Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha rx-v595a RDS - czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule Yamaha rx-v595a RDS. Nie ma hdmi, radia cyfrowego, atmos... sam nie wiem czego jeszcze, bo nie znam się na tym kompletnie. Ale czy po podłączeniu optykiem z dowolnym TV, da radę odtworzyć dźwięk 5.1? Czy sobie poradzi z odebraniem sygnału? Mogę to mieć za darmo, ale wypada postawić flachę, więc nie wiem czy warto.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

https://www.audiostereo.pl/topic/152276-yamaha-rx-v595a-rds-czy-warto/

A ma optyczne wejście?
Za przysłowiową flache pewnie że warto, kolumny też dostaniesz w zestawie?
Jeżeli ma wejście optyczne to bez problemu odtworzy dźwięk z tv, w zależności jaki sygnał będzie czy to Stereo, czy DTS, gdzieś na obudowie pewnie jest napisane jakie kodeki obsługuje.

Ostatni analogowy amplituner AV Yamahy.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

3 godziny temu, Bali79 napisał:

Jeżeli ma wejście optyczne to bez problemu odtworzy dźwięk z tv, w zależności jaki sygnał będzie czy to Stereo, czy DTS, gdzieś na obudowie pewnie jest napisane jakie kodeki obsługuje.

Jest DTS, Dolby Digital i Dolby Pro Logic. Czy to znaczy, że z każdym TV optykiem się połączy i będzie dźwięk 5.1?

Jest DTS, Dolby Digital i Dolby Pro Logic. Czy to znaczy, że z każdym TV optykiem się połączy i będzie dźwięk 5.1?

To zależy jaki dany program nadaje sygnał? Przewodem optycznym prześlesz sygnał 5.1 ale to nie znaczy że zawsze on będzie. Netflix na pewno przesyła w 5.1, HBO też ale musi być orginalny język, jakieś muzyczne to 2.0. Nie każdy kanał nadaje 5.1

Tak, ale chodzi mi o gwarancję technicznej kompatybilności TV i Yamahy.

Edytowane przez szymon1977

Jeżeli masz w tv wyjście optyczne i w Amp AV masz wejście optyczne to bez problemu powinno działać takie połączenie, co nie oznacza że zawsze będzie przesyłany sygnał 5.1 bo to zależy od źródła sygnału.
3 godziny temu, marek-1969 napisał:

Marek jaki analogowy przecież ta yamaha ma wejścia cyfrowe ?

Jak za flaszkę to warto. Pzdr

44 minuty temu, szymon1977 napisał:

Szymon będzie działać bez problemu.

Z tego co pamiętam to DD miał dopiero Rxv520 , a DD + DTS Rxv 620. Z serii podstawowych oczywiście.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Mogę to mieć za darmo, ale wypada postawić flachę, więc nie wiem czy warto.

Warto jeżeli posiada pilota.

Pozdrawiam AM

23 godziny temu, marek-1969 napisał:

Co masz dokładnie na myśli?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Gość

(Konto usunięte)

Chodzi o wpełni analogowe końcówki mocy od początku do końca dzięki czemu te ampli gra lepiej niż te nowe ( gra analogowo nie cyfrowo ) tak się domyślam... 

Skorzystam z okazji i podepnę się.

Jaki amplituner tak do 1000 zł wziąć pod uwagę na początek przygody z kinem? Wydaje mi się, że powinien posiadać minimum DTS HD MA. W razie czego mogę wspomóc go wzmacniaczem stereo.  Na razie po przekopaniu Allegro mam parę typów Yamahy, czy Marantza 6003, Onkyo 805, 905.

Jeśli ma tylko podstawowy DD to z Netflixa nie będziesz miał 5.1, bo on już chyba wszystko nadaje w DD+. Przełączy Ci się wtedy na stereo.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

To już zależy od odtwarzacza (w tym przypadku prawdopodobnie telewizora), jaki sygnał wyśle.
Mój Samsung może wysłać do AVR pcm- stereo, lub DD5.1, lub DD+ 5.1
Ja wybieram, co chcę.

15 godzin temu, szymon1977 napisał:

Może to, że nie ma HDMI?

no ale ma inne wejścia cyfrowe jak optyk,  czy coax, więc?

13 godzin temu, stench napisał:

A może że nie D ?

Yamaha nie jest w klasie D, nawet ta dzisiejsza!

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

9 godzin temu, qbakos napisał:

Jeśli ma tylko podstawowy DD to z Netflixa nie będziesz miał 5.1,

Bzdura. Będzie miał DD 5.1 z optyka. I nie próbuj dyskutować bo nic w tej materii nie wiesz.

14 godzin temu, stench napisał:

A może że nie D ?

To był żart ? Dlaczego jestem zablokowany w jednym z tematów ?

6 godzin temu, RAF77 napisał:

To już zależy od odtwarzacza (w tym przypadku prawdopodobnie telewizora), jaki sygnał wyśle.
Mój Samsung może wysłać do AVR pcm- stereo, lub DD5.1, lub DD+ 5.1

Sugerowałem się tym, że wszystkie ripy z Netflixa, które krążą po sieci mają dźwięk w DD+, ale może być tak jak piszesz.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9