Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Lidl żołdzi!

A pewno! Żywi, leczy i ubiera! 🙂

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Te greckie ślimaki ze szpinakiem zeżarli z zachwytem moi znajomi o wyrafinowanych gustach. W połowie zapytali "a co to"? Gdy odpowiedziałem "mrożonka z Lidla" zachwyt minął ale żarli dalej. Polecam!

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

23 godziny temu, szymon1977 napisał:

Te greckie ślimaki ze szpinakiem zeżarli z zachwytem moi znajomi o wyrafinowanych gustach. W połowie zapytali "a co to"? Gdy odpowiedziałem "mrożonka z Lidla" zachwyt minął ale żarli dalej. Polecam!

Nie lubię ślumoków. Próbowałem ale zdecydowanie nie moja bajka.

Z innej beczki:

Całe szczęście, że w tych mrocznych czasach wciąż są ludzie pracujący na rzecz rozwoju cywilizacji!

FZ_hPAMXkAEAHtq?format=jpg&name=900x900

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Szyneczka dojrzewająca z hiszpańskiej świni karmionej żołędziami. 700 baksów ale nie wiem czy za kg czy za funt.

 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Dostalem kiedys taka w prezencie, ale trudno te ilosci „przerobic“

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_2074.thumb.jpg.b55b6dcd36ce4108222b24aee68ff546.jpg

IMG_2075.thumb.jpg.ff07050c3e93bf82474ea9bdf825ff50.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
6 godzin temu, il Dottore napisał:

Nie lubię ślumoków.

Ale to "ślimak" a nie ślimak, tylko kształtem przypomina: wielkość pizzy, ciasto jakby fransuzkie, szpinak i... nie wiem co jeszcze.

 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

18 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale to "ślimak" a nie ślimak, tylko kształtem przypomina: wielkość pizzy, ciasto jakby fransuzkie, szpinak i... nie wiem co jeszcze.

 

Aaaaaaaaaaaaa - chodzi o kształt! 🙂 🙂 O ja głupi. 🙂

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

43 minuty temu, il Dottore napisał:

O ja głupi. 🙂

Nie, to ja wraz ze "ślimakiem" zeżarłem cudzysłów.

 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Nie ma kota w domu, to myszy na stole tancuja.
Szefowa w drodze, to mozna „grzeszyc“, czyli znowu miesko

Tym razem cos ladnego, Roastbeef Dry Aged, ladnie przerosniety, meska porcja.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_2076.thumb.jpg.cf61b32aaf9f451f71d0284ef8e7a10d.jpg

Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

BTW.
Teraz cos dla fanatykow dobrego „sprzetu“ kuchennego.
Po niemalze 2 latach „badania rynku“ znalazlem ladne noze, spelniajace (niemalze wszystkie) moje wymagania

Global SAI.

Zaczalem od dwoch, a na nastepne trzeba poczekac, az sie „kasa“ podreparuje



IMG_2088.thumb.jpg.a19fc5707406e15b826263952ace4e38.jpg

IMG_2087.thumb.jpg.ddf42371d013994fd00852a08e524949.jpg

Co w nich jest genialne to

A) wglebienie pod kciukiem oferujace super ergonomiczny chwyt, blisko ostrza

B) lekko w gore odchylone uchwyty, dzieki czemu mamy wystarczajaco duzo miejsca na palce miedzy uchwytem a deska

C) stosunkowo duze uchwyty nawet przy mniejszych nozach (wazne przy „meskich“ rekach)




IMG_2082.jpgIMG_2083.jpgIMG_2085.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Przyszedł tłuczek do mięsa z Reichu od WMF. Szwabska stal chirurgiczna. Przy okazji dowiedziałem się, że to narzędzie nazywa się Schnitzelklopfer. 😄 Jutro schabowe to sprawdzimy jakiego ma pałera. 🙂

FayoYY_WQAExuaE?format=jpg&name=medium

FayoYXRXwAItyfy?format=jpg&name=medium

FayoYZEXoAE37jO?format=jpg&name=medium

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

  • 2 tygodnie później...

Po opanowaniu tematu pizzy przyszedł czas podnieść poprzeczkę. Chleb żytni razowy na zakwasie. Warto poczytać mądre książki i podpatrzeć (dobre) filmy na YT aby zrobić sobie samemu coś takiego. Wcale nie jest taniej bo dla siebie nie oszczędza się na jak ości składników a dobra mąka niestety kosztuje ale i tak wato. Smak, zapach i trwałość zdecydowanie przebija produkcję masową 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
3 hours ago, piotrek7 said:

Po opanowaniu tematu pizzy przyszedł czas podnieść poprzeczkę. Chleb żytni razowy na zakwasie. Warto poczytać mądre książki i podpatrzeć (dobre) filmy na YT aby zrobić sobie samemu coś takiego. Wcale nie jest taniej bo dla siebie nie oszczędza się na jak ości składników a dobra mąka niestety kosztuje ale i tak wato. Smak, zapach i trwałość zdecydowanie przebija produkcję masową 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyglada swietnie.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

6 hours ago, piotrek7 said:

Po opanowaniu tematu pizzy przyszedł czas podnieść poprzeczkę. Chleb żytni razowy na zakwasie. Warto poczytać mądre książki i podpatrzeć (dobre) filmy na YT aby zrobić sobie samemu coś takiego. Wcale nie jest taniej bo dla siebie nie oszczędza się na jak ości składników a dobra mąka niestety kosztuje ale i tak wato. Smak, zapach i trwałość zdecydowanie przebija produkcję masową 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chleb na własnym zakwasie to rewelacja. Robiłem regularnie przez wiele lat, ale jest jeden problem. To ciężkie pieczywo, przez co bardzo kaloryczne. Teraz ani ja, ani wybranka nie jemy węglowodanów wcale, ale w niektóre weekendy piekę bagietkę dla dzieci. Przepadają za nimi. Mój zakwas w tym roku będzie obchodzić 10 urodziny.

Kwasu buraczanego natomiast, mam zawsze na stanie przynajmniej kilka litrów i regularnie kisze kapustę. 

Raz w roku robię też duza ilość octu jabłkowego i gruszkowego.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Seth_A_Rider

….be still and know….

8 godzin temu, piotrek7 napisał:

Po opanowaniu tematu pizzy przyszedł czas podnieść poprzeczkę. Chleb żytni razowy na zakwasie. Warto poczytać mądre książki i podpatrzeć (dobre) filmy na YT aby zrobić sobie samemu coś takiego. Wcale nie jest taniej bo dla siebie nie oszczędza się na jakości składników a dobra mąka niestety kosztuje ale i tak wato. Smak, zapach i trwałość zdecydowanie przebija produkcję masową 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Brawo!!!

Jestem absolutnym FANATYKIEM dobrego chleba, a szczegolnie chleba żytniego (90% pieczywa, ktore kupuje, jest żytnie). 

Odnosnie "nie jest taniej": w miedzyczasie za dobry żytni chleb (maly, kwadratowy) placisz 6,3€ za kilo

Tutaj taki przykladowy (80% żyta)

Rheinisches-Vollkornbrot_WEB_D_641.jpg

 

Teraz wiemy, skad sie bierze powiedzenie: "na chleb trzeba ciezko pracowac"

Na taki chleb chetnie pracuje

PS1

Ze wzgledu na cene, sprzedaja go nawet "na kromki" 🙂

PS2

Jednym z moich "kryteriow" oceny standardu/jakosci hoteli/urlopow jest jakosc serwowanego na sniadanie chleba 🙂

 

Godzinę temu, Seth_A_Rider napisał:

Chleb na własnym zakwasie to rewelacja. Robiłem regularnie przez wiele lat, ale jest jeden problem. To ciężkie pieczywo, przez co bardzo kaloryczne.

Chleb zytni nie ma wiecej kalorii niz przenny, ale ma ta zalete, ze szybciej daje poczucie nasycenia -> zjadasz mniej niz przennego

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
35 minutes ago, xajas said:

Chleb zytni nie ma wiecej kalorii niz przenny, ale ma ta zalete, ze szybciej daje poczucie nasycenia -> zjadasz mniej niz przennego

Porownujesz dwa rodzaje produktów. Ja nie mowie o porównaniu żytniej do pszennej komercji. Chleb z własnego wypieku, na własnym zakwasie, a bez dodatków spulchniających albo drożdży, jest znacznie cięższy od komercji. Wiec i ilość kalorii jest większa. 

Prawdopodobnie dlatego koledze nie wyszło taniej.

Możesz napompowac „ulepszaczami” pieczywo tak, jak to robią piekarnie.
Pytanie tylko, po co piec swoje?

36 minutes ago, xajas said:

zjadasz mniej niz przennego

Jak pieczesz własny chleb, to jesz go więcej niż przeciętnie.

Wiekszosc znajomych gdy ich zapraszam do siebie, upewnia się czy zrobię własny chleb i zrobię pasztet z foie gras.

Edytowane przez Seth_A_Rider

….be still and know….

Robię bardzo podobnie.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Konsystencja powinna być jak masła.

Polecam, z odrobiną dobrego dżemu i ogórkiem konserwowym.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Seth_A_Rider

….be still and know….

  • 2 tygodnie później...

Polski nieśmiertelny klasyk - Zestaw Kapitański, czyli lorneta i meduza. 🙂

Fc4V0_EXoAElRju?format=jpg&name=900x900

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

A ja dzisiaj robię albo grzybową albo , kalafior drwala :) , 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mega fajny grzyb dorasta do 3/4 piłki futbolowej posmak orzechowy częściowo da się kroić w kostkę nie rozsypuje się , świetnie dosmacza np grzybową , 

18 godzin temu, jarekb napisał:

Mega fajny grzyb dorasta do 3/4 piłki futbolowej posmak orzechowy

To jest jeden ze smaczniejszych (i rzadszych) grzybów jadalnych. Wygląda może dziwnie ale to delikates.


Ale to... to jest już kurła GRUBA przesada. Ja wiem, że chcącemu nie dzieje się krzywda, ale nie chciałbym, gdyby ktoś zaczął tego świra naśladować. Facet ni mniej ni więcej, tylko namawia do spożywania muchomorów czerwonych. Tak. Tych w kropki.
Nóż się w kieszeni otwiera...

 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 24.09.2022 o 07:14, il Dottore napisał:

To jest jeden ze smaczniejszych (i rzadszych) grzybów jadalnych. Wygląda może dziwnie ale to delikates.


 

 

Szkoda że nie jesteśmy sąsiadami :( , dzisiaj byłem na grzybie  to duże talerze :) 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

002.JPG

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 miesiąc później...

Bardzo jestem dumny z siebie. 3 godziny pracy mnie to kosztowało wczoraj ale mam zrazy zawijane na 3 dni. 😃 W Polsce to jest bajka bo kotlety wieprzowe czy wołowe można kupić w sklepie tłuczone maszynowo. Więc połowa roboty z głowy. Ale kupiłem mocarny tłuczek WMF i to ma takiego pałera że tym razem tłuczenie naprawdę poszło gładko. Ale 14 zrazów wołowych stłuc to i tak moc roboty.

Przepraszam za sznurek, oczywiście do podania usuwam. 🙂

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Chwila. Tluczek z powerem i sznurek tez mam.
Ale gdzie jest roznica miedzy zrazem a rolada?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zglodnialem, jade na zakupy

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
5 godzin temu, il Dottore napisał:

kotlety wieprzowe czy wołowe można kupić w sklepie tłuczone maszynowo.

to nie to samo

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

6 godzin temu, il Dottore napisał:

Bardzo jestem dumny z siebie. 3 godziny pracy mnie to kosztowało wczoraj ale mam zrazy zawijane na 3 dni. 😃 W Polsce to jest bajka bo kotlety wieprzowe czy wołowe można kupić w sklepie tłuczone maszynowo. Więc połowa roboty z głowy. Ale kupiłem mocarny tłuczek WMF i to ma takiego pałera że tym razem tłuczenie naprawdę poszło gładko. Ale 14 zrazów wołowych stłuc to i tak moc roboty.

Przepraszam za sznurek, oczywiście do podania usuwam. 🙂

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A z ogórkiem kiszonym w środku czy bez ?

Też nachodzi mnie ochota na zrazy wołowe.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

    Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM


  • Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

    Ostatnio dodane opinie o albumach

  • Najnowsze wpisy na blogu

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.