Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

Macie może Panowie pomysl, gdzie kupić lub czym ewentualnie zastapić struny/maskownice w Guarneri Homage? Te gumki zupelnie sparcialy. Dzwoniłem do Voice i czekam na odpowiedź.

Gdyby jednak ich nie mieli...

Gdzieś czytałem, że takie rzeczy to podobno w sklepach tekstylnych można dostać. Ale to była porada od gościa z Hong Kongu a tam mają lepszy wybór tekstyliów niż u nas... Musisz poszukać info na forach miłośników marki z Azji.

Też bym coś takiego przytulił.....

Mówcie co chcecie, ale starsza Extrema była ładniejsza ;-) Ta obecna byłaby dobra do pokoju odsłuchowego Predatora na statku kosmicznym ;-)

Smuga cienia spowija..;-)

Mówcie co chcecie, ale starsza Extrema była ładniejsza ;-) Ta obecna byłaby dobra do pokoju odsłuchowego Predatora na statku kosmicznym ;-)

Ładna czy ładniejsza - to nie ma znaczenia. Tu się liczy dżwięk i tylko dżwięk.

Gdzieś czytałem, że takie rzeczy to podobno w sklepach tekstylnych można dostać. Ale to była porada od gościa z Hong Kongu a tam mają lepszy wybór tekstyliów niż u nas... Musisz poszukać info na forach miłośników marki z Azji.

Tak, tak. Na taki pomysł tez wpadlem. Kilka sklepów pasmanteryjnych odwiedziłem. I nic;)

Ale dziekuje.

Edytowane przez kyuss3

Ja ani za jedną ani drugą ekstremą nie tęsknię...dla mnie akurat Auditor M jest takim wyważonym wizualnie optymalnym monitorkiem...codzienne patrzenie się na jego zmysłowe krzywizny działa na mnie bardzo pozytywnie;-)

SonusFaber_CAM_724px.jpg

To co mi się w głowie kołacze to ewentualnie nabycie kiedyś Guarneri Evolution w orzechu i z czarnymi satynowymi elementami metalowymi. Podobno Sonus rozważa produkcję takiej wersji wykończenia w 2015 roku...

Na rynek azjatycki robią już wersję w satynowej szarości. Mieli bowiem problemy z chromowanym wykończeniem w krajach o wysokiej wilgotności powietrza, takich jak Singapur, Malezja czy w Hong Kongu. Poniżej przykład Evolution w satynie...

IMG-20140330-WA0002_zps4bc0655a.jpg

IMG-20140330-WA0001_zps68d6ad74.jpg

Gdzie można zamówić takie Guarneri Evo w satynie ?

W Singapurze na przykład... oferta jest skierowana tylko na rynek azjatycki... taką przynajmniej wiadomość dostałem z SF.

Tak, tak. Na taki pomysł tez wpadlem. Kilka sklepów pasmanteryjnych odwiedziłem. I nic;)

Ale dziekuje.

To się nazywa gumka kapeluszowa i daje się kupić np. na Allegro. W Cremonach gumki miały 1,3 mm grubości. Nie wiem jak jest w Guarneri, bo tam zdaje się na standach są grubsze...

To się nazywa gumka kapeluszowa i daje się kupić np. na Allegro. W Cremonach gumki miały 1,3 mm grubości. Nie wiem jak jest w Guarneri, bo tam zdaje się na standach są grubsze...

Dzięki za doprecyzowanie...

http://www.pasmanda.pl/guma_okragla,pd,guma_kapeluszowa_czarna.html

Edytowane przez moreno1973

Ale trzeba dopytać o średnicę, bo najczęściej w sprzedaży jest 1 mm, a to za mało.

Twonk , wiem że jesteś cichym fanem Extrem Sonus Fabera ale wyrażam mój szacunek za podpowiedż w sprawie gumek do SF Guarneri - jak ty na to wpadłeś ?

Twonk , wiem że jesteś cichym fanem Extrem Sonus Fabera ale wyrażam mój szacunek za podpowiedż w sprawie gumek do SF Guarneri - jak ty na to wpadłeś ?

bo to pewnie " lata melanży, trzy dekady w branży " ;-)

Smuga cienia spowija..;-)

Ekstremy, to był mój pierwszy kontakt z "ekstremalnym" (jak mi się wtedy wydawało) hi-endem - naście lat temu, u dobrego znajomego. Stąd sentyment. Potem przez kilka lat miałem własne SF Cremona, które - chociaż określano je mianem "sucholców" - ja wspominam bardzo ciepło. No i zdążyłem się przyjrzeć, jak te maskownice z gumek są zrobione. :) Niedawno zrobiłem zresztą takie same maskownice w jednej z konstrukcji DIY. Przewlekanie gumek przez ponad 400 otworów i wiązanie ponad 200 węzełków uczy cierpliwości. :)

Edytowane przez twonk

Ekstremy, to był mój pierwszy kontakt z "ekstremalnym" (jak mi się wtedy wydawało) hi-endem - naście lat temu, u dobrego znajomego. Stąd sentyment. Potem przez kilka lat miałem własne SF Cremona, które - chociaż określano je mianem "sucholców" - ja wspominam bardzo ciepło. No i zdążyłem się przyjrzeć, jak te maskownice z gumek są zrobione. :)

Jak Twoim zdaniem Extremy SF wypadają dzisiaj na tle wszelakiej konkurencji albo pózniejszych konstrukcji SF ?

Wiem że trochę czasu upłynęło od tamtych chwil a dzwięk potrafi się rozpłynąć w pamięci ale może miałeś taką

możliwość aby póżniej ( 5 - 15 lat temu ) porównywać Extremy z nowszymi konstrukcjami ?

Jesli nie to powiedz które z konstrukcji Franco Serblina chciałbyś mieć w swoim systemie.

Później już nie miałem szans na porównania. Ale wiesz, jak człowiek był młodszy, to i dziewczyny były ładniejsze, a nawet pogoda lepsza... ;-) W każdym razie wtedy zrobiły na mnie wielkie wrażenie. A z bardziej współczesnych konstrukcji, chciałbym mieć Stradivari w salonie, a starsze Guarneri (lub Accordo) w sypialni czy innym gabinecie... :)

Edytowane przez twonk

Później już nie miałem szans na porównania. Ale wiesz, jak człowiek był młodszy, to i dziewczyny były ładniejsze, a nawet pogoda lepsza... ;-) W każdym razie wtedy zrobiły na mnie wielkie wrażenie. A z bardziej współczesnych konstrukcji, chciałbym mieć Stradivari w salonie, a starsze Guarneri (lub Accordo) w sypialni czy innym gabinecie... :)

No tak , co do urody dziewcząt w czasach młodości, absolutna racja. Extrema na tamte czasy potrafiła powalić to fakt

ale i dzisiaj pozwala sobie na trzymanie wielu konstrukcji w dystansie. Stradivari to jest kolumna do której mnie co

jakiś czas mocno ciągnie. Jedyny argument powścięgający to moje pomieszczenie - 28,5 metra, to trochę za mało.

Jest to głośniki zdecydowanie do mniejszego pomieszczenia.

Nie wprowadzaj zamieszania i mylnych opinii. Minima Vintage to monitor który doskonale gra w pomieszczeniu znacznie

większym niż 24 m. Można z czystym sumieniem polecić do pomieszczeń 30 m. U mnie w 28,5m Minima Vintage

zagrała wyśmienicie.

Czy ktoś z członków klubu (lub spoza), słuchał już przez dłuższy czas i w domowych warunkach SF Olympica III, względnie posiada takie kolumny? Będę wdzięczny za podzielenie się wrażeniami.

Nie wprowadzaj zamieszania i mylnych opinii. Minima Vintage to monitor który doskonale gra w pomieszczeniu znacznie

większym niż 24 m. Można z czystym sumieniem polecić do pomieszczeń 30 m. U mnie w 28,5m Minima Vintage

zagrała wyśmienicie.

Miałem ten monitor w pomieszczeniu 21m i owszem grał ale fizyki nie oszukasz braki w basie nieuniknione. Mowa o tym że zagra spokojnie w 30m to kompletna bzdura. Zagra pewnie ale bez niskiego basu bo i skąd ma się on tam wziąć? Zamieszania nie wprowadzam mówię to gdyż miałem ten monitor i tyle.

Jeśli ktoś lubi takie granie bez solidnej podstawy basowej i bez przestrzeni wychodzącej na boki to monitor dla niego,ja z braku tych cech się go pozbyłem.

Natomiast do mniejszych pomieszczeń monitor znakomity.

Miałem ten monitor w pomieszczeniu 21m i owszem grał ale fizyki nie oszukasz braki w basie nieuniknione. Mowa o tym że zagra spokojnie w 30m to kompletna bzdura. Zagra pewnie ale bez niskiego basu bo i skąd ma się on tam wziąć? Zamieszania nie wprowadzam mówię to gdyż miałem ten monitor i tyle.

Jeśli ktoś lubi takie granie bez solidnej podstawy basowej i bez przestrzeni wychodzącej na boki to monitor dla niego,ja z braku tych cech się go pozbyłem.

Natomiast do mniejszych pomieszczeń monitor znakomity.

Jesli szukałeś podstawy basowej w Minimie Vintage to powinieneś wiedzieć przed zakupem że te monitory najnizej schodzą do 45 Hz - z załozenia nie mogą mieć solidnego basu o którym piszesz. Ważną sprawą jest dobrej klasy

wzmacniacz oraz kable głośnikowe. Tak więc dalej twierdzę i poddaję pod dużą wątpliwość Twój wpis o tym że

Minima Vintage nie zagra w 30 m .

Jeden z kolegów piszący w tym wątku jest w trakcie realizacji zakupu Minimy Vintage do 30 m pomieszczenia,

więc wkrótce napisze czy gra i jak gra.

Jesli szukałeś podstawy basowej w Minimie Vintage to powinieneś wiedzieć przed zakupem że te monitory najnizej schodzą do 45 Hz - z załozenia nie mogą mieć solidnego basu o którym piszesz. Ważną sprawą jest dobrej klasy

wzmacniacz oraz kable głośnikowe. Tak więc dalej twierdzę i poddaję pod dużą wątpliwość Twój wpis o tym że

Minima Vintage nie zagra w 30 m .

Jeden z kolegów piszący w tym wątku jest w trakcie realizacji zakupu Minimy Vintage do 30 m pomieszczenia,

więc wkrótce napisze czy gra i jak gra.

Doskonale rozumiem,nie mówię że nie zagra,oczywiście że zagra tylko dokładnie zależy co kto szuka. Ja sprzedałem że człowiekowi który gra w pokoju jeśli dobrze pamiętam ok 12-13m i jest zadowolony.

Doskonale rozumiem,nie mówię że nie zagra,oczywiście że zagra tylko dokładnie zależy co kto szuka. Ja sprzedałem że człowiekowi który gra w pokoju jeśli dobrze pamiętam ok 12-13m i jest zadowolony.

To nie zmienia faktu że również dobrze zagrają w pomieszczeniu 30 m. A masz zrobioną akustykę w pokoju ? Nie ?

To musisz zacząć od podstaw.

Minima Vintage zagra w 30m.kw - ale to sa kolumny do zdecydowanie mniejszych pomieszczeń

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Akurat Minime Vintage mam sprawdzona w 28 ,18 ,14 m.kw.

Najlepiej graly w 14 m.kw.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.