Skocz do zawartości
IGNORED

Naim Uniti Atom + Dynaudio Evoke 30 - coś lepiej?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów ?

Jest to pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Od pewnego czasu czytam testy sprzętu audio oraz wymieniane poglądy na ich temat tu na forum.  Zaraziłem się pasją do muzyki od znajomych i do pełni szczęścia brakuje sprzętu audio.

Przymierzam się do zakupu pierwszego zestawu stereo i zanim dokonam zakupu proszę o sugestie osób/branży na temat połączenia jak w temacie.

Tytułowego sprzętu słuchałem u znajomego. Nie znam fachowych określeń dźwięku więc uniknę prób jego opisu. Jedyne co mogę napisać to satysfakcja z słuchania muzyki z Tidala hifi. Przy cichym odsłuchu jak również głośniejszych poziomach jakość dźwięku mi się podobała. Kilkugodzinne odsłuchy sprawiają przyjemność.

Pytanie do forumowiczów jest następujące. Co ewentualnie odsłuchać u siebie w domu aby było jeszcze lepiej niż dobrze ?. Zakładam że 2 – 3 zestawy mógłbym przetestować w domu (oczywiści nie na raz z konieczności wpłaty kaucji). Jestem z Łodzi więc wszędzie mam blisko ? Chciałbym aby możliwie był również to jeden klocek i kolumny podłogowe. Budżet można założyć na poziomie sprzętu z tytułu i nie przekraczającego 30000 PLN. Jeśli oczywiście jest opcja czegoś tańszego a „lepszego” od Naima w połączeniu z Dynaudio to również chętnie rozważę.

Pomieszczenie odsłuchowe ma około 23m2 (~4,4m na ~5,3m, wysokość 2,6m) , jest to otwarty salon na resztę piętra. Muzyka wszelaka poza disco polo i klasyczną. Docelowo zaadaptowany będzie akustycznie. Kolumny ustawione w planach będą na krótszej ścianie (za nimi absorbery i pułapki basowe w rogach). Miejsce odsłuchowe około 2,8 – 3,2m od kolumn aby utworzyć trójkąt równoboczny lub równoramienny (za miejscem odsłuchowym dyfuzory skyline). Pomieszczenie odsłuchowe mam dość podobne do znajomego gdyż są to segmenty o takim samym planie. Jedyna różnica to styl mebli.

Niestety znajomy nie chce pożyczyć sprzętu na odsłuch :D. Jednak zakładam że warunki są bardzo podobne więc brzmienie systemu będzie u mnie takie samo.

Byłbym wdzięczny za opinie osób, które słuchały takiego połączenia lub słuchały chociaż jednego z komponentów w innym zestawieniu.

Jeżeli o czymś nie wspomniałem to proszę o sugestie jakich informacji brakuje.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

Rafał

Skoro Ci się podobało to ja bym posłuchał Naim Atom z Dali Rubicon 6. Kolega ma takie połączenie u siebie i jest mega petarda w tym metrażu. 

Mierna to będzie porada, ale umów się do jakiegoś salonu na odsłuch i wystartuj z tego co Ci się podobało Naim + Dynaudio. Z tego co widzę Q21 ma to u siebie, a do Pabianic masz rzut beretem.

Jak posłuchasz, to poproś żeby Ci podłączyli kilka innych wzmacniaczy lub pozmieniali kolumny. Zobaczysz w którą stronę idzie granie i czy Ci pasuje. Dodaj do listy urządzeń Moon Ace.

Jak już będziesz trochę pewien, to zostawisz kaucję i zabierzesz sprzęt do domu na posłuchanie u siebie. Q21 nie robi z tym problemu.

(Nie, nie jestem ich pracownikiem ani znajomym ani udziałowcem. Mam z nimi poprostu dobre doświadczenia, choć tylko wysyłkowe, bo ze względu na odległość i czas nigdy u nich nie byłem.)

Dzięki za sugestię. Znajomy właśnie u nich kupił ten sprzęt. Wiem jak to gra w warunkach domowych dlatego chciałbym poczytać trochę opinii forumowiczów na temat ewentualnych alternatyw aby wypożyczyć wytypowane zestawy do domu :).

Kwota do wydania jest dość spora więc nastawiony jestem tylko na wypożyczenie sprzętu do domu gdyż tylko taki odsłuch jest miarodajny. 

Jak Ci się podoba to bierz na odsłuch, ale ja słuchałem kiedyś tego Atoma i mnie nie urzekł, Tidal w wersji Naima tez mi się zupelnie nie spodobal... Mam teraz Atolla 100se z Chromecast Audio i natywnym Tidal Hifi za 30% tej ceny, a dźwięk bardziej mi się podoba... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Z jakimi kolumnami ten atoll współpracuje?

Zanim kupię chciałem poznać opinie na temat innych połączeń sprzętowych. Od tego jest forum aby zbierać informacje na interesujący nas temat :).

Mam B&W Preference 5 z połowy lat 90... w sumie nie wiem z czym je porównać ? ps. nie twierdzę że Atoll lepszy, mi Unity po prostu nie siadło... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, jaxcek napisał:

Mierna to będzie porada, ale umów się do jakiegoś salonu na odsłuch i wystartuj z tego co Ci się podobało Naim + Dynaudio. Z tego co widzę Q21 ma to u siebie, a do Pabianic masz rzut beretem.

Jak posłuchasz, to poproś żeby Ci podłączyli kilka innych wzmacniaczy lub pozmieniali kolumny.

Tylko i wyłącznie tak ale poproś żeby ci podpieli normalny wzmacniacz a nie to pudełko naima.

obiektywnie o audio

Ten Naim jak na swój gabaryt potrafi zaskoczyć. Słuchałem go kiedyś z DALI epicon 6 i byłem w lekkim szoku jak on wywijał i kontrolował paczki. 

Bardzo fajne all in one. Niektórzy nie potrzebują miliona klocków i kabli po drodze żeby się cieszyc graniem. 

Kolega zadał konkretne pytanie i podał kryteria. Skoro mu się podobało to granie to uważam że to dobra baza do poszukiwań jak z resztą ktoś już tutaj podsunął fajnie. 

Dzięki za zrozumienie ?

Poproszę o konkretne porady, nie komentarze lub hejt. Cudzych pieniędzy na zestaw stereo nie zamierzam wydać.

Chciałbym opinii bardziej doświadczonych miłośników dobrego brzmienia lub miłośników samego sprzętu a nie fanów "gównoburzy".

Oprócz wątkowego Naima i wspomnianego przeze mnie Moon Ace dorzuciłbym jeszcze do odsłuchania Lyngdorfa 3400 i Devialeta130.

Ostatni jest dość egzotyczny i drogi, ale ma kilka ciekawych rozwiązań i brzmienie które może się podobać. Z kolei Lyngdorf jest najmocniejszy z w/w i dzięki korekcji Room Perfect może dostroić się do pomieszczenia w którym gra. Miałem kiedyś u siebie na wypożyczeniu słabszego 2170 i bardzo mi się podobał. Są one droższe niż Naim, ale może coś znajdziesz z drugiej ręki lub jakieś exdemo.

Zachęciłbym też do sprawdzenia systemu dzielonego. Odtwarzacz sieciowy i wzmacniacz w oddzielnych urządzeniach. Będziesz miał większy wybór (wliczając wzmacniacze lampowe i wszelkie hybrydy), jedno urządzenie więcej i trochę kabli, ale jest to bardziej rozwojowe na przyszłość.

Też bym w miejsce Naima dał coś od Moon-a, Dynki Evoke 30 oczywiście zostają ?

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

3 godziny temu, Romek79 napisał:

Dzięki za zrozumienie ?

Poproszę o konkretne porady, nie komentarze lub hejt. Cudzych pieniędzy na zestaw stereo nie zamierzam wydać.

Chciałbym opinii bardziej doświadczonych miłośników dobrego brzmienia lub miłośników samego sprzętu a nie fanów "gównoburzy".

Posluchaj sobie baltlaba Endo 2 albo wzmacniacz firmy ATC sia 150.

4 godziny temu, Romek79 napisał:

Pytanie jest zasadnicze, słuchałeś tego "pudełka"?

W poście jest prośba o poradę a nie krytykę, gdybyś nie zauważył.

Podłącz do tego kolumny z prawdziwym glosnikiem basowym to zobaczysz co to cudo za 12 000zl potrafi. Kiedyś we Wrocławiu słuchaliśmy kolumn equlibrium 3 drożnych w OZ i końcówka naim 250 się wylozyla a co dopiero taki wzmacniacz 2x40W.

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

34 minuty temu, S0nic napisał:

Podłącz do tego kolumny z prawdziwym glosnikiem basowym to zobaczysz co to cudo za 12 000zl potrafi. Kiedyś we Wrocławiu słuchaliśmy kolumn equlibrium 3 drożnych w OZ i końcówka naim 250 się wylozyla a co dopiero taki wzmacniacz 2x40W.

40W to dla 8om, jeżeli zrobili wzmacniacz tak jak trzeba dla 4om powinno być około 80W (Evoke 30 to kolumny o impedancji 4om), niestety producent nie zająkuje się na temat pracy tego klocka z obciążeniem 4om. Głośne granie może mu nie służyć.

Jeżeli ma być jeden klocek może jakiś Hegel np. H120 lub wyższy model by się nadał.

Może Cyrus Lyric jeśli nie przeszkadza Ci klasa D, brak MQA, kontrowersyjny wygląd oraz kilka innych drobiazgów. Myślę jednak, że warto odsłuchać.

Edytowane przez japs

Ponieważ znam połączenie Hegla i Dynaudio, polecam taki set. Przy tym budżecie np. H190 i Evoke 30. Można też coś jeszcze wyżej używanego.

Cześć,
NAIM Uniti Atom w połączeniu z Dynaudio Evoke 30 to połączenie dynamiki Naima i muzykalność Evoke. W kwocie do 30 000zł masz na prawdę bardzo dużo możliwości. Napisałeś, że jesteś z Łodzi więc koniecznie zapraszam Cię na odsłuch do naszego salonu, który mieści się w Pabianicach.

Jeśli chodzi o wzmacniacze typu all in one to polecam zwrócić uwagę na Moon ACE lub Advance Paris MyConnect150. Kolumny dobralibyśmy na miejscu i zawsze staram się na sam początek zaprezentować 2 odmienne charaktery brzmienia abyś mógł ocenić czy wolisz bardziej analitycznie brzmienie czy może muzykalne. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie umówienia odsłuchu. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję wszystkim za dotychczasowe merytoryczne odpowiedzi :)

Połączenie sprzętowe jak w temacie bardzo mi się podobało u znajomego. Odsłuch był kilkukrotny i za każdym razem dość długi. Dlatego też prosiłem o poradę czy można lepiej (zachowując charakter brzmienia i raczej formułę all in one + kolumny podłogowe). Jak ma się do Naima charakter brzmienia Monna Neo Ace? Myślałem ewentualnie o Elac Vela Fs407. Testował ktoś z Naimem lub Moonem?

Funkcjonalność all in one bardzo mi odpowiada. Wygląd obu sprzętów również (Cyrus niestety odpada ze względów estetycznych)

Nie zamierzam nagłaśniać dyskoteki więc w takim metrażu argument o braku mocy traktuję raczej z przymrużeniem oka.

5 minut temu, Romek79 napisał:

Dziękuję wszystkim za dotychczasowe merytoryczne odpowiedzi :)

Połączenie sprzętowe jak w temacie bardzo mi się podobało u znajomego. Odsłuch był kilkukrotny i za każdym razem dość długi. Dlatego też prosiłem o poradę czy można lepiej (zachowując charakter brzmienia i raczej formułę all in one + kolumny podłogowe). Jak ma się do Naima charakter brzmienia Monna Neo Ace? Myślałem ewentualnie o Elac Vela Fs407. Testował ktoś z Naimem lub Moonem?

Funkcjonalność all in one bardzo mi odpowiada. Wygląd obu sprzętów również (Cyrus niestety odpada ze względów estetycznych)

Nie zamierzam nagłaśniać dyskoteki więc w takim metrażu argument o braku mocy traktuję raczej z przymrużeniem oka.

Duża moc sprawia, że kontrola głośnika niskotonowego czy średnio-niskotonowego jest jak należy, całość gra dynamicznie i nie nudzi się po 5 minutach. Ten naim ładnie wygląda i jest praktyczny ale to bardzo słabe urządzenie które kosztuje 12 000zł. Nie "przymrużaj oka" tylko jedź do Q21 niech podepną coś o min 150W mocy dla 8 om i sobie porównasz. Zaufaj mi, za pół roku wrzucisz tutaj temat, że szukasz normalnego wzmacniacza a ten naim będzie robił za streamer za 12 000zł.

obiektywnie o audio

W dniu 23.08.2020 o 13:49, Romek79 napisał:

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów ?

Jest to pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Od pewnego czasu czytam testy sprzętu audio oraz wymieniane poglądy na ich temat tu na forum.  Zaraziłem się pasją do muzyki od znajomych i do pełni szczęścia brakuje sprzętu audio.

Przymierzam się do zakupu pierwszego zestawu stereo i zanim dokonam zakupu proszę o sugestie osób/branży na temat połączenia jak w temacie.

Tytułowego sprzętu słuchałem u znajomego. Nie znam fachowych określeń dźwięku więc uniknę prób jego opisu. Jedyne co mogę napisać to satysfakcja z słuchania muzyki z Tidala hifi. Przy cichym odsłuchu jak również głośniejszych poziomach jakość dźwięku mi się podobała. Kilkugodzinne odsłuchy sprawiają przyjemność.

Pytanie do forumowiczów jest następujące. Co ewentualnie odsłuchać u siebie w domu aby było jeszcze lepiej niż dobrze ?. Zakładam że 2 – 3 zestawy mógłbym przetestować w domu (oczywiści nie na raz z konieczności wpłaty kaucji). Jestem z Łodzi więc wszędzie mam blisko ? Chciałbym aby możliwie był również to jeden klocek i kolumny podłogowe. Budżet można założyć na poziomie sprzętu z tytułu i nie przekraczającego 30000 PLN. Jeśli oczywiście jest opcja czegoś tańszego a „lepszego” od Naima w połączeniu z Dynaudio to również chętnie rozważę.

Pomieszczenie odsłuchowe ma około 23m2 (~4,4m na ~5,3m, wysokość 2,6m) , jest to otwarty salon na resztę piętra. Muzyka wszelaka poza disco polo i klasyczną. Docelowo zaadaptowany będzie akustycznie. Kolumny ustawione w planach będą na krótszej ścianie (za nimi absorbery i pułapki basowe w rogach). Miejsce odsłuchowe około 2,8 – 3,2m od kolumn aby utworzyć trójkąt równoboczny lub równoramienny (za miejscem odsłuchowym dyfuzory skyline). Pomieszczenie odsłuchowe mam dość podobne do znajomego gdyż są to segmenty o takim samym planie. Jedyna różnica to styl mebli.

Niestety znajomy nie chce pożyczyć sprzętu na odsłuch :D. Jednak zakładam że warunki są bardzo podobne więc brzmienie systemu będzie u mnie takie samo.

Byłbym wdzięczny za opinie osób, które słuchały takiego połączenia lub słuchały chociaż jednego z komponentów w innym zestawieniu.

Jeżeli o czymś nie wspomniałem to proszę o sugestie jakich informacji brakuje.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

Rafał

Naim Uniti Atom + Dynaudio Evoke 30 to raczej cieplejsze granie. Jeśli idziemy w ten charakter brzmienia to podmień Evoke 30 na Opere Seconde. Może pracować z Unity Atom, lub lepiej zainwestuj w lampę Triode 25 i dorzuć CXN jako DAC i funkcje sieciowe.

Opera jedna z topowych kolumn w tym zakresie cenowym! ? 

18 godzin temu, jaxcek napisał:

Oprócz wątkowego Naima i wspomnianego przeze mnie Moon Ace dorzuciłbym jeszcze do odsłuchania Lyngdorfa 3400 i Devialeta130.

Moon ACE konkret, ale skoro jest tak duży budżet to czemu nie rozdzielimy tych sprzętów?

5 godzin temu, Romek79 napisał:

Jak ma się do Naima charakter brzmienia Monna Neo Ace

Naim jest nie co cieplejszy w graniu. Wyższy dół jest zdecydowanie lepiej zaznaczony, a góra łagodniejsza. Moon w tym modelu jest nie co bardziej szczegółowy i krótszy na basie ale nadal wrzuca się go do worka ciepłych elektronik.

6 godzin temu, Romek79 napisał:

Myślałem ewentualnie o Elac Vela Fs407. Testował ktoś z Naimem lub Moonem?

Dosyć neutralne gra Vela 407, wstęga gra mega szeroko, ale nie sądzę że przyjemniej od jedwabnej kopułki Opery.
Kolumny nie są zbyt duże ale dołu mają na prawdę sporo!

13 godzin temu, japs napisał:

Może Cyrus Lyric jeśli nie przeszkadza Ci klasa D, brak MQA, kontrowersyjny wygląd oraz kilka innych drobiazgów. Myślę jednak, że warto odsłuchać.

Mocno szczegółowe granie - świetny All In One, ale zdecydowanie odbiegający charakter grania od całej serii Unity.
Pytanie czy @Romek79 chce iść w tym kierunku. Wnioskuje z pierwszego posta i odsłuchu że jednak interesuje go cieplejsze granie.

13 godzin temu, japs napisał:

O tej elektronice jest cisza, ale jak ktoś posłucha to wychodzi z pudełkiem w ręku. W tej cenie Lyric gra mega czytelnie i szczegółowo. Dobrze zaznaczony dół ze świetną dynamiką. Warte zainteresowania ale pytanie czy w ten charakter grania chcemy iść. 

W dniu 23.08.2020 o 13:49, Romek79 napisał:

Zapraszam do kontaktu w sprawie odsłuchu, odległość to nie problem. Możemy wysłać kilka kolumn i wzmacniaczy na testy ?

Lampy i Cyrus odpadają ?

Zestaw Gato też brałem pod uwagę. Czy myśleć o odsłuchu kompletu Gato Audio FM-30 + Gato Audio DIA-250S NPM czy inne kolumny do tej elektroniki warto sprawdzić?

S4Home dzięki za propozycję Opery ? . Warte rozważenia z Naimem.

Q21 dzięki za propozycje ? . Kolega właśnie w Pabianicach zakupił sprzęt i sobie chwali współpracę więc pewnie się zobaczymy.

6 minut temu, Romek79 napisał:

Lampy i Cyrus odpadają ?

Zestaw Gato też brałem pod uwagę. Czy myśleć o odsłuchu kompletu Gato Audio FM-30 + Gato Audio DIA-250S NPM czy inne kolumny do tej elektroniki warto sprawdzić?

S4Home dzięki za propozycję Opery ? . Warte rozważenia z Naimem.

Q21 dzięki za propozycje ? . Kolega właśnie w Pabianicach zakupił sprzęt i sobie chwali współpracę więc pewnie się zobaczymy.

Dobrze, że chcesz odwiedzić Q21. A dla "równowagi" podjedź też do salonu Top HiFi i jednak rzuć uchem na Elac Vela (chyba, że Q21 też ma je u siebie) . Duże szanse, że zapomnisz o Dynaudio Evoke 30. Dynaudio w swoich niskich seriach baaardzo umiejętnie "dawkuje" jakość ? Elac daje więcej w tej samej co Dynaudio cenie. I pisze to ktoś kto sam ma Dynaudio. Gdy zdecydujesz się na coś z dystrybucji EIC to warto targować się do min 30% rabatu, bo marża jest potężna, zarówno dla salonów jak i dystrybutora. Sprawdzone na Cyrusach, PMC i Opera. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

1 godzinę temu, S4Home napisał:

O tej elektronice jest cisza, ale jak ktoś posłucha to wychodzi z pudełkiem w ręku. W tej cenie Lyric gra mega czytelnie i szczegółowo. Dobrze zaznaczony dół ze świetną dynamiką. Warte zainteresowania ale pytanie czy w ten charakter grania chcemy iść. 

Tak było ze mną. W pół roku przesłuchałem ponad 10 wzmaków u siebie w domu i wybór padł na tego dziwaka Cyrusa. Stąd zaproponowałem koledze do posłuchania. W moim przypadku wcześniej nie brałem pod uwagę tej elektroniki a przesłuchałem z ciekawości i została. 

59 minut temu, Adam 38 napisał:

Dobrze, że chcesz odwiedzić Q21. A dla "równowagi" podjedź też do salonu Top HiFi i jednak rzuć uchem na Elac Vela (chyba, że Q21 też ma je u siebie) . Duże szanse, że zapomnisz o Dynaudio Evoke 30. Dynaudio w swoich niskich seriach baaardzo umiejętnie "dawkuje" jakość ? Elac daje więcej w tej samej co Dynaudio cenie. I pisze to ktoś kto sam ma Dynaudio. Gdy zdecydujesz się na coś z dystrybucji EIC to warto targować się do min 30% rabatu, bo marża jest potężna, zarówno dla salonów jak i dystrybutora. Sprawdzone na Cyrusach, PMC i Opera. 

Właśnie dużo dobrego czytałem o tych Elacach ? Jeśli można wiedzieć to jaki Dynaudio masz i z czym współpracują?

41 minut temu, japs napisał:

Tak było ze mną. W pół roku przesłuchałem ponad 10 wzmaków u siebie w domu i wybór padł na tego dziwaka Cyrusa. Stąd zaproponowałem koledze do posłuchania. W moim przypadku wcześniej nie brałem pod uwagę tej elektroniki a przesłuchałem z ciekawości i została. 

Z czym ten "dziwak" u Ciebie gra?

• Pokaż nowe odpowiedzi