Skocz do zawartości
IGNORED

....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, piano napisał:

Decydując się na P2 założyłem, że będzie on wyśmienitym partnerem względem właściwej współpracy/ wysterowania/ kontroli itp dla ATC scm 40.

Miałem ATC SCM40 i uważam że to wyśmienite kolumny. Tak naprawdę to doceniłem je jak już je sprzedałem. No niestety w tej pasji już tak jest. Czasami szukamy miodu w d....😉 A później się okazuję że to co mieliśmy było świetne. Ale nie ma co żałować zmian bo to zawsze jest jakieś doświadczenie. Znam dobrze ATC P1 i uważam że to bardzo dobry wzmacniacz mocy i świetny kompan dla kolumn ATC. P2 nie słyszałem ale podejrzewam że to jest lepsza wersja P1. Także mogę sobie wyobrazić jaki masz dźwięk i cieszę się że jesteś zadowolony bo o to w tym wszystkim chodzi. Ważne że płyta idzie za płytą. A to że cały czas coś chcemy poprawić to jest normalne 😉 Ja bym na twoim miejscu nic nie kombinował tylko cieszył się muzyką bo jak to mówi mój dobry przyjaciel. Lepsze jest wrogiem dobrego 😉 A ty masz świetny zestaw 👍 

Cały post fajnie napisałeś i oddałeś sedno sprawy 👍

22 minuty temu, damazy napisał:

na twoim miejscu nic nie kombinował tylko cieszył się muzyką

żółwik za zrozumienie melomańskiej duszy targaną audiofilską szponą 😉

24 minuty temu, damazy napisał:

Tak naprawdę to doceniłem je jak już je sprzedałem. No niestety w tej pasji już tak jest. Czasami szukamy miodu w d....

dokładnie. 

Z ostatniego merdania w systemie, to trochę żałuję sprzedaży Altec/ GPA. Ta cholera coś w sobie miała. Odrębny temat.

30 minut temu, damazy napisał:

Znam dobrze ATC P1 i uważam że to bardzo dobry wzmacniacz mocy i świetny kompan dla kolumn ATC. P2 nie słyszałem ale podejrzewam że to jest lepsza wersja P1.

ja z kolei nie słuchałem P1, ale może być jak piszesz. Nos mi podpowiadał, że jak już iść w tango, to z P2 

32 minuty temu, damazy napisał:

Cały post fajnie napisałeś i oddałeś sedno sprawy 👍

staram się unikać błędów niejakiego Mateusza M, mając świadomość, ze po drugiej stronie nie siedzą idioci. 

W dniu 8.02.2022 o 11:04, sly30 napisał:

To zależy jakie tranzystory i jakie lampy. Miałem różne lampy i teraz gram na tranzystorach i jakoś nie tęsknie do lamp. Lubię te dobre ale nie odczuwam ich braku.

Natomiast co do basu, to nie ma takiej opcji, by lampa miała lepszy. Jest jeden przypadek, gdy tak się wydaje, tzn. Kolumny z małymi driverami na basie, które sa niewydolne i nie przekazują połowy informacji i przedwcześnie wygaszają basowe smaczki, harmoniczne i wybrzmienia. Wtedy z winy kolumn, a nie wzmacniacza, jest wrażenie, że basu jest za mało i brakuje wybrzmień.

Gdy do tych samych, niewydolnych kolumn, podłączy się lampy z przeciągającą się bułą na basie, to jest wrażenie, że tego basu jest więcej i powstaje złudne wrażenie, że lampa dała lepszy, dłuższy bas, a tranzystor bas wyciął.

To jest tylko wina kiepskich kolumn. Gdy do tych samych wzmacniaczy podłączy się dobre kolumny z dużymi driverami, to dopiero wtedy otwierają się oczy i uszy i słychać, że tranzystor daje bas szybki, zwarty, głęboki, rozdzielczy, selektywny i fakturowy, podczas gdy lampy dają monotonną, spowolnioną bułę i kluchę na basie. Dużo nie znaczy  lepiej. 

Sylwek, ja chętnie Cię zaproszę na ocenenę basu wzmacniacza lampowego w moim systemie. Chciałbym też się przekonać o wyższosci tranzystora w Twoim systemie. Co Ty na to?

31 minut temu, Rafał.M napisał:

Sylwek, ja chętnie Cię zaproszę na ocenenę basu wzmacniacza lampowego w moim systemie. Chciałbym też się przekonać o wyższosci tranzystora w Twoim systemie. Co Ty na to?

To nie będzie porównanie symetryczne. Z tego co pamiętam, masz bas na 18cm driverach, a u mnie jest podział na subbas i midbas i sub to 4x 18 na stronę, ale cali, a midbas, to na stronę 4x 12 cali. Wzmacniacze mają co robić żeby to napędzić i kontrolować. Lampa by się od razu wywaliła na takiej robocie. U ciebie może dawać radę na miarę wyzwania jakie musi napędzać.

11 minut temu, sly30 napisał:

To nie będzie porównanie symetryczne. Z tego co pamiętam, masz bas na 18cm driverach, a u mnie jest podział na subbas i midbas i sub to 4x 18 na stronę, ale cali, a midbas, to na stronę 4x 12 cali. Wzmacniacze mają co robić żeby to napędzić i kontrolować. Lampa by się od razu wywaliła na takiej robocie. U ciebie może dawać radę na miarę wyzwania jakie musi napędzać.

2X22 na stronę. W 18 m2, to wystarcza. Mowa nie była o porównaniu systemów, a ino jakości oraz zejścia basu Lampa vs. Tranzystor.

Pozdrawiam.

3 minuty temu, Rafał.M napisał:

2X22 na stronę. W 18 m2, to wystarcza. Mowa nie była o porównaniu systemów, a ino jakości oraz zejścia basu Lampa vs. Tranzystor.

Pozdrawiam.

No ok, ale to są inne wymagania, inne obciążenia, inne powierzchnie do miotania. To jest tak jakby porównywać arbuzy z orzechami. Nie widzę w tym sensu. Jedyne co można tak porównać, to właśnie systemy w ramach danego pomieszczenia. 

Edytowane przez sly30
Godzinę temu, Rafał.M napisał:

Mowa nie była o porównaniu systemów, a ino jakości oraz zejścia basu Lampa vs. Tranzystor.

trzeba by powołać komisjum, co by bezstronnie pomierzyła zawartość jakości w jakości. Mamy jakiegoś Pawła na sali? 😉 

....w boksie czy w innych dyscyplinach sprawa jest jasna.....gość leży na ringu więc przegrał.....w audio jest ''trochę'' inaczej 😉  - co dla jednego jest dobre to dla drugiego kiepskie (tak odnośnie basu i nie tylko)....mnie bas z lampy bardziej się podoba nie  oceniam  który lepszy ale lampowy  bardziej do mnie przemawia  i moim zdaniem jest jakby '' prawdziwszy'' .....tu odniosę się do słów Damazego i tej naturalności o której wspomniał (chodzi mi o fragment z prądem i bez prądu).....niejednokrotnie u siebie słyszałem bas lampowy który był tragiczny ale również bas tranzystorowy który na tych samych kolumnach prawie nie istniał....co tu więcej będę  przynudzał jest sobota i może by tak jednego 😉 

.....jeszcze jedno.....na jakimkolwiek koncercie słyszę plamy dzwięku, natomiast na sprzęcie audio można uzyskać niesamowitą rozdzielczość czy selektywność brzmienia której na próżno szukać na sali koncertowej...co jest lepsze? te plamy czy ta wywindowana rozdzielczość/selektywność? ...a może lepsze jest to co nam się bardziej podoba ?....same pytania - więc czas się napić 😉 

8 minut temu, piano napisał:

ja tam by wolał dwie niż jednego 😉

ale biegłe 😉

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 8.02.2022 o 11:04, sly30 napisał:

To zależy jakie tranzystory i jakie lampy. Miałem różne lampy i teraz gram na tranzystorach i jakoś nie tęsknie do lamp. Lubię te dobre ale nie odczuwam ich braku.

Natomiast co do basu, to nie ma takiej opcji, by lampa miała lepszy. Jest jeden przypadek, gdy tak się wydaje, tzn. Kolumny z małymi driverami na basie, które sa niewydolne i nie przekazują połowy informacji i przedwcześnie wygaszają basowe smaczki, harmoniczne i wybrzmienia. Wtedy z winy kolumn, a nie wzmacniacza, jest wrażenie, że basu jest za mało i brakuje wybrzmień.

Gdy do tych samych, niewydolnych kolumn, podłączy się lampy z przeciągającą się bułą na basie, to jest wrażenie, że tego basu jest więcej i powstaje złudne wrażenie, że lampa dała lepszy, dłuższy bas, a tranzystor bas wyciął.

To jest tylko wina kiepskich kolumn. Gdy do tych samych wzmacniaczy podłączy się dobre kolumny z dużymi driverami, to dopiero wtedy otwierają się oczy i uszy i słychać, że tranzystor daje bas szybki, zwarty, głęboki, rozdzielczy, selektywny i fakturowy, podczas gdy lampy dają monotonną, spowolnioną bułę i kluchę na basie. Dużo nie znaczy  lepiej. 

4 godziny temu, Rafał.M napisał:

4 godziny temu, piano napisał:

odważnie 😉

4x18 na stronę.

aby się z tym zmierzyć trza by mieć Rudego, załogę G i psa Cywila  

4 godziny temu, sly30 napisał:

3 godziny temu, Rafał.M napisał:

Pozdrawiam.

3 godziny temu, sly30 napisał:

No ok, ale to są inne wymagania, inne obciążenia, inne powierzchnie do miotania. To jest tak jakby porównywać arbuzy z orzechami. Nie widzę w tym sensu. Jedyne co można tak porównać, to właśnie systemy w ramach danego pomieszczenia. 

Do takowych porównań wzmacniaczy mocy, trzeba duże systemy głośnikowe z wypasionymi sekcjami LF na możliwie najlepszych wooferach z papierowymi membranami. A nie jakieś tam małe uśrednione WA.

Właśnie, chodzi o te wymagania, obciążenia i możliwości. 2 x 22cm (czy tam nawet 2 x 8'' w WA Alexia II & Sasha DAW) vs. 4 x 18'' + 4 x 12'' na stronę. Wzmacniacze ze słabszym LF zaczną wysiadać przy bardziej wymagających sekcjach LF.

Dla mnie z lampowych wzmacniaczy mocy najlepszy bas z dzielonych monobloków BOB CARVER Silver 7 :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ogólnie najlepszy bas z Solid-State MARK LEVINSON No 53 Reference Monaural Power Amplifier IPT :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Distortion (20Hz-20kHz, 10W/8ohm): 0.00018–0.83%

@Rafał.M

Wiedz, że nawet ten Carver nie ma nic ze spowolnioną bułą i kluchą na basie. I jak tylko na LF to możesz wstawić najlepsze dla tego zakresu np. 40 x GE, czy inne jakie tam najlepsze na LF. Solid-State bez ograniczeń i jeszcze lepszy kompletny bas.

Super basy i do tego zapas mocy, że 2 x 8'' będą błagać, by nie dociskać jeszcze więcej jak już zaczną skrzeczeć i mocno zniekształcać, bo pójdą z dymem cewki głosowe, lub membrany wyskoczą z koszy - i tak to by mogło się zakończyć.

Alexia II pod granie z Dan D'Agostino, dynamiczka i dopompowana podkolorowana średniczka, takie więcej niż trochę uśrednione. Z WA, Alexia II dla mnie najlepiej wypada cenowo do brzmienia, w porównaniu do pozostałych WA jak choćby zwalistych Wilson Audio Alexx z przymulonymi tranjentami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Sovereign
msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
1 godzinę temu, piano napisał:

w biegu nie dałbym rady 😉

To one mają sprawić byś dał rady🤫

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

38 minut temu, Sovereign napisał:

Do takowych porównań wzmacniaczy mocy, trzeba duże systemy głośnikowe z wypasionymi sekcjami LF na możliwie najlepszych wooferach z papierowymi membranami. A nie jakieś tam małe uśrednione WA.

zgodność i owszem. 

Tylko zdrowo rozsądkowo, na co i komu to po co? Na końcu i tak jest ucho z matrycą, jego krzywymi i podobaniem i o kand doopy takie finale.

Musiałby być wypracowany i absolutnie zgodny w narodzie wzorzec 1 metra reprodukcji basu, bo nijak bez wzorca punktu odniesienia to takie opinium o kant doopy. 

4 godziny temu, Rafał.M napisał:

2X22 na stronę.

co to za projekt? Na papierze robi wrażenie. Jakaś fotka? daj choć popatrzeć 😉 

30 minut temu, piano napisał:

co to za projekt? Na papierze robi wrażenie. Jakaś fotka? daj choć popatrzeć 😉

2X22cm. niestety dla niektórych. Dla mnie wzór w 18m. w pełnej adaptacji. Może jak się troche przejaśni z pandemią to Miro z Damazym wpadną w odwiedziny rzucić uchem . Tym bardziej że mamy zbliżone pokoje metrażowo.

42 minuty temu, Rafał.M napisał:

2X22cm. niestety dla niektórych. Dla mnie wzór w 18m. w pełnej adaptacji. Może jak się troche przejaśni z pandemią to Miro z Damazym wpadną w odwiedziny rzucić uchem . Tym bardziej że mamy zbliżone pokoje metrażowo.

....z przyjemnością przyjedziemy do Ciebie ....będzie to dla nas  nowe doświadczenie ale i możliwość poznania Twojego systemu  ....jakby nie patrzeć jednak w małym pokoju.....mały pokój i system dzielony.....no i co najważniejsze  będziemy mieli okazję poznać się....

Rafał dzięki za zaproszenie...

Teraz, piano napisał:

zrobię się na blond, zabierzecie 😉

....😄 zabierzemy....na powrocie jeszcze bez zaproszenia podjedziemy do Sly30 coby zrobić porównanie 😉 

2 godziny temu, Miroslav1 napisał:

na powrocie jeszcze bez zaproszenia podjedziemy do Sly30

.., noo, niezupełnie bez. Maciek ma 😉 

8 godzin temu, Rafał.M napisał:

Pozdrawiam.

Nie byłoby czego zbierać. Daj sobie spokój

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

23 minuty temu, piano napisał:

.., noo, niezupełnie bez. Maciek ma 😉 

....a my z Damazym powiemy że przyszliśmy po kolędzie 😉 

1 minutę temu, Miroslav1 napisał:

po kolędzie 😉

ten temat nie przejdzie 😉

To już lepiej, ze zbieracie na michę dla kotów 

17 godzin temu, piano napisał:

2x22 i 4x18 na stronę. Chłopaki ewidentnie idą w rozmiar;-) 

17 godzin temu, piano napisał:

zgodność i owszem. 

Tylko zdrowo rozsądkowo, na co i komu to po co? Na końcu i tak jest ucho z matrycą, jego krzywymi i podobaniem i o kand doopy takie finale.

Musiałby być wypracowany i absolutnie zgodny w narodzie wzorzec 1 metra reprodukcji basu, bo nijak bez wzorca punktu odniesienia to takie opinium o kant doopy. 

4 x 18 cali + 4 x 12 cali, bardziej wymagające i z większym potencjałem brzmieniowym, niż 2 x 22 cm. I do większych metraży. Mniejsze z 2 x 22 cm z mniejszymi wymaganiami np. do 18m2 jak u Rafał.M

Duży zestaw wymagający dużo konkretnych kabli i wydajnych wzmacniaczy mocy. To nie jak twoje byłe GPA 604-8H III, którym ci wystarczał Richebourg i jakieś sznurowadła głośnikowe podchodzące im pod zaciski. W 604 krótki konturowy szybki bas, to bardziej coś jak jedna spośród tamtych czterech 12''-ek. Altec 604 bardzo efektywne i same od siebie wnosiły kontur, grając ze starymi nierzadko zaokrąglonymi brzmieniowo lampowymi wzmacniaczami niedużych mocy. Takie wzmacniacze jak pod 604, przy dużych systemach głośnikowych nie miałyby czego szukać, bo jeszcze by się spaliły i coś uszkodziły. Nie ma możliwości wpięcia się pod całe pasmo z czymś takim. Nawet grubsze kable głośnikowe nie podejdą pod taki wzmacniacz, tym bardziej wiele kompletów na raz. Ewentualnie na HF, na siłę, ale właściciel nie zawracałby sobie głowy, bo to nie jest takie hop siup do testowania i przepinania jak w redakcji "High Fidelity pl" z systemem głośnikowym pod jeden komplet kabli głośnikowych.

Byłoby podobnie jak przy tym systemie z systemem głośnikowym Westlake Audio Tower SM-1 napędzanym 4-ma parami dzielonych monofonicznych wzmacniacz mocy Jadis JA-800 + Pre-Amp Jadis JP-800 :

Ukryta Zawartość

jadis_800_-jpg.2210facebook_1467134394822-jpg.2209

Np. Miroslav1 przychodzi do właściciela ze swoim Jadisem I-88 pod pachą i mówi: Panie daj skonfrontować z 4-ma parami JA-800. A właściciel odpowiada: Taki wzmacniacz co najwyżej tylko na UHF :)

18 godzin temu, Sovereign napisał:

Właśnie, chodzi o te wymagania, obciążenia i możliwości. 2 x 22cm (czy tam nawet 2 x 8'' w WA Alexia II & Sasha DAW) vs. 4 x 18'' + 4 x 12'' na stronę. Wzmacniacze ze słabszym LF zaczną wysiadać przy bardziej wymagających sekcjach LF.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Sovereign
msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
Godzinę temu, Sovereign napisał:

Takie wzmacniacze jak pod 604, przy dużych systemach głośnikowych nie miałyby czego szukać,

Godzinę temu, Sovereign napisał:

To nie jak twoje byłe GPA 604-8H III, którym ci wystarczał Richebourg i jakieś sznurowadła głośnikowe podchodzące im pod zaciski. W 604 krótki konturowy szybki bas, to bardziej coś jak jedna spośród tamtych czterech 12''-ek.

w skali bezwzględnej/ referencyjnej pewnie tak i zakładam, że nikt znający temat= >'15 miał wątpliwości. To już blizej ATC 150.

Tyle, ze ja nie startuje w konkursie na okładkę Playboya.

U mnie wybór głosników jest podyktowany nie tym co bym chciał, a raczej warunkami pokoju oraz  możliwości w tym finansowych. 

Nigdzie nie pisałem, że Altec/ GPA, to top, bo by mnie wyśmiali, a echo tego śmiechu byłoby słyszalne po dzień dzisiejszy, natomiast jest to głośnik za stosunkowo nieduże $, oferujący pewną już skalę, nie referencyjną, raczej mocnego zadowolenia w 30 m2.

Jest TU dwóch, którzy słuchali u mnie GPA 604. Nie pytani, sami od siebie powiedzieli, że taki bas z małej lampki, to ze świecą szukać. Nawet, jeśli przyjąć, ze trochę nagięli rzeczywistość, to w moim odczuciu i tak nieźle gadały te GPA w tym obszarze. Co więcej, na tyle dobrze, że nie miałbym nic przeciw, aby wróciły, bo miały b. ciekawy stosunek jakość/ cena. 

To pisanie i tak o kant doopy, bo każdemu co innego się podoba, a taka co by wszystkim dogodziła się jeszcze nie narodziła. 

Poza tym, ja w tej całej zabawie dbam też o to, aby na skutek tej gonitwy, referencja nie zabiła mi muzyki. 

Edytowane przez piano

a nawiasem, uważam, ze wchodzenie w referencję, szczególnie z obszaru niższego zakresu Hz, wymaga ( prócz samej konstrukcji zg) co najmniej dobrych właściwości pokoju w sensie jego DNA, możliwości pozycjonowania...

.., a nie jak u mnie - podleczony pacjent 😉 ale nigdy już w pełni zdrowy nie będzie, bo nigdy zdrowy nie był.  

Pokoje o takich i podobnych właściwościach nie nadają się do jakkolwiek pojmowanej referencji. Na upartego da się zrobić, ale umęczysz się po pachy, a rodzina wystawi mi walizy za drzwi i postawi psa.

Dlatego daję sobie siana z referencją. Raczej bawię się trochę tym, trochę tamtym. 

Altec/ GPA był właśnie takim produktem, który pod wieloma względami wpisywał się w pokój i jego charakterystykę i zapewniał mi radochę, ale na nazwanie ich TOPEM bym się nie odważył, nawet po skrzynce rasowej Whisky.  

• Pokaż nowe odpowiedzi