Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer - czy to ma sens?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

w biurze posiadam amplituner Marantz SR6010DC oraz kolumny Arcusa. Najczęściej słucham francuskiej stacji JAZZ, z komputera. Sygnał do amplitunera jest transmitowany przez BT, jako odbiornik służy BT Mozos. Ostatnio zacząłem się zastanawiac nad zakupem streamera. Ze względu na ograniczony budżet myślałem nad dwoma modelami Marantz NA7004 lub NA6005. I tutaj pojawia się pytanie, czy dużo zyskam na jakości dźwieku słuchając stacji internetowych? Czy sygnał przesyłany z komputera będzie wyraźnie lepszy (komputer to zwykły laptop Lenovo X1)? I wreszcie czy zabytek w postaci NA7004 obsługuje ITunes, TIDAL lub Spotify?

Z góry dziekuję za sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/150301-streamer-czy-to-ma-sens/

Ja bym tych egzemplarzy nie polecił. Jest trochę narzekań na forum na NA6005, natomiast NA7004 to już chyba staruszek (jak na streamer). Z Marantz-em lepiej nie schodzić poniżej NA6006. Jeśli szukasz czegoś po taniości to rozważ Yamahę WXAD-10.

Witam

Ja mam Teufel Streamer 1.generacja od kilku lat.Nigdy nie zawiódł.Genialna i działająca apka.'Wygrał' z kilkoma droższymi streamerami np CA CXN którego obsługa nie podeszła mi, beznadziejna aplikacja , jedynie co to że ładniej wygląda ale na tym mi nie zależało, bo w porównaniu a b niczym Teufel nie odstawał niczym w odsłuchu.Teraz jest wersja nowsza, zewnętrznie inna ale nadal to mały diabeł ? i co idzie za tym droższa.Ja za swój dałem ok 700zł? A były promocje i po 500-600 .

Ten nowy kosztuje 1300  ma dodatkowo Bluetooth  oprócz oczywiście innych funckji streamera z 8 tygodniami testu i to bez ściemy.Nie podoba się oddajesz i git ...szukasz dalej.Polecam link poniżej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, marcin_mm napisał:

Ja bym tych egzemplarzy nie polecił. Jest trochę narzekań na forum na NA6005, natomiast NA7004 to już chyba staruszek (jak na streamer). Z Marantz-em lepiej nie schodzić poniżej NA6006. Jeśli szukasz czegoś po taniości to rozważ Yamahę WXAD-10.

Nie widziałem nigdzie złych renezji żadnego z tych Marantz-y. Nie widziałem, żeby ktoś się źle wypowiadał o NA6005. 7004 właśnie skreśliłem, ze względu na wiek i ograniczoną funkcjonalność

Cześć,
Streamer na pewno poprawi brzmienie obecnego systemu, tym bardziej, ze słuchasz po BT. Marantz NA6006 to dobry wybór jesli chciałbyś uzyskać dynamiczniejsze brzmienie z szybsza prezentacją dołu. W nieco niższej kwocie masz Audiolab 6000n, który ociepli brzmienie i nada większe lekkości, napowietrzania. Masz w tym przypadku niezależną aplikację DTS Play-Fi, dzięki której sterujesz urządzeniem i masz dożywotnie wsparcie. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja za parę groszy synowi kupiłem streamer, który spełnia wszystkie założenia autora wątku 

Ukryta Zawartość

Podpinasz kabelkiem do amplitunera i sterujesz apką z telefonu. Czyli dodatkowy "plus dodatni", unikasz połączenia BT.

Gra bardzo przyzwoicie.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
45 minut temu, milek1 napisał:

Nie widziałem, żeby ktoś się źle wypowiadał o NA6005.

Nawet na tym forum znajdziesz moje negatywne wypowiedzi na temat tego streamera.  Najgorszemu wrogowi nie życzę. Co do proponowanego powyzej Teufla, miałem, szybko odeslalem,  nie radził sobie kompletnie z grubszymi plikami. Yamaha, to dobry trop, drożej Note 2i, ale też lepiej. Pytanie, czy do samego radia warto....moim zdaniem nie.

42 minuty temu, Witek.K napisał:

Co do proponowanego powyzej Teufla, miałem, szybko odeslalem,  nie radził sobie kompletnie z grubszymi plikami. Yamaha, to dobry trop, drożej Note 2i, ale też lepiej. Pytanie, czy do samego radia warto....moim zdaniem nie.

To fakt, nie bardzo radzi sobie z grubszymi plikami, ale kiedy jest podłączony przez kabel problem znika.Mam kilka albumów 24/96 dla zwykłej ciekawości a i tak  normalnie słucham Tidal Hifi lub cd lub ich ripy bo to w zupełności mi wystarczy.

Pozdrawiam

11 minut temu, milek1 napisał:

Uwierz mi w latach 70-tych nie było jeszcze strumieniowania. ?

Sorry, pomyłka, źle odczytałem symbol. No to może takie rozwiązanie:

Ukryta Zawartość

Laptopa łączysz z amplitunerem przy pomocy DACa USB. Jest tego na rynku sporo.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Ipodziak napisał:

To fakt, nie bardzo radzi sobie z grubszymi plikami, ale kiedy jest podłączony przez kabel problem znika.Mam kilka albumów 24/96 dla zwykłej ciekawości a i tak  normalnie słucham Tidal Hifi lub cd lub ich ripy bo to w zupełności mi wystarczy.

Pozdrawiam

OK, ale Yamahę ma za połowę tej ceny. Do słuchania TuneIn/Spotify/Tidal, ten Teufl nie zaoferuje nic więcej ponad to co ma WXAD, a apka do obsługi w telefonie pewnie lepsza jest w Yamie.

Za 180 kupiłem iEast'a, tak jak pisałem wyżej. Na razie nie widzę minusów, może poza koniecznością logowania się po włączeniu. Ale nie czytałem instrukcji, może się to da ominąć.

30 minut temu, marcin_mm napisał:

OK, ale Yamahę ma za połowę tej ceny. Do słuchania TuneIn/Spotify/Tidal, ten Teufl nie zaoferuje nic więcej ponad to co ma WXAD, a apka do obsługi w telefonie pewnie lepsza jest w Yamie.

No tak Yamaha jest tańsza bez dwóch zdań.Co do apki Yamahy się nie wypowiem bo nie miałem jej w posiadaniu.Obsługa aplikacji jest odbierana dośc obiektywnie..jednemu przypadnie do gustu drugiemu nie?Bo rozumiem miałeś/masz oba streamery do porównania?

13 godzin temu, Ipodziak napisał:

Witam

Ja mam Teufel Streamer 1.generacja od kilku lat.Nigdy nie zawiódł.Genialna i działająca apka.'Wygrał' z kilkoma droższymi streamerami np CA CXN którego obsługa nie podeszła mi, beznadziejna aplikacja , jedynie co to że ładniej wygląda ale na tym mi nie zależało, bo w porównaniu a b niczym Teufel nie odstawał niczym w odsłuchu.Teraz jest wersja nowsza, zewnętrznie inna ale nadal to mały diabeł ? i co idzie za tym droższa.Ja za swój dałem ok 700zł? A były promocje i po 500-600 .

Ten nowy kosztuje 1300  ma dodatkowo Bluetooth  oprócz oczywiście innych funckji streamera z 8 tygodniami testu i to bez ściemy.Nie podoba się oddajesz i git ...szukasz dalej.Polecam link poniżej.

Ukryta Zawartość

Zamiast tego " skoczka" proponuję w tej samej cenie Yamahe NP-S 303. Pełnowymiarowy i z wejściem USB oraz podobno przyzwoicie gra. A następca pewnie będzie dużo droższy. 

Ukryta Zawartość

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

4 godziny temu, Allmr napisał:

Ja za parę groszy synowi kupiłem streamer, który spełnia wszystkie założenia autora wątku 

Ukryta Zawartość

Podpinasz kabelkiem do amplitunera i sterujesz apką z telefonu. Czyli dodatkowy "plus dodatni", unikasz połączenia BT.

Gra bardzo przyzwoicie.

Link się nie otwiera, ale podejrzewam, że to coś to odpowiednik chromecasta. Mam iEAST m30 i nie narzekam( pilot, USB do pamięci zewnętrznej , sterowanie z tel, tabletu) logować się nie trzeba. Choć po ostaniej aktualizacji muszę wchodzić w TIDAL i odnaleźć iEAST . Wcześniej tak nie było . Niemniej ze Spotify tego problemu nie ma. Otwiera się w apce iEAST .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez notoryczny

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Godzinę temu, mkk1 napisał:

Streamer , mały budżet.... Malinka jak w pysk strzelił ? Schować za ampli, apka na telefon i spokój. 

Albo Daphile.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, marek-1969 napisał:

Zamiast tego " skoczka" proponuję w tej samej cenie Yamahe NP-S 303. Pełnowymiarowy i z wejściem USB oraz podobno przyzwoicie gra. A następca pewnie będzie dużo droższy. 

Nie do końca rozumiem termin skoczek,ale przypuszczam że nic pozytywnego?

Pełnowymiarowy może i jest, ale osobiście nie chciałem kolejnego 'klocka' (w dobrym znaczeniu).

Nie sądzę również, żeby Teufel tak źle brzmiał  do budżetowej Yamahy np303.Jeśli chodzi o Teufel też posiada wejście usb i jedno wejście liniowe, którego brakuje u Yamaszki plus jest droższa o 200 zł od nanjowszej wersji.

Widzę,że marka Teufel się bardzo powoli przebija u nas, w Uk gdzie mieszkałem też nie miała/ma się dobrze chociaż zbiera dobre opinie, bo moim zdaniem to najzwyczajniej na świecie dobry produkt za odpowiednie pieniądze.Cały czas odnoszę się do 1. wersji bo 2. najnowszej nie słyszałem.

Pozdrawiam

6 godzin temu, rafal735r napisał:

Nie wiem po co pchać się w te stare Marantze jak jest dużo nowszych, funkcjonalniejszych gratow. Strimery bardzo szybko się starzeja.

Dokładnie tak! I dlatego najlepiej samemu sobie streamer postawić na Daphile, Volumio, Malince...

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

13 minutes ago, szymon1977 said:

Dokładnie tak!

A to już bardzo zależy.  Jak użytkujemy streamer do  zastosowań offline (np. NAS po DLNA) to bedzie na wieki.

No ale jeżeli celujemy w serwisy online z którymi bywa tak że:

-powstaja i upadają

- umowy pomiedzy vendorami sprzetu a dostawcą usługi online zaczynaja się /konczą sie a user końcowy wtedy jest najmniej ważny

- usługodawca serwisu online wprowadza nowe bo "lepsze" rozwiązania techniczne a te wymagaja nowszego sprzetu

- serwis online potrafi działać lub nie , Internet u siebie możemy mieć lub nie

to wtedy fakt - niektórzy mogą mieć problem.

do samego radia internetowego, które w zdecydowanej większości jakością nie porywa kupiłbym coś podstawowego jak Yamaha WXAD10 albo Audio Pro Link1 (ten ma nawet wyjście cyfrowe na lepszy DAC). Różnicę na jakości odczujesz dopiero przy plikach bezstratnych jak np Tidal HiFi. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

18 godzin temu, mkk1 napisał:

Streamer , mały budżet.... Malinka jak w pysk strzelił ? Schować za ampli, apka na telefon i spokój. 

Tylko ta Malinka na sterydach dużo taniej nie wychodzi od streamera. A z tego co zerknąłem, to za volumio też co roku trzeba płacić.

13 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

do samego radia internetowego, które w zdecydowanej większości jakością nie porywa kupiłbym coś podstawowego jak Yamaha WXAD10 albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ten ma nawet wyjście cyfrowe na lepszy DAC). Różnicę na jakości odczujesz dopiero przy plikach bezstratnych jak np Tidal HiFi. 

Właśnie ze względu na ITunes, który ma najlepszą jakość dżwięku, chcę kupić to urządzenie. Plików  nie mam zbyt dużo.

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, notoryczny napisał:

Link się nie otwiera, ale podejrzewam, że to coś to odpowiednik chromecasta. Mam iEAST m30 i nie narzekam( pilot, USB do pamięci zewnętrznej , sterowanie z tel, tabletu) logować się nie trzeba. Choć po ostaniej aktualizacji muszę wchodzić w TIDAL i odnaleźć iEAST . Wcześniej tak nie było . Niemniej ze Spotify tego problemu nie ma. Otwiera się w apce iEAST .

Kupiłem ten podstawowy, ale jestem na tyle zadowolony, że do swojego systemu spróbuję podłączyć m30 i podpiąć pod mój dac. Cudów się nie spodziewam, ale zobaczę.

3 godziny temu, milek1 napisał:

Tylko ta Malinka na sterydach dużo taniej nie wychodzi od streamera. A z tego co zerknąłem, to za volumio też co roku trzeba płacić.

Właśnie ze względu na ITunes, który ma najlepszą jakość dżwięku, chcę kupić to urządzenie. Plików  nie mam zbyt dużo.

ITunes niema najlepszej jakości. Ma hermetyczny standard ( Alac), drogie pliki i z średniej wielkości bibliotekę. 

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Gdzieś w prasie branżowej (tak mi się wydaje) był test i to właśnie ITunes wypadł najlepiej, jeśli chodzi o jakość. Zdziwiło mnie to, choc wtedy używałem Tidal.

ja mam porównanie Spotify vs Tidal Hifi vs iTunes.

Tidal najlepiej, potem iTunes, potem Spotify. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

16 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

ja mam porównanie Spotify vs Tidal Hifi vs iTunes.

Tidal najlepiej, potem iTunes, potem Spotify. 

A przed Tidal, jest Qobuz.

52 minuty temu, Bogusław_59825 napisał:

A przed Tidal, jest Qobuz.

tak, tak zapomniałem o nim. Faktycznie gra lepiej od Tidala ?

www.tophifi.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi