Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiar roznych przewodow RCA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Na forum jest mnogosc teori zaczynajac od takiej, iz kable nie graja po polecane interkonekty za 1000pln. Osobiscie po podlaczeniu czinczy noname z takimi troche lepszymi roznica jest slyszalna wiec postanowilem zmierzyc jak duzy bedzie wplyw na audio. Do pomiaru uzylem:

REW + Umik + wbudowany w ampliturner Denona DAC. Pierwszy zrodlowy pomiar zostal wykonany na Denonie w trybie pure direct, kazde kolejne z podpieta koncowka mocy Yamaha.

Uzyte przewody RCA: Melodika(30cm), Freitag CAR RCA (2,5m), The Spirit XXL (1m), No Name (75cm), Cordial CMK 222 (kierunkowy, oplot od zrodla podlaczony do masy). 

Wszystkie wtyki solidnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wszystkie przewody zakonwekcjonowane z oporem 0.8 Ohm oprocz noname ktory ma kolo 28 Ohm. 

Pomiarow dokonywalem po pare i powtarzalnosc byla 99.9% na danym rca.

Pomiary:

Denon czyli bezposrednio bez RCA jest punktem odniesienia

image.thumb.png.8377f07447a89e504eb8e7c1880c7d8b.png

Yamaha na rca Noname w odniesieniu do Denona

image.thumb.png.d27701b6b3bea98f3de5696810683d1b.png

Yamaha na Spirit XXL w odniesieniu do Denona

image.thumb.png.b74b74ea523e022a0ebfd9f43750ca79.png

Yamaha na Freitag CAR w odniesieniu do Denona

image.thumb.png.9403d7054fd59aa7d4321830452ede8a.png

Yamaha na Melodika w odniesieniu do Denona

image.thumb.png.5aec20969d93f30e637cbd5e5d783a95.png

Yamaha na Cordial w odniesieniu do Denona

image.thumb.png.3893dd83cd348f8763390336b45220f0.png

Yamaha na Cordial w odniesieniu do Denona w odwrotnym podlaczeniu (kierynkowosc od koncowki do zrodla)

image.thumb.png.3126a485d72b71cbc1359ce9e1935526.png

Na koniec wszystkie pomiary z zaczonym Denonem

image.thumb.png.ca5dbd19138452bafeec4d8dfd19b306.png

Z pomiarow wynika, ze pozadny przewod (Cordial i Melodika) nie zmieniaja przekazywanego dzwieku. 

Zaskoczeniem byl Cordial wpiety odwrotnie. Jezeli jest potrzeba to pewnie srebrzanka mozna wplywac na dzwiek lecz jak to bylo wiele razy mowione, duzo wiekszy wplyw na dzwiek maja kolumny.

Subiektywnie najgorzej brzmi Spirit XXL  i Noname - zamulona srednica. Na codzien korzystam z rca na Cordianie ktory po pomiarach okazal sie byc "neutralny".

image.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gomes
ed
https://www.audiostereo.pl/topic/156209-pomiar-roznych-przewodow-rca/

Wniosek jak ze starego dowcipu z muchą w radzieckim laboratorium ...

Po wyrwaniu ostatniej nóżki mucha straciła słuch, bo nie reaguje na "idi" ...

Najprostsze porównanie to linka Cu 1,5 mm x 2 jako kabel IC typu taśma

kontra drut Cu o średnicy 0,4 mm tak samo konfekcjonowany.

Pomiar będzie podobny - akustycznie "coś z całkiem innej beczki"  😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Podejrzewam, że po kilkukrotnym podpięciu tego samego przewodu, mogą być wykazane podobne różnice, jak przy pokazanych pomiarach różnych przewodów.

Czy autor pomiarów jest pewny, że pomiary są idealnie powtarzalne? Jaka jest dokładność systemu pomiarowego?

To jest tak, jak ginekolog wygrał konkurs mechaników samochodowych - wymiana świec na czas. Wprawdzie dwie godziny, najdłużej, ale jako jedyny przez tłumik. Warum einfach, wenn Mann diese Sachen auch kompliziert machen kann 😉

nagrywamy.com

2 godziny temu, J.Jerry napisał:

Linie na ostatnim wykresie  nie pokrywają się, co świadczy o różnych parametrach kabli, brzmienie można rozróżnić, czyli wszystko się zgadza.

to troche nie tak, wnioski ktore udalo mi sie zaobserwowac mowia, ze dobry przewod z odpowiednia jakoscia zlaczami gra tak samo czyli nie wprowadza swoich dodatkowych znieksztalcen.

Na tym forum wiekszosc kieruje sie odczuciami i sluchem dlatego tez uzylem zestawu pomiarowego na zestawie glosnikowym do sprawdzenia tego bardziej empirycznie. 

Ponizej jeszcze raz wrzucam porownanie pomiaru przewodu Melodiki z Cordialem na ktorym praktycznie nie ma roznicy w przebiegu

Ukryta Zawartość

tutaj dodatkowo dorzuam pomiar z denonem 

image.thumb.png.6e0c3be9e2234139b6a51ce76db30b75.png

w ktorym sa juz minimalne zmiany ale to wchodzi w gre inna koncowka mocy badz same dodatkowe gniazda rca ktore przy bezposrednim polaczeniu w amplitunerze nie wystepuja (Denon dysponuje moca 135W przy 6ohm a Yamaha M-65 140W wiec moje kolumny ze skutecznoscia 93dB w trybie stereo wysterowywane sa podobnie).

46 minut temu, porlick napisał:

Podejrzewam, że po kilkukrotnym podpięciu tego samego przewodu, mogą być wykazane podobne różnice, jak przy pokazanych pomiarach różnych przewodów.

Czy autor pomiarów jest pewny, że pomiary są idealnie powtarzalne? Jaka jest dokładność systemu pomiarowego?

Wykonywalem 3 pomiary na tych samych przewodach i nie bylo zadnych roznic w przebiegach wiec uznaje je za miarodajne. 

Tu mozna poczytac o powtarzalnosci umika ktory ma unikalny plik konfiguracyjny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gomes
literowka

A możesz powiedzieć, po co do pomiarów przewodów stosować mikrofon? Przecież wystarczy, że staniesz w innym miejscu pokoju, w którym mierzysz, a pomiar będzie wyglądał inaczej.

Do takich badań należy minimalizować ilość czynników, które mogą wpływać na wyniki pomiarów, a nie je mnożyć. 

10 minut temu, porlick napisał:

A możesz powiedzieć, po co do pomiarów przewodów stosować mikrofon?

zakładam że mikrofon ma w tym samym miejscu... a czym chcesz zmierzyć wpływ przewodu? miernikiem?

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

18 minut temu, porlick napisał:

A możesz powiedzieć, po co do pomiarów przewodów stosować mikrofon? Przecież wystarczy, że staniesz w innym miejscu pokoju, w którym mierzysz, a pomiar będzie wyglądał inaczej.

Do takich badań należy minimalizować ilość czynników, które mogą wpływać na wyniki pomiarów, a nie je mnożyć. 

po to zeby sprawdzic czy sa roznice wykonujac pomiar a nie uzywajac zmysl sluchu ktory jest podatny na sugestie. Nawet w slepym tescie po podejsciu do wzmacniacza jak swierdziles po powrocie w miejsce odluchu miejsce odluchu moze byc minimalne inne i to juz bedzie wplywalo na odbior. 

Wszystkie pomiary byly wykonywane bez zmiany miejca mikrofonu i innych przedmiotow w pomieszczeniu wiec problem opisany powyzej nie wystepuje.

7 minut temu, marcinmarcin napisał:

zakładam że mikrofon ma w tym samym miejscu... a czym chcesz zmierzyć wpływ przewodu? miernikiem?

w wiekszosci sa to przewody DIY wiec poprawnosc konfekcji byla sprawdzana miernikiem ale to w celu sprawdzenia poprawnosci polaczen a nie wplywu na koncowy dzwiek

Edytowane przez gomes

Jakoś mnie to wszystko nie przekonuje.

1 godzinę temu, porlick napisał:

A możesz powiedzieć, po co do pomiarów przewodów stosować mikrofon?(...)

No właśnie. Efekt minimailzacji czynników ubocznych osiągnęlibyśmy wpinając zamiast kolumny rezystor pomiarowy i mierząc napięcie. Poza tym dokładność pomiaru byłaby znacznie większa.

Jestem Europejczykiem.

Jeden zrozumiał. 

7 godzin temu, gomes napisał:

Wszystkie pomiary byly wykonywane bez zmiany miejca mikrofonu i innych przedmiotow w pomieszczeniu wiec problem opisany powyzej nie wystepuje

Ale mi nie chodziło o przedmioty, tylko o wpływ obserwatora na dokładność pomiaru. Człowiek ma na tyle duży wpływ na taki pomiar, że jego miejsce i pozycja może już być rejestrowana na wykresie. Dobrze, że choć Jaro wie, o co chodzi, bo jak widzę, inni wolą żyć w chmurach.

• Moderatorzy
6 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Ale przecież gdyby do Ciebie Bóg z nieba przemówił i powiedział " Jaro, kable mają wpływ na brzmienie", to by Cię to nie przekonało.

@gomes daj spokój, zaraz będzie tu kilku innych obalaczy audio mitów i zrobią z Ciebie wariata a na koniec dostaniesz pomiar najtańszych przewodów na wzmacniaczu bambino za pomocą miernika, którego parametry "są wystarczające" a oni wszyscy im przyklasną bo potwierdza to ich punk widzenia. Kto słyszał wpływ kabli wykresów nie potrzebuje a "niesłyszących" i tak nie przekonasz, szkoda Twojej pracy.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

8 godzin temu, Jaro_747 napisał:

No właśnie. Efekt minimailzacji czynników ubocznych osiągnęlibyśmy wpinając zamiast kolumny rezystor pomiarowy i mierząc napięcie. Poza tym dokładność pomiaru byłaby znacznie większa.

Jeden rezystor nijak sie ma do impedancji kolumny ktora sklada sie z paru glosnikow i pasywnej zwrotnicy a mi chodzilo o sprawdzenie realnego wplywu na odbior muzyki

1 godzinę temu, porlick napisał:

Jeden zrozumiał. 

Ale mi nie chodziło o przedmioty, tylko o wpływ obserwatora na dokładność pomiaru. Człowiek ma na tyle duży wpływ na taki pomiar, że jego miejsce i pozycja może już być rejestrowana na wykresie. Dobrze, że choć Jaro wie, o co chodzi, bo jak widzę, inni wolą żyć w chmurach.

jak wspomnialem, zewnetrzne czynniki byly zminimalizowane do mimum. Kazdy pomiar byl puszczany z innego pokoju za pomoca VNC wiec w badanym pomieszczeniu nikt sie nie znajdowal

46 minut temu, Daniel_68412 napisał:

JohnAudioTech robił takie eksperymenty i między jednym pomiarem a drugim wychodziły różnice bez zmian w sprzęcie.

Ciezko sie odniesc do tych testow jak nie podales linka ale jezeli nie mial powtarzalnych wynikow bez zmian w sprzecie to cos musial robic zle

Godzinę temu, Seyv napisał:

Ale przecież gdyby do Ciebie Bóg z nieba przemówił i powiedział " Jaro, kable mają wpływ na brzmienie", to by Cię to nie przekonało.

@gomes daj spokój, zaraz będzie tu kilku innych obalaczy audio mitów i zrobią z Ciebie wariata a na koniec dostaniesz pomiar najtańszych przewodów na wzmacniaczu bambino za pomocą miernika, którego parametry "są wystarczające" a oni wszyscy im przyklasną bo potwierdza to ich punk widzenia. Kto słyszał wpływ kabli wykresów nie potrzebuje a "niesłyszących" i tak nie przekonasz, szkoda Twojej pracy.

Ja tu nikomu nie chce nic udowadniac. Wile razy czytalem o tym ksztaltowaniu dzwieku przez dobre kable wiec chcialem dla siebie przeprowadzic test i podzielilem sie moimi doswiadczeniami na forum. Z mojej strony specjalnie na samym poczatku podalem dlugosci badanych przewodow ktore sa roznej dlugosci lecz test pokazal, ze przy odleglosciach do 2m stosujac Melodike badz Cordiala nie ma tam "slyszalnych" dla ludzkiego ucha roznic.

To co jestem w stanie wychwycic uchem w slepym tescie to pogorszenie srednicy przy podlaczeniu chwalonego na forum The Spirit XXL co tez wykazaly pomiary wiec powtorze do jakich wnioskow doszedlem: 

dobry przewod to taki ktory nie wprowadza dodatkowych znieksztalcen do calego systemu a dzwiek krztaltowac mozna np zworkami na zwrotnicy luz za pomoca DSP. Jezeli ktos nie ma wspomnianych opcji korekty, wtedy na sile pewnie mozna starac sie na slepo trafic w cos co akurat podbije pozadany zakres np uzywajac kabla srebrnego

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.436b140453b7e2565af096bbbd2273d5.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

36 minut temu, gomes napisał:

Ciezko sie odniesc do tych testow jak nie podales linka ale jezeli nie mial powtarzalnych wynikow bez zmian w sprzecie to cos musial robic zle

Wnioski każdy sobie sam musi wyciągnąć ale mocno daje do myślenia.

2 godziny temu, Seyv napisał:

Wątek religijny na bocznicy, tam proszę się zgłosić.

Co do reszty - Kolega wmawia mi własne problemy.

Ja odnosiłem się do metodologii pomiaru, niczego więcej. Nie pisałem czy gra, czy nie gra, nikogo do niczego nie przekonywałem, nic na ten temat.

Ciężko zrozumieć coś tak prostego?

Jestem Europejczykiem.

10 godzin temu, marcinmarcin napisał:

a czym chcesz zmierzyć wpływ przewodu? miernikiem?

Jest lepsza metoda działająca w domenie słuchu na sygnale muzycznym, ta metoda to test różnicowy, wielokrotnie tu wspominany. W tym teście możesz tylko słuchać. Mierzyć też można, ale to niekonieczne.

9 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Na ASR już takie pomiary dla kabli robiono. Efekt był taki jak można się spodziewać z parametrów kabli 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

59 minut temu, gomes napisał:

Jeden rezystor nijak sie ma do impedancji kolumny ktora sklada sie z paru glosnikow i pasywnej zwrotnicy a mi chodzilo o sprawdzenie realnego wplywu na odbior muzyki.

Owszem, zrozumiałem ideę tego pomiaru.

Natomiast to, co mierzyłeś to powinien być pomiar końcowy do porównania. Nie chcę się wdawać w teorie której nikt nie zrozumie, ale jedna uwaga - nie jest tak, że w systemie stabilnym nieskończenie mała zmiana na wejściu spowoduje jakieś duże zmiany na wyjściu (celowo upraszczam). Najpierw trzeba zmierzyć system który jest odniesieniem, czyli ten z rezystorem, a później ten z torem akustycznym. Inaczej mamy kolejna zabawę, której radości oczywiście nie neguję, ale której znaczenie merytoryczne jest niewielkie.

Jestem Europejczykiem.

2 godziny temu, Seyv napisał:

Kto słyszał wpływ kabli wykresów nie potrzebuje a "niesłyszących" i tak nie przekonasz, szkoda Twojej pracy.

To raczej "słyszących" nie daje się przekonać żadnymi testami nawet najbardziej rzetelnymi technicznie. Nawet takimi które odbywają się na sygnale muzycznym a odbierane są przez hobbystę na słuch (test różnicowy).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

35 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Wnioski każdy sobie sam musi wyciągnąć ale mocno daje do myślenia.

Takie nagrywanie bez synchronizacji to manipulacja. Nie znam programu, który łatwo przesuwa "ręcznie" z dokładnością wyższą niż jedną próbka (a wtedy i tak cały misterny plan się wali) więc żeby cokolwiek powiedzieć, system odtwarzający i nagrywający powinien być zsynchronizowany. Ewentualnie diffmaker mógłby tu pomoc. Ta uwaga nie dotyczy tytułowych pomiarów, one są bezwartościowe z innych względów 😉

nagrywamy.com

• Moderatorzy
6 minut temu, Lech36 napisał:

test różnicowy

Testy różnicowane też robiłem, wyniki zmian kabla RCA były zbliżone do wykinu wymiany lamp w preampie a wpływu lamp na brzmienie jakoś nikt nie podważa.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

nieustannie robię "testy" mojego systemu bez zmian w sprzęcie za to w różnych kontekstach: żona uśmiechnięta, żona z pms, pogoda słoneczna lub zrypana, słuchanie po pracy i przed, zmęczony / wypoczęty... to są dopiero różnice! Polecam to sobie poobserwować.

2 minuty temu, przemak napisał:

Takie nagrywanie bez synchronizacji to manipulacja

Chyba wtedy by mu nie wyszły takie wyniki jakby miał przesunięcie - w sensie wszedzie by widział różnicę ale no potwierdzić nie mogę bo nie robiłem. On tam podaje program który używa.

33 minuty temu, Lech36 napisał:

Jest lepsza metoda działająca w domenie słuchu na sygnale muzycznym, ta metoda to test różnicowy, wielokrotnie tu wspominany. W tym teście możesz tylko słuchać. Mierzyć też można, ale to niekonieczne.

Na ASR już takie pomiary dla kabli robiono. Efekt był taki jak można się spodziewać z parametrów kabli 😉

Nie znam tego watku ale strzelam, im lepszy przewod tym mniejsza roznica w pomiarze ?

29 minut temu, Jaro_747 napisał:

Owszem, zrozumiałem ideę tego pomiaru.

Natomiast to, co mierzyłeś to powinien być pomiar końcowy do porównania. Nie chcę się wdawać w teorie której nikt nie zrozumie, ale jedna uwaga - nie jest tak, że w systemie stabilnym nieskończenie mała zmiana na wejściu spowoduje jakieś duże zmiany na wyjściu (celowo upraszczam). Najpierw trzeba zmierzyć system który jest odniesieniem, czyli ten z rezystorem, a później ten z torem akustycznym. Inaczej mamy kolejna zabawę, której radości oczywiście nie neguję, ale której znaczenie merytoryczne jest niewielkie.

Tu sie zgadzam, nie jest to praca naukowa a spektrum pomiarow jest male wiec to tylko moje obserwacje. Z tymi powazniejszymi pomiarami to pewnie trzeba by bylo je docelowo przeprowadzic w komorze bezdechowej i dysponowac lepsza aparatura co nie zmienia faktu, ze na moje potrzeby test wydaje sie byc poprawny - sprawdzenie na wykresie dlaczego 2 z 3 lepszej jakosci przewodow nie slychac roznicy w porowaniu do bezposrednio puszczonego sygnalu w denonie a jeden zamula co da sie uslyszec

Edytowane przez gomes
a
26 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Chyba wtedy by mu nie wyszły takie wyniki jakby miał przesunięcie - w sensie wszedzie by widział różnicę ale no potwierdzić nie mogę bo nie robiłem. On tam podaje program który używa.

Wszędzie ma różnice i to ogromne. W dodatku oddaje swoje dane ruskim 😉

Zastanówmy się przez chwilę, jakim cudem może nie być przesunięcia 😉

nagrywamy.com

14 minut temu, przemak napisał:

W dodatku oddaje swoje dane ruskim

domyślam się, że audacity to je ruskie? Pytam z ciekawości. Osobiście nie mam żadnych oporów przed oddawaniem danych, póki zarabiam na danych więcej niż tracę

16 minut temu, przemak napisał:

Zastanówmy się przez chwilę, jakim cudem może nie być przesunięcia

No on to przesunięcie ręcznie pod powiększeniem koryguje dla 2 nagrań. Trochę mnie dziwi, że w domenie cyfrowej nie można przesunąć nagrania tak, żeby je dopasować. Przecież mając taką samą szerokość między grzbietami np sinusa to oba nagrania zatrzaśniesz z dokładnością do jednej z 44khz próbek a synchronizacja początku wystarcza.

Natomiast, podejrzewam, że masz więcej wiedzy dziedzinowej więc podejrzewam, że masz rację i ku temu się skłaniam.

4 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

domyślam się, że audacity to je ruskie? Pytam z ciekawości. Osobiście nie mam żadnych oporów przed oddawaniem danych, póki zarabiam na danych więcej niż tracę

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

No on to przesunięcie ręcznie pod powiększeniem koryguje dla 2 nagrań. Trochę mnie dziwi, że w domenie cyfrowej nie można przesunąć nagrania tak, żeby je dopasować. Przecież mając taką samą szerokość między grzbietami np sinusa to oba nagrania zatrzaśniesz z dokładnością do jednej z 44khz próbek a synchronizacja początku wystarcza.

Natomiast, podejrzewam, że masz więcej wiedzy dziedzinowej więc podejrzewam, że masz rację i ku temu się skłaniam.

To się uda pod warunkiem, że systemy będą zsynchronizowane albo wystartujemy urządzenie nagrywające (czy odtwarzające) w odstępie równym wielokrotności 1/44100 sekundy. To pierwsze robię, to drugie raczej mało prawdopodobne jest.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Teraz, przemak napisał:

To się uda pod warunkiem, że systemy będą zsynchronizowane albo wystartujemy urządzenie nagrywające (czy odtwarzające) w odstępie równym wielokrotności 1/44100 sekundy. To pierwsze robię, to drugie raczej mało prawdopodobne jest.

i teraz ma to sens - dziękuję!

17 godzin temu, gomes napisał:

Yamaha na Cordial w odniesieniu do Denona

Ukryta Zawartość

Yamaha na Cordial w odniesieniu do Denona w odwrotnym podlaczeniu (kierynkowosc od koncowki do zrodla)

image.thumb.png.3126a485d72b71cbc1359ce9e1935526.png

Z tych bardzo dokładnych pomiarów (zakres 130dB przy szesnastobitowym mikrofonie, szanuję 😉 ) wynika, że odwrócenie kabla daje dwudecybelowy spadek w najniższej oktawie i czterodecybelowe (!!!) podbicie w oktawie 200-400. Fajnie 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

37 minut temu, przemak napisał:

Z tych bardzo dokładnych pomiarów (zakres 130dB przy szesnastobitowym mikrofonie, szanuję 😉 ) wynika, że odwrócenie kabla daje dwudecybelowy spadek w najniższej oktawie i czterodecybelowe (!!!) podbicie w oktawie 200-400. Fajnie 😉 

Nigdy nie mowilem, ze sa to bardzo dokladne pomiary. Uzywalem probkowania 48kHz ktore do wykazania roznic ktore moj sluch bylby w stanie wychwycic jest wystarczajace.

Przytoczony przez ciebie przypadek to kabel sygnalowy kierunkowy ktory specjalnie zostal zle podlaczony aby sprawdzic wplyw zaklocen z innych urzadzen ktore znajduja sie w poblizu. Przy standardowym sygnale z wyjscia preout gdzie sygnal jest silny nie jest to tak bardzo odczuwalne jak przy wyjsciu z gramofonu do zewnetrznego przedwzmacniacza lecz jak pokazal test wplyw zaklocen jest mierzalny - to sa przynajmniej moje wnioski.

Ponizej opis z innego forum takiego przewodu

Cytat

Można ekran zapiąć od strony źródła, od strony wzmacniacza, albo obydwu. Od strony wzmacniacza to jest najgorsze rozwiązanie, gdyż zakłócenia zebrane przez ekran dodadzą się do napięcia widzianego jako sygnał zanim je źródło zrównoważy widząc je powrotnym przewodem masy. Lepiej, a w zasadzie najlepiej jest zewrzeć do masy ekran od strony źródła, bo wtedy układ sterujący wyjściem będzie generował sygnał względem dodanych do masy zakłóceń kompensując je na tyle dobrze, na ile spłyną one także do sekcji źródła zasilania. Reszta wróci poprzez różnicę zakłóceń układu wyjściowego i zasilania poprzez parametr tego pierwszego zwany w skrócie PSRR, czyli wrażliwość na wahania napięcia zasilania. Takie połączenie nazywa się pseudo-symetrycznym i jest stosowane w interkonektach kierunkowych RCA firm Atlas na przykład. Można jeszcze podłączyć ekran z obydwu stron kabla do masy i co w wtedy się dostaje? Zakłócenia rozpływają się równomiernie między wzmacniacz i urządzenie, ponadto połączenie masy ma mniejszą rezystancję niż w poprzednich dwóch przypadkach, tylko że skrętka przestaje być skrętką, bo sygnał może teraz wracać także ekranem. Wzięło więc po części w łeb zalety skrętki, którymi jest głównie zlikwidowanie powstającej pętli indukcyjnej złożonej z przewodu sygnałowego + i -. No bo jakby popatrzyć na możliwie najgorsze rozwiązanie, czyli dwa luźne przewody, to one tworzą wraz ze źródłem i odbiornikiem zwój wokół "rdzenia powietrznego" o przenikalności względnej = 1, którego przekrój to przestrzeń zawarta w odległości między przewodami. Skrętka daje możliwie mały przekrój tego okna, a do tego jest ono co chwilę obrócone o 180 stopni, więc pole magnetyczne w sąsiedztwie skręceń dodatkowo się znosi. Wyjaśniłem więc przy okazji, skąd się bierze indukcyjność kabli. 🙂 Taka pętla indukcyjna znakomicie zbiera zakłócenia ponadto - patrz anteny typu dipol lub kołowe RTV. Dlatego kabel od lampki nie jest dobry na IC, ani nawet do sygnałów różnicowych. Natomiast jest fajny jako zasilający DC, bo indukcyjność szeregowa i pojemność żył do siebie to "naturalny" filtr LC dolnoprzepustowy. Tyle że filtr dolnoprzepustowy to udręka dla sygnału - spowalnia zbocza transjentów i obciąża źródło reaktancją, co obniża jego stabilność pracy i podnosi zniekształcenia fazowe, może powodować też wzbudzenia wielkoczęstotliwościowe w samym układzie sterującym, a potem słyszymy produkty ich intermodulacji z sygnałem w paśmie akustycznym - cała ta szorstkość, koc i cięcie uszu na sopranie.

Edytowane przez gomes
kierunekk
12 minut temu, gomes napisał:

kabel sygnalowy kierunkowy

Mógłbyś dla potomności wyjaśnić co oznacza "kierunkowy" w kontekście sygnału audio? No bo elektrony w kablu robią coś co można sobie wyobrazić jako przeciąganie liny. Więc z definicji jeśli kabel byłby jakkolwiek "kierunkowy" to dawałby korzyść jednej ze stron czyli wprowadzał zniekształcenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi