Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

Nautilus przewidział twoje pytanie i już nawet na nie odpowiedział;-) Szukaj Electy Amator.

Miałem signum, miałem electy. Te drugie grają oczywiście większym dzwiękiem, niestety nie zachowują jakości brzmienia signum, a tego wymagasz od nowych kolumn. Są sporo lepsze;-)

Inny problem z electami jest taki, że coraz rzadziej pojawiają się na s/h. Raz na rok?

Dzieki za info - strata jakości mnie nie interesuje. A jak Guarnieri - jest ich sporo na s/h. Zastanawiałęm sie też nad "zdradą_: Thiel lub Wilson - opinie są dobre (sam nie słuchałem).

Nie dośc precyzyjnie się wyraziłem i z moich słów można sądzic, że Signum są lepsze. Oczywiście są dobre, ale sporo gorsze od Electy. Guarneri? Poczytaj sobie: http://www.highfidelity.pl/artykuly/0502/sonus.html

Można się z tymi słowami w sumie zgodzic.

o matko ...... Extrema.

Czyli ktoś z posiadaczy jednak w końcu się nimi pochwalił.

Słuchałem ich wiele lat temu i wtedy wydawały mi się idealne. Kilka lat poźniej o mało ich nie kupiłem ale bałem się zaryzykować zakupu kolumn które zawierają głośniki już nie produkowane, być może był to największy audiofilski błąd jaki popełniłem .....

LukRin, proszę napisz jak grają :-)

TUX

> Sonus Faber nawet po 25-latach będzie miał dany głośnik a po numerze fabrycznym

Polski dystrybutor SF ma dość specyficzny sposób traktpowania klientów, szczególnie gdy mówi mu się o naprawie kolumn kupionych za granicą. A fakty są takie, że głośników nisko-średniotonowych zastosowanych w Extrema i Electa Amator już się od dawna nie produkuje. Więc człowiek mocno się zastanawia nim wyda dość dużą ilość pieniędzy.

TUX

@jarek123456,

ja niespecjalnie byłem zachwycony z sety accu+sonus ,używałem dość długo E-211,słuchałem E-450 który jest dość suchy na średnicy i końcówka A-30 no grało nie żle ale małą skalą.Ale żeby nie było to są moje odczucia.

@TUX,

nie do końca tak to wygląda:fakt dystrybutor SF jest dziwny ale jego się omija i problem załatwiamy bezpośrednio w fabryce (sam pytałem bez problemu )Producentem przetworników nisko-średniotonowych w Extrema i Electa Amator I(tylko),Guarneri i Signum jest AudioTechnology firma istniejąca produkująca i mająca się dobrze,ale to tak na marginesie

Pozdrawiam

Z tego co widzę, to wgniecione są kopułki wysokotonowe a nie nakładki na nisko-średniotonowym.A wysokotonowy to Esotar T330 firmy Dynaudio, która już jak wiadomo nie sprzedaje swoich głośników.

Co do Guarnieri, to równie pięknie grają jak wyglądają.Ale czy nie mają delikatniejszych niskich tonów niż Electa1 ?Ale w 20m2 to chyba nie problem.

A odsłuch w konfiguracji Manley Stingray - SFEA1, potwierdził, że bardzo fajnie razem grają.No, na pewno nie ma tej dynamiki i potęgi oraz tak niskiego zejścia basu jak w moim Kenie, ale spokojnie jestem to w stanie przeboleć :-)Cała reszta brzmiała naprawdę super jak dla mnie(i nie tylko).

Kolega nautilus81 wymienił lampy z Electro Harmonix na NOSy Siemensa.Było o wiele lepiej niż na oryginalnych, wiecej mikroinformacji i kultury brzmienia.

Nautilus81, jak już posłuchasz te Toy Tower i AP Tempo VI, to napisz coś o tym.

• 2 tygodnie później...

Słuchałem Toy Tower z zestawem Accuphase i jak dla mnie średnio. Grało poprawnie bardzo czysto w sumie nie ma sie czego czepiać ale nudnie no wiecie czasami jest tak ze jak gra muzyka to człowiek się bardzo w nią angażuje odchodzi gdzieś razem z nią i tu tego mi brakowało, nie było tego blasku wysokich tonów co ma miejsce w SF. electa amator 1. Co do Tempo 6 to nie słuchałem ich bezposrednio po toy tower ale nieco wczeniej i to co ma niesamowitego Ap tempo 6 to stereofonia i przestrzenność. W tempo 6 dzwiek jest oderwany od kolumn jak z dobrych monitorów podparty dobrym i solidnym fundamentem basowym. W Toy Tower tego trochę brakowało czasami słychac ze dzwięk dobiega z kolumn a w tempo 6 duże kolumny całkowicie znikają. Żeby coś więcej powiedzieć trzeba mieć u siebie w systemie kolumny przynajmniej kilka dni ale gdybym miał miał wybierać między toy tower a tempo 6 to zdecydowanie bym kupił tempo 6 . Sonus faber są świetne ale te stare modele niestety :(. Ale AP virgo 2 też były zdecydownie lepsze niż AP spark 5 .

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...
  • 2 miesiące później...

Witam,

Przymierzam się do jakiegoś modelu SF i chętnie dowiedziałbym się od klubowiczów co by było dobrego na początek? mają zastąpić AP tempo 2. Jakieś sugestie? propozycje itp:)

Pozdr

elvis

• 2 tygodnie później...

Mam okazje kupic SF Guarneri Homage ze standami za ok 15000 PLN, stan podobno igla z 2002 roku czy to dobra cena i czy z czasem sa problemy z tymi glosnikami, odklejajace sie terminale itp.? W jakim maksymalnie pomieszceniu graja dobrze? np. 30m2 to za duzo, czy jeszcze ok dla nich.

Mam podobne rocznikowo Cremona Auditor i są w stanie idealnym. Myślę, że tutaj nie masz czego się obawiać. Cena też wydaje się normalna jak za te głośniki. Co do pokoju, to się nie wypowiem... moje grają w ~20m2 i jest bardzo OK.

Witek

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Skoro wątek klubowy Sonus Fabera, to warto aby ku pamięci wylistować archiwalne oraz bieżące produkty tej zacnej marki. A były to w kolejności:

Snaill project 1980

Parva 1982

Minima FM2 1984

Electa 1986

Gravis FB100 1986

Electa Amator 1987

Extrema 1991

Minima Amator 1992

Minuetto 1992

Guarneri Homage 1993

Concertino 1995

Concerto 1996

Concerto Grand piano 1996

Solo 1997

Piccolo Solo 1997

Electa Amator II 1997

Signum 1998

Amati Homage 1998

Concertino Home 1999

Concerto Home 1999

Grand piano Home 1999

Solo Home 1999

Wall Home 1999

Gravis B1 1999

Cremona 2001

Cremona Auditor 2002

Cremona Center 2002

Cremona Active sub. 2002

Stradivari Homage 2004

Concertino Domus 2005

Concerto Domus 2005

Grand piano Domus 2005

Center Domus 2005

Wall Domus 2005

Gravis Domus 2005

Amati Anniversario 2005

Guarneri Memento 2006

Elipsa 2006

Cremona M 2007

Auditor M 2007

Auditor Elipsa 2007

Center M 2007

Cremona Sub M 2008

Minima Vintage 2008

Homage Palladio L.E. 2008

Toy Speaker 2008

Toy Tower 2008

Toy Center 2008

Monitor Black 2009

Liuto Black 2009

Smart 2009

Monitor Wood 2009

Liuto Wood 2009

Fenice 2010

Gdyby tak ktoś pokusił się jeszcze o skrajne daty zakończenia produkcji, ilości wyprodukowanych egzemplarzy (par) danego modelu oraz oryginalną cenę sprzedaży, to mielibyśmy kompedium wiedzy...

Jeszcze jedna ciekawostka dotycząca topowej serii Homage.

Dotychczas zwykło się uważać, że wysokotonowiec (Scan Speaka) i średniotonowiec (Audio Technology) są takie same we wszystkich modelach serii homage, tj. Stradivarii, Amati Anniversario i Guarneri Memento.

To co wiadomo na pewno, to że zastosowano mocno zmodyfikowaną wersję Ring Radiatora niedostępną w normalnej ofercie. Zastosowano podwójny układ magnetyczny, komorę stratną z labiryntem wykonaną z drewna (podobnie jak w oryginalnym Esotarze w Guarneri Homage) oraz ściankę przednią o unikalnym kształcie (normalnie jest płaska).

W załączeniu zdjęcia wysokotonowca z Guarneri Memento z 2006 roku, oraz zdjęcie wysokotonowca ze Stradivarii z 2004 roku.

Jak widać głośniki są różne. Ciekawe czy głośniki różnią się między modelami, czy wprowadzono zmiany na przestrzenia lat i we wszystkich modelach jest ostatecznie ten sam głośnik.

Dla porównania rónież fotka komory stratnej w Esotarze z oryginalnych Guarneri Homage.

post-529-100000036 1278777754_thumb.jpg

post-529-100000037 1278777754_thumb.jpg

post-529-100000038 1278777753_thumb.jpg

• 5 tygodni później...

Witam,

Jako, że jesteście miłośnikami marki mam do Was pytanie. Noszę się z zamiarem zmiany kolumn (znajomy męczy mnie od dłuższego czasu, abym mu sprzedał moje AP tempo 2 SE). Mam na oku kolumny SF Signum, o których mało wiem. Nie wiem, w ogóle czy w moim zestawieniu ( Krell 300iL i mod Denon 1450AR ) może to zagrać dźwiękiem spójnym i wciągającym. Wszystko to miałoby nagłaśniać pokój 3,6x4,8m - kolumny długa ściana. Oczywiście nie może być mowy o downgrad'zie po AP. Co Wy na to ?

Liczę na cenne uwagi i ew. krytykę pomysłu :)

Pozdrawiam

elvis

Milimetr

"Skoro wątek klubowy Sonus Fabera, to warto aby ku pamięci wylistować archiwalne oraz bieżące produkty tej zacnej marki. A były to w kolejności:

Gdyby tak ktoś pokusił się jeszcze o skrajne daty zakończenia produkcji, ilości wyprodukowanych egzemplarzy (par) danego modelu oraz oryginalną cenę sprzedaży, to mielibyśmy kompedium wiedzy..."

Swietny pomysl tylko jest jedno ale: skad wziac informacje o ilosci produkcji i datach kiedy zostaly one zakonczone?

Sluchalem Signum ale nie u siebie wiec raczej ciezko mi tu obiektywnie wypowiadac sie o ich walorach brzmieniowych na tle AP.

Mnie bardziej sie podobaly Minima Amator od Signum.

Czy zagra lepiej od AP nie mam pojecia (trzeba poprostu porownac)

Lucmaster mial je u siebie wiec uderz do niego na PW napewno pomoze :)

robix

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.