Skocz do zawartości
IGNORED

Elac Concentro S 507

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o opinię czy pod względem niskich tonów te kolumny nie będą "za duże" do mojego pomieszczenia odsłuchowego - ok. 16 m2.

Napędzane będą Pathosem Inpol 2.

Ten model ma nietypowe rozwiązanie z głośnikami niskotonowymi po bokach.

Kolumny będą  usytuowane jakieś 50 cm od ścian, a z boku powinno być min. 70 cm przestrzeni.

https://www.audiostereo.pl/topic/150228-elac-concentro-s-507/
Godzinę temu, Meloman napisał:

Zbyt duże pieniądze wchodzą już w grę, aby polegać tylko na opiniach innych. Tym bardziej, że są to nowe oraz topowe zabawki Elaca (zdaje się najmniejsze z serii) i pewnie mało kto miał je przyjemność słuchać (prędzej branża). Musisz pożyczyć i sam przetestować w warunkach domowych. Od siebie tylko dodam, iż w podobnym metrażu i w podobnym ustawieniu mam Audio Physic z basowcami po obu stronach kolumny i jestem bardzo zadowolony...

Edytowane przez Maraudio

Czemu?

Tam są 15tki po bokach. Z tego co wiem to Audio Physic stosuje większe przetworniki a kolega pisze że u niego jest ok. Rozumiem że są to drogie kolumny. Ale to wcale nie jest olbrzym. Tylko tak wygląda.

W dniu 23.04.2020 o 16:55, Maraudio napisał:

Musisz pożyczyć i sam przetestować w warunkach domowych.

Dzięki. Tematu póki co nie ma, bo Top Hi-Fi zażądał zakupu w ciemno.

10 godzin temu, 5z0p3n napisał:

Tam są 15tki po bokach. Z tego co wiem to Audio Physic stosuje większe przetworniki a kolega pisze że u niego jest ok. Rozumiem że są to drogie kolumny. Ale to wcale nie jest olbrzym. Tylko tak wygląda.

Dlatego myślę, że jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że z bassem jednak nie będzie problemu. Ze średnica i wysokie będę bardzo dobre, to wiem już teraz bo mam Vela 407. W sumie to teraz gra bardzo dobrze, ale wiadomo - zawsze korci, aby coś zmienić.

Ale jak pisałem wyżej - w ciemno nie będę zmieniał.

ps. Dziękuję Wszystkim za posty.

W dniu 23.04.2020 o 15:52, Meloman napisał:

Proszę o opinię czy pod względem niskich tonów te kolumny nie będą "za duże" do mojego pomieszczenia odsłuchowego - ok. 16 m2.

Napędzane będą Pathosem Inpol 2.

Kolumny będą  usytuowane jakieś 50 cm od ścian, a z boku powinno być min. 70 cm przestrzeni.

Pathos Inpol nie powinien mieć problemów z tymi głośnikami, patrząc na charakterystykę tych głośników. Ale koniecznie wypożycz je z Tophifi i postaw w mieszkaniu/domu. Bo bardzo trudno przewidzieć zachowanie tych głośników.

5 minut temu, Tonnii99 napisał:

Pathos Inpol nie powinien mieć problemów z tymi głośnikami, patrząc na charakterystykę tych głośników. Ale koniecznie wypożycz je z Tophifi i postaw w mieszkaniu/domu. Bo bardzo trudno przewidzieć zachowanie tych głośników

Dzięki. To wiem. Wiem, że dźwięk średnich i wysokich tonów, dynamika, przejrzystość będą na bardzo dobrym poziomie, bo już teraz tak jest. Scena obecnie jest prawie bardzo dobra i nie ma problemu z kontrolą basu.

Ale właśnie tego ostatniego się boję.

Jak pisałem - sprzedawca chce mi zaoferować zakup, ale bez możliwości odsłuchu, co jest oczywiście nie do przyjęcia dla mnie.

W dniu 23.04.2020 o 16:55, Maraudio napisał:

i w podobnym ustawieniu mam Audio Physic z basowcami po obu stronach kolumny

Jakie masz konkretnie głośniki? Jak co ewentualnie na PW.

U mnie akustyka jest w porządku - pomieszczenie w bloku. Sufit z kasetonów robi świetną robotę. Dokupiłem dywan. Z tyłu mam matę akustyczną. Na ścianach tapeta z grubą fakturą. Pokój średnio zagracony, ale z tyłu jest półka z książkami.

8 minut temu, Meloman napisał:

Dzięki. To wiem. Wiem, że dźwięk średnich i wysokich tonów, dynamika, przejrzystość będą na bardzo dobrym poziomie, bo już teraz tak jest. Scena obecnie jest prawie bardzo dobra i nie ma problemu z kontrolą basu.

Ale właśnie tego ostatniego się boję.

Jak pisałem - sprzedawca chce mi zaoferować zakup, ale bez możliwości odsłuchu, co jest oczywiście nie do przyjęcia dla mnie.

Jakie masz konkretnie głośniki? Jak co ewentualnie na PW.

U mnie akustyka jest w porządku - pomieszczenie w bloku. Sufit z kasetonów robi świetną robotę. Dokupiłem dywan. Z tyłu mam matę akustyczną. Na ścianach tapeta z grubą fakturą. Pokój średnio zagracony, ale z tyłu jest półka z książkami.

Poczekaj,

To u kogo chcesz zakupić te głośniki, że nie chce Ci udostępnić ich na odsłuch? to przecież drogie kolumny, musisz moimi zdaniem ich posłuchać u siebie. Tutaj, decydujące będzie jak zachować się bas. Czy nie nałoży Ci się przypadkiem na całość pasma.

33 minuty temu, Meloman napisał:

Aż tak dobrze im się powodzi w trudnych czasach?

3 godziny temu, Meloman napisał:

Dlatego myślę, że jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że z bassem jednak nie będzie problemu.

wszystko zależy od akustyki pomieszczenia . Proporcję tych 16m2 też mają znaczenie . Ale niestety czym niżej tym ciężej.

13 godzin temu, 5z0p3n napisał:

Tam są 15tki po bokach. Z tego co wiem to Audio Physic stosuje większe przetworniki a kolega pisze że u niego jest ok.

ok to mocno subiektywne określenie . Niektórym maluch był ok.

Te elac-i mają pasmo od 24hz , jak wyobrażacie sobie tak niską częstotliwość w tak małym pokoju ? , druga sprawa to jaką najniższą częstotliwość usłyszy ?

Patrząc po paśmie to są kolumny do dużych pomieszczeń zresztą jak i vela .

Nie dziwię się , że salon wypożyczyć nie chce  , wychodzą z założenia , że pewnie wrócą.

Edytowane przez bolo_senor

zacznijmy od tego, że tych 24hz nie usłyszysz za często, bo płyty są najczęściej realizowane od 40-50 hz. Więc o to raczej nie ma się co martwić. Po za tym, ten najbardziej decydujący bas to 40-70 hz, to tutaj najwięcej się dzieje. Przenoszenie pasma, nie ma nic do tego, do jakiej wielkości można stosować głośniki.

12 godzin temu, bolo_senor napisał:

Patrząc po paśmie to są kolumny do dużych pomieszczeń zresztą jak i vela .

Vela 407 jak na kolumnę podłogową jest bardzo smukła. U mnie bas jest pod kontrolą. W sumie to na brzmienie ogólnie i jego jakość nie narzekam, bo jest bardzo dobrze. Sam jestem ciekaw jaka byłaby różnica w stosunku do głośnika jak by nie było ponad 2 razy droższego.

12 godzin temu, ira napisał:

Aż tak dobrze im się powodzi w trudnych czasach?

Tak samo sobie pomyślałem. Przecież trafia do nich klient zdecydowany kupić jakby nie było dość drogie kolumny. Więc nie za bardzo rozumiem skąd takie dziwne stanowisko - kupuj, ale wcześniej nie słuchaj.

Jeszcze wyślę emaila do sklepu w Krakowie.

12 godzin temu, bolo_senor napisał:

wszystko zależy od akustyki pomieszczenia . Proporcję tych 16m2 też mają znaczenie . Ale niestety czym niżej tym ciężej.

Oczywiście, dlatego najpierw odsłuch u siebie, bo z basem może być różnie. Generalnie Pathos świetnie się łączy z serią Vela, ale czy tak samo będzie z Concentro?

Mam sporą kolekcję płyt CD i tylko de facto na tej płycie na 2 lub 3 kawałkach bass trochę dudni:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Godzinę temu, Meloman napisał:

W sumie to na brzmienie ogólnie i jego jakość nie narzekam, bo jest bardzo dobrze. Sam jestem ciekaw jaka byłaby różnica w stosunku do głośnika jak by nie było ponad 2 razy droższego.

To będzie ciekawe doświadczenie kiedy masz już brzmienie jakiego oczekujesz, a będziesz odsłuchiwał kolumny obiektywnie lepsze.

18 godzin temu, Tonnii99 napisał:

zacznijmy od tego, że tych 24hz nie usłyszysz za często, bo płyty są najczęściej realizowane od 40-50 hz. Więc o to raczej nie ma się co martwić. Po za tym, ten najbardziej decydujący bas to 40-70 hz, to tutaj najwięcej się dzieje. Przenoszenie pasma, nie ma nic do tego, do jakiej wielkości można stosować głośniki.

zacznijmy od tego , że on tych 24hz w ogóle w 16m2 nie ma prawa usłyszeć , bo ćwierć długości fali raczej się nie zmieści w tym pomieszczeniu.  Za to usłyszą ją bardzo dobrze jego sąsiedzi.

Mylisz się też co do sposobu nagrywania te 40-70hz dla rocka są może i jest ok , ale np muzyka klasyczna jest nagrywana znacznie szerzej , koncerty organowe mogą sięgać nawet 20hz.

To gdzie realizator użyje filtra decyduje rodzaj użytych instrumentów.

Tylko kto słucha muzyki organowej? Ile promili ludzi? No proszę Cię ? Piszemy tu o tym, co wałkuje się najczęściej. 

To w takim razie obaliłeś kolego pewną teorię. Bo czytając wpisy po Audio Show 2019, w pokojach Sobieski (średnio 15-18m2 klitki) często można usłyszeć: "na tej mojej płycie, to taki bas był na dole, że ściany przestawiał"

17 minut temu, Tonnii99 napisał:

Tylko kto słucha muzyki organowej?

Między innymi ja. Nie twierdzę, że często ale czasem jednak najdzie mnie na to ochota. Choć faktem jest, że największe wrażenie wywiera odbierana na żywo.  Częściej słucham takiej muzyki

19 minut temu, Tonnii99 napisał:

Ile promili ludzi?

Miłe uczucie należeć do promila. W każdym razie lepiej wypadają moje promile niż twoje procenty . W mojej subiektywnej ocenie.

Piszemy tu o tym, co wałkuje się najczęściej.

Disco polo? A może tzw polski hip-hop?

Czy może każdemu musi podobać się to, co innym? Decyduje gust większości?

Trafiłem chyba w Twój czuły punkt. Okey, wycofuję się z tej dyskusji. Staram się pisać ogółem co myślę, a nie skupiam się na kamyczku na drodze. Skoro tak uważasz, niech tak zostanie. Każdy ma przecież własne zdanie.

3 minuty temu, piotrek7 napisał:

Nie

Po prostu pie......... bzdury

I po co takie rzeczy piszesz? Żadnych bzdur nie napisałem. Przedstawiłem swoje obserwację, a Ty możesz się po prostu z nimi nie zgodzić. Idź posłuchaj swoich organków na uspokojenie ?

I po co takie rzeczy piszesz?

Bo to prawda?

21 minut temu, Tonnii99 napisał:

Idź posłuchaj swoich organków na uspokojenie

Czego powyższy wpis jest najlepszym dowodem ?

Po prostu piszesz (do czego masz pełne prawo) ale nie bardzo wiesz o czym (co udowadniasz po raz kolejny)

Ps.

Organki (potoczna nazwa harmonijki ustnej) i organy to zupełnie inne instrumenty. O czym być może do tej pory nie wiedziałeś.

Godzinę temu, 5z0p3n napisał:

Meloman czy ktorys salon top HiFi wypożyczy ci te kolumny?

Na razie dzisiaj poszedł email do Elaca, Zapomniałem tylko zaznaczyć "potwierdzenia odbioru", ale mam nadzieję, że reagowałem

Przed wejściem na to forum wysłałem właśnie zapytanie do Krakowa.

Niestety na mapce ze strony producenta najbliższe sklepy "nie polskie" to Goerlitz i Bratysława. Szkoda, bo myślałem, że udałoby mi się ich posłuchać w czeskiej Ostrawie.

5 godzin temu, Meloman napisał:

Na razie dzisiaj poszedł email do Elaca, Zapomniałem tylko zaznaczyć "potwierdzenia odbioru", ale mam nadzieję, że reagowałem

yyy a po co tam mail?  Przecież producent nie pożyczy Ci kolumn? Czy bardziej skarga na sklep który nie pożyczył Ci kolumn?

Może warto poczekać na salon z Krakowa, na odpowiedź?

8 godzin temu, 5z0p3n napisał:

A to Kraków na pewno ci nie pożyczy. Jak odpiszę na maila to będzie już cud i pozytywny aspekt. Pomijam że będzie on nie miły i nic nie powie

Wczoraj wysłane, na razie Kraków milczy i pewnie tak zostanie.

18 godzin temu, Tonnii99 napisał:

yyy a po co tam mail?  Przecież producent nie pożyczy Ci kolumn? Czy bardziej skarga na sklep który nie pożyczył Ci kolumn?

Nie siedzę w handlu, ale może jednak producent stawia dystrybutorowi jakieś warunki? Nie wiem... Nie mnie co szkodziło napisać?

Nie jest to skarga na sam sklep, ale raczej na sytuację.

Przyznasz, że trochę to dziwne kupować sprzęt audio niezależnie ile kosztuje bez możliwości jego odsłuchu.

2 godziny temu, Meloman napisał:

Wczoraj wysłane, na razie Kraków milczy i pewnie tak zostanie.

Nie siedzę w handlu, ale może jednak producent stawia dystrybutorowi jakieś warunki? Nie wiem... Nie mnie co szkodziło napisać?

Nie jest to skarga na sam sklep, ale raczej na sytuację.

Przyznasz, że trochę to dziwne kupować sprzęt audio niezależnie ile kosztuje bez możliwości jego odsłuchu.

I tak i nie. Z jednej strony rozumiem dystrybutora bo są to drogie rzeczy i każde wypożyczenie wiąże się z ryzykiem uszkodzenia/eksploatacji. 

Z drugiej, producent co może mieć do tego? Skoro sprzedał dystrybutorowi? Sądzę, że Twój mail pójdzie do "SPAM-u" .Ale zobaczymy co czas przyniesie, może jednak coś Ci odpiszą...

1 godzinę temu, Tonnii99 napisał:

I tak i nie. Z jednej strony rozumiem dystrybutora bo są to drogie rzeczy i każde wypożyczenie wiąże się z ryzykiem uszkodzenia/eksploatacji. 

Myślisz, że jestem takim frajerem, że wydam 40k zł bez wcześniejszego testu?

Świat na Top Hi-Fi się nie kończy.

Ja kiedyś chciałem kupić monitory Adante. Byłem gotów zapłacić z góry, zamawiając bez wcześniejszego posłuchania ich. Bardzo długo byłem zwodzony, potem dowiedziałem się, że głośniki nie będą sprzedawane w Polsce ze względu na brak zainteresowania. A ja ??? Znowu słyszę, że nie będą sprzedawane w Polsce. Pytam się więc o możliwość sprowadzenia ich dla mnie przy okazji następnego zamówienia. I co? Mam ATC i jestem z nimi szczęśliwy . A moje pieniądze trafiły do innej kieszeni niż panów. Audio Klanu

Owszem świat na Tophifi się nie kończy. Jeżeli daliście/dacie zarobić komu innemu to świat się nie skończy. Napchacie tylko kieszonki innym Panom. 

Czasami lepiej zadzwonić a niż pisać mail...Gdybym był poważnie czymś zainteresowany, to bym raczej zadzwonił do tego sklepu, nie raz a pięć...

• Pokaż nowe odpowiedzi