Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, slawek.xm napisał:

Maćku ,

się rozumie 😉

Wracając na chwilę do mnie, to gdyby gdzieś był "gotowiec", to już stałby u mnie celem odsłuchu. 

Gdyby przypasował, tudzież dobrze rokował, to wchodzę bez zadyszki, ale w ciemno...

Inwestycja w ten konkretny OB na Faital'15 to > 20 kilo i co gorsze, efekt soniczny nieznany, że nie wspomnę o zszyciu z moim niełatwym pokojem. Komu ożenię ten projekt w razie W(?) Aż tak się u Maćków nie przelewa.

Inna sprawa, to, że ost, słuchanie wzięło wyższość na grzebalstwem. 😉

8 minut temu, piano napisał:

Inna sprawa, to, że ost, słuchanie wzięło wyższość na grzebalstwem. 😉

Zacząłeś Maćku żony słuchać 🤪

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

21 godzin temu, slawek.xm napisał:

to za dwa lata może i ja się doczekam

Co wy tak dlugo projektujecie ? Czy nie wchodzicie w jakies zbyt rozbudowane konstrukcje, co generuje wieksze koszty, a przy tym nie ma pewnosci czy zagra ? Czas ucieka, a przyjemnosci ze sluchania muzyki nie ma 😞 Mnie odgrody meczyly juz od 10-ciu lat - bo jeszcze wtedy sluchalem -  ale w koncu usiadlem ..., dzien, dwa narysowalem konstrukcje (choc proste, a nawet prostackie z bledami), zamowilem mdf 25 mm, na CNC, do stolarza do poklejenia, ostateczne uzgodnienia z pewna "zlota raczka", ktora niebywale zna sie na rzeczy i ktora juz tylko byla glownym mozgiem projektu i gra... i to jak gra :-)))

Edytowane przez Lutek
Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Lutek napisał:

Mnie odgrody meczyly juz od 10-ciu lat

no widzisz , to co bylo się w Tanoye ciągle pakować ?

trza bylo 10 lat temu odgrody zrobić 🙂

.... do pewnych projektów trzeba po prostu dojrzeć

jak mi Kisiel oferowal "wieki" temu swoje odgrody to się tylko uśmiechałem

fakt , że nie mogłem posłuchać bo byly nie skończone a na slowo uwierzyć nie chciałem 🙂

49 minut temu, slawek.xm napisał:

no widzisz , to co bylo się w Tanoye ciągle pakować ?

trza bylo 10 lat temu odgrody zrobić 🙂

10 lat temu posluchalem u siebie dwoch modeli odgrod i jedne zagraly super, a drugie na Visatonie B200 kiepsko. Pamietam jeszcze, ze byl w tym dniu pewien sluchacz z Poznania ( kiepsko u mnie z pamiecia, ale mial na imie Daniel). Bardzo glupio mi sie zrobilo, gdyz jakis gosc sie meczyl, przywiozl do mnie te odgrody, a Daniel doslownie po pierwszych dzwiekach skwitowal: "ale one nie graja" Oczywiscie rowniez od razu slyszalem, ze nie graja, ale nawet nie odzywalem sie na ten temat. Natomiast inny egzemplarz - na starenkich Sabach - zagral pieknie. Basik  wysokiej jakosci, ale niestety cichutki, anemiczny, ale i tak bardzo mi sie podobal, ze podswiadomie posuwalem sie z krzeslem do przodu, aby byc blizej, ale oczywiscie bylo to bez sensu i nic nie dawalo. I to jest przyczyna, ze tyle lat te odgrody mnie meczyly, ale nie wiedzialem jak zaradzic i jak je zbudowac, aby nie byly bardzo wielgachne, a bas byl konkretny, bo wiekszosc posiadaczy narzekala na ilosc basu. Na szczescie sa jeszcze wysokiej klasy fachowcy - a w szczegolnosci jeden taki, ktory potrafi na pewne niedoskonalosci takich konstrukcji zaradzic i teraz mam kawal - i to bardzo nisko schodzacego basiora..., nie mowiac juz o pieknych innych zakresach. Kiedys w jakims watku dotyczacym OB czytalem czyjas opinie, ze  " "Jakosc basu z odgrod jest niedostepna dla klasycznych konstrukcji. W kazdym razie na takim poziomie, to ja jeszcze dzwieku u siebie nie mialem.                                                                                                                          A co do Tannoyi, to rowniez bardzo fajnie grajace kolumny i monitory. Mialem rowniez bardzo duza przyjemnosc ze sluchania z nich. No ale jak to w naszym audio bywa, w koncu przychodzi czas na zmiany - u jednych czesciej, a innych rzadziej :-)

Edytowane przez Lutek

Obecne odgrody piknie graja, ale co do ich wielkosci i wygladu w pokoju, to nie jest to widok ciekawy i dlatego juz zaczynaja sie budowac takie same nastepne, aby to jakos w pokoju wygladalo, a przez co i zona by zaakceptowala :-) Przez takie same nalezy rozumiec, ze na tych samych glosnikach..., no prawie takich samych, gdyz jeden bedzie eliptyczny. Wlasnie niedawno skonczylem malowac pare projekcikow konstrukcjii i zdecydowalem sie na cos takiego, jak ponizej. Na dole nie moge juz za wiele zrobic (tylko troche weziej, bo 18-to calowy zostanie nadal. A tak w ogole nie wiem czy moge tu cos pisac na tematr moich odgrod, poniewaz siedza w nich dwa glosniczki staruszki z lat 50-tych i tylko niskotonowe sa wspolczesna, a tytul watku wiadomo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lutek
Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Lutek napisał:

A tak w ogole nie wiem czy moge tu cos pisac na tematr moich odgrod, poniewaz siedza w nich dwa glosniczki staruszki z lat 50-tych i tylko niskotonowe sa wspolczesna, a tytul watku wiadomo.

pisz śmiało , w końcu jeden jest caly czas w produkcji 🙂

jak masz fachmana od projektów to daj pomiędzy elipsę a tweeter

hm130 z0

https://en.toutlehautparleur.com/speaker-audax-hm130z0-8-ohm-5-35-x-5-35-inch.html

jak by Ci jednak nie podeszły to odkupię 

Lutek napisz jakie zmiany słyszysz pomiędzy swoimi odgrodami a kolumnami na Tannoyach

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

Lutek napisz jakie zmiany słyszysz pomiędzy swoimi odgrodami a kolumnami na Tannoyach

Juz mnie ktos o to pytal w innym watku, wiec moge wkleic to, co juz napisalem:

Tak mysle, jakby Ci odpowiedziec ?  Granie z odgrod, to inne granie niz z konstrukcji tradycyjnych.                       Jak wiesz, kazdy z nas ma rowniez inne predyspozycje i czego innego oczekuje od dzwieku. Ja moge powiedziec tylko, ze ten sposob grania mnie osobiscie zauroczyl, choc przez lata sluchalem tylko rowniez bardzo dobrych Tannoyi.  Nie mialem jeszcze u siebie dzwieku na takim poziomie i musze przyznac, ze rowniez nigdzie indziej do tej pory nie slyszalem takiego - nawet z bardzo drogich, lecz tradycyjnych kolumn.  Dlatego jakos przelknalem wyglad takich konstrukcji w pokoju i juz sie pracuje nad podobnymi, ale o innych ksztaltach - bardziej do zaakceptowania w zwyklym pokoju dziennym - zone mam lagodna, to jakos przejda :-) Mnie jest nawet trudno powiedziec co w nich mnie tak naprawde urzeklo, gdybym chcial wchodzic w takie szczegoly jak stereofonia, rozdzielczosc, lokalizacja zrodel pozornych, gradacja planow w glab itp. Krotko mowiac: jakas inna prezentacja - trudna do okreslenia - sceny muzycznej, wieksze odczucie bardziej zblizonego grania instrumentow jak na zywo i wieksza ich obecnosc w pokoju (oczywiscie duzo zalezy od nagrania), wysoka jakosc basu z bardzo niskim jego zejsciem, co daje super wrazenie ( moze takie odczucia, ze jakies 20 lat pogrywalem na basie). Dzwiek nie krzykliwy, bez dokuczliwych sybilantow, nie meczacy, wciagajacy, do dlugiego sluchania i dajacy z niego niesamowita przyjemnosc. To tyle ode mnie, ale nie biezcie tego co napisalem zbyt powaznie, bo moze jestem jakis dziekowy odmieniec :-) Niech sie tez inni - doswiadczeni z odgrodamii - wypowiedza.

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

pisz śmiało , w końcu jeden jest caly czas w produkcji

To w takim razie jeszcze jakies fotki tych brzydali;

Ukryta Zawartość

Nowe odgrody 267.jpg

PART_1643966384266.jpeg

PART_1643966180461.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, Lutek napisał:

To w takim razie jeszcze jakies fotki tych brzydali;

Ukryta Zawartość

Nowe odgrody 267.jpg

PART_1643966384266.jpeg

PART_1643966180461.jpeg

Czyli można zrobić fajną OB na trzech głośnikach. Bardzo mnie to cieszy. 🙂

Wstęga RAAL która pasuje do projektu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

Gość

(Konto usunięte)

a ja caly czas walczę z basem

ostania bitwa pokazuje ,że im dalej od kolumny tym lepiej.... na szczęście

ale idę robić nową próbną odgrodę i poprawiać slob

bas 40 cm , 55 cm 80 cm.png

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

ostania bitwa pokazuje ,że im dalej od kolumny tym lepiej.... na szczęście

To może tu jest odpowiedź, dlaczego u mnie 70cm od kolumny zwarcie jest małe, a 4m…jeszcze mniejsze?

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, sly30 napisał:

To może tu jest odpowiedź, dlaczego u mnie 70cm od kolumny zwarcie jest małe, a 4m…jeszcze mniejsze?

nie

myślę , że Twoje pomiary byly lączone  pomiar z bliska dla basu i z dalszej odległości dla reszty i programowo skladane w całość a potem wygładzane

stąd mogą być różnice

Nie lubię wygładzanych charakterystyk, samopoczucie jest lepsze ale istotne rzeczy często nam umykają

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, ASURA napisał:

Nie lubię wygładzanych charakterystyk, samopoczucie jest lepsze ale istotne rzeczy często nam umykają

ale ładnie wygląda , poza tym przebieg się nie zmienia

do konstruowania są be ale do pokazania ok

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

ale ładnie wygląda , poza tym przebieg się nie zmienia

do konstruowania są be ale do pokazania ok

Ogólnie fizjologia nam pomaga, dołki dorabia sobie mózg i tylko z górkami należy walczyć

53 minuty temu, slawek.xm napisał:

nie wiem czego ja jeszcze chce...

.

Edytowane przez rafa
pomyłka
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

6 minut temu, slawek.xm napisał:

nie mam tego gwizdka

Przepraszam cię Sławku coś mi się pokićkało że to Sylwester napisał 😄

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

4 godziny temu, slawek.xm napisał:

fajny kawałek  na mój  basik w odgrodzie

No ale chyba nie puscisz tego rodzaju basiku przy popijanym piwku w ogrodzie, jak Cie odwiedza jacys audiofile ?

Juz lepiej podaruj ten kawalek jakiemus mlodzianowi do samochodu - idealnie sie bedzie nadawal :-)))

19 minut temu, Lutek napisał:

No ale chyba nie puscisz tego rodzaju basiku przy popijanym piwku w ogrodzie, jak Cie odwiedza jacys audiofile ?

Juz lepiej podaruj ten kawalek jakiemus mlodzianowi do samochodu - idealnie sie bedzie nadawal :-)))

Posłuchałem i mam mieszane uczucia. Do auta z subem będzie trzęsło budą, dla "audiofila" nic się nie dzieje - basik przeciętny, dość szybki (z krótkim wybrzmiewaniam wić się nie ciągnie) z umiarkowanym uderzeniem, ale bez dołów piekielnych. Utwór - jak by się ktoś uczył komponować...

Edytowane przez Yotomeczek
38 minut temu, Lutek napisał:

Dla audiofili Sławek zapuści coś w tym stylu - 🙂

Edytowane przez jamelo
13 minut temu, jamelo napisał:

Dla audiofili Sławek zapuści coś w tym stylu -

Ale przynajmniej beda zadowoleni z wrazen odsluchowych ... szmerowo - dzwiekowych  :-)

Gość

(Konto usunięte)
45 minut temu, Yotomeczek napisał:

Posłuchałem i mam mieszane uczucia. Do auta z subem będzie trzęsło budą, dla "audiofila" nic się nie dzieje - basik przeciętny, dość szybki (z krótkim wybrzmiewaniam wić się nie ciągnie) z umiarkowanym uderzeniem, ale bez dołów piekielnych. Utwór - jak by się ktoś uczył komponować...

poproszę zatem kawałek w którym zmiany basu i jego narastanie są z szybkością karabinu maszynowego i do tego najniższe zejście

i nie ma to być bas test 🙂

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

poproszę zatem kawałek w którym zmiany basu i jego narastanie są z szybkością karabinu maszynowego i do tego najniższe zejście

i nie ma to być bas test 🙂

Tu jest fajny bas 🙂

karabin maszynowy i niskie zejście to chyba ciężko będzie : /

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

11 godzin temu, slawek.xm napisał:

poproszę zatem kawałek

Infected Mushroom schodzi do 37 Hz. To jest wstęp do pierwszej oktawy i odtworzą go rewelacyjnie zwykłe 18 cm Scana. Kiepski przykład.

Niski i gwałtownie narastający bas jest na początku Aero JM Jarre`a. Mamy okolice 16 Hz + harmoniczna 32 Hz. Tylko uważaj na gain. 

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, colcolcol napisał:

Infected Mushroom schodzi do 37 Hz. To jest wstęp do pierwszej oktawy i odtworzą go rewelacyjnie zwykłe 18 cm Scana. Kiepski przykład.

Niski i gwałtownie narastający bas jest na początku Aero JM Jarre`a. Mamy okolice 16 Hz + harmoniczna 32 Hz. Tylko uważaj na gain. 

Głównie chodzi mi o szybkie modulacje narastanie natężenia basu ze zmianą częśtotliwości

IM to przyklad na ktory zwrocil mi uwagę kiedyś Piotrek M. jako jedna  z pomocy do sprawdzenia czy glosnik sie nie gubi w takich ekspresowych zmianach

prztestowałem woofery na wszystkie sposoby i szukam utworu na ktorym mogłyby sie wylozyć, bo na razie graja na wszystkim co im podam z rozdzielczościa dynamiką i ekspresją na najwyzszym poziomie

niestety 16 hz nie sięgają 🙂

pod kątem konstrukcyjnym moich odgród jeszcze mam dwie uwagi , ktore chce rozwiązac na etapie projektu konstrukcji

-uwypuklenie dołka na 30hz .... trudne bo 15 cali ma tam dół , że tak powiem fizjologiczny 🙂

- przesunięcie górki ze slob troche niżej , by zachowac proste filtrowanie

obraz.thumb.png.413d7d9f978d35f1f23e3cddfd48132b.png

15 minutes ago, slawek.xm said:

Głównie chodzi mi o szybkie modulacje narastanie natężenia basu ze zmianą częśtotliwości

IM to przyklad na ktory zwrocil mi uwagę kiedyś Piotrek M. jako jedna  z pomocy do sprawdzenia czy glosnik sie nie gubi w takich ekspresowych zmianach

prztestowałem woofery na wszystkie sposoby i szukam utworu na ktorym mogłyby sie wylozyć, bo na razie graja na wszystkim co im podam z rozdzielczościa dynamiką i ekspresją na najwyzszym poziomie

niestety 16 hz nie sięgają 🙂

pod kątem konstrukcyjnym moich odgród jeszcze mam dwie uwagi , ktore chce rozwiązac na etapie projektu konstrukcji

-uwypuklenie dołka na 30hz .... trudne bo 15 cali ma tam dół , że tak powiem fizjologiczny 🙂

- przesunięcie górki ze slob troche niżej , by zachowac proste filtrowanie

Ukryta Zawartość

Tak na "chlopski rozum" to taka zmiane da Ci zejscie z powierzchnia wylotu do 1/4Sd oraz delikatne skrocenie wylotu.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, piter z napisał:

Tak na "chlopski rozum" to taka zmiane da Ci zejscie z powierzchnia wylotu do 1/4Sd oraz delikatne skrocenie wylotu.

zmniejszenie wylotu poniżej 1/3 sd sprawia , że zmienia się charakter basu , i z racji tego , że oba woofery odtwarzają duży zakres wspolnie nie mogę tego zrobić bo  to zbyt duży kompromis dla dźwięku

wydłużenie głębokości slob da oczekiwany efekt , za drastycznie przyciąłem długość 🙂

skrócenie slob podniesie pik powyżej 200hz

• Pokaż nowe odpowiedzi