzmi jak to opisuje arturp. W mojej aplikacji słyszę kapitalna separację, gładkość, precyzję, miękkość, szczegółowość wysokich, brak zmęczenia odbiorem.

Jestem tak podjarany że zbieram na nowego DACa. Czy pcm1704 to nie jest stary już bo z 1998? 

Mam zegar muzga, płytkę cyfry by waldi_06, kondy miedziane od analoga, w lammie, i aleph 3 który jest dość słabym wzmacniaczem. Klon e550 który zakupiłem przez forum - on brzmi podobnie jak ten analog Artura. Można tego słuchać godzinami tak jest gładkie, pełne i przyjemne. Zero jazgotu, płynna plastelina. Wszystko słychać, detale i przestrzeń. Słucham cichutko i wiem że tak ma być.

Czuje się jak na ketaminie z słuchawkami na uszach a to przecież mój pokój ☮️✌️i siedzę a nie rozplywam się 

Tak jak mówię , będzie drugi DAC. Bardzo lubię brzmienie AKM ale ten pulsujący, akm'owski - niezbyt rozbudowany w zejścia, bas;

jak w e-mu 0404 albo esi Juli@ albo w SMSL m300 MK2 to jest nudny na dłuższą metę.

TI , a słuchałem też przenośnych aplikacji w tym PCM5102 brzmi jak dla mnie referencyjne, to jest równo mocno i wyraźnie. Wielopoziomowo - na basie.

ESS słuchałem raz, też przenośny bodaj shanling m1 albo m0 i melodyjność i powszechna nuda bez oddechu mnie nudziła 

Ekstazy z tej dobroci jak na razie końca nie widać

edit:

zamówiłem sobie, do warsztatu gdzie lo-fi, emu 1212m z Cirrus Logic I znowu esi Juli@ żeby się z tym rozeznać odrobine

kiedyś kolekcjonowałem stare odtwarzacze i te nieco nowsze, głównie z rockbox

Edytowane przez kramyeu

Jest 1:30

ale dużo się doszkoliłem w temacie

chociaż nadal nie jestem pewny czy mój dac pcm1704 gra jako r2r/nos czy delta sigma

chociaż wiem, że delta sigma grałaby jak mój tinnitus (piski uszne) więc od dołu byłoby bez szczegółu jak SMSL m300mk2 

a fuj!!! 😂

• Pokaż nowe odpowiedzi