Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 23.09.2022 o 23:53, Borewicz88 napisał:

Obudowy będą takie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Transformator zasilający toroidalny pod kopółkę nie wejdzie?

Ukryta Zawartość

2 hours ago, Wire_Guy said:

Transformator zasilający toroidalny pod kopółkę nie wejdzie?

Trzeba pytać producenta. Na toroid pewnie jest wersja z 2 kopułkami.

W dniu 24.09.2022 o 12:35, TeleGrafista napisał:

Cena kosmos.

Przewidujecie jakieś kopułki ochronne na lampy?

Można sobie nabyć lub samemu zrobić tanią, surowa obudowę i "rzeźbić" potem z mocowaniem, otworowaniem albo na gotowe - przykręcasz PCB RS-a i bez kombinacji. Jak dla mnie obudowy umiarkowanie atrakcyjne - ciekawe jak wyglądają na żywo - może Reduktor pokaże w ostatnim filmie? Podoba mi się, że są (przynajmniej na zdjęciach) nawet gotowe dystanse do przykręcenia PCB. Cena, owszem, trochę słona tak na granicy przyzwoitości 😉

Co do ochrony lamp to mnie podoba się rozwiązanie np. jak w sprzęcie McIntosh czyli jedna klatka na wszystkie lampy - wtedy wzmacniacz staje się "jednolitym" prostopadłościennym blokiem - vide McIntosh MC275. To oczywiście kwestia gustu - ja lubię ostre krawędzie, takie w kancik czesane, nie przebadam za to za krągłościami - poza tymi w naturze 😉

Edytowane przez Inmark
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 29.09.2022 o 11:49, voltamper napisał:

WItam Szanowne Grono Forumowiczów i chciałbym zapytać: kto z Was stosował transformatory od IGS-a i z jakim skutkiem? 

Ja. Testuje cały zestaw od 2 dni i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem. Pięknie to brzmi i na pomiarach również wygląda bardzo dobrze.
Stwierdzam, że do pełnego wysterowania wzmacniacza z odtwarzacza CD absolutnie nie jest potrzebny preamp. IMG-5612.thumb.jpg.f1f758b17e1c72508af94e5b49769201.jpg

7 minut temu, igsaudio napisał:

Ja. Testuje cały zestaw od 2 dni i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem. Pięknie to brzmi i na pomiarach również wygląda bardzo dobrze.
Stwierdzam, że do pełnego wysterowania wzmacniacza z odtwarzacza CD absolutnie nie jest potrzebny preamp. 

Ukryta Zawartość

Tak….. ty sie nie liczysz! 😬😜 twoje zdanie/opinia może być nieobiektywna

12 minut temu, igsaudio napisał:

Stwierdzam, że do pełnego wysterowania wzmacniacza z odtwarzacza CD absolutnie nie jest potrzebny preamp. 

Ukryta Zawartość

Bedzie mozliwosc zakupu twoich PCB? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kawulski
Gość

(Konto usunięte)
23 minuty temu, kawulski napisał:

Bedzie mozliwosc zakupu twoich PCB? 

Z pierwszej partii już wszystkie rozdałem. Mogę zamówić, jeżeli będą chętni. 

W ramach ciekawostki dodam, że obecnie pracujemy/testujemy transformatory do Sansui wykonane na rdzeniach nanokrystalicznych. To może być przełom. 

IMG-5614.jpg

4 godziny temu, voltamper napisał:

Może słowo wyjaśnienia z mojej strony: skąd pytanie o jakość transformatorów od Igora igsaudio Moim absolutnie subiektywnym zdaniem są...... świetne. Musicie/nie musicie (niepotrzebne skreślić) uwierzyć mi na słowo, że brzmią bardzo dobrze. Niestety nie jestem w stanie pokazać żadnych pomiarów pasma itd bo nie dysponuję stosownym interfejsem. Nie potrafię opisywać brzmienia tak jak czynią to audiofile ale jedna rzecz, której jestem stuprocentowo pewien to: detaliczność brzmienia. Czy warto nabyć te transformatory? Nie ukrywam, że miałem obawy przed zakupem. Na szczęście zakup stuprocentowo trafiony, choć w zasadzie na 99%: W moim przekonaniu przewody powinny być 5cm dłuższe. Musicie sami zdecydować czy kupować u Igora czy nie. Ja się nie zawiodłem. Abstrahuję od ceny, która jest b. rozsądna.

Po odsłuchach też tak uważam ale decyzja należy do każdego za Was

Służę swoją skromną osobą jeżeli chodzi o odsłuch nowych transformatorów 🙂 Za wcześnie chyba pytać o szczegóły?

Ja również posiadam złożony wzmacniacz z transformatorami Igora. Niczego nie brakuje. Jest i góra i przyjemny dół. Kontakt klasa. 

W dniu 30.09.2022 o 14:54, igsaudio napisał:

Z pierwszej partii już wszystkie rozdałem. Mogę zamówić, jeżeli będą chętni. 

W ramach ciekawostki dodam, że obecnie pracujemy/testujemy transformatory do Sansui wykonane na rdzeniach nanokrystalicznych. To może być przełom. 

Ukryta Zawartość

Kiedy będą dostępne do zamówienia. Oraz jaka cena ?

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
55 minut temu, Rysiek_DAC napisał:

Kiedy będą dostępne do zamówienia. Oraz jaka cena ?

Można już zamawiać, ale wykonać ja mogę za tydzień, obecnie podróżuję. 

Cena promocyjna przez pierwszy miesiąc od premiery na stronie UTM - 149€. Po promocji - 199€.

Niebawem pojawią się również w ofercie transformatory SE do 300B na obu rodzajach rdzeni oraz międzystopniowe trafo w stylu LL1660 na rdzeniu nano. Za miesiąc - kilka traf na rdzeniach amorficznych. Stay tuned. 

W dniu 1.10.2022 o 19:44, igsaudio napisał:

Można już zamawiać, ale wykonać ja mogę za tydzień, obecnie podróżuję. 

Cena promocyjna przez pierwszy miesiąc od premiery na stronie UTM - 149€. Po promocji - 199€.

Niebawem pojawią się również w ofercie transformatory SE do 300B na obu rodzajach rdzeni oraz międzystopniowe trafo w stylu LL1660 na rdzeniu nano. Za miesiąc - kilka traf na rdzeniach amorficznych. Stay tuned. 

Poproszę o link do trafa na stronie.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 3.10.2022 o 10:51, Rysiek_DAC napisał:

Poproszę o link do trafa na stronie.

Informacja o tym transformatorze pojawi się na stronie w przyszłym tygodniu. 

W dniu 30.09.2022 o 14:54, igsaudio napisał:

Co się stanie kiedy w stopniu mocy będzie asymetria prądów spoczynkowych?

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Pawełkomandos napisał:

Co się stanie kiedy w stopniu mocy będzie asymetria prądów spoczynkowych?

Asymetria prądów spoczynkowych bierze się zazwyczaj ze złego parowania lamp. Raczej nie z użytych transformatorów, a już na pewno nie z rodzaju zastosowanego rdzenia. 

Możesz rozwinąć swoje pytanie? 

17 godzin temu, igsaudio napisał:

Asymetria prądów spoczynkowych bierze się zazwyczaj ze złego parowania lamp. Raczej nie z użytych transformatorów, a już na pewno nie z rodzaju zastosowanego rdzenia. 

To jest oczywiste, że rdzeń nie ma tutaj wpływu na asymetrię....

Jeśli chodzi o parowanie lamp to dobrze wiemy, że nie zawsze są one dobrane tak jak być powinny  a sprzedawane są jako idealne pary. Dodatkowo często lampy są parowane w zupełnie innym punkcie charakterystyki niż ten, w którym będą docelowo pracować we wzmacniaczu. Kolejna sprawa to nierównomierna utrata emisji w funkcji czasu pracy. Reasumując to co napisałem może przyczynić się do mniejszej lub większej asymetrii prądów spoczynkowych i jestem pewien, że w niejednym złożonym kicie taka asymetria wystąpi....

Słyszałem nawet o tym, że ludzie składający i uruchamiający ten kit ustawiają tylko ujemne napięcie polaryzujące siatkę lampy mocy, nie mierząc jednocześnie prądu anodowego więc chyba już nic więcej nie trzeba tu dopisywać 🙄

17 godzin temu, igsaudio napisał:

Możesz rozwinąć swoje pytanie? 

Chodzi mi o to czy nie będzie problemu po zastosowaniu rdzeni z materiału nanokrystalicznego kiedy w stopniu mocy dojdzie do asymetrii prądów. Sam od 6 miesięcy mam na warsztacie rdzenie amorficzne i nanokrystaliczne w tym też takie do Sansuja. W rdzeniu FeSi mamy do dyspozycji dużo większą indukcję maksymalną niż w rdzeniu NC a do tego rdzeń NC chętniej się nasyca kiedy mamy prąd podmagnesowujący i tak boję się, że trafo na takim rdzeniu w pewnych warunkach będzie ciekawie brzmieć na górze, natomiast na dole może być średnio.

Wiadomo że można przewymiarować rdzeń, tylko że w przypadku cewki od Sansuja lepiej za mocno z tym nie szaleć.

Przy Tego typu rdzeniach CC złaszcza amorficznych będzie problem w przypadku asymetrii lamp mocy. Już kilka mA asymetrii powoduje nasycenie rdzenia. Pojawią się zniekształcenia i słabe przenoszenie najniższych częstotliwości. Chyba że będzie, szczelina w rdzeniu tak jak Lundahl robi, która będzie w stanie zminimalizować to zjawisko. W przypadku dobrze dobranych lamp nie będzie problemu. To jest też przypadłość transformatorów toroidalnych które jeszcze bardziej od CC są wrażliwe na asymetrię lamp. Najmniej wrażliwe na asymetrię są rdzenie na blachach typu EI. 

Gość

(Konto usunięte)

Nie należę do ludzi, którzy martwią się na zapas. Pierwsze próby odsłuchowe oraz pomiary nie potwierdzają Panów obaw.
Owszem, trafo na rdzeniu nanokrystalicznym ma o 12% większy przekrój rdzenia, niż na kształtkach EI.
So far, so good.

Edytowane przez igsaudio

Może więc doświadczeni koledzy opisali by tym mniej doświadczonym jak należy uruchomić wzmacniacz. Co należy mierzyć i jakie powinny być wyniki pomiarów. Jesteśmy miłośnikami muzyki i nie każdy jest specjalistą elektronikiem.

Czy ktoś mógłby podpowiedzieć link do zestawu wskaźników wychyłowych (płytka + 2 wskaźniki) które użyto do "oryginalnego" projektu wzmacniacza marzeń?

1 hour ago, Mori said:

Czy ktoś mógłby podpowiedzieć link do zestawu wskaźników wychyłowych (płytka + 2 wskaźniki) które użyto do "oryginalnego" projektu wzmacniacza marzeń?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dostaję wiele zapytań o różnice w brzmieniu traf standardowych (UTM7070) vs nano (UTM7071). Pasmo przenoszenia wygląda identycznie, jednak pojawiają się różnice w zniekształceniach w basie. Na wykresie przedstawiam zależność THD+N w funkcji napięcia wejściowego (100mV do 16V RMS) dla częstotliwości 50Hz. Wyraźnie widać, że dla napięcia powyżej 5V, dla transformatora na rdzeniu EI zniekształcenia zaczynają rosnąć. Zjawisko to nie występuje dla transformatora ze rdzeniem nano. Trafo nano również cechuje niższe THD dla całego zakresu pomiaru. Różnice te znikają dla wyższych częstotliwości, np 1kH - 20 kHz. 
Znaczy to, że transformator na rdzeniu nanokrystalicznym ma mniejsze zniekształcenia, zwłaszcza dla niskich częstotliwości. Jednocześnie, stanowi to zaprzeczenie tezy sformułowanej powyżej przez @Pawełkomandos.

2134658295_7070vs7071_THD_N_at_50Hz(1).thumb.jpg.50c2b795137956cd0c87368712ec093f.jpg

20 godzin temu, igsaudio napisał:

Jednocześnie, stanowi to zaprzeczenie tezy sformułowanej powyżej przez @Pawełkomandos.

Proszę nie manipulować moimi wpisami..............

Pałekomandos poruszył zagadnienie dotyczące zupełnie innego zjawiska niż te które zostało przedstawione na powyższym wykresie, więc proszę sobie darować jakieś wycieczki osobiste lub dokładnie czytać co inni piszą.

I jeszcze raz podkreślam, że posiadam rdzenie z materiału nanokrystalicznego, posiadam sprzęt pomiarowy wystarczający do pomiaru różnych parametrów w tym zniekształceń (które zawsze mierzę).

W dniu 5.10.2022 o 17:53, Pawełkomandos napisał:

i tak boję się, że trafo na takim rdzeniu w pewnych warunkach będzie ciekawie brzmieć na górze, natomiast na dole może być średnio.

Przepraszam, jeżeli kogoś uraziłem moją interpretacją powyższego wpisu, ale jak to inaczej można było zrozumieć? "... Na dole może być średnio"?  

7 minut temu, igsaudio napisał:
W dniu 5.10.2022 o 17:53, Pawełkomandos napisał:

i tak boję się, że trafo na takim rdzeniu w pewnych warunkach będzie ciekawie brzmieć na górze, natomiast na dole może być średnio.

Przepraszam, jeżeli kogoś uraziłem moją interpretacją powyższego wpisu, ale jak to inaczej można było zrozumieć? "... Na dole może być średnio"?  

Napisałem że w pewnych warunkach, czyli sytuacja kiedy mamy asymetrię  prądów spoczynkowych lamp mocy o czym też wyraźnie wspomniałem (Jest to bardzo istotna kwestia dotycząca transformatorów PP ale nigdy się nie spotkałem aby ktoś się tym zainteresował). Asymetria ta jest niekorzystna z punktu widzenia zniekształceń w funkcji mocy, które będą się zwiększały dla danej mocy wraz ze wzrostem asymetrii, można to oczywiście w jakimś stopniu minimalizować ale nie wyeliminować w 100%. 

Kiedy mamy idealną symetrię prądów lamp mocy rdzeń nanokrystaliczny sprawuje się świetnie dzięki temu że ma dużą przenikalność oraz bardziej liniową charakterystykę przemagnesowywania i takiej sytuacji dotyczą powyższe wyniki.

Zapytałem o tą asymetrię czysto z ciekawości jako pasjonat bo sam testuję takie rdzenie i chciałem porównać czy nasze wyniki w jakimś stopniu się pokrywają. Niestety jak to na forum zwykle bywa doszło do nieporozumienia, stąd chyba nie lubię się udzielać w takich miejscach.....

• Moderatorzy

Ja bym postawił odwrotną tezę, że raczej na górze mogło by być "średnio". Nasycanie lub podsycanie rdzenia (wprowadzanie go w stan gdzie praca nie jest już liniowa) przez asymetrię biasu lamp występuje tylko w czasie gdy nie jest podawany sygnał. Sygnały niskich częstotliwości zazwyczaj mają dużą amplitudę więc powinny szybko wyprowadzać rdzeń z niekorzystnego stanu. Dużo większy problem mógłby wystąpić na górze pasma gdzie sygnału są dużo słabsze i prąd przez nie wywoływany jest bliski prądowi asymetrii. Oczywiście wszystko to dotyczy sytuacji gdy rdzeń nie jest zbyt mały by prawidłowo pracować w paśmie akustycznym.

23 godziny temu, igsaudio napisał:

Znaczy to, że transformator na rdzeniu nanokrystalicznym ma mniejsze zniekształcenia, zwłaszcza dla niskich częstotliwości

Jestem ciekaw jak by się to przedstawiało dla niesymetrycznych prądów. Jeśli to nie problem i chciałbyś się podzielić takimi pomiarami było by fajnie.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Seyv napisał:

Nasycanie lub podsycanie rdzenia (wprowadzanie go w stan gdzie praca nie jest już liniowa) przez asymetrię biasu lamp występuje tylko w czasie gdy nie jest podawany sygnał.

Nie do końca to rozumiem.....

Wg mnie w sytuacji kiedy mamy asymetrię prądów bez zmiennego sygnału rdzeń się polaryzuje w jakimś punkcie pętli histerezy, który zależy od ilości zwojów, wartości prądu (różnica obydwóch prądów spoczynkowych) oraz kierunku wypadkowego prądu, który podmagnesowuje rdzeń (domeny ferromagnetyczne są przekręcone wtedy w pewną pozycję względem pozycji zerowej)

W momencie kiedy oprócz składowej stałej prądu płynącej przez uzwojenie pojawi się składowa zmienna napięcia jedna z połówek napięciowego sygnału sinusoidalnego spowoduje popłynięcie zmiennego prądu, którego wartość będzie się sumować z wartością prądu podmagnesowującego i punkt pracy pętli histerezy zacznie przesuwać się w kierunku Bmax. Natomiast dla drugiej połówki sinusa wywołany nią zmienny prąd o przeciwnym kierunku przepływu spowoduje powrót punktu pracy do pozycji zero kiedy prąd podmagnesowujący i zmienny wywołany sygnałem napięciowym będą posiadały taką samą wartość. Dalszy wzrost składowej zmiennej prądu spowoduje dalsze przesuwanie się punku pracy od punktu zerowego (domeny zaczną się przekręcać w kierunku przeciwnym niż ten w którym były przekręcone podczas braku sygnału

Nabazgrałem na szybko jak to graficznie widzę.....

1 godzinę temu, Seyv napisał:

Ja bym postawił odwrotną tezę, że raczej na górze mogło by być "średnio"

Przecież dla sygnałów wyższych częstotliwości impedancja widziana przez źródło sygnału zwiększa się wraz ze wzrostem częstotliwości a to powoduje coraz mniejszą wartość zmiennego prądu wywołującego zmienny strumień magnetyczny w rdzeniu a tym samym coraz mniejszy obszar pracy w (okolicach punku pracy) - rdzeń staje się praktycznie niewidoczny dla sygnału. Dodatkowo sygnały w górnych partiach pasma akustycznego mają niewielkie amplitudy......

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pawełkomandos
2 godziny temu, Seyv napisał:

Ja bym postawił odwrotną tezę, że raczej na górze mogło by być "średnio". Nasycanie lub podsycanie rdzenia (wprowadzanie go w stan gdzie praca nie jest już liniowa) przez asymetrię biasu lamp występuje tylko w czasie gdy nie jest podawany sygnał. Sygnały niskich częstotliwości zazwyczaj mają dużą amplitudę więc powinny szybko wyprowadzać rdzeń z niekorzystnego stanu. Dużo większy problem mógłby wystąpić na górze pasma gdzie sygnału są dużo słabsze i prąd przez nie wywoływany jest bliski prądowi asymetrii. Oczywiście wszystko to dotyczy sytuacji gdy rdzeń nie jest zbyt mały by prawidłowo pracować w paśmie akustycznym.

Jestem ciekaw jak by się to przedstawiało dla niesymetrycznych prądów. Jeśli to nie problem i chciałbyś się podzielić takimi pomiarami było by fajnie.

Problem wystąpi w całym paśmie przenoszonych częstotliwości , podmagnesowanie rdzenia spowoduje słabe przenoszenie niskich częstotliwości i zniekształcenia w reszcie pasma na skutek przeciążenia lamp mocy na skutek nie możności swobodnego indukowania się sem w rdzeniu. Ogólnie jest to zjawisko silnie nie korzystne dla pracy wzmacniacza .Pozdrawiam

Godzinę temu, lis1984 napisał:

indukowania się sem w rdzeniu

W rdzeniu indukuje się sem z której powstają prądy wirowe, ta sem która nas interesuje w tym temacie indukuje się w sprzężonych magnetycznie uzwojeniach 😉

Godzinę temu, lis1984 napisał:

Problem wystąpi w całym paśmie przenoszonych częstotliwości

To nie jest do końca takie jednoznaczne bo dla kilku osobnych sygnałów zniekształcenia wystąpią tylko dla tych o najniższych częstotliwościach, co potwierdzają zdjęcia przebiegów podczas pomiaru z silną asymetria prądów spoczynkowych. 20Hz ma widoczne zniekształcenie a 1kHz i 10kHz jest pozbawione widocznego zniekształcenia z powodu asymetrii prądów.

Ukryta Zawartość

1kHz.jpg

10kHz.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi