Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

Tak...ja widziałem raczej takie ogłoszenia ..

http://www.ohm-audio.nl/shop/Loudspeaker/2346334/Sonus-Faber-Guarneri-Evolution-in-Hoogglans-Graphite.php

Tu można kupować w ciemno , świetny choć drogi sprzedawca , sam kupowałem i polecam .

To są Evolution. Chodzi mi raczej o Homage to starszy model teraz ma pewnie ze 20 lat.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

To są Evolution. Chodzi mi raczej o Homage to starszy model teraz ma pewnie ze 20 lat.

Ja podziwiam ludzi kupujących takie drogie starocie ...co będzie jak padnie głośnik ..albo dzieciak wsadzi palucha..jak naprawić ?

Ktoś słuchał tych Homage? Albo może ktoś aktualnie posiada? lub posiadał?

Ja podziwiam ludzi kupujących takie drogie starocie ...co będzie jak padnie głośnik ..albo dzieciak wsadzi palucha..jak naprawić ?

Jest ryzyko - jest zabawa ;)

Edytowane przez szpakowski

To oczywiście moje zdanie , ale bas jest dopiero z głośników powyżej 10 cali;))

Co tam dziesiatki - lepiej od razu 18" i Warren Haynes wgniecie w sciane wprostprzeciwlegla - he,he.

Tak...ja widziałem raczej takie ogłoszenia ..

http://www.ohm-audio.nl/shop/Loudspeaker/2346334/Sonus-Faber-Guarneri-Evolution-in-Hoogglans-Graphite.php

Tu można kupować w ciemno , świetny choć drogi sprzedawca , sam kupowałem i polecam .

Drogo...

Guarneri Evolution, w grafitowym kolorze, w tym roku wystawiał sklep z południa Polski za 33 tyś PLN.

Ktoś słuchał tych Homage? Albo może ktoś aktualnie posiada? lub posiadał?

Ja słuchałem i Homage i Memento i Evolution. Najmniej mi się podobało brzmienie Memento. Trochę nijakie, nie było w nim czegoś co brało za serce, co w pozostałych Guarneri jest regułą. Wizualnie natomiast model Memento jest uroczy.

Homage ma świetną średnicę i wysokie. Wokale wybitne. To jednak brzmienie przyciemnione, szlachetne ale też typowe dla wysokiej klasy kolumn z lat 90. No i bas jest z tej konstrukcji dość ograniczony. Wizualnie bajka. Trzeba jednak uważać na egzemplarze, w których lakier nie został idealnie położony i powstały plamki. Więc zakup tylko po osobistej inspekcji. Homage to jednak wiekowe kolumny i trzeba dobrze znać historię danego egzemplarza aby je kupić ze spokojną głową.

Evolution w odpowiedniej konfiguracji bardzo mi się spodobały. Miały rozmach i świetny bas (jak na nieduże monitory), potrafiły zagrać i kwartet smyczkowy jak i muzykę filmową Vangelisa. Bardzo uniwersalne brzmieniowo jak na tak kompaktowe monitory. Niestety cena nawet 33 tyś PLN to przesada. Za tą kasę można mieć już wybitne podłogówki z rynku wtórnego. Evolution zajmują z podstawkami tyle miejsca jak sporo podłogówek.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Co tam dziesiatki - lepiej od razu 18" i Warren Haynes wgniecie w sciane wprostprzeciwlegla - he,he.

Ty sobie jaja robisz ...a ja takie mam 4 szt. 18 cali u siebie;)()

Drogo...

Guarneri Evolution, w grafitowym kolorze, w tym roku wystawiał sklep z południa Polski za 33 tyś PLN.

Ja słuchałem i Homage i Memento i Evolution. Najmniej mi się podobało brzmienie Memento. Trochę nijakie, nie było w nim czegoś co brało za serce, co w pozostałych Guarneri jest regułą. Wizualnie natomiast model Memento jest uroczy.

Homage ma świetną średnicę i wysokie. Wokale wybitne. To jednak brzmienie przyciemnione, szlachetne ale też typowe dla wysokiej klasy kolumn z lat 90. No i bas jest z tej konstrukcji dość ograniczony. Wizualnie bajka. Trzeba jednak uważać na egzemplarze, w których lakier nie został idealnie położony i powstały plamki. Więc zakup tylko po osobistej inspekcji. Homage to jednak wiekowe kolumny i trzeba dobrze znać historię danego egzemplarza aby je kupić ze spokojną głową.

Evolution w odpowiedniej konfiguracji bardzo mi się spodobały. Miały rozmach i świetny bas (jak na nieduże monitory), potrafiły zagrać i kwartet smyczkowy jak i muzykę filmową Vangelisa. Bardzo uniwersalne brzmieniowo jak na tak kompaktowe monitory. Niestety cena nawet 33 tyś PLN to przesada. Za tą kasę można mieć już wybitne podłogówki z rynku wtórnego. Evolution zajmują z podstawkami tyle miejsca jak sporo podłogówek.

Amen:))

post-59766-0-40382100-1476503596_thumb.jpeg

moreno1973

A jakie to wybitne podłogówki z rynku wtórnego można mieć za 33 tys zł ? Szczególnie które będą grały lepiej od Evolution ( bo o wyglądzie to nawet nie mówię)

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

moreno1973

A jakie to wybitne podłogówki z rynku wtórnego można mieć za 33 tys zł ? Szczególnie które będą grały lepiej od Evolution ( bo o wyglądzie to nawet nie mówię)

Twonkowe???I to chyba znacznie taniej ...były do sprzedania , chyba.

Mniejsza o cenę. Jak grają Homage?

Nie będzie mi brakowało basu w 23m?

Może zamiast Homage lepiej szukać Memento?

Odnośnie twojego pomieszczenia odsłuchowego, myślę, że Guarneri Evolution powinny sobie poradzić najlepiej z całej opisywanej trójki.

W mojej ocenie to wybitny monitor. Owszem drogi. Ale Sonus Faber zawsze był drogi. W tym przypadku kupujesz jeszcze wygląd i to "coś" co sprawia, że ludzie chcą mieć SF. - Ten monitor to wszytko posiada (dla mnie to poezja). Kolejny ważny aspekt to fakt, że głośnik ten jest nadal produkowany, dzięki temu masz gwarancję, że dostaniesz części przez minimum 10 lat.

Co do samego opisu dźwięku, to pisałem o nich chwilę temu, link poniżej.

http://www.audiostereo.pl/sonus-faber-club_15451.html/page__st__2220

Jeśli mogę coś przywołać to przychodzą mi na myśl KEF Reference 5 ale im jako używanym bliżej do 40 tyś PLN niż 30. Choć to i tak trudne porównanie bo KEF jest ogromny na tle Guarneri Evolution. I to już sprawia, że w wielu aspektach ma bezdyskusyjną przewagę. Co do wyglądu. porównywać nie będę.

Kolumny Twonka podłogowe słyszałem tylko na Audio Show i tam grały bardzo przeciętnie. A co do KEFow to dla mnie to kompletne nieporozumienie. Techniczny wyprany z emocji dźwięk.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Twonkowe???I to chyba znacznie taniej ...były do sprzedania , chyba.

Kolumny Twonka - nazywające się jeśli dobrze pamiętam Clockwork - (te które obecnie są odsłuchiwane podczas spotkań KAiMu) są w wielu aspektach lepsze niż większość nowych kolumn w przedziale do 50 tyś PLN. Wystarczy zajrzeć do klubu i posłuchać jaką prezentują muzykalność i homogeniczność brzmienia. Ostatnio wspaniale wypadły nie tylko na pieśniach Dowlanda ale i na AC/DC oraz na The Doors. Bas jaki pokazały zrobił duże wrażenie i to wszystko na integrze DIY Ugoda!

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Diogenes

Proszę napisz co to za kolumny grają w tym pomieszczeniu, bo wyglądają bardzo zacnie.

Pozdrawiam

Pygar

Open Baffle zasilane lampą oraz studyjnym 1,4kW z DSP na najniższej częstotliwości.

Ale już tak nie wyglądają ;))

Przeszedłem w całości na aerożel Audaxa 4 sztuki HM130z0 oraz 4 sztuki HM210z0 i przerobioną wstęgę Founteka z aluminiową wstęgą zamiast plastikowej na górze.

Jedynie bas obsługiwany jest przez cztery papierowe 18 calowe głośniki .

To klasyczne dipole , czyli bez obudowy;))

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Open Baffle zasilane lampą oraz studyjnym 1,4kW z DSP na najniższej częstotliwości.

Ale już tak nie wyglądają ;))

Przeszedłem w całości na aerożel Audaxa 4 sztuki HM130z0 oraz 4 sztuki HM210z0 i przerobioną wstęgę Founteka z aluminiową wstęgą zamiast plastikowej na górze.

Jedynie bas obsługiwany jest przez cztery papierowe 18 calowe głośniki .

To klasyczne dipole , czyli bez obudowy;))

Co Ciebie tak mocno przekonało do tego aerożelu ?

Chodzi mi o cechy brzmienia...

Edytowane przez BOBSAPP
Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Co Ciebie tak mocno przekonało do tego aerożelu ?

Chodzi mi o cechy brzmienia...

Gładkie , przejrzyste bez natarczywości charakterystycznej dla papieru. Niesamowita szybkość oraz parametry możliwe do zastosowania w OB . 13 tka może od góry grać bez zwrotnicy, ponieważ samoistnie charakterystyka opada powyżej 4000 Hz drugim rzędem.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Gładkie , przejrzyste bez natarczywości charakterystycznej dla papieru. Niesamowita szybkość oraz parametry możliwe do zastosowania w OB . 13 tka może od góry grać bez zwrotnicy, ponieważ samoistnie charakterystyka opada powyżej 4000 Hz drugim rzędem.

Ogromnie dziękuję...

O to mi chodziło....

Pozdrawiam

Bez natarczywosci charakterystycznej dla papieru ?????????????? A to ci dopiero jakąś nowość. Czego to się na forum możesz dowiedzieć - aż uszy puchną!!

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Bez natarczywosci charakterystycznej dla papieru ?????????????? A to ci dopiero jakąś nowość. Czego to się na forum możesz dowiedzieć - aż uszy puchną!!

A co w tym dziwnego ?

Przecież papier w głośnikach zawsze ma charakterystyczne brzmienie .

Piszę o czystym papierze , którego wcześniej używałem czyli Sonido.

Tak grają głośniki Tannoya , Lothera , PHL , Wlm i wiele innych.

Nawet Umka pisał ,że u Niego w Isisach słychać papier;)

Kolega przeraził się , bo myśli pewnie o Scan Speaku itp. który nie jest czystym papierem , lub głośnikach wysokim MMs , te z kolei nie są natarczywe poniewaź są " zamulone" ;))

Kompozyty papierowe to nie jest papier....

Tak samo charakterystycznie gra polipropylen , aluminium , czy kevlar ..każdy z tych materiałów ma swoje określone cechy...w mniejszym lub większym stopniu.

Panowie, czym różną się brzmieniowo Cremona od Cremona M.

Czytałem, że są tam trochę inne głośniki ... która Cremona jest lepsza ta z M czy bez?

Jak się spisuje vifa na górze?

Na rynku wtórnym ceny w zasadzie podobne.

Panowie, czym różną się brzmieniowo Cremona od Cremona M.

Czytałem, że są tam trochę inne głośniki ... która Cremona jest lepsza ta z M czy bez?

Jak się spisuje vifa na górze?

Na rynku wtórnym ceny w zasadzie podobne.

mogę ustosunkować się do monitorów.....m..... ma lepszą dynamikę....pełniejszy bas i lepiej brzmią wokale

zakładam, że nakręcasz się na auditory z allegro

Edytowane przez mztv
Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Raczej to normalna to znaczy łatwo słyszalna przywara....

Nie widzę w tym nic nowego....

ps.

Jeżeli Twoje doświadczenie związane z papierem ograniczone jest do kontaktu z Scan S...

Rozumie Twój brak zrozumienia wręcz zaskoczenia w tym temacie....

Edytowane przez BOBSAPP

Raczej to normalna to znaczy łatwo słyszalna przywara....

Nie widzę w tym nic nowego....

ps.

Jeżeli Twoje doświadczenie związane z papierem ograniczone jest do kontaktu z Scan S...

Rozumie Twój brak zrozumienia wręcz zaskoczenia w tym temacie....

Masz rację

Papier w szerokopasmowcach czy starych Tannoyach i innych tego typu badziewiach to beznadzieja

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Masz rację

Papier w szerokopasmowcach czy starych Tannoyach i innych tego typu badziewiach to beznadzieja

Możesz to jakoś uzasadnić merytorycznie ?

Jakich głośników słuchałeś i co nimi było nie tak?

Ja słyszałem zarówno świetnie grające paierzaki jak i całkowicie źle..

Tymczasowo Twoje stwierdzenie jest w rodzaju " wszystkie blondynki są głupie " ...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.