Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, sa asymetrycznie rozmieszczone, co mozna zobaczyc np. tu:

http://www.canuckaudiomart.com/view_images.php?cat=Speakers&catnick=speakers&cfid=98405&image_id=676758

A ja znowu bede monotematyczny i poprosze o odpowidz na moje pytanie: Ktore z Elect sa bardziej godne polecenia I czy II? I dlaczego?

Nie słuchałem II ale znam przetworniki. I jest na lepszych przetwornikach. W Wysokich tonach będzie przepaść na korzyść I

SF Minima Vintage - słuchał ktoś? Jakieś opinie, przemyślenia?

Słuchałem w Audioklanie z dzielonym Krellem i grało to sympatycznie ale nie było WoW;-)... Cena nowych jest IMHO kosmiczna. Zaproponowali mi rabat 10%, więc końcowo wyszło 9500 PLN. Uważam że to lekka przesada...w cenie 10000 PLN można wybierać już w świetnych konstrukcjach podstawkowych. Na mnie duże wrażenie zrobił ostatnio Harbeth SUPER HL5. Minima to jednak minimalna wielkość i to słychać...chyba że ktoś ma takie zapotrzebowanie na miniaturkę, wtedy będzie to dobry wybór jełśi kasa nie stanowi problemu. Pewien audiofil z Krakowa sprzedawał ostatnio Minimę roczną za ok. 7 tyś. TO już lepsza prpozycja...

Szczerze mówiąc z miniaturek większe wrażenie zrobiła na mnie HArbeth P3ESR. Ma swoje ograniczenia ale jakość średnicy jest jedyna w swoim rodzaju. Cena od 6000 PLN

• 3 tygodnie później...

To ja się zapisuję do klubu z moim skromnym systemem,w skład którego wchodzą magiczne minitory SFEA 1

Moje ci one .. były.

Miałem ciężki orzech do zgryzienia które kolumny sobie zostawić.

Obydwie konstrukcje porównywałem ponad miesiąc czasu.

Sonus grał lepszą górą (choć wstęga founteka też jest znakomita)

Sonus schodził nieco niżej na basie ale eton miał lepszą kontrolę,

Moja nowa konstrukcja gra nieco cieplejszą średnicą i generuje nieco większą przestrzeń od amator 1 które w tym aspekcie i tak są wybitne.

Przyznam szczerze że to była jedna z najtrudniejszych decyzji w moim życiu.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Słuchałem w Audioklanie z dzielonym Krellem i grało to sympatycznie ale nie było WoW;-)... Cena nowych jest IMHO kosmiczna. Zaproponowali mi rabat 10%, więc końcowo wyszło 9500 PLN. Uważam że to lekka przesada...w cenie 10000 PLN można wybierać już w świetnych konstrukcjach podstawkowych. Na mnie duże wrażenie zrobił ostatnio Harbeth SUPER HL5. Minima to jednak minimalna wielkość i to słychać...chyba że ktoś ma takie zapotrzebowanie na miniaturkę, wtedy będzie to dobry wybór jełśi kasa nie stanowi problemu. Pewien audiofil z Krakowa sprzedawał ostatnio Minimę roczną za ok. 7 tyś. TO już lepsza prpozycja...

Szczerze mówiąc z miniaturek większe wrażenie zrobiła na mnie HArbeth P3ESR. Ma swoje ograniczenia ale jakość średnicy jest jedyna w swoim rodzaju. Cena od 6000 PLN

No tak... i chyba się skończy na Harbethach. Ew. sprzedaż Concertino to będzie mój prywatny dramat. Ale trzeba iść do przodu.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• 2 tygodnie później...

kto robił dla Sonus Fabera midbasy do monitorów sfea1,u mnie jest logo dynaudio?

Audio Technology

Edytowane przez squad05

----------------------------------------------------

fragment wycięty z artykułu ze stereophile:

...

(Scan-Speak and Dynaudio were both founded by Audio Technology founder Ejvind Skaaning)

...

może ma to coś wspólnego.

----------------------------------------------------

Ktos pytal wczesniej o sfgh I wzmacniacz do nich. Ja moje poszukiwania po probach z Copland, Mcintosh, Krell ,unison research I inne zakonczylem na Berning ZH270. Nic nawet nie zblizylo sie do berninga. Chcialbym jeszcze posluchac Karana w przyszlosci, zeby byc pewnym. Szczerze polecam Beninga, jedyny problem to preamp, bo po kilku probach lipa. Kazde polaczenie zabiera zycie z dzwieku.

Moim Zdaniem lepiej sh electa amator. Teraz jest na eBay ladna para w Niemczech wysylka w Europie bez problemu.

http://www.ebay.pl/itm/Diffusori-SONUS-FABER-ELECTA-AMATOR-1a-serie-STANDS-originali-/290568007544?pt=Casse_e_diffusori&hash=item43a733ef78#ht_10996wt_1139

Gdyby euro było po 3,50 to by była fajna oferta.

Przy obecnym kursie raczej opłaca się kupować w ojczyznie.

Kurka, ale piękne... Pytanie, jaki jest stan techniczny, no i trzeba by się było kopnąć do Italii samochodem po odbiór, bo takiego głośnika bym nie powierzył poczcie ani kurierowi. Najgorzej że ogłoszenie jest po włosku i nie wiadomo czy klient kuma po angielsku. Moje Concertino są z tego samego okresu istnienia firmy i grają oraz wyglądają jak nowe. Jeśli głośniki w tych Electach nie są uszkodzone, to jest dobry deal.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Panowie jest konkretne pytanie,jakie komponenty siedzą w zwrotce sfea 1?może ktoś ma dostęp do danych producenta>?czy wszystkie zwrotki w produktach sonus faber są zalewane "czekoladą">?

Panowie jest konkretne pytanie,jakie komponenty siedzą w zwrotce sfea 1?może ktoś ma dostęp do danych producenta>?czy wszystkie zwrotki w produktach sonus faber są zalewane "czekoladą">?

Ja bym nie grzebał i nie tuningował w sumie tak drogich kolumn.

Lepiej ich nie zestroisz niż producent a grzebanych nikt od Ciebie nie kupi.

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Ja bym nie grzebał i nie tuningował w sumie tak drogich kolumn.

Lepiej ich nie zestroisz niż producent a grzebanych nikt od Ciebie nie kupi.

A , ja był bym skłonny grzebnąc w nich .

Po , pierwsze wywalił bym ten ferrofluid w esotarze , zapioł bym mundorfa supreme .

Po drugie , ta cewka rdzeniowa to jakies nieporozumienie . Proponuje powietrzną na drucie o przekroju 1,8 z Polinku .

I jak to wszystko zrobi mu ktoś , kto ma naprawdę pojęcie , kolumienka zmiarzdży Marcin , te Twoje , na etonie .

I nie będę się zakładał , bo po wczorajszym odsłuchu , śmiem stwierdzic ,że tkwi w nich wielki potencjał .

Paweł , gratuluje zakupu .

Pomysl tylko o wytłumieniu za kolumnami .

Edytowane przez tomasz dudzinski

Witam,nie mam zamiaru grzebać w istniejącej zwrotce sonusa tylko zrobię alternatywną i porównam,na początek odepnę ją całkowicie zmienię druty na wysokotonowym i zrobię pseudo zwrotkę na samego esotara -wykorzystam moje mundorfy supreme 800 i zobaczę jaki będzie progres a że są wygrzane powinno być słychać od razu

Edytowane przez Rezyslaw

A , ja był bym skłonny grzebnąc w nich .

Po , pierwsze wywalił bym ten ferrofluid w esotarze , zapioł bym mundorfa supreme .

Po drugie , ta cewka rdzeniowa to jakies nieporozumienie . Proponuje powietrzną na drucie o przekroju 1,8 z Polinku .

I jak to wszystko zrobi mu ktoś , kto ma naprawdę pojęcie , kolumienka zmiarzdży Marcin , te Twoje , na etonie .

I nie będę się zakładał , bo po wczorajszym odsłuchu , śmiem stwierdzic ,że tkwi w nich wielki potencjał .

Póki co moje ( a raczej już kolegi bo swoje będę miał skończone za jakiś czas a różnica będzie w cewkach - ja zastosowałem taśmowe ) zastąpiły u mnie amator 1. Gdyby grały gorzej to bym dalej słuchał na sonusach (różnica była niewielka)

Zresztą te kolumny wyparły już kilka uznanych konstrukcji miedzy innymi kolega zastąpił nimi kolumny ze stajni studia 16 hertz a u kolegi z forum na odsłuchu z monoblokami na gm70 kolumny te wykosiły konstrukcję McGyvera na scanspeau(u kolegi nick areg) . Ja nie wyobrażam sobie powrotu do takich kolumn jak akustyk rr2 , audio physic tempo 6 , czy dynudio focus 140 które miałem wcześniej.

Amator 1 uważam i tak za bardzo dobre kolumny , grają tak jak lubie choć znam osoby które się ich pozbyły.

Kolega z Wrocławia (kiedyś użytkownik akustyków rr2) zastąpił amator 1 Harbethami i powiedział mi że powrotu już nie ma.

Kiedyś sobie kupie harbethy dla porównania :).

Lepszej klasy elementy mogą choć nie muszą poprawić brzmienia a słuchałem już takich strojonych na ucho na wypasionych podzespołach. Grały do dupy. Elementy zwrotnicy mogą poprawić dzwięk może w 10% a to za mało żeby amator 1 zmiażdzyły moje bo póki co moje grały 10% lepiej niż kultowe sonus faber i dlatego zostały.

szybko rozstajesz się z marzeniami;)

Widocznie marzenia zrealizowane to żadne marzenia... poza tym co bedzie jak któryś z głośników zdechnie? Kilkunastoletnie kolumny za tyle kasy...

Widocznie marzenia zrealizowane to żadne marzenia... poza tym co bedzie jak któryś z głośników zdechnie? Kilkunastoletnie kolumny za tyle kasy...

Poszły za ponad 14 tyś - złotówka silna :)

Głośniki legenda i wykoszą nie jeden nowoczesny hi-end a esotar gra lepiej niż nowoczesne diamentowe wynalazki.

"co będzie jak któryś z głośników zdechnie" - jak to mawiał mój kolega "bez ryzyka nie ma zabawy - są cipki jest impreza".

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.