Skocz do zawartości
IGNORED

....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?

Rekomendowane odpowiedzi

@Miroslav1

U Ciebie/wątek „podpatrzyłem” dyfuzory od Cezarego i „nausznie” ich wpływ teraz mam możliwość oceniać.

Dzisiaj „gram” z lampy/lampowy dzielony.

Czy jeśli kiedykolwiek mi się „odwidzi” będę mógł w Twoim wątku dokonać wpisu moich obserwacji, oświadczeń i zamiarów?

pozdrawiam

• Moderatorzy
2 godziny temu, slaaawek napisał:

Mirku wątek świetny, tylko teraz już właśnie jest za długi, niewiele się wnosi do niego. Wszyscy juz w zasadzie wypowiedzieli swoje racje. Teraz jak zawsze słowne filozoficzne przypachanki i mądrości...

Tylko to chciałem powiedzieć. To też tez jest "jakiś wkład" nawet jeśli nie w sedno.

A propos - może warto nowe wątki pozakładać niż jeden rozdmuchany gdzie i tak wszystko już rozjechane...

Szacunek i pozdrowienia:)

Rozstrzygnięcie Jadis vs Krell chyba nigdy nie miało nastąpić - przecież to pytanie lampa vs tran, a wiadomo że nie da się na nie odpowiedzieć, gdyż to w zasadzie kwestia gustów i preferencji. 
Natomiast luźna dyskusja jaka się tu wywiązała i trwa od jakiegoś czasu, mz jest ciekawa. Przede wszystkim we względnym spokojem i z kulturą wypowiada się tu szereg ludzi z całkiem odmiennych poglądach, a także osoby które nie raz do gardła sobie skoczyły (czy na płaszczyźnie tego forum czy innego miejsca) jakoś w tym wątku, spokojnie sobie dyskutują. Moim zdaniem to już sama w sobie wartość, gdyż od lat nie widziałem tego na audiostereo… 

2 godziny temu, Miroslav1 napisał:

Esoteric F-03....w tym tygodniu postaram się temat ogarnąć i będzie nie tylko o czym pisać ale i też sprzeczać....;-) 

....zna ktoś tą integrę? 

Ja znam tylko z relacji kolegi, który ją miał u siebie. Był bardzo zadowolony, choć jak patrzę na Twoje preferencje, może to grać zbyt technicznie i przewidywalnie - przyjemnej tak czuje w kontekście znajomosci innych sprzętów esoterica. 

Dużo to nie pomoże, a i ręki sobie nie dam uciąć, ale na targach audio w Azji słyszałem cały zestaw Esoterica i chyba ten wzmacniacz tam był w połączeniu z monitorami Magico. By mieć pewność musiałbym sprawdzić zdjęcia. Grało to fajnie… 

Edytowane przez plastik1989

-----------------

16 minut temu, TubeAudioMusic napisał:

@Miroslav1

U Ciebie/wątek „podpatrzyłem” dyfuzory od Cezarego i „nausznie” ich wpływ teraz mam możliwość oceniać.

Dzisiaj „gram” z lampy/lampowy dzielony.

Czy jeśli kiedykolwiek mi się „odwidzi” będę mógł w Twoim wątku dokonać wpisu moich obserwacji, oświadczeń i zamiarów?

pozdrawiam

....śmiało i nawet nie pytaj....

55 minut temu, plastik1989 napisał:

Rozstrzygnięcie Jadis vs Krell chyba nigdy nie miało nastąpić - przecież to pytanie lampa vs tran, a wiadomo że nie da się na nie odpowiedzieć, gdyż to w zasadzie kwestia gustów i preferencji. 
Natomiast luźna dyskusja jaka się tu wywiązała i trwa od jakiegoś czasu, mz jest ciekawa. Przede wszystkim we względnym spokojem i z kulturą wypowiada się tu szereg ludzi z całkiem odmiennych poglądach, a także osoby które nie raz do gardła sobie skoczyły (czy na płaszczyźnie tego forum czy innego miejsca) jakoś w tym wątku, spokojnie sobie dyskutują. Moim zdaniem to już sama w sobie wartość, gdyż od lat nie widziałem tego na audiostereo… 

polać mu 👍

Godzinę temu, Miroslav1 napisał:

jest to miejsce (przynajmniej tak uważam) gdzie można zapytać o jakikolwiek sprzęt....i

.., i można się napić 😉

20 godzin temu, piano napisał:

polać mu 👍

.., i można się napić 😉

😞

Niestety nie jest to miejsce dl abstynentów.

Przekazuj obiektywnie swoje subiektywne oceny.

nie ja tu karty rozdaje, ale skłonny jestem napisać, że nawet dla abstynenta oddanego pasji znajdzie się tu przestrzeń.

Panowie, miał ktoś na stanie/odsłuchu integrę SPEC....RSA-V10.....nie żebym się przymierzał ale ciekaw jestem jak ten piecyk gra.....

...i jeszcze jedno pytanie, tym razem chodzi mi o kable PAD Corvus.....(będę je  miał  w przyszłym tygodniu)....kiedyś miałem Venustasa....może ktoś napisać jakie są różnice między tymi kablami....

W dniu 18.02.2022 o 22:33, emdes napisał:

Z chęcią bym posłuchał u Ciebie Rafała.M Twojego obecnego systemu z Wilsonami.

Bardzo chętnie . Ale skoro od tamtego czasu się nasłuchałeś wielu świetnych systemów, to wnioskuję że i Twój system jest dopieszczony. Więc skoro byłeś już u mnie to , wypadałoby zaprosić do siebie. Ja natomiast obiecuję j.w , rewizytę i ponowne posłuchanie mojego obecnego systemu.

Pozdro.

20 minut temu, Rafał.M napisał:

Bardzo chętnie . Ale skoro od tamtego czasu się nasłuchałeś wielu świetnych systemów, to wnioskuję że i Twój system jest dopieszczony. Więc skoro byłeś już u mnie to , wypadałoby zaprosić do siebie. Ja natomiast obiecuję j.w , rewizytę i ponowne posłuchanie mojego obecnego systemu.

Pozdro.

Dlaczego zmieniliście kolumny na Wilsony? To S16hz już nie są najlepsze?

3 godziny temu, Rafał.M napisał:

Pozdro.

Rafał, to tak niestety nie działa.

Od samego słuchania u innych, mój system niestety sam się nie dopieścił, trzeba mieć jeszcze na to odpowiednie fundusze 😉
Jestem obecnie po przeprowadzce, gdy się urządzę, to poważnie pomyślę o audio i o zaproszeniach:)

6 godzin temu, Rafał.M napisał:

Pozdro.

Stara dobra szkoła gwardii walczącej o prawdę audio. Chwal albo giń. Rafał tak się osłuchałeś świetnych systemów, że nie tylko swój system dopieściłeś Wilsonami ale Szymona i kilku innych kolegów 😆

6 godzin temu, Rafał.M napisał:

Więc skoro byłeś już u mnie to , wypadałoby zaprosić do siebie.

Ja na przykład byłem i też od razu zaprosiłem do siebie - nie skorzystałeś, twoja decyzja.

To co, może wpadnę ponownie posłuchać nowych kolumn i opiszę porównawczo ze Studio 16 Hertz?

Jakoś nie widziałem nigdzie wyszczególnienia różnic. Będzie dobrze, tak opiszę - będzie do zmiany, taka będzie konkluzja.

Jak widać historia potwierdza, że obiektywne obserwacje prowadzą do oczywistych rozstrzygnięć...

* * *

PS. WLM słyszało tysiące ludzi, 5 lat z rzędu firma prezentowała się na Audio Show. Wilsony zresztą też były nie raz.

PS 2. Kiedyś jechałem na odsłuch - dziś byłby to przyjazd do cyrku. Więc z góry rezygnuję z wejściówki :))

PS 2. A tak w ogóle, to wypada chwalić się sprzętem, który się kupiło, jeśli wiesz co chcę powiedzieć... :)))

10 godzin temu, h3x_Lukasz napisał:

Stara dobra szkoła gwardii walczącej o prawdę audio. Chwal albo giń. Rafał tak się osłuchałeś świetnych systemów, że nie tylko swój system dopieściłeś Wilsonami ale Szymona i kilku innych kolegów 😆

Pora na Ciebie. Jakimś dziwnym trafem po wizytach u mnie w twoim systemie zagościły ; S16hz,dCS,Amplifon.

9 godzin temu, Wuelem napisał:

WLM słyszało tysiące ludzi .....

Podobnie jak tego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

16 godzin temu, sly30 napisał:

Dlaczego zmieniliście kolumny na Wilsony? To S16hz już nie są najlepsze?

Widzisz Sylwek, Ty poszedłeś w diy-e, a ja w metki 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
44 minuty temu, Rafał.M napisał:

Pora na Ciebie. Jakimś dziwnym trafem po wizytach u mnie w twoim systemie zagościły ; S16hz,dCS,Amplifon.

I dzięki temu znam wszystkie plusy a co najważniejsze minusy tej szkoły grania. Jestem daleki od wizji, iż to jedyne słuszne połączenie, tak jak to Ty musiałeś głosić do czasu, aż musiały wjechać Wilsony. Wraz z nimi nowe zapisy na prezentacje handlowe itd.

Wiesz dobrze na czym biznes Twojego prezesa polega więc daruj sobie uwagi o dopieszczaniu systemów bo w przeciwieństwie do Ciebie inni swój rozum mają i składają klocki tak jak im się podoba a nie jak musi się im podobać.

55 minut temu, Rafał.M napisał:

Widzisz Sylwek, Ty poszedłeś w diy-e, a ja w metki 😉

Ja raczej w firmowe Custom Made, ale jestem ciekaw skąd nagle miłość akurat do Wilsona? Bo Audiofast jest w pobliżu? Pamietam jak Szymon kpił z klasycznych kolumn, bo tylko foliowe parawany miały być the best, a takie Wilsony kiedyś, to były dla niego śmieciami. A teraz wszyscy macie Wilsony? Bardzo ciekawe.

Edytowane przez sly30

czy mi się wydaje czy wątek swobodnie dyskusyjny, przybiera niebezpieczny charakter.

Jak dotąd, było tu prawie jak u Mamy. 

56 minut temu, piano napisał:

czy mi się wydaje czy wątek swobodnie dyskusyjny, przybiera niebezpieczny charakter.

Jak dotąd, było tu prawie jak u Mamy. 

....też tak to odbieram i chyba jesteśmy już na pograniczu....ten wątek ma nadal być jak u Mamy.....

Godzinę temu, sly30 napisał:

Ja raczej w firmowe Custom Made, ale jestem ciekaw skąd nagle miłość akurat do Wilsona? Bo Audiofast jest w pobliżu? Pamietam jak Szymon kpił z klasycznych kolumn, bo tylko foliowe parawany miały być the best, a takie Wilsony kiedyś, to były dla niego śmieciami. A teraz wszyscy macie Wilsony? Bardzo ciekawe.

....a mnie się wydaję że twoja zbytnia ciekawość o ''miłość'' może przynieść niekorzystne efekty w tym wątku....

masz coś do powiedzenia o wzmacniaczach/kolumnach czy kablach o które zapytałem to proszę bardzo.....w innym wypadku proszę nie jątrzyć.....

.....również przez wiele lat w różnych wątkach pisałem że tylko Harbeth i nic więcej.....życie pokazało inaczej....czy powinienem za każdy razem tłumaczyć  się dlaczego porzuciłem starą ''miłość''.....dajmy temu spokój....

....ponawiam pytanie o kable PAD CORVUS.......

7 godzin temu, sly30 napisał:

Biznes musi się spinać, a sprzęt od tego dystrybutora, na początku DCS, był stręczony od dawna. Wiara jak widać kupuje to co mądrość etapu P.Sz nakazuje.

Nie twierdzę,że DCS,czy Wilson to złe sprzęty. Hie end w sumie.
Studio16hz to ciekawe czy w ogóle z Panem Szymonem jeszcze działa ?

Jakby co, skasuję post, bo dopiero co zobaczyłem prośbę o powrót do meritum. 

Edytowane przez maciek36
  • Moderatorzy
14 godzin temu, Miroslav1 napisał:

.....również przez wiele lat w różnych wątkach pisałem że tylko Harbeth i nic więcej.....życie pokazało inaczej....czy powinienem za każdy razem tłumaczyć  się dlaczego porzuciłem starą ''miłość''.....dajmy temu spokój....

....ponawiam pytanie o kable PAD CORVUS.......

Być może przegapiłem, ale czy zmieniłeś w końcu trafo zasilające w swoim Jadis? Pamietam, że się przymierzałeś, ale na czym się skończyło finalnie? 

-----------------

9 godzin temu, plastik1989 napisał:

Być może przegapiłem, ale czy zmieniłeś w końcu trafo zasilające w swoim Jadis? Pamietam, że się przymierzałeś, ale na czym się skończyło finalnie? 

...tak, zmieniłem....i był to dobry ruch....

17 minut temu, wit-told napisał:

Mirku, dzięki za wnikliwy opis różnic;-))))

z góry, oczywiście...

...Witek, doceniam poczucie humoru 🙂🙂🙂 

....wcześniej już to opisywałem.....więcej prądu i o to mi chodziło....

9 godzin temu, Miroslav1 napisał:

więcej prądu i o to mi chodziło....

Dziękuję!!!

Swoją drogą , te odgrody..... hmmmm....

Od dłuższego czasu mam możliwość słuchania Revolution No.9, klasyczny dipol bez ścianek bocznych, podłączonych do 2-ch różnych systemów i jest to  najlepszy dźwięk ( imo) jaki słyszałem.

Odgrody to jest to. Absolutny brak możliwości by wstawić u siebie :(.

Znam jeszcze tylko Red House.

Jeżeli trochę uprzedzisz mnie o przyjeździe :), to może uda się nam wprosić na posłuchanie No.9

A jeżeli nie, to i tak posłuchasz jakie zmiany są u mnie:)

• Pokaż nowe odpowiedzi