Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

Jak można pisać że maluśkie kolumny dobrze zagrają zarówno w 12 jak i 30m.kw. .........Są maluśkie, nieprawdaż ?

Yellow, a czy Ty nie sprzedawałeś ostatnio nowych SF Cremona Auditor ?

Tak na szybko to Minimy Vintage zagrają lepiej w pokoju 30m niż w 12m i na potwierdzenie serwuję kilka wypowiedzi uzytkownika SF Minima Vintage i Cremona Auditor który z dwojga wymienionych monitorów SF daje wyższe notowania Minimie Vintage. Posiada dwie pary SF. Pokój odsłuchowy ma wielkość 30m ( 19 stóp x 18 stóp).

Responses

07-03-14: Mikeyaya

I have had both speakers and I like the Minima over the Cremona. I use the Minima as my main speakers. I even have a spare pair in the box that I am keeping for the long haul. I love the way they handle piano and vocals. Get the Minimas.

Mikeyaya (System | Reviews | Threads | Answers | This Thread)

07-04-14: Lall

Hi Mikeyaya

Many thanks for your input. Just seen your system. Nice one. How big is your room and does the Minima have sufficient bass for orchestral music?

Lall (System | Threads | Answers | This Thread)

07-07-14: Mikeyaya

Lall, my room is 19' by 18'. I do not think any small monitor is able to handle the bass needed for orchestral music without the help of a good subwoofer. Maybe in a really small room with a powerful amp. Still like the Minima over the Cremona Auditor. The tweeter on the Minima is much better.

1417193314.jpg

1417193314.jpg

Niestety opinia właściciela tego pokoju jest mało wiarygodna. Jak można słuchać muzyki w pomieszczeniu gdzie na podłodze są płytki ceramiczne a nie drewno... na tylnej ścianie lustro... w rogu pokoju puste naczynia ceramiczne...WTF?

No i jeszcze wstawił subwoofer...

No i jeszcze wstawił subwoofer...

Nie czepiał bym się za bardzo do pokoju ale faktycznie to lustro na tylnej scianie nie ma najlepszego miejsca.

Subwoofer, jak napisał, pomocny jest w odtwarzaniu muzyki z pełnym składem orkiestrowym ( dociążenie ).

To wszystko zależy od upodobań , jesli ktoś potrzebuje tzw.pierdnięcia w dole lub słucha Rachmaninowa , Bethovena

i musi mieć powiew fali razem z brzmieniem orkiestry to niech omija monitory. Do jazzu, akustyki,chamber music i wokalu

trudno o lepsze kolumny w podobnej cenie.

a w 30m.kw - Minima Vintage wspomagana subwooferem jak najbardziej

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Może pytającemu koledze się to przyda. Jako były słuchacz-użytkownik podłogowych Sonus Faber Toy Tower które grały u mnie w 3 różnych pokojach bo zawsze tak sprawdzam kolumny, mam takie fory na terenie swojego M :) Pokoje około 13m2 następny 21m2 oraz największy 30 m2 ale i ciut więcej. W najmniejszym tym małym podłogówkom było za ciasno. Dźwięk się nie rozwijał. 21 m2 to idealna przestrzeń dla tych niedużych, ale z siłą grających kolumn.Wszystko co ponad 30m2 pokonuje model TT. Chyba ze ograniczymy sobie strefę odsłuchu do złotego trójkąta umieszczonego gdzieś z boku, w dobrym miejscu w tak dużym pokoju. Ja tak musiał słuchać Sonusów. Przez te same trzy pokoje przeszły też bardziej dziarsko grające Eposy M22i. Wnioski te same. Nie wspominając o Monitor Audio Silver 6.

Na podstawie tych doświadczeń mimo wielkiej wiary w produkty Sonusa i innych uczciwych firm nie odważył bym się kupować monitorów tak niedużych jak Minima Vintage do 30m2, a nie jestem wielbicielem i poszukiwaczem basu wszechmogącego.

Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Robin, juz kiedyś poruszalismy temat SF TT . Toy Tower'y jak sama nazwa wskazuje to raczej kolumny do kina domowego i z takim przeznaczeniem je wyprodukowano. To tak jakbyśmy sądzili że wino patykiem pisane to też dobre wino........

W moich 28,5m Minimy Vintage sprawdzają się doskonale i jest wszystkiego pod dostatkiem :

basu,przestrzeni, sceny wgłąb i w szerz a przede wszystkim pięknej średnicy na najwyższym poziomie tak trudnej do uzyskania z podłogówek.

Edytowane przez Magnepan

brzydzą się Ci którzy nie słyszeli prawidłowo zestrojonego (najlepiej dwóch) subwoofera z zestawami głównymi.

Powiem tylko, że gdybyście usłyszeli PRAWIDŁOWO zestrojoną Minimę Vintage z dwoma suboowerami już NIGDY nie wrócilibyście do odsłuch bez wstrętnych dopalaczy.

Kiedyś też się brzydziłem :)

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

W moich 28,5m Minimy Vintage sprawdzają się doskonale i jest wszystkiego pod dostatkiem :

basu,przestrzeni, sceny wgłąb i w szerz a przede wszystkim pięknej średnicy na najwyższym poziomie tak trudnej do uzyskania z podłogówek.

Tu wchodzimy na skrajne preferencje osobnicze :) średnica, średnicą, ale co po niej gdy podstawy pod nią jak na lekarstwo bym miał. Czy SF TT do są do kina domowego hmmmm bym dyskutował. Ze swoja dość pewnego rodzaju oszczędną i liniową prezentacją jak dla mnie do kina absolutnie by się nie nadały. Można by powiedzieć,że Mercedes A clase też służy tylko do trzymania w garażu i jeździć tym się nie da przecież, no może co najwyżej do kina :).

Wracając do kolumn to idąc Twoja logiką można by powiedzieć, że większość kolumn do Stereo nie jest do stereo bo są do nich pełne zestawy 5.1 czy 7.1 nawet :)

Mamy fajny czas w Polsce . Każdemu według jego potrzeb i możliwości, o ile te pierwsze potrafi dobrze zdefiniować. Takie małe TT to fajny wstęp jest do większych kolumn od SF. Jeśli się komuś spodoba te granie to może kupi następne większe już nie za 7 a za 17 tys. Producenci wiedza co robią :)

Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

brzydzą się Ci którzy nie słyszeli prawidłowo zestrojonego (najlepiej dwóch) subwoofera z zestawami głównymi.

Powiem tylko, że gdybyście usłyszeli PRAWIDŁOWO zestrojoną Minimę Vintage z dwoma suboowerami już NIGDY nie wrócilibyście do odsłuch bez wstrętnych dopalaczy.

Kiedyś też się brzydziłem :)

A kto je stroił ? Sam Franco Serblin ? Proszę dajmy temu spokój.

Mądry skorzysta z porady dot.Minima Vintage inni obiorą inną koncepcję - nic na siłę. Każdy orze jak może ale

widać że w audio kamikadze nie brakuje -:)

Sonus i subwoofery to dla mnie mezalians. Jak ktoś chce więcej basu to niech sobie kupi model Elipsa, taka uboższa wersja szerokiej kolumny w stylu Stradivari. Są na wyprzedaży w Audioklanie za 32 tys PLN. A jak komuś drogo to jest masa innych firm. Porządne modele Sonusów niestety zawsze swoje kosztowały. Mi więcej basu nie potrzeba na 18 metrach niz oferują Auditory M wysterowane przez Devialeta z wlacząną opcją SAM. Wtedy schodzą poniżej 30 Hz... Auditory M z dobrym wzmakiem potrafią zejść do 40 Hz co potwierdził Kisiel w swoim teście w Audio. Bas z Tych monitorów jest rewelacyjny jak na 15 cm woofer jeśli tylko dobrze dobierze sie do nich wzmak. Sama cena jednak nie gra.

Słuchałem połączenia Auditorów M z Gryphonem Diablo i było to złe zestawienie. Nudne i mało muzykalne. Wiele osób nie potrafi wykorzystać potencjału droższych monitorów SF i potem psioczy na tą firmę. Ale jest tego i plus bo takie osoby szybko sprzedają te kolumny w atrakcyjnych cenach. Często są to jeszcze nie wygrzane głośniki. sonusy potrzebują trochę uwagi a odpłaca się pięknym dźwiękiem.

Jeszcze raz powtarzam problem z subwooferem w stereo mają osoby które nigdy nie słyszały subwoofera prawidłowo ustawionego i zintegrowanego z zestawami głównymi - i ani Minima ani inne dzieła Mistrza Franco tego nie zmienią

moreno1973

każdy głośnik 15cm czy 18cm zejdzie do 30Hz - tylko z JAKIM spadkiem w stosunku do nominalnej efektywności.

moreno1973

każdy głośnik 15cm czy 18cm zejdzie do 30Hz - tylko z JAKIM spadkiem w stosunku do nominalnej efektywności.

Możesz sprecyzować

Z dobrego 18 cm głośnika można uzyskać w budzie bas reflex pasmo ok 38 hz.

Co do gównianej efektywności w przypadku takiego głosnika się zgodzę.

Edytowane przez nautilus81

Panowie, kto posiada albo słuchał monitorów SF Olympica 1?

Jak mają się one do FS Accordo?

Co byście wybrali z tej dwójki?

Pytam bo z p***nia Pacuły nic nie mogę się konkretnego dowiedzieć, poza oczywistością, że nie przetwarzają basu. :)

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Nautilus

W zasadzie się zgadzam. Mi chodzi tylko o to że jak ktoś podaje ze jakiś gosnik na basie schodzi do 40,30 czy 20Hz to musi być określone z jakim spadkiem

Panowie, kto posiada albo słuchał monitorów SF Olympica 1?

Jak mają się one do FS Accordo?

Co byście wybrali z tej dwójki?

Pytam bo z p***nia Pacuły nic nie mogę się konkretnego dowiedzieć, poza oczywistością, że nie przetwarzają basu. :)

Nie wiem jak grają Olympica I bo to w Polsce drogie kolumny i sklepy nie chcą brać monitorów za 20 tyś PLN do siebie na stan... ale mogę powiedzieć coś na temat Accordo.

Co do basu z Accordo to właśnie z tego powodu je skreśliłem ze swojej listy zainteresowań. Słuchałem ich dwa razy w tym samym pomieszczeniu z wysokiej i z bardzo wysokiej klasy sprzętem Jadis. Oba odsłuchy w kwestii basu mnie zawiodły. Nie chodzi o jego brak ale o to co się działo z membraną podczas kilku nagrań. Pisałem już o tym w wątku o Accordo. Proszę poczytaj to się dowiesz. Dla mnie coś takiego nie powinno się zdarzać w kolumnach w takiej cenie.

Panowie jaka jest różnica między modelem cremona auditor m a tym bez m ? Porównywał ktoś je ?

Różnią się przetwornikami, obudowy są te same. Niestety nie robiłem porównań.

Panowie jaka jest różnica między modelem cremona auditor m a tym bez m ? Porównywał ktoś je ?

Każdy z nich ma swoich zwolenników. Jak sam nie porównasz to sie raczej nic sensownego od innych nie dowiesz.

Generalnie opinia jest taka ze wersja z M jest bardziej detaliczna i ma lepszy bas. Stara wersja zaś wg. Niektórych ma ciemniejsza barwę w stylu starszych Sonusów co oznacza dla wielu lepszą muzykalność. Starsze Auditory są podobno bardziej kapryśne w ustawieniu od wersji z M. Z tymi drugimi łatwiej uzyskać dobra przestrzenność nawet w średnich warunkach akustycznych. Różnice techniczne są w nich dość znaczne. To są inne przetworniki ale tez i zmiany były w zwrotnicach.

Jest wiele opinii na zagranicznych forach od ludzi co porównywali obie wersje.

Ty miałeś chyba kilka Dynaudio?

W porównaniu do każdego monitora Dynaudio średnica jest lepsza. Bas jest zupełnie inny. Najpierw moze go brakować a potem okazuje sie po prostu prawdziwszy i naturalniejsze niz w Dynaudio. Wysokie w Auditorach są dużo mniej efektowne niz w Dynaudio C1. A pomimo tego barwy są cudowne w Auditor M. Głosy ludzkie to perfekcja jeśli zastosuje sie przezroczysty wzmak.

Jest to całościowo brzmienie mniej efektowne od Dynaudio ale bardziej naturalne. moim zdaniem oczywiście.

Witam. Zapisuję się klubu z moimi Minima Vintage!!! Na razie stoją na beznadziejnych podstawkach stąd moje pytanie. Cena do tysiąca jakie podstawki polecanie? Oryginalne trudno chwycić.... Proszę o poradę, może Rogoz? Moje Sonusy grają w ok. 25 m2 i to co bas z nimi wyrabia to nie da się opisać. Lepiej grają od moich byłych Thiele- tylko w basie. Reszta to 3 klasy wyżej. Barwa jest cudowna, kolumny bez trudu znikają w pokoju. Jestem zadowolony, to moje najlepsze kolumny !

Witam. Zapisuję się klubu z moimi Minima Vintage!!! Na razie stoją na beznadziejnych podstawkach stąd moje pytanie. Cena do tysiąca jakie podstawki polecanie? Oryginalne trudno chwycić.... Proszę o poradę, może Rogoz? Moje Sonusy grają w ok. 25 m2 i to co bas z nimi wyrabia to nie da się opisać. Lepiej grają od moich byłych Thiele- tylko w basie. Reszta to 3 klasy wyżej. Barwa jest cudowna, kolumny bez trudu znikają w pokoju. Jestem zadowolony, to moje najlepsze kolumny !

Gratuluję zakupu Minima Vintage i świetnie że zrealizowałeś swoje marzenia. Dobrze że część krytykantów tych

monitorków może naocznie przekonać się że bas jest i to całkiem niezły w 25m pomieszczeniu.

Staraj się upolować oryginalne standy SF z uwagi na lekkie odgięcie kolumny do tyłu co daje jeszcze lepszą przestrzeń. Firma Rogoz robi dość dobre standy więc w razie czego porozmawiaj z p.Januszem. Czekamy na kolejną odsłonę

wrażeń muzycznych.Jak coś znajdę to podeślę linka. Pozdrawiam.

minima vintage to bardzoooo muzykalna bestia. Można słuchać i słuchać.... odkrywam na nowo nowe płyty. Koniec poszukiwań! napiszcie z jaką elektroniką słuchacie tego modelu

jaką elektroniką słuchacie tego modelu

Wcześniej grałem z inegrą Electrocompanieta ECI 4 oraz ECI 5 a teraz monobloki Electrocompanieta AW 400.

W obydwu przypadkach bardzo dobra synergia i spasowanie dżwięku.

Jeśli chodzi o elektronikę do Sonusów to ile masz w portfelu to wydaj na dobry wzmacniacz :) ja słucham CD Ayon sc01 a wzmak Chord Electroniks i jest nieziemski dźwięk np porównywałem ze wzmacniaczem Mcintosch (6063 jakoś taki model ) i tu było troszkę mniej powietrza ale ogólnie i tak łatwo tworzą jedność z torem audio .

Ja posiadam SF Liuto podłogowe i nie zamierzam zmieniać na inny model wyższy lub producenta w zupełności wystarcza .

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

W porównaniu do każdego monitora Dynaudio średnica jest lepsza. Bas jest zupełnie inny. Najpierw moze go brakować a potem okazuje sie po prostu prawdziwszy i naturalniejsze niz w Dynaudio. Wysokie w Auditorach są dużo mniej efektowne niz w Dynaudio C1. A pomimo tego barwy są cudowne w Auditor M. Głosy ludzkie to perfekcja jeśli zastosuje sie przezroczysty wzmak.

To przez takie tezy narażamy ludzi na koszta...

Co, dlaczego ,pod jakim względem do jakiej muzy, z jaką elektroniką,pokojem,akustyką...

....walić to po prostu lepsze....

Papier i plastik to dwa światy.

Na średnicy:

Jak ktoś lubi szczegół i szybkość wybiera papier..

Jak ktoś lubi płynność i nasycenie wybiera plastik...

Nie ma co pierdzieć o lepszości...

Edytowane przez Firewall 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.