Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

27 minut temu, MV2 napisał:

P.s. Oglądając zwrotkę w Twoich [pięknych] kolumienkach myślę, że strasznie nie lubisz sybilantów..

Dobry jestes, jesli na podstawie obejrzenia zwrotki wywnioskowales, ze jest lagodnie - zgadza sie. Choc za sybilantami nie przepadam - zreszta, kto je lubi jesli sa zbyt ostre i daja po uszach i mozgu - to wyobraz sobie, ze po jakims czasie sluchania zwiekszylem troche zakres  wysokotonowy i troszke srednice. Znow jakis czas sluchalem i wysokich troche z powrotem umniejszylem, bo na pewnych utworach pojawialy sie sybilanty ze znieksztalceniami), i dalej w tym zakresie kombinuje i aktualnie znowu jestem na etapie kolejnego - nieco zmniejszenia - wysokich i intensywnego sluchania  :-) 

Mam taka mozliwosc, gdyz meloV8 wyprowadzil mi zaciski na zewnatrz, powiazane z glosnikiem sredniotonowym i tweeterem, w ktore to zaciski moge podpinac rezystory i brzmienie dopasowac do swoich preferencji.

Edytowane przez Lutek
9 minut temu, Lutek napisał:

jesli na podstawie obejrzenia zwrotki wywnioskowales, ze jest lagodnie

Jeśli te niebieskie [Standard] Jantzeny są szeregowo przed wysokotonowym, to faktycznie dobra broń na sybilanty.

Ja mam sybilantuf, jak mrówkuf - nie dość, że tytanowa membrana drze japę, to jeszcze Silvery.. I tak ma być - bez znieczulenia... Miło się plotkowało, ale spadam do departamentu Bocznica gryźć i drapać.  Pozdrawiam.

Edytowane przez MV2

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

11 minut temu, MV2 napisał:

I tak ma być - bez znieczulenia.

Jak mus, to mus ! To ciekawe, co bys u mnie powiedzial na brzmienie, gdy wrocilbym do pierwszego ukladu, bez zadnych zmian ?  No i ciekawe, kiedy powiedzialbys "stop", jesli przy Tobie zwiekszalbym ilosc wysokich ? Byloby ciekawe doswiadczenie..., Ale zeby je przeprowadzic, to musialbys do mnie wpasc. 

Edytowane przez Lutek
3 minuty temu, Lutek napisał:

Jak mus, to mus ! To ciekawe, co bys u mnie powiedzial na brzmienie

Jestem pewien, że Twoje kolumny grają porządnie, bo głośniki zacne i fachowiec robił pomiary, testy i zwrotnice. Masz swój układ tonalny i tak powinno być, bo kolumny robimy pod swoje preferencje... Na pewno mamy inne preferencje.

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

@wally

Jak zadowala to gratuluje.

2 pytania jeśli można.

1. Beyma aktywnie? jaki punkt podziału ?

2. Czy przy większych poziomach beyma ma świsty i turbulencje z tyłu przy wentylacji cewki ?

Edytowane przez glejdis
6 minutes ago, glejdis said:

@wally

Jak zadowala to gratuluje.

2 pytania jeśli można.

1. Beyma aktywnie? jaki punkt podziału ?

2. Czy przy większych poziomach beyma ma świsty i turbulencje z tyłu przy wentylacji cewki ?

1. Aktywnie, filtr dolnoprzepustowy L-R 24 dB/oct przy 96Hz.

2. Nie osiągnąłem poziomu głośności na którym występowałyby świsty i turbulencje. W warunkach domowych to raczej chyba niemożliwe

15 godzin temu, Lutek napisał:

i dalej w tym zakresie kombinuje i aktualnie znowu jestem na etapie kolejnego - nieco zmniejszenia - wysokich i intensywnego sluchania

A probowales innego typu rezystorow? Czy sie boisz sprobowac? 😄

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

25 minut temu, rafa napisał:

Nie tyle sie boje sprobowac, co nie wierze w woodoo :-)

3 minuty temu, Lutek napisał:

Nie tyle sie boje sprobowac, co nie wierze w woodoo 🙂

czyli sie boisz sprobowac 🙂

2 minuty temu, rafa napisał:

czyli sie boisz sprobowac 🙂

Niczego sie nie boje, lecz z gory wiem dokladnie, co takie proby przyniosa.  Calozyciowe doswiadczenia w tym zakresie - wiele testow porownawczych brzmienia wzmacniaczy, wystepowania ewentualnych roznic przy zmianie kabelkow itp. wyleczyly mnie skutecznie z tego typu testow. Psychoakustyka i zludzenia - nic wiecej...

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, Lutek napisał:

Niczego sie nie boje, lecz z gory wiem dokladnie, co takie proby przyniosa.  Calozyciowe doswiadczenia w tym zakresie - wiele testow porownawczych brzmienia wzmacniaczy, wystepowania ewentualnych roznic przy zmianie kabelkow itp. wyleczyly mnie skutecznie z tego typu testow. Psychoakustyka i zludzenia - nic wiecej...

a słyszałeś różnice w dźwięku kolumn napędzanych wzmacniaczem lampowym , który miałeś i tym Rotelem , który masz teraz?

Czy żadnych różnic nie zauważyłeś?

• Moderatorzy

Panowie "życiowe" rady Sławkowi na PW wysyłajcie w temacie niech zostaną te audio a najlepiej o OB. Każdy ma lepszy i gorszy dzień i to co zostało już tu napisane złóżmy na barki tego gorszego dnia.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Just now, Seyv said:

Panowie "życiowe" rady Sławkowi na PW wysyłajcie w temacie niech zostaną te audio a najlepiej o OB. Każdy ma lepszy i gorszy dzień i to co zostało już tu napisane złóżmy na barki tego gorszego dnia.

O.K.

Tylko niestety tych gorszych dni jest coraz więcej ......

14 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

to już jest fizyka

Wszystko to to jest fizyka. Co najwyzej nie udokumentowana (jeszcze).

Czy widać różnicę w pomiarach kolumn "napędzanych" wzmacniaczem lampowym a krzemowym, można ocenić samemu. Jest to pomiar tej samej kolumny tym samym mikrofonem z tego samego miejsca, raz wzmacniaczem lampowym SE, w drugim przypadku przez LM1875.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
1 hour ago, rafa said:

Wszystko to to jest fizyka. Co najwyzej nie udokumentowana (jeszcze).

to zdanie jest fałszywe z punktu widzenia prostej logiki - jeśli przez naukę rozumiemy to co ona udowadnia (a została wprost przytoczona fizyka) to dalsza część wypowiedzi jest zaprzeczeniem 😄

z takiego rozumowania wprost wynika, że np religia też jest nauką a jest faktem znamym dzieciom w podstawówce, że tak nie jest, smutna jest postawa życzeniowa w XXIw

żeby nie powiedzieć śmieszna...

• Moderatorzy
23 minuty temu, rufus74pz napisał:

Czy widać różnicę w pomiarach kolumn "napędzanych" wzmacniaczem lampowym a krzemowym, można ocenić samemu. Jest to pomiar tej samej kolumny tym samym mikrofonem z tego samego miejsca, raz wzmacniaczem lampowym SE, w drugim przypadku przez LM1875.

Niebieski to lampa?

• Moderatorzy
Godzinę temu, rufus74pz napisał:

Tak

Widać wpływ impedancji kolumny na moc wyjściową wzmacniacza. To normalne dla wzmacniaczy lampowych. Aby zminimalizować ten wpływ trzeba stosować lampy o niskiej rezystancji wewnętrznej lub USZ. 

18 godzin temu, slawek.xm napisał:

a słyszałeś różnice w dźwięku kolumn napędzanych wzmacniaczem lampowym , który miałeś i tym Rotelem , który masz teraz?

Czy żadnych różnic nie zauważyłeś?

Z natury jestem perfekcjonista i nie podejmuje decyzji na lapu-capu, bez wczesniejszych przemyslen, sprawdzenia, aby pozniej nie doswiadczac przykrych konsekwencji takich pospiesznych dzialan. I tak tez bylo w przypadku zamyslu pozbycia sie wzmacniacza lampowego na rzecz tranzystora, aby miec spokuj z regulacjami biasu, wymiana lamp itp. Oczywiscie w zalozeniu tranzystor nie moglby grac gorzej od tej mojej lampy (Cayin A88T). Dlatego tez najpierw pozyczylem od "szatana" jakis wzmacniacz tranzystorowy do testow i okazalo sie, ze gra identycznie jak lampa. Aby nie miec watpliwosci, zaprosilem dodatkowo osluchanego kolege, ktory rowniez nie stwierdzil zadnych roznic w brzmieniu. A poniewaz w odbytych u mnie przed laty tzw. "testach ABX" wyszlo, ze nie tylko przywiezione przez uczestnikow testu wzmacniacze lampowe graly identycznie, ale i uwczesny moj tranzystorowy Rotel byl przez nich (jak i przeze mnie) rowniez nierozroznialny dzwiekowo z lampami. Dlatego tez bez obawy podjalem te niedawna decyzje o kupnie tego samego Rotela, jakiego mialem wowczas przed laty i sie nie zawiodlem, gdyz gral nierozroznialnie z moja lampa. Mimo to - nawet juz po kupnie Rotela - ponownie poprosilem tego kolege, aby jeszcze raz wzial udzial w tescie porownawczym. Kolega ponownie wyrazil opinie, ze miedzy Rotelem, a Cayin-em nie stwierdza jakichkolwiek roznic dzwiekowych.  I dopiero po tych wynikach podjalem ostateczna decyzje o sprzedazy lampy - czyli jak juz mialem kupionego Rotela.

A najlepiej - w iscie profesjonalny sposob - wyjasnil to zjawisko forumowicz "szpakowski" w watku; "Audio mity"  :-(((

Cytuje: " Rotel niczemu nie jest winny ... po prostu Twoje kolumny mają mizerny potencjał swoich możliwości i dlatego co byś nie podpiął to różnicy nie będzie ... jak to się mówi: wyżej wała nie podskoczy... "

W dniu 8.01.2024 o 10:38, Lutek napisał:
W dniu 8.01.2024 o 10:11, rafa napisał:

Nie tyle sie boje sprobowac, co nie wierze w woodoo :-)

17 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Ale to już jest fizyka a nie voodoo.

Nie, to nie zadna fizyka, lecz czyste woodoo, gdyz jesli zmienie rezystor tylko na inny typ, ale o tych samych parametrach, to

niby co to ma dac ?

37 minut temu, Lutek napisał:

jesli zmienie rezystor

To nie zmieniaj.

6 godzin temu, rufus74pz napisał:

Czy widać różnicę w pomiarach

Co oznaczają te daty na dole w legendzie...?

W dniu 5.01.2024 o 11:28, meloV8 napisał:

Augerpro

Napisal mi ze 6" WG nie zmieni tego faktu opadania top oktawy bo takie sa czasem skutki projektowania WG do glosnikow ktore do tego nie byly projektowane i ze jak SPL nie jest problem zebym tylko wymodelowal charakterystyke a samym spadkiem sie nie przejmowal.

Wersja z Phase Shield ma ten aspekt poprawiac wlasnie. Ja wydrukowalem bez PS.

Ale przynajminej glebokosc WG jest teraz 1 cal.

21 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Co oznaczają te daty na dole w legendzie...?

Date wykonania pomiaru.

4 minuty temu, rafa napisał:

Date wykonania pomiaru.

Nie są to, w takim razie,  takie same warunki pomiaru. Dzieli je pół roku. Abstrahuję tu od warunków nie środowiskowych jak kalibracja. 

Tak, faktycznie, warunki pomiarów były różne, jedne zostały wykonane w lecie, drugie w zimie, różna temperatura otoczenia, różna gestość powietrza, różne ciśnienie, długość dnia, kąt padania promieni słonecznych itd.

Być może można już wysnuwać jakieś wnioski. Ale obyśmy nie szli w kierunku udawadniania, że wat z lampy jest mocniejszy niż wat z tranzystora... czy coś w tym stylu. 

Różnice są dosyć spektakularne. Kiedyś przytaczałem tu (wiele lat temu na Forum - nie znajdę teraz) jakiś artykuł z którego wynikało, iż DF (współczynnik tłumienia) wzmacniacza niekoniecznie im wyższy tym lepiej dla zwrotnic ZG. Lampa wcale nie stoi na straconej pozycji, w warunkach jak to by powiedział Lechu, kiedy membrana nie jest sztywnym tłokiem... 

• Moderatorzy

Trzeba by było zapytać jaka to lampa i jak wygląda przebieg impedancji kolumny.

45 minutes ago, rafa said:

Napisal mi ze 6" WG nie zmieni tego faktu opadania top oktawy bo takie sa czasem skutki projektowania WG do glosnikow ktore do tego nie byly projektowane i ze jak SPL nie jest problem zebym tylko wymodelowal charakterystyke a samym spadkiem sie nie przejmowal.

Wersja z Phase Shield ma ten aspekt poprawiac wlasnie. Ja wydrukowalem bez PS.

Ale przynajminej glebokosc WG jest teraz 1 cal.

Date wykonania pomiaru.

Phase shield powinno byc "must" poniewaz inaczej nie uzyska sie zbierznych charakterystyk kierunkowych na samej gorze i niestety to jeszcze bardziej obnizy skutecznosc na osi. KEF robi to dosc fajnie swoja "mandarynka", ale na to jest chyba patent. To prawda ze tweeter do WG powinien byc inny, poniewaz powienien miec charakterystyke wznoszaca w kierunku 20kHz. Uzysk na dole spowodowany zawezeniem promieniowania nie jest problemem poniewaz mozna to zwyczajnie wyrownac zwrotnica.

• 2 tygodnie później...

Coraz bardziej sklaniam sie do powrotu bez WG. Znam ten driver dobrze bo gram na nim dosc dlugo. I mialem go w roznych strojeniach i wspolpracowal z kilkoma sredniakami badz midwooferami i wiem jak swobodnie i przestrzennie gra.

Przez WG dzwiek jest znacznie mniej przyjemny, jakby lekko skompresowany. Traci swobode przestrzen tzw powietrze miedzy instrumentami.

Ale to ciekawe doswiadczenie. Nie ma tego zlego.

• Pokaż nowe odpowiedzi