Skocz do zawartości
IGNORED

Gniazda CMC z miedzi zloconej - warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie, na ile realnie slyszalny wplyw na brzmienie moga miec gniazda glosnikowe oraz terminale wzmacniacza?

W obu przypadkach mam obecnie gniazda z mosiadzu, zlocone. Jakies podstawowe Jantzen lub tej klasy.

Czy jest sens inwestowac 420 zl i wymienic te 4x2 gniazda na amerykanskie CMC 858 w wersji miedz OCC zlocona?

O gniazdach Furutech nie mysle - w moim przypadku nie ma sensu taki wydatek.

https://www.audiostereo.pl/topic/153541-gniazda-cmc-z-miedzi-zloconej-warto/
8 godzin temu, lete napisał:

Zastanawiam sie, na ile realnie slyszalny wplyw na brzmienie moga miec gniazda glosnikowe oraz terminale wzmacniacza?

W obu przypadkach mam obecnie gniazda z mosiadzu, zlocone. Jakies podstawowe Jantzen lub tej klasy.

Czy jest sens inwestowac 420 zl i wymienic te 4x2 gniazda na amerykanskie CMC 858 w wersji miedz OCC zlocona?

O gniazdach Furutech nie mysle - w moim przypadku nie ma sensu taki wydatek.

Pytanie na ile rozdzielczy i jakiej klasy masz sprzęt łącznie z akustyką. Ogromna większość ma tak, ze tego nie usłyszy.

Kupiłem jakieś dwa lata temu podane przez Ciebie gniazda w Modu....  W rzeczywistości wyglądają trochę inaczej niż na stronie sklepu tzn są matowe co świadczy , że złocenie jest wykonane bez podkładu niklu. Zainstalowałem i zapomniałem . Po roku zajrzałem przy okazji wymiany  IC i zauważyłem, że gniazda są czarne. Po szczegółowych oględzinach  widać niestety  że złoto wyparowało, a miedź zaśniedziała choć nie na całej powierzchni około 50% .                                                                 Co z tego, że gniazda nie są drogie, ale i tak szkoda bo 120plnów poszło w błoto. Kupiłem inne, a z CMC skończyłem . Wcześniej chciałem kupić u squziii na alle..., ale nagle się zwinął. Teraz znowu wznowił sprzedaż i jeśli miałbym kupować to za te pieniądze dla mnie są wystarczające. 

44 minuty temu, adalbert napisał:

Wcześniej chciałem kupić u squziii na alle..., ale nagle się zwinął. Teraz znowu wznowił sprzedaż i jeśli miałbym kupować to za te pieniądze dla mnie są wystarczające. 

Możesz dać linka do tych gniazd?

W dniu 20.12.2020 o 23:51, lete napisał:

Też polecę KACSA. Mam w wersji rodowanej . Jako bardzo dobra alternatywa Neutrik 

Choć w przypadku tej marki w ofercie jest tylko złotko 

Swoją drogą, czy mając gniazda Jantzen'a (te a'la WBT, za 50 zł/sztuka) jest sens inwestować w gniazda z miedzi za 100 zł/sztuka?

U mnie to wydatek około 800 zł (8 gniazd), co przy tej klasie sprzętu można by było spożytkować inaczej - np. kupując lepsze kondensatory do filtrowania wysokotonówki, np. ClarityCAP CMR. Efekt brzmieniowo w kontekście inwestycji byłby chyba bardziej słyszalny, aniżeli podmiana gniazd na miedź?

Edytowane przez lete

Znalazłem ciekawą alternatywę - gniazda z miedzi 4N chińskiej marki AUCHARM. Wygląda mi to nieco na "kopię" Viborga, bo np. wtyki do kabli zasilających mają wręcz identyczne (inne napisy). Pozostaje mieć nadzieję, że miedź jest "uczciwa", a nie jedynie na wierzchu (podobno miedź + niklowanie + złocenie).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wg mnie cena bardzo spoko. Ciekawe, jak z jakością... Zanim zamówię, może ktoś już testował?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez lete

Co do KaCsa to używam od nich wtyków bananowych KaCsa BP-6220R (rodowane), (nie pytajcie jak grają ? ), potrzebowałem do badań informacji na temat rezystancji styku i parę innych parametrów. Odpowiedź od producenta:

"Sorry, but as this is a consumer product for home installations, we don't have such specifications for any of our banana connectors.

You too have a nice day!"

także wszystko ładnie się świeci, ale jak ktoś chce otrzymać jakieś konkretne informacje to niestety średnio ?

www.gavron04.diyaudio.pl układy audio 

Godzinę temu, lete napisał:

Swoją drogą, czy mając gniazda Jantzen'a (te a'la WBT, za 50 zł/sztuka) jest sens inwestować w gniazda z miedzi za 100 zł/sztuka?

U mnie to wydatek około 800 zł (8 gniazd), co przy tej klasie sprzętu można by było spożytkować inaczej - np. kupując lepsze kondensatory do filtrowania wysokotonówki, np. ClarityCAP CMR. Efekt brzmieniowo w kontekście inwestycji byłby chyba bardziej słyszalny, aniżeli podmiana gniazd na miedź?

Z pewnością. Chociaż nie dalej jak wczoraj gadałem via Skype ze znanym na forum Henrykiem Kwinto i pójdę krok dalej. On testuje cyny różnych producentów na prawdę drogie i z różnym składem i twierdzi, że to słychać. Nie mam powodu mu nie wierzyć. Ma doskonały słuch. Znamy się od lat i nie zdarzyło mi sie żeby jego opinia nie miała u mnie przełożenia na brzmienie. Lutuje tymi cynami gniazda i interkonekty. Więc jeśli cyna ma znaczenie. To materiał na gniazda/wtyki tym bardziej . Jest pewna skucha w tym wszystkim, a jest nią technologia. Poruszamy się na niskim bądź średnim pułapie cenowym. Kompromisy i drogi na skróty producentów są nieuniknione.

7 minut temu, ahaja napisał:

lete

Poszperaj za Gaofei rodowanymi. 35-40USD za 4 sztuki.

Tak, ale to nie jest miedź, a chyba jednynie powlekane miedzią (i rodowane). W środku mosiądz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CMC nie są amerykańskie! CMC U.S.A. to chińska nazwa handlowa.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

4 minuty temu, terminus napisał:

CMC nie są amerykańskie! CMC U.S.A. to chińska nazwa handlowa.

No to tym bardziej żegnam CMC bez żalu... ? Dziwne w sumie, bo nawet Pacuła w jednym z artykułów opisujących urządzenia Xindaka wspomniał, że stosują "bardzo dobre gniazda RCA amerykańskiej firmy" CMC ?

Lete już Ci dawno pisałem przy tuningu twojego Hegla, że warto zainwestować w wymianę gniazd, dalej masz wątpliwości, naprawdę warto kupić i wymienić, pomyśl jeszcze o zasilającym,najlepiej furutech 09

Cmc mogą być ale nie te najtańsze, tylko z miedzi

17 minut temu, gabler napisał:

Lete już Ci dawno pisałem przy tuningu twojego Hegla, że warto zainwestować w wymianę gniazd, dalej masz wątpliwości, naprawdę warto kupić i wymienić, pomyśl jeszcze o zasilającym,najlepiej furutech 09

Cmc mogą być ale nie te najtańsze, tylko z miedzi

Zasilający Furutech od paru miesięcy już jest (+bezpiecznik AMR).

39 minut temu, lete napisał:

Zasilający Furutech od paru miesięcy już jest (+bezpiecznik AMR).

To masz fi 03, może być ale spory przeskok to fi 09,sam się mocno zdziwiłem

Edytowane przez gabler
1 godzinę temu, gabler napisał:

To masz fi 03, może być ale spory przeskok to fi 09,sam się mocno zdziwiłem

Na razie muszę powalczyć z pomieszczeniem (w styczniu będę miał lepsze warunki). A i wolałbym, aby "biżuteria" stanowiła rozsądną część wartości sprzętu - w myśl zasady, że to tego typu urządzeń (H100 to średnia-niższa półka) nie warto pakować zbyt drogich elementów. 

6 godzin temu, lete napisał:

Znalazłem ciekawą alternatywę - gniazda z miedzi 4N chińskiej marki AUCHARM. Wygląda mi to nieco na "kopię" Viborga, bo np. wtyki do kabli zasilających mają wręcz identyczne (inne napisy). Pozostaje mieć nadzieję, że miedź jest "uczciwa", a nie jedynie na wierzchu (podobno miedź + niklowanie + złocenie).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wg mnie cena bardzo spoko. Ciekawe, jak z jakością... Zanim zamówię, może ktoś już testował?

Ukryta Zawartość

Ja kupiłem te, przeczytaj opis. Gniazdo rca też kupiłem u niego jako zastępca CMC, ale już nie ma w ofercie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

55 minut temu, adalbert napisał:

Ukryta Zawartość

Ja kupiłem te, przeczytaj opis. Gniazdo rca też kupiłem u niego jako zastępca CMC, ale już nie ma w ofercie.

No wydawały mi się najrozsądniejszą opcją. Cena spoko. A chyba popsuć tu niewiele można - dobrze się prezentują (solidnie). Dlaczego wybrałeś rodowane, a nie złocone? Nie jest za ostro?

Ukryta Zawartość

Dobra, wziąłem rodowane. W sumie, lekkie "wyostrzenie" i rozjaśnienie, detaliczność może się przydać. Wywaliłem przedwczoraj bocznik ze zwrotnicy przy tweeterze, więc dźwięk nieco "zeszlachetniał", ale i stał się odrobinę ciemniejszy - rod być może trochę to rozjaśni.

22 minuty temu, lete napisał:

No wydawały mi się najrozsądniejszą opcją. Cena spoko. A chyba popsuć tu niewiele można - dobrze się prezentują (solidnie). Dlaczego wybrałeś rodowane, a nie złocone? Nie jest za ostro?

Akurat złocone wyszły i były tylko te.

9 godzin temu, lete napisał:

No to tym bardziej żegnam CMC bez żalu... ? Dziwne w sumie, bo nawet Pacuła w jednym z artykułów opisujących urządzenia Xindaka wspomniał, że stosują "bardzo dobre gniazda RCA amerykańskiej firmy" CMC ?

W Stanach to nawet dystrybutora toto coś nie ma:

Ukryta Zawartość

Widzicie, to co ja, w górnym prawym rogu? To ze strony głównej ?

cmc.thumb.png.27040e412d7cb1080fc25896a1dfab80.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus
Błąd

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Sorry - znaleźliście "fake CMC" - firma "Charming Music Conductor" jest z USA, na swojej głównej stronie (i na innych też) ostrzega przed podróbkami pokazując różnice w wykonaniu:

Ukryta Zawartość

Każdy ich wyrób ma swój symbol np. CMC-805-2.5F:

Ukryta Zawartość

i tego symbolu trzeba szukać Jak sprawdziłem np. Modushop sprzedaje oryginały.

Nie zdarzyło mi się, żeby poozłacane "straciły złoto", ale ostrzegam przed srebrzonymi - w polskim (może tylko śląskim) powietrzu czernieją.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, Andrzej Stelmach napisał:

Sorry - znaleźliście "fake CMC" - firma "Charming Music Conductor" jest z USA, na swojej głównej stronie (i na innych też) ostrzega przed podróbkami pokazując różnice w wykonaniu:

Ukryta Zawartość

No to nieźle, temu kupuję tylko w PL od sprawdzonych sprzedawców, już się nadziałem na podrobionych opampach?

Ukryta Zawartość

26 minut temu, Andrzej Stelmach napisał:

Ukryta Zawartość

Każdy ich wyrób ma swój symbol np. CMC-805-2.5F:

Ukryta Zawartość

Nie zdarzyło mi się, żeby poozłacane "straciły złoto", ale ostrzegam przed srebrzonymi - w polskim (może tylko śląskim) powietrzu czernieją.

Czyli Xindak daje oryginaly. Mi nic nie sciemnialo, ani nie wyparowalo. Napisy sa.

Przy okazji - przewod sygnalowy ze wzmacniacza do gniazda (solid core Mundorf) polecacie lutowac, czy wystarczy zacisnac za pomoca imbusika? Roznice w brzmieniu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, Andrzej Stelmach napisał:

Moje kupione w Modu mają napis  CMC swiss Cu. Co z tego , że kupione w tym sklepie  jak z czerniały.

W dniu 21.12.2020 o 20:30, adalbert napisał:

Ukryta Zawartość

Takich sprzedających allegro powinno blokować profilaktycznie. Osoba fizyczna nie prowadząca działalności gospodarczej, wystawia setki przedmiotów. Nie wystawia faktur czy paragonów, w razie problemów, szukaj wiatru w polu. Towar podrobiony lub kradziony. Z zasady nie kupuje się od takich sprzedających.

W dniu 22.12.2020 o 11:55, gavron04 napisał:

Co do KaCsa to używam od nich wtyków bananowych KaCsa BP-6220R (rodowane), (nie pytajcie jak grają ? ), potrzebowałem do badań informacji na temat rezystancji styku i parę innych parametrów. Odpowiedź od producenta:

"Sorry, but as this is a consumer product for home installations, we don't have such specifications for any of our banana connectors.

You too have a nice day!"

także wszystko ładnie się świeci, ale jak ktoś chce otrzymać jakieś konkretne informacje to niestety średnio ?

Dokładnie, jakiś czas temu szukałem porządnych gniazd i wtyków RCA. Napisałem do kilku sprzedawców w kraju z prośbą o przesłanie katalogu lub kart produktów tej firmy. Wszyscy odpisali, że nie posiadają i producent nie udostępnia. Napisałem do Kacsa i nie doczekałem się odpowiedzi. Tak już poza aspektami technicznymi, to sprzedawanie takich produktów na terenie UE jest niezgodne z prawem.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi