Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Inmark napisał:

Te kilka złotych chcesz żałować gdy reszta podzespołów kosztuje 3000-5000 zł ?

Nie szczędziłem grosza na dobry transformator więc teraz mam spokój i nie muszę kombinować z jakimiś "patentami" 😁

9 godzin temu, GarbataPoczwara napisał:

I w ten sposób sfajczysz sobie 18 złotych i 50 groszy. 😆

Do złącza "POWER" podłączasz zasilanie 12V DC (na złączu masz zaznaczoną biegunowość).

Do złącza X3 puszczasz tylko jeden przewód 230V - wejście do środkowego zacisku 2, wyjście do zacisku 1.

Drugi przewód 230V idzie bezpośrednio do zasilanego urządzenia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja, racja - bardzo przepraszam - zapomniało mi się, że zrobiłem swoją wersję tego włącznika z transformatorem pomocniczym i prostownikiem na PCB - proszę zignorować moją poprzednią poradę. Mea culpa. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Inmark
1 godzinę temu, Inmark napisał:

Racja, racja - bardzo przepraszam - zapomniało mi się, że zrobiłem swoją wersję tego włącznika z transformatorem pomocniczym i prostownikiem na PCB - proszę zignorować moją poprzednią poradę. Mea culpa. 

A można wiedzieć jaki zastosowałeś transformator pomocniczy?

Dziękuję kolegom za treściwą i szybką odpowiedż.

Jak teraz połączyć to z tym włącznikiem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem już w połowie drogi.☺️

Jeszcze tylko pięć kabelków☺️

Miałem prosty hebelek włącz wyłącz a do tego ustrojstwa trzeba skończyć fakultety jakieś.

16 godzin temu, GarbataPoczwara napisał:

Mam trafo sieciowe od @lis1984 i nic nie brzęczy.

Moje sieciowki są większe , mniej wysilone i są cichsze , na dodatek są tańsze jak te ,, bzykajace ,,.

8 minut temu, lis1984 napisał:

Moje sieciowki są większe , mniej wysilone i są cichsze , na dodatek są tańsze jak te ,, bzykajace ,,.

I cięższe 😉

15 godzin temu, rod57 napisał:

Witam

Mam problem z podłączeniem włącznika na froncie panelu Dream Ampa.

Kupiłem płytkę AVT 3260 ale nigdzie nie mogę znaleść rozpiski jak to podłączyć.

Może macie jakiś link wyjaśniający tą kwestię lub schemat podłączenia?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 4.03.2024 o 01:00, Wooke napisał:

Czy tak można?

Ukryta Zawartość

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Jeżeli chcesz mieszać lampy z różnych firm, w tym samym wzmacniaczu, to możesz odkryć coś nowego w dźwięku ale też możesz zawieść się efektami. Lampy różnych firm, nawet z różnych okresów produkcji, grają różnie. Chyba, że to lampy nowej produkcji, pochodzące z tej samej fabryki i linii produkcyjnej, brandowane dla zamawiającego, to może być inaczej. 

Co do tego jak i z czego zbudowany jest wzmacniacz, to liczy się tylko jakość i przeznaczenie elementów wsadzanych do wnętrza. 

Ostatecznie i tak liczy się tylko dźwięk, jaki można uzyskać. 

W tym temacie nic nowego nie przeczytam? 

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, lis1984 napisał:

Kupiłem komplet transformatorów u Przemka - zgłosiłem u niego problem z brzęczeniem trafa sieciowego - podrzuciłem transformator do sprawdzenia. Został dokręcony i wrócił do mnie ale dalej brzęczy (dokładniej wykorzystanie odczepów od żarzenia lamp mocy powoduje ten efekt). Transformator prawie od początku jest odseparowany od obudowy przekładkami, które wydrukowałem z elastomeru. Drgania nie przenoszą się na obudowę ale dalej w sposób słyszalny brzęczy. Lubię posłuchać cicho muzyki w nocy i ten dźwięk jest słyszalny. Na moją uwagę, że po zwrocie transformatora zmieniło się niewiele Przemek napisał:

"Jest bardzo prawdopodobne że ma Pan w sieci bardzo dużo harmonicznych I to one pdmagnesowuja rdzeń Stąd ten halas"

Wobec takie argumentacji na razie muszę znosić brzęczenie.

Kolega z FB miał podobny problem - wysłał swój egzemplarz do Przemka - ale niestety nie wiem jak się to skończyło.

23 minuty temu, irekka napisał:

Kupiłem komplet transformatorów u Przemka - zgłosiłem u niego problem z brzęczeniem trafa sieciowego - podrzuciłem transformator do sprawdzenia. Został dokręcony i wrócił do mnie ale dalej brzęczy (dokładniej wykorzystanie odczepów od żarzenia lamp mocy powoduje ten efekt). Transformator prawie od początku jest odseparowany od obudowy przekładkami, które wydrukowałem z elastomeru. Drgania nie przenoszą się na obudowę ale dalej w sposób słyszalny brzęczy. Lubię posłuchać cicho muzyki w nocy i ten dźwięk jest słyszalny. Na moją uwagę, że po zwrocie transformatora zmieniło się niewiele Przemek napisał:

"Jest bardzo prawdopodobne że ma Pan w sieci bardzo dużo harmonicznych I to one pdmagnesowuja rdzeń Stąd ten halas"

Kolega z FB miał podobny problem - wysłał swój egzemplarz do Przemka - ale niestety nie wiem jak się to skończyło.

Masz sieciowke których już od dawna nie robię , właśnie po twoim zgłoszeniu zwróciłem uwagę na hałas jaki trafo wydaje .Hałasy które transformator generuje są w dużej części uzależnione od ,, syfu ,, w sieci który może podmagnezowywac - nasycać rdzeń w trafach z wysilona praca . Zwiększyłem pakiet rdzenia żeby go wyciszyć , jeśli Ci się chce zdemontuje trafo i Ci je wymienię . Żaden problem 

Tak to jest , projekt ewaluował , ja też się wciąż uczę .

Edytowane przez lis1984
19 godzin temu, lis1984 napisał:

13 godzin temu, irekka napisał:

Ja mam trafo od Igora (IGS)  i jest ciche, chociaż innemu koledze brzęczało. Jak widać u innych jest podobnie. Trafa sieciowe dzisiaj maja ciężko bo w sieci jest tylko umowny "sinus" 50Hz i czasami drobna niedoskonałość wykonania powoduje takie efekty. 

BTW Opinii o jakość jakiegoś produktu nie powinno się wydawać na podstawie jednego przypadku, pozytywnego czy negatywnego. Problematyczne sytuacje łatwiej wypływają. Ci co maja dobrze zazwyczaj o tym nie piszą. 

14 godzin temu, irekka napisał:

Przekładka od dołu, to o za mało - śruba łącząca trafo z obudową musi być calkowicie odseparowana poprzez nieprzenoszące wibracji ustrojstwa od metalowej łapy-podstawy trafa. Czyli i od góry i od dołu i najpiej jeszcze włozyć samą srubę-wkręt w "tuleję" - jeśli stalowa śruba-wkręt będize dotykac metalowych części trafa to jest szansa na propagację wibracji. 

Jeśli chodzi o mechanicznie brzęczące trafa to mam podobny problem z fabrycznym toroidem w Audiloab 6000A - zawiozłem reklamować na gwarancji a tam, po podłączeniu cisza - wróciłem do domu podłączyłem i brzęczy - zastosowałem DC Blocker (ponoć składowa stała, nawet niewielka ma duży wpływ na trafa toroidalne, mniej na tradycyjne) i brzęczy ciszej, nie grzebałem we wnętrzu, wzmaka wsadzilem do szafki i przy moim słuchaniu tego nie słychać ale mnie wk..., bo wiem, że brzęczy.
Do SansuiX-a też mam DC Blokera od Tomanka, do Audiolaba mam swojej roboty wg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  wersja z 6 diodami. 

Poszperałem po forach i... jak to ktoś tu pisał obecnie problemem jest jakość zasilania - nie mamy w sieci sinusa 50 Hz tylko syf i potem się dzieje co się dzieje. Składową stałą łatwo (stosunkowo) wyrugować jednak naprawić skrzywionego sinusa już tak łatwo nie jest.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Inmark
W dniu 5.03.2024 o 18:38, LJ3 napisał:

Ja żadnego "bzykania" nie stwierdziłem od nowości, w moim SansuiX AU70 ale to jeden z pierwszych egzemplarzy. 

Ale dobrze ze słyszysz różnicę miedzy kablami 😄 

Ja testowałem trzy sieciówki:
- stojące EI96 IGS,
- stojące EI96 Trafan
- sieciowke marki Toroidy wykonanie audio w puszce

Ta pierwsza była wyraźnie głośniejsza od reszty - bylo słychać włączony Sansuix z odległości 2-3 metrów.

Tego problemu nie miałem z trafem zasilającym Trafan i Toroidy. Tu była cisza.

13 minut temu, Inmark napisał:

Poszperałem po forach i... jak to ktoś tu pisał obecnie problemem jest jakośc zasilania - nie mamy w sieci sinusa 50 Hz tylko syf i potem się dzieje co się dzieje. Składową stałą łatwo (stosunkowo) wyrugować jednak naprawić skrzywionego sinusa już tak łatwo nie jest.

Testowałem na tym samym napięciu gniazdkowym wszystkie trzy.

Edytowane przez madras

Inmark - przekładki, które wydrukowałem mają kilka grubości i generalnie idzie to tak od góry - oczywiście śruba, duża metalowa podkładka, podkładka gumowa 1,2mm, uchwyt trafo, podkładka gumowa 1,6 mm, obudowa, podkładka gumowa 1,2mm, podkładka duża metalowa i oczywiście na końcu nakrętka. Piszę gumowa - ale to elastomer o twardości - nie pamiętam ale mogę sprawdzić.

Godzinę temu, madras napisał:

- stojące EI96 IGS,
- stojące EI96 Trafan

Ta pierwsza była wyraźnie głośniejsza od reszty - bylo słychać włączony Sansuix z odległości 2-3 metrów.

No cóż ja również jak pisałem nie słyszę trafa sieciowego w Sansuix Igora. Mój egzemplarz też w pomiarach wyszedł lepiej niż u ciebie, szczególnie jeżeli chodzi o składową 50Hz. Nie jest to chyba egzemplarz de luxe. Kupiłem zestaw elementów i komplet traf u Igora i sam go zmontowałem. Jak dla mnie ten wzmacniacz jest bardzo OK również jeżeli chodzi o trafa (wszystkie) .  Może skoro ja nie słyszę wpływu kabli to i nie słyszę brumienia, ale L3J słyszy kable i też nie słyszy brumienia. Albo ściemniamy albo nasze trafa są ciche.  BTW miałem jakiś czas temu trafo sieciowe renomowanego polskiego producenta i nie dało się z nim wytrzymać tak brumiło. Także tego. 

2 godziny temu, tomek_j napisał:

No cóż ja również jak pisałem nie słyszę trafa sieciowego w Sansuix Igora. Mój egzemplarz też w pomiarach wyszedł lepiej niż u ciebie, szczególnie jeżeli chodzi o składową 50Hz. Nie jest to chyba egzemplarz de luxe. Kupiłem zestaw elementów i komplet traf u Igora i sam go zmontowałem. Jak dla mnie ten wzmacniacz jest bardzo OK również jeżeli chodzi o trafa (wszystkie) .  Może skoro ja nie słyszę wpływu kabli to i nie słyszę brumienia, ale L3J słyszy kable i też nie słyszy brumienia. Albo ściemniamy albo nasze trafa są ciche.  BTW miałem jakiś czas temu trafo sieciowe renomowanego polskiego producenta i nie dało się z nim wytrzymać tak brumiło. Także tego. 

Prawda taka że to samo trafo w różnych warunkach będzie zachowywać się inaczej . Prawdą też jest to że jedni to słyszą a inni nie , a jeszcze inni mają to gdzieś . Przeświadczony doświadczeniem zwiększyłem pakiet rdzenia żeby nie mogł się tak łatwo nasycać , obecnie produkowane u mnie transformatory są bardzo ciche i nie miałem żadnego sygnału że jest inaczej .

Edytowane przez lis1984

Mały update w zakresie mojego klona.

Dzięki poprawkom @lis1984 wzmacniacz ostatecznie gra tak jak oczekiwałem. Różnica w brzmieniu  jest kolosalna i teraz w końcu rozumiem dlaczego ludzie się tym wzmacniaczem tak zachwycają. Przeszła mi ochota na sprzedaż (no chyba żeby zrobić go drugi raz samodzielnie). 

Za to do sprzedania pójdzie Technics SU-G700 MKII...

13 minut temu, K8v8M napisał:

Dzięki poprawkom @lis1984 wzmacniacz ostatecznie gra tak jak oczekiwałem. Różnica w brzmieniu  jest kolosalna i teraz w końcu rozumiem dlaczego ludzie się tym wzmacniaczem tak zachwycają. Przeszła mi ochota na sprzedaż (no chyba żeby zrobić go drugi raz samodzielnie). 

@K8v8M, @lis1984 Napiszecie proszę coś więcej o tych poprawkach. Był jakiś gruby błąd w montażu, czy wiele drobnych niuansów na które należy zwrócić uwagę?

Te poprawki to nic innego jak przywróceniu klona Rs do niemalże oryginalności wzmacniacza względem au 70. 

Dzięki wnikliwości madrasa wyszło iż klon sansui oraz jeszcze pewien inny ,,projekt,, którego nazwy nie przytoczę mają odwrócone sprzeżenie katodowe które ja przewróciłem do oryginalności . Dobrałem filtr przy 6an8 , dolożyłem dzielnik napięcia dla b2 , dla napięcia B4 zmieniłem wartość oporu z 47k na 100k . O tych poprawkach było już pisane wielokrotnie. 

Wszystkich tych błedow nie ma wersja madrasa au 70 pro , która moim zdaniem jest najbardziej dopracowana wersja kopi au 70.

I tyle. 

15 minut temu, lis1984 napisał:

Dzięki wnikliwości madrasa

Tylko doprecyzuję. Pomógł mi @tenkowal - analizowaliśmy ten układ razem na etapie projektowania własnych płytek. On pierwszy zauważył, że coś jest nie tak ze sprzężeniem katodowym. Cieszę się, że nasza praca się komuś przydała. 😃

Edytowane przez madras
W dniu 6.03.2024 o 11:08, kermitb napisał:

A można wiedzieć jaki zastosowałeś transformator pomocniczy?

Tak to wygląda w moim tranzystorowym AVmini 2x30W.
Zastosowałem trafko Myrra - w zależności jakie napięcie potrzebuje potem do sterowania (to jest również zasilacz dla innych elementów) takie też trafo sobie dobieram - układ wyprowadzeń ma tu cała seria traf Myrra - kupowałem w TME.
Jeśli stosujesz trafo zasilające z Trafan, to tam możesz zamówić sobie wersję z odczepami na 12V i wtedy nie potrzebujesz oddzielnego trafa - po szczegóły mojego on-offa zapraszam na PRV, jakieś PCB chyba mi jeszcze zostały.

Ukryta Zawartość

"Mój" on-off w działaniu można zobaczyć tu:

Więcej o widocznym na zdjęciu małym wzmaku tranzystorowym można znaleźć tutaj:

Ukryta Zawartość

Widoczne PCB sam "malowałem" i zamawialem w JLC.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki poprawkom [mention=66248]lis1984[/mention] wzmacniacz ostatecznie gra tak jak oczekiwałem. Różnica w brzmieniu  jest kolosalna i teraz w końcu rozumiem dlaczego ludzie się tym wzmacniaczem tak zachwycają. Przeszła mi ochota na sprzedaż (no chyba żeby zrobić go drugi raz samodzielnie). 

Cieszę się razem z tobą :)

8 godzin temu, madras napisał:

- stojące EI96 IGS,
- stojące EI96 Trafan

Tak powstają legendy o "grających kablach sieciowych", które się przy każdej okazji wyśmiewa?   Niezasłużenie, jak widać po utyskiwaniach o brzęczących transformatorach. 🤪 

Wyjaśniam!

Pisałem o grających interkonektach - IC, jak RCA, XLR. Czyli o kablach łączących źródło, np CD, z preampem, pre z końcówką, czy źródło ze wzmacniaczem zintegrowanym. To spora różnica. Proszę nie  mylić IC z kablami sieciowymi, o których nie pisałem jakoby miały wyraźny, spory wpływ na dźwięk. 

Teraz o kablach sieciowych.

Jak napisał wyżej wykonawca transformatorów, oraz któryś z kolegów, transformator w jednych domach "brzęczy", a w innych nie? To przyczyna zaśmieconego prądu sieciowego. Kablami sieciowymi płynie prąd zasilający ale też sygnał różnej maści. Energetyka te kable wykorzystuje do telefonii, internetu itp. przesył sygnałów. 

Jest na to "lekarstwo". Należy kupić filtr sieciowy i wpiąć go w gniazdko w ścianie, a kabel zasilający system grający do filtra. Problem powinien ustąpić, jeżeli przyczyna leży w sieci. 

Ja taki filtr mam od zawsze i u mnie (prawie) nigdy nic nie brzęczy, nie buczy i mam "krystalicznie" czysty sygnał od źródła do głośników. 

😁

Może tu jest przyczyna, że słyszę że kable IC grają i wpływają na grający system?

🤔

Edytowane przez LJ3

Najgorsze że w czystej sieci energetycznej takie filtry też dają po uszach

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Czytałem np że z literka k graja najpiękniej tylko szybko się przepalają.
Według opisu się niby niczym nie różnią 6n2p bez literek się nie nadają a jak to jest w praktyce?
Czy są jakieś różnice. 14dd5e87617a884c16bfa4b96d3dea97.jpg

Godzinę temu, Wooke napisał:

Czytałem np że z literka k graja najpiękniej tylko szybko się przepalają.
Według opisu się niby niczym nie różnią 6n2p bez literek się nie nadają a jak to jest w praktyce?
Czy są jakieś różnice.

Ukryta Zawartość

Z literą K grają moim zdaniem najlepiej , tylko one małe napięcie mają anodowe maxymalne i S2 . Samo oznaczenie k oznacza wykonanie przeciwwstrząsowe , np do czołgów 🙂 zwiększona wytrzymałość mechaniczna 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi