Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

jako starter, dlaczego nie

Ze wzgledu na aktualnie ograniczone mozliwosci gotowania, bardzo by mi to pasowalo.
Juz zawsze chcialem miec „wyspe kuchenna“.
I nareszcie sie takiej dorobilem

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
To najnowszy trend: „reduced to the max“

Jak juz jestesmy przy przebudowie kuchni -> dostalem ciekawa rekomendacje, jak przygotowac/przeczyscic instalacje (odplyw). Pomysl jest tak genialny ze musze sie koniecznie podzielic

Kazdy zna spirale do przetykania, ale zapieta do wiertarki czyni cuda! Lepsza niz wysokocisnieniowe weze.IMG_8667.thumb.jpg.151bd7375d515d148510dfdd7836bc64.jpg

Po takiej syfiatej robocie zasluzylem na nagrode.
Gotowanie w warumkach „polowych“, ale za to filecik w rozmiarach „dla prawdziwych mezczyzn“

IMG_2205.thumb.jpg.496dac8625af926ebeb94748b36fea64.jpg
IMG_2206.thumb.jpg.ad3fb4de630ad0f4488b822a3e99bf85.jpg
IMG_2208.thumb.jpg.e7aa0c6a640a6037283c552e5bfb7a84.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 miesiąc później...

Moja sylwestrowa kaczka faszerowana właśnie idzie do pieca. Nie mogłem Wam pokazać wcześniej bo byłem na banie. 🙂

xlarge

Przepis tu:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

 

I przepis na fajną zupę rybną! Prosto ze statku! 🙂

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

22 godziny temu, xajas napisał:

jutro jade po rybe

U nas we wsi ryby opór, tylko ceny zabijają.

o.jpg

Najlepszy rybny to chyba Wrights. Ich motto: "jeśli to pływa - my to mamy!". 🙂

7a878f86aa30a.jpg

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

27 minut temu, xajas napisał:

Teraz trzeba kupowac, bo dostepny tylko do konca marca

Bałtycki jest znacznie smaczniejszy od atlantyckiego ale i mniejszy.

Pamiętam za komuny genialny plakat w sklepach Centrali Rybnej: facet ciągnie na smyczy jakieś morskie monstrum, ogromne niczym wieloryb i napis: WRÓĆ DO DOMU Z RYBĄ! 🙂

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 13.01.2022 o 08:06, xajas napisał:

Ja lubie miesko

Pornografia! 🙂

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

On 1/15/2022 at 10:06 PM, il Dottore said:

Moja sylwestrowa kaczka faszerowana właśnie idzie do pieca. Nie mogłem Wam pokazać wcześniej bo byłem na banie. 🙂

Na pewno byla pyszna ale...

Pare uwag bo kaczka pieczona wymaga paru rzeczy. 

Sprzet musisz lepszy kupic bo twoja brytfanka o wiele za mala (kaczka sie raczej dusi niz piecze). Piers kaczki trzeba naciac (patrz zdjecie ponizej) aby tluszcz sie wytopil i dostac chrupiaca skorke. Ogolnie drob pieczony powinien byc dobrze wysuszony przed pieczeniem (tylko sol i pieprz plus ewentualnie jakies ziola). Oto moja kaczka (zdj.1) i np. kurczak (zd.2). Kaczke polecam wg tego przepisu ktory stosuje od lat (zastepuje czasami miod syropem klonowym).

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kurczak_pieczony.jpg

15 hours ago, il Dottore said:

Bałtycki jest znacznie smaczniejszy od atlantyckiego ale i mniejszy.

No nie wiem...ja z Baltyku ryby to juz bym nie zjadl. U mnie dorsz Atlantycki najczesciej jest z Islandii i jest niezly.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
23 minuty temu, jackk napisał:

Na pewno byla pyszna ale...

Pare uwag bo kaczka pieczona wymaga paru rzeczy. 

Sprzet musisz lepszy kupic bo twoja brytfanka o wiele za mala (kaczka sie raczej dusi niz piecze). Piers kaczki trzeba naciac (patrz zdjecie ponizej) aby tluszcz sie wytopil i dostac chrupiaca skorke. Ogolnie drob pieczony powinien byc dobrze wysuszony przed pieczeniem (tylko sol i pieprz plus ewentualnie jakies ziola). Oto moja kaczka (zdj.1) i np. kurczak (zd.2). Kaczke polecam wg tego przepisu ktory stosuje od lat (zastepuje czasami miod syropem klonowym).

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kurczak_pieczony.jpg

No nie wiem...ja z Baltyku ryby to juz bym nie zjadl. U mnie dorsz Atlantycki najczesciej jest z Islandii i jest niezly.

Dobrze to wygląda, jakbyś się znał na rzeczy.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
1 minute ago, Piotr_1 said:

Dobrze to wygląda, jakbyś się znał na rzeczy.

 

Dzieki. Kaczka nie jest latwa. Kurczak o wiele latwiejszy... A jeszcze czas pieczenia kaczki to tez czasami mala loteria.

5 minut temu, jackk napisał:

Dzieki. Kaczka nie jest latwa. Kurczak o wiele latwiejszy... A jeszcze czas pieczenia kaczki to tez czasami mala loteria.

Z pieczenia mięs, w tym ptactwa, jestem ogólnie słaby. Mam zwykły piekarnik bez rożna. Może kura by była dobra na początek?

3 minutes ago, Piotr_1 said:

Z pieczenia mięs, w tym ptactwa, jestem ogólnie słaby. Mam zwykły piekarnik bez rożna. Może kura by była dobra na początek?

Na pewno! Z rozna w piekarniku nie korzystam wcale. Z kura to proponuje im wieksza tym lepsza (po prostu masz wiekszy luz z czasem pieczenia). Jest kilka ogolnych zasad... Wyciagnac kurczaka z lodowki przed co najmniej 1 godz (albo dluzej jak wiekszy). Oplukac w zimnej wodzie i WYSUSZYC np. papierowym recznikiem. Posolic i popieprzyc (jak wyschnie!). Mam maly myk bo do wnetrza wkladam np. pol cytryny i limonki, pare czastek jablka albo gruszki. Pieczemy w raczej niskich temp ( u mnie to 365F czyli 185C po waszemu). Najwiekszym bledem w obrobce cieplnej kurczaka (np. na BBQ) jest zbyt wysoka temp - kurczak bedzie spieczony ale w srodku suchy). Co do czasu to musisz poszukac w necie bo to zalezy od wielkosci ptaka, od piekarnika, it. Najlepiej z termometrem i sprawdzac na koncu. Ja osobiscie uzywam metody 'nozkowej' pod koniec pieczenia kiedy kurczak lapie int kolor ruszam noga (kurczaka) i jak jest dosc luzna to wiem ze jestem blisko (wtedy zazwyczaj sprawdzam termometrem). Pamietaj ze po wyciagnieciu z piekarnika temp jeszcze wzrosnie przez te 15 min jak 'odpoczywa' wiec to trzeba wziasc pod uwage.

15 minut temu, jackk napisał:

Na pewno! Z rozna w piekarniku nie korzystam wcale. Z kura to proponuje im wieksza tym lepsza (po prostu masz wiekszy luz z czasem pieczenia). Jest kilka ogolnych zasad... Wyciagnac kurczaka z lodowki przed co najmniej 1 godz (albo dluzej jak wiekszy). Oplukac w zimnej wodzie i WYSUSZYC np. papierowym recznikiem. Posolic i popieprzyc (jak wyschnie!). Mam maly myk bo do wnetrza wkladam np. pol cytryny i limonki, pare czastek jablka albo gruszki. Pieczemy w raczej niskich temp ( u mnie to 365F czyli 185C po waszemu). Najwiekszym bledem w obrobce cieplnej kurczaka (np. na BBQ) jest zbyt wysoka temp - kurczak bedzie spieczony ale w srodku suchy). Co do czasu to musisz poszukac w necie bo to zalezy od wielkosci ptaka, od piekarnika, it. Najlepiej z termometrem i sprawdzac na koncu. Ja osobiscie uzywam metody 'nozkowej' pod koniec pieczenia kiedy kurczak lapie int kolor ruszam noga (kurczaka) i jak jest dosc luzna to wiem ze jestem blisko (wtedy zazwyczaj sprawdzam termometrem). Pamietaj ze po wyciagnieciu z piekarnika temp jeszcze wzrosnie przez te 15 min jak 'odpoczywa' wiec to trzeba wziasc pod uwage.

No... 2 godz. przed smarzeniem to się wyjmuje steka grubości cala, więc kurczaka, siłą fizyki nawet więcej bym mu dał. Wszystko mniej więcej jasne. 185C, 2 godziny pieczenia na dużego kurczaka? A jak go usadowić? Na kratkach? A pod tym blacha do ociekania? Na jakim poziomie w piekarniku?

Edytowane przez Piotr_1
5 minutes ago, Piotr_1 said:

No... 2 godz. przed pieczeniem to się wyjmuje steka grubości cala, więc kurczaka, siłą fizyki nawet więcej bym mu dał. Wszystko mniej więcej jasne. 185C, 2 godziny pieczenia na dużego kurczaka? A jak go usadowić? Na kratkach? A pod tym blacha do ociekania? Na jakim poziomie w piekarniku?

W polowie piekarnika (ja pieke z termoobiegiem). Nie obracam wiec spieczony bedzie tylko od gory (kaczke np. obracam cyklicznie ale to inna para kaloszy). Duzy kurczak to wzledne pojecie bo u mnie moze byc nawet 3.5kg (specjalna hodowla od tzw. Hutterites (cos jak Amisze tylko mniej konserwatywni - pamietasz film 'Swiadek' z Fordem?). Wiec te 3-3.5kg to bedzie prawie 2.5 ? Pierwszy raz bedzies musial uwazac.

3 minuty temu, jackk napisał:

W polowie piekarnika (ja pieke z termoobiegiem). Nie obracam wiec spieczony bedzie tylko od gory (kaczke np. obracam cyklicznie ale to inna para kaloszy). Duzy kurczak to wzledne pojecie bo u mnie moze byc nawet 3.5kg (specjalna hodowla od tzw. Hutterites (cos jak Amisze tylko mniej konserwatywni - pamietasz film 'Swiadek' z Fordem?). Wiec te 3-3.5kg to bedzie prawie 2.5 ? Pierwszy raz bedzies musial uwazac.

Nie znam filmu, albo nie pamiętam. Jak na polskie duży będzie 2kg, 2,5kg. Czyli przy 1:30 będę musiał się zacząć interesować. Czyli nóżka musi zacząć swobodnie opadać, bez gibkości, tak?

5 minutes ago, Piotr_1 said:

Czyli nóżka musi zacząć swobodnie opadać, bez gibkości, tak?

Raczej tak ale tez bez przesady. Patrz na 'kolor' ptaka! Film powinienes zobaczyc najlepszy film Forda. Powodzenia zycze a tweraz zwiewam bo trenazer czeka!

6 minut temu, jackk napisał:

Raczej tak ale tez bez przesady. Patrz na 'kolor' ptaka! Film powinienes zobaczyc najlepszy film Forda. Powodzenia zycze a tweraz zwiewam bo trenazer czeka!

Ok. Trenażer 🙄? Czyżbyś sam stał się elementem hodowli? Uważaj ☝️

8 godzin temu, Piotr_1 napisał:

Dobrze to wygląda, jakbyś się znał na rzeczy.

 

Yep, tez mam takie wrazenie.

Z wegetarianskimi pozdrowieniami 🙂

 

Zartuje. Wlasnie jade po rybke. 

Wasze kaczkowe intensywne kolory inspiruja do wersji ratatouille

 

 spacer.png

 

 

 

Edytowane przez xajas

Przepraszam, że z takim opóznieniem pytam. Czy ktoś w minione święta porwał się na barszcz Gesslerowej? 

'Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.' 

Rybka dotarla.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oprocz rybki znalazlem przy okazji dobry wok, wiec trzeba bylo go od razu wyprobowac

IMG_9305.thumb.jpg.79f585d04c57cfc2f3eb3bd2872fd980.jpg

IMG_9307.thumb.jpg.ffe1d9f24bf35ebc72d04d3898d9c737.jpg

Eksperyment sie udal

IMG_9308.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 17.01.2022 o 23:03, Piotr_1 napisał:

Nie znam filmu, albo nie pamiętam. Jak na polskie duży będzie 2kg, 2,5kg.

Polskie kurczaki w sklepach (zresztą chyba w całej Europie) ważą ok 1.6kg.

Ogólna zasada przy pieczeniu drobiu: godzina pieczenia na kilogram. Ja piekę w 180C. plus na każdą stronę 10-15 minut bez pokrywki dla kolorku. 🙂 Najpierw oczywiście piersi do góry a w połowie odwracam.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Z cyklu "Inspiring Ideas". 🙂

FJpVdNdWYAEmNSc?format=jpg&name=900x900

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

    Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM


  • Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

    Ostatnio dodane opinie o albumach

  • Najnowsze wpisy na blogu

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.