Skocz do zawartości
IGNORED

....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?

Rekomendowane odpowiedzi

..,, więc i tu znajdą się tacy, którzy postawią sobie pytanie czy warto wysupłać z portfela 4 x więcej NBP,, 

....no właśnie - jestem jednym z nich.....zawsze chodziły mi po głowie monobloki Jadisa + preamp....są to  już spore pieniądze - przynajmniej dla mnie  (mówię o nowych urządzeniach).....integra i88 jest dla mnie doskonała, patrząc cena/jakość brzmienia....wiem że monobloki pokażą więcej ale czy są  warte tyle kasy?....puki nie posłucham dopóty  nie będę znał odpowiedzi na to pytanie.....więc jeszcze w tym roku planuję u siebie sprawdzić te monobloki....

W tym przypadku nie sądzę by pokazały więcej. Ta sama technika, te same podzespoły, trochę więcej watów. 

25 minut temu, Miroslav1 napisał:

....zakładasz że możesz się mylić w tym przypadku ? ...czy  jesteś pewny że nie pokażą więcej ? 

Mogę się mylić. Lepsza wydajność prądowa zawsze pomaga ale czy w tym przypadku faktycznie ta wydajność będzie wyższa to nie wiem. 

Edytowane przez sly30
1 godzinę temu, Miroslav1 napisał:

wiem że monobloki pokażą więcej ale czy są  warte tyle kasy?....puki nie posłucham dopóty  nie będę znał odpowiedzi na to pytanie.....więc jeszcze w tym roku planuję u siebie sprawdzić te monobloki....

w ciemno stawiam na progres w przypadku mono amp. 

Nie znam sonicznie Jadisa z konstrukcji dzielonych, tzn, nie miałem u siebie, a słuchanie gdzieś tammm, to nie to samo, szczególnie gdy mamy w planach wyskoczyć z nie małej walizy $. 

Wszystkie wiedzą, ze kluczowe są trafa, a dalej, to korzyści wynikające z m. in. redukcji mikrofonowania lamp, zwiększonej wydajności zasilania, zmniejszonego przesłuch między kanałami. Dalej już mamy sekcję Pre w osobnej budzie. 

Bardzo bym się zdziwił, gdyby nie było progresu. Inna sprawa, to czy warto za ów postęp dopłacić i to nie mało, jak donosi życie. 

3 godziny temu, piano napisał:

w ciemno stawiam na progres w przypadku mono amp. 

...też tak obstawiam, jakby integra była lepsza lub na poziomie zblizonym do monobloków + pre to uważam że firma Jadis strzeliłaby sobie w stopę....

3 godziny temu, piano napisał:

Bardzo bym się zdziwił, gdyby nie było progresu. Inna sprawa, to czy warto za ów postęp dopłacić i to nie mało, jak donosi życie. 

....będzie progres a czy na tyle by dopłacić to już jest insza inszość.....przede wszystkim trza  u siebie posłuchać....mnie wiele nie potrzeba by sprzedać wszystkie graty coby wejść w monobloki 😉 

Szkoda kasy na monosy.

Z pewnością są lepsze niż integra,ale z tego co widać pomieszczenie nie jest duże,

słuchacz siedzi dość blisko,kolumny też nie najtrudniejsze.

Jeśli będzie lepiej to naprawdę niewiele,przerabiałem to,

nie z Jadisem,ale z innymi firmami w 22 metrach.

Co innego w dużym pomieszczeniu,potrzeba mocy i większej kontroli nad głośnikami.

Edytowane przez Bartollini

to czekamy na opinię Miro jakie różnice w przypadku Jadisa. 

Nawiasem, o ile pamiętam Milimetr, który raczył gustować w tej marce, już dawno przesiadł się na dzielone, wskazując tego soniczne zalety. 

ale nie żebym musiał podpierać się innymi, bo swoje opinium też mam 😉

3 godziny temu, Bartollini napisał:

Co innego w dużym pomieszczeniu,potrzeba mocy i większej kontroli nad głośnikami.

Masz racje, tyle że z takich lamp kontrola nigdy nie jest mocna. Zapewne z monobloków będzie trochę lepiej ale czy wystarczająco? Na pewno trzeba by popróbować. Ja bym spróbował końcówkę stereo Gryphon Essence i do tego trzeba by dobrać jakieś pre, wg.uznania. Wtedy będzie i kontrola i przestrzeń i barwa i dynamika i 2 opcje grania, bo w klasie AB i w klasie A, przełączane przyciskiem i będzie super kontrola nie osiągalna dla żadnej lampy i będzie bas o jakim lampy mogą tylko pomarzyć i będzie święty spokój z zużywaniem się i rozjeżdżaniem się parametrów lamp i nie będzie mega duchoty w letnie dni itd...itp. Tak od serca sugeruję, mimo że Mirek nie lubi kotów...niestety. Niemniej jednak wiem, że sam musi spróbować i dobrać pod siebie. Duże kolumny, duże sekcje basowe, to nowe wymagania, zarówno w kwestii dynamiki, różnorodności wybrzmień, kontroli, impulsowego charakteru transjentów itd. Wiem, że Jadis jest miłe dla ucha. Mnie się ten dźwięk też podoba na swój sposób ale ma swój słodko-miodowy klimat, który utrudnia różnicowanie nagrań. Bo przecież sos karmelowy z bitą śmietaną jest fajny do lodów, ciast, różnych deserów, ale nie koniecznie do golonki, kiełbasy, gulaszu czy steków. 

Edytowane przez sly30

....zapewne Milimetr mógłby wiele w tym temacie powiedzieć ale.....

Bartollini, zasugerował że w tak małym pokoju jak mój nie ma większego sensu wstawiać monobloki - i to nie jest kwestia Jadis  czy Gryphon..... 

....może ktoś robił takie przejście integra/monobloki czy nawet końcówka mocy w małym pokoju 20m2....odpowiedzi mogą być nie tylko interesujące ale również pomocne....

Wyglądają bardzo solidnie, konkretnie, i pewnie tak samo grają. Jazz/Fusion/Rock to akurat moje klimaty🙂

Edytowane przez Adi777
10 minut temu, Miroslav1 napisał:

....zapewne Milimetr mógłby wiele w tym temacie powiedzieć ale.....

Bartollini, zasugerował że w tak małym pokoju jak mój nie ma większego sensu wstawiać monobloki - i to nie jest kwestia Jadis  czy Gryphon..... 

....może ktoś robił takie przejście integra/monobloki czy nawet końcówka mocy w małym pokoju 20m2....odpowiedzi mogą być nie tylko interesujące ale również pomocne....

Właśnie napisałem,że robiłem. 🙂

I uważam,że nie ma sensu,Audio Research czy VTL z lampowych,

McIntosh czy Accuphase z tranzystorów,miałem integry,potem szedłem wyżej.

Było tylko troszkę lepiej,ale nie były to różnice takie jakie słyszałem

w dużo większych pokojach.

>> Adi777

podobnie jak moje 😉 choć nie jedyne. Ten model trudno na czymś wyłożyć. Nawet, gdy potrzeba zwiewności i delikatności baletnicy przy np. kwartetach smyczkowych. To chyba jedyny jak dotąd model ZG, które miałem u siebie, aby grał doskonale na ultra cichych poziomach oraz nie dostał zadyszki po po przeciw położnej. Czy zatem jest idealny? Nie, niektóre smakują się w kolorowaniu i pudrowaniu noska, więc to raczej kąsek nie dla nich.  

Od wielu lat mam dzielonki i lampowe i tranzystorową. 🙂 w niezbyt dużym pokoju.

mam też kolumny i podłogówki i monitory i vintage,,

Moim zdaniem warto..progres jest dość wyraźny.

Natomiast nie jest adekwatny do wydanych pieniędzy...zresztą nigdy nie jest.

Zacząłem od preampu.. 🙂 niezbyt typowo..dokupiłem do integry..efekt był na tyle ciekawy,że zacząłem szukać końcówki.

47 minut temu, piano napisał:

podobnie jak moje 😉 choć nie jedyne.

U mnie też nie jedyne, ale jednak większość. Będę miał je na uwadze przy kompletowaniu systemu audio. Są jeszcze 300-tki, ale to już za drogo, chyba, że używane 😉

Edytowane przez Adi777
14 godzin temu, Miroslav1 napisał:

..może ktoś robił takie przejście integra/monobloki czy nawet końcówka mocy w małym pokoju

Nie wiem czy to jest miarodajne w jakikolwiek sposób dla Twojej sytuacji, ale dawno temu zamieniłem integrę Krell KAV-400xi na pre/power Krell KRC-3 + FPB-200 i to była przepaść.

11 minut temu, kaviter napisał:

Nie wiem czy to jest miarodajne w jakikolwiek sposób dla Twojej sytuacji, ale dawno temu zamieniłem integrę Krell KAV-400xi na pre/power Krell KRC-3 + FPB-200 i to była przepaść.

.....jest to Twoje zdanie w  tym temacie i fajnie....bardzo lubię czytać opinię ludzi (jesteś jednym z nich) którzy mają coś do powiedzenia w audio.... 

....z tym jest trochę podobnie jak z kablami....Tara Labs The 0.8 jest bardzo dobrym kable ale już Tara Zero Gold jest lepszym - czy warto dopłacać....moim zdanie tak....inny powie że to wariactwo bo wystarczą zwykłe kable ze sklepu elektrycznego 😉 

28 minut temu, Miroslav1 napisał:

z tym jest trochę podobnie jak z kablami.

mamy jeszcze źródła dzielone, i pre dzielone ;-))))

to tak, gdybyś się nudził ;-))

Miro, 

Nie wiem co Ci radzić, bo to sprawa ucha, warunków , portfela i.., zaawansowania choroby. 

Jaki ci pasuje obecny sound, to gitara. Dopracuj środowisko i chwytaj za koszyk z płytami. 

Jeśli chcesz brnąć w chorobę, to;

Z osobistych przemyśleń, wchodzenie w amp dzielony jest w jakimś stopniu dyskusyjny, bo o ile jakiś progres wyciągniesz, to utkniesz w obecnym zintegrowanym źródle. Pre, to kolejny obszar, ale o nim póki co nic nie wiemy. 

Nie pamiętam Jadis w źródle i różnic wynikających z przesiadki na szczytowy model Jadisa, , ale na przykładzie MBLa  - z grubsza -  jest tak, że integra CD 1531A ma się nijak do dzielonego 1511F/ 1521A, a już w ogóle do serii Reference. Więc, jeśli się chce uzyskać istotny progres, powtarzam, - jeśli się chce - to obawiam się, że z obecną integrą na źródle też będziesz musiał się pożegnać. Znaczenie ma też Pre. Ich jak mrówków, ale naprawdę dobrych garstka i raczej tanio nie będzie. 

Podobne przemyślenia mam z doświadczeń przy mono amp/ Pre Shindo Lab i paru innych o których wolałbym nie pisać. 

Edytowane przez piano

Przepaść może i będzie,w zaadoptowanym pokoju,a nie w salonie z kolumnami

pod ścianą i telewizorem pośrodku. 🙂

Wolałbym jak pisze piano wycisnąć jak najwięcej ze źródła

na tym etapie,a nie pakować się w dzielone wzmocnienie.

....i w małym pokoju można uzyskać zacne brzmienie, natomiast dzielonki nawet te najlepsze nie pomogą gdy pokój nie ''gra''....zapewne każdy z nas ma takie przykłady....pierwszy z brzegu....te duże kolumny na których obecnie gram + ta  hybryda nie pies ni wydra naprawdę fajnie u mnie się spisują ....natomiast ten sam zestaw  u tego gościa od którego mam ten sprzęt - nie brzmiał kiepsko a tragicznie - dosłownie....pokój jakieś +30m2  kamień  na podłodze i  ścianach, żadnych dywanów dosłownie nic - golizna i na dodatek lewa cała ściana szkło.....nic gorszego już nie mogło się przytrafić.....byście musieli widzieć zdziwienie tego gościa gdy ten zestaw usłyszał u mnie 😉

...ale najgorszy zestaw który dane mi było słyszeć to dzielony Macintosh monobloki 601 plus wszystko co najlepsze od tej firmy.....salon jakieś 50m2 kolumny ustawione w rogu prawie że przyklejone do ściany przedniej i bocznej do  tego dużo szkła.....nie będę się rozpisywał ale aż żal było nie tylko słuchać ale i patrzeć że tak zacny zestaw został tak zmarnowany.....

Miroslav

A kiedyś napisałeś, że gdybyś miał kupić Franco Serblin Ktema to musiałbyś zmienić wzmacniacz. O co Ci konkretnie chodziło ? Za mało mocy w i88 czy mocniejszy tranzystor w A klasie czy jeszcze coś innego ? Pozdrowienia, Włodek 

Ktema ma bułowaty,bardzo trudny do skontrolowania bas,

żeby to jakoś zagrało trzeba niezłej elektrowni,a i tak

nie zawsze się to uda.

11 minut temu, Bartollini napisał:

Ktema ma bułowaty,bardzo trudny do skontrolowania bas,

Kurcze no nie było mi dane słuchać Ktemy w warunkach domowych i bardzo nad tym ubolewam ponieważ na Audio Show bardzo mi się podobało jak to grało w Grobel Audio. Nie słyszałem tam problemu z basem. Za to dźwięk był rasowy, przestrzenny, gładki i muzykalny. O gustach się nie dyskutuje ale z wyglądu też mi się bardzo Ktemy podobają. Nie twierdzę że nie masz racji co do basu bo Ktem w domu nie słyszałem. A mega jestem ciekawy jakby się u mnie w salonie pokazały. Ja mam problem akustyczny w drugą stronę. Ja jeszcze u siebie nie słyszałem za dużo basu albo żebym miał problem z kontrolą. U mnie przeważnie jest za konturówo i za szczupło. Paradoksalnie Ubiq Audio u mnie grają basem wystarczającym ilościowo i jakościowo a to jest konstrukcja zamknięta. Natomiast konsctukcje bas refleks przeważnie wypadają u mnie średnio. Piszę tylko o basie 🙂

4 godziny temu, _Ged_ napisał:

Miroslav

A kiedyś napisałeś, że gdybyś miał kupić Franco Serblin Ktema to musiałbyś zmienić wzmacniacz. O co Ci konkretnie chodziło ? Za mało mocy w i88 czy mocniejszy tranzystor w A klasie czy jeszcze coś innego ? Pozdrowienia, Włodek 

....odpowiedz na to pytanie udzielił na samym początku rozmowy na temat KTEMY Milimetr.....grał na monoblokach JA80 następnie przeszedł na JA200 i dopiero wtedy Ktemy zagrały optymalnie....(te kolumny potrzebują prądu) ....u mnie było podobnie jak u Milimetra tyle że w skali mikro  😉 .....integra i88 zagrała dobrze ale dopiero FBI okiełznał te kolumny całkowicie.....mam mały pokój i wzmacniacz musi krótko trzymać kolumny....dlatego FBI zagrał lepiej od i88 bo trzymał Ktemy z żelaznym uścisku....

....kiedyś kolega który słuchał u mnie FBI + m40.2 powiedział że po raz pierwszy słyszy że te kolumny to monitory....nie dlatego że dzwięk zrobił się mały ale dlatego że był cholernie zwarty i ultra kontrolowany....pod tym względem FBI jest doskonały.....nigdy nie zabraknie prądu....on może pracować jako końcówka mocy, jakby dać do niego dobre pre to można uzyskać kompletne granie - tylko gdybam bo nie sprawdzałem....

4 godziny temu, Bartollini napisał:

a Ktemy zmienił

na Trennery. 🙂

.., i dopiero po zmianie poczuł smak prawdziwszego basu, co - nawiasem - sam nie omieszkał napisać. 

• Pokaż nowe odpowiedzi