Skocz do zawartości
IGNORED

Warsztat elektronika

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Jeszcze odnośnie oscyloskopu w zastosowaniach warsztatowych (hobbistycznych) audio, czy rozdzielczość 8 bitów jest wystarczająca, czy jednak 12 bitów jest lepszym wyborem?

Czy dobrze rozumiem, że przy pomiarze/obserwacji np sygnału sinusoidalnego 10V przy rozdzielczości 8 bitów, uzyskujemy gradację na poziomie w 0,04V? Przy 12 bitach mamy w zaokrągleniu 0,002V   

33 minuty temu, TomekMad napisał:

czy rozdzielczość 8 bitów jest wystarczająca

Tak.

O jakości obrazowania przebiegów decyduje rozdzielczość wyświetlacza (ekranu). Przynajmniej 600x480. 

Owszem, rozdzielczość ADC na poziomie 12 bitów jest lepsza ale ważniejsze jest pasmo. Dla pasma ponad 100Hz za rozsądne pieniądze kupisz tylko 8 bitów. A pasmo dlatego bo w hobby nie zatrzymujemy się na paśmie akustycznym tylko bawimy się jakimiś układami cyfrowymi, itd. Tam aby oddać stromości impulsów pasmo musi sięgać ponad właśnie tych 100MHz przy sygnale użytecznym cyfrowym tylko kilka MHz. Weź to pod uwagę.

38 minut temu, TomekMad napisał:

Czy dobrze rozumiem, że przy pomiarze/obserwacji np sygnału sinusoidalnego 10V przy rozdzielczości 8 bitów, uzyskujemy gradację na poziomie w 0,04V?

Dobrze. Tylko te 0,04V przy zakresie 10V rozciągniętemu na całą wysokość ekranu odpowiada 1/250 wysokości czy;li przy 10 działkach na wysokość ekranu; jest to 1/25 działki. Nie jesteś w stanie tego rozróżnić. A bliskie jest to już rozdzielczości ekranu...

Chce powiedzieć, że rozdzielczość ADC`a tak nie doskwiera jak dobra rozdzielczość ekranu i szerokość pasma.

Ale jak się pracowało na dobrym 12 bitowym oscyloskopie z dobrym ekranem to widać komfort.

Dziekuję za wyczerpującą odpowiedź. Czyli lepiej szukać ekranu 800x640 niż 12 bitów. A najlepiej oczywiście i to i to. :-)

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka

@TomekMad jak do audio warto rozważyć też takie cuś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jakbym teraz kupował oscyloskop brałbym ten:

Ukryta Zawartość

natomiast realnie dla amatora na warsztacie audio na pierwsze 5lat wystarczy to:

Ukryta Zawartość

recenzja: 

Ukryta Zawartość

+ karta muzyczna usb akurat wyszła 4ta generacja focusrite scarlett (przy okazji fajny dac)

😄

póki co największa lekcja z tego hobby to taka, że jak wszędzie najważniejszy przyrząd mamy w głowie... nauka mierzenia trwa nieskończenie razy dłużej niż zebranie środków na te sprzęty...

a co można robić z AD3 warto podpatrzeć na kanale SkunkieDesign

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nowe modele 12 bit Rigola nareszcie dostępne w Polsce, cena bardzo przyjazna, chyba już czas na wymianę mojego Hanteka 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  nie dość, że świetne (jak dla amatora) parametry, to jeszcze zasilanie USB-C, można go zasilić np. powerbankiem, co całkowicie odizoluje od sieci 230V

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez namor

No właśnie niedawno oglądałem recenzje na y.t, po prostu nie dowierzam, nowe modele oscyloskopów rigola pojawiają się często jak premiera nowych smartfonów xiaomi czy samsunga. Do tego całkiem przyjazna cena.

2 minutes ago, Piotrek608 said:

nowe modele oscyloskopów rigola pojawiają się często jak premiera nowych smartfonów xiaomi czy samsunga

dziś obejrzałem filmik Dave'a i one w środku w zasadzie już telefony przypominają - mocno się muszę hamować, żeby nie kliknąć dho802 na ali :]

Ten wątek zacząłem od zawieszenia oscyloskopu:

Ukryta Zawartość

Ten Rigol wygląda tak:

osc.thumb.png.d9af524470375bd213d2abbc97413675.png

Wreszcie gamonie zastosowali montaż Vesa.

Ciekawe co w odpowiedzi na Rigola wymyśli Siglent. 

Ewidentnie służy nam walka o rynek producentów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

37 minutes ago, Grzegorz7 said:

Ewidentnie służy nam walka o rynek producentów.

z kraju gdzie mamy ustrój.... ? ;]

to jest dopiero ironia nie? 

22 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

z kraju gdzie mamy ustrój.... ? ;]

Nie zrozumiałem.

7 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

Dave dał ciała..

A tu o co chodzi.

24 minutes ago, Grzegorz7 said:

Nie zrozumiałem.

siglent i rigol to chińskie firmy gdzie gospodarka wolnorynkowa jest tylko z nazwy i na ironię firmy właśnie tam konkurują mocno... na zachodzie rynki są już dawno podzielone a dla niepoznaki jest urząd który niby to sprawdza

26 minutes ago, Grzegorz7 said:

A tu o co chodzi.

Dave z eevblog wrzucał "hot newsa" z recenzji dho814, że niby ma buga... ale poszło sprostowanie więc wywaliłem - po co ma w błąd wprowadzać

A propos Dave`a; dobrze, że uzupełniłeś. 

Taka prośba do wszystkich aby zawsze dawali choćby paru zdaniowy komentarz. Trudno szukać u takich vlogerów jak Dave wśród tysiąca filmów...

A co do Rigol`a i Siglent`a to w d... mam, podobnie jak chyba wszyscy, co się dzieje w Chinach. Chodzi mi o jeden szczegół; gdyby nie ta "chińszczyzna" to za podobne funkcjonalności jak za 2 tys zł z Chin płacilibyśmy po co najmniej 10 tys jakimś Agilent`om i innym Tektronix`om.

A i konkurencja tych Chińskich wytwórców jest widoczna. 

Pamiętam jak kiedyś na jednaj z uczelni zamówiłem oscyloskop cyfrowy (z wizualizacją analogową) z rozbudowanymi funkcjonalnościami. Jak już dało się zebrać papiery na transfer technologii do bloku wschodniego (tak, były takie obostrzenia) to Polibuda zapłaciła rocznym budżetem na pomoce naukowe... 🙂

Takie były to czasy.

A teraz w domu mam podobne maszynki...

26 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Dave z eevblog wrzucał "hot newsa" z recenzji dho814, że niby ma buga... ale poszło sprostowanie więc wywaliłem - po co ma w błąd wprowadzać

no właśnie obawa przed jakimiś błędami w soft/hardware świeżo wprowadzanych na rynek oscyloskopów, na razie mnie powstrzymują przed zakupem, z drugiej strony na swoim, ogromnym rynku Chińskim, te oscyloskopy Rigol sprzedaje od co najmniej roku, więc chyba już wychwycił jakieś niedoróbki.

3 minutes ago, Grzegorz7 said:

A co do Rigol`a i Siglent`a to w d... mam, podobnie jak chyba wszyscy, co się dzieje w Chinach. Chodzi mi o jeden szczegół; gdyby nie ta "chińszczyzna" to za podobne funkcjonalności jak za 2 tys zł z Chin płacilibyśmy po co najmniej 10 tys jakimś Agilent`om i innym Tektronix`om.

nie no ja też w dupie mam - ale to śmieszne jest - kapitalizm miał przecież powodować zbijanie cen poprzez konkurencję a w praktyce wychodzi na odwót!

Jest jeszcze kwestia zmowy cenowej. 

Z drugiej strony, cieszymy się my, amatorzy hobbyści. 

Profesjonalne firmy stać na owe Tektronix`y...

I tak po jakości mechaniki i montażu widać, że te "chińczyki" są robione dla nas... Jak porównuję je z kilkunastoletnimi "tektronixami" to widać różnice na korzyść tych markowych.

W dniu 19.09.2023 o 18:36, Grzegorz7 napisał:

Wreszcie gamonie zastosowali montaż Vesa.

@Grzegorz7 dzięki Tobie też zastosowałem "uchwyt biurkowy do monitora", jednak trzeba wiedzieć, że te uchwyty na gazowej sprężynie działają przy ponad 2 kg obciążenia, ja dokupiłem "ołowiany obciążnik nurka 🙂", i jest super.

W dniu 20.09.2023 o 19:06, Grzegorz7 napisał:

A i konkurencja tych Chińskich wytwórców jest widoczna. 

A dlaczego w tej konkurencji nie biorą udziału polscy producenci? Chociaż jeden 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Po bestsellerowym 1054z Rigol trochę popadł w niepamięć i oddał spory kawałek tortu Siglentowi, aczkolwiek wszystko wskazuje na to że seria HDO (nie mylić z tymi tanimi DHO) ma szansę powtórzyć sukces 1054z. Bo za konkurenta Siglenta czyli serie 2000 HD trzeba zapłacić blisko 3x więcej.

Siglent jest lepszy co prawda pod każdym względem, ale ta lepszość nie jest warta różnicy w cenie.

4 minutes ago, Bumpalump said:

wszystko wskazuje na to że seria HDO (nie mylić z tymi tanimi DHO)

HDO została przemianowana na DHO w listopadzie zeszłego roku - coś tam Dave napomknął, że law issues...

5 minutes ago, Bumpalump said:

Siglent jest lepszy co prawda pod każdym względem, ale ta lepszość nie jest warta różnicy w cenie.

był, dho800 znowu zamiata entry level - parę dni temu wyszła recenzja dho814 i w takim fft to siglent leży

• 2 tygodnie później...
W dniu 24.09.2023 o 15:07, Lech36 napisał:

A dlaczego w tej konkurencji nie biorą udziału polscy producenci? Chociaż jeden 😉.

To trudny temat. Wałkowany w innych wątkach i kończący się jak zwykle ugruntowaniem swoich pozycji a nie konsensusem...

Na pewno tzw. zasoby ludzkie mamy wystarczające. Nie będę tu wskazywał na brak sprzyjających okoliczności dla rozwijania biznesu przez małych. Tak zaczynały w zasadzie wszystkie firmy liczące się w branży...

Wskażę na słaby dostęp do tanich podzespołów. W Polsce po prostu niczego się nie produkuje w tej materii... Jak kiedyś podliczałem jakiś projekt, który ktoś zamówił to kosztowo wyszło to nieciekawie. Takie Chińczyki klepią wszystko u siebie, podwórko obok. Co z tego, że gałki na początku odpadały, z bezpieczeństwem było to na bakier...

Teraz te Siglenty i Rigole już nie gubią gałek a i jak się zajrzy do środka to i wygląda to...

Edytowane przez Grzegorz7
10 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

To trudny temat. Wałkowany w innych wątkach

Odpowiedź jest prosta. Koszty. Obciążenia nakładane przez państwo przy jednoczesnym imporcie.

Nic więcej. Jak ktoś nie wierzy niech spróbuje.

12 minutes ago, Ma_ki said:

Odpowiedź jest prosta. Koszty.

Trzeba wiedzieć gdzie i kiedy się torcik kroi... jak ktoś chce wchodzić na taki pokrojony rynek 5lat po krojeniu torta to już po ptakach no chyba, że akurat ma się IP które coś miesza. Cała reszta jest wtórna.

• Pokaż nowe odpowiedzi