Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, KW81 napisał:

ciekawy artykuł związany z powyższym tematem

Tylko trzeba rozróżnić zestaw głośników koaksjalnych od szerokopasmowego. 

Koaksjalne to nadal dwa głośniki, jeden w drugim... To nadal zwrotnica dzieląca pasmo. 

Szerokopasmowy jest pojedyńczym gdzie albo dokleja sie drugą membranę blizej cewki aby wysokie zdołały poruszac tą mniejszą membraną (niższe ruszają obiema) albo stosuje pojedyńczą lekką membranę zdolną przenieść średnie i wysokie. Jak zabraknie wysokich to mozna zawsze dołączyć gwizdek bez komplikacji.

Szerokopasmowe nie musi oznaczać wszechpasmowego 😉

W OB dół zawsze trzeba napędzać wooferem (wooferami). W skrzynkach (linia transmisyjna) taki jeden z moich spoko pokrywa całe pasmo z zadowalającym skutkiem. Acz dół do mnie nie przemawia. 

Godzinę temu, xajas napisał:

W wspomnianym projekcie uzyto podzialu 100/7kHz, ktory wydaja mi sie dosc „odwazny“ dla przetwornika 12“

Wysoki podział także jest wyzwaniem.

• Moderatorzy
1 godzinę temu, xajas napisał:

Moim zdaniem, najprostszy, najsensowniejszy i najtanszy start takiego aktywnego projektu 3-droznej OB, to uzycie aktywnych modulow Hypexa np. FA253.

A co z tymi, którzy chcieliby np. wzmacniacze lampowe zamiast Hypexa? A co gdy będą chcieli zmieścić DACa? Od razu będą musieli kupić trzy? To jeśli mu się taki DCS spodoba to będzie musiał grubo z kasą polecieć 😁. Zwrotnicę cyfrowe to ślepa ulica w home audio. Jeśli ktoś nie chce co chwila testować nowych głośników bawiąc się ciągle w DIY to szkoda sobie nimi głowy zawracać.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Patrzcie tu jaki ciekawy projekt

Wszystkie moje kolejne projekty są z coraz większych przetworników a tu proszę, minimalistycznie (purystycznie)

A co z tymi, którzy chcieliby np. wzmacniacze lampowe zamiast Hypexa?

Ci kupuja procesor DSP z wyjsciami analogowymi

A co gdy będą chcieli zmieścić DACa? Od razu będą musieli kupić trzy?

Ci kupuja procesor DSP z wyjsciami cyfrowymi i wielokanalowy DAC

Jeśli ktoś nie chce co chwila testować nowych głośników bawiąc się ciągle w DIY to szkoda sobie nimi głowy zawracać.

Jesli ktos nie chce co chila testowac nowych glosnikow, to nie zabiera sie za DIY, ani za Aktywne ani za Pasywne, i kupuje gotowca. Proba przedstawiania wersji pasywnej w porownaniu z aktywna jako easypeasy bez wysilku jest tendencyjna i bez sensu

Nie szukamy dziur w calym , szukamy rozwiazan

Zwrotnicę cyfrowe to ślepa ulica w home audio.

O tym juz pisalem powyzej, patrz przypadek nr. 4
  • Moderatorzy
7 godzin temu, KW81 napisał:

Kiedyś zastanawiałem się nad stworzeniem własnych głośników do OB ale gdy pomierzyłem jakiś prototyp i uświadomiłem sobie ile pracy trzeba włożyć w jego poprawę to zarzuciłem ten pomysł. Co do samego dźwięku z nagrania to brzmi to wyjątkowo słabo. Tego typu projekty mogą mieć walory wyłącznie edukacyjne. 

12 minut temu, Seyv napisał:

Kiedyś zastanawiałem się nad stworzeniem własnych głośników do OB ale gdy pomierzyłem jakiś prototyp i uświadomiłem sobie ile pracy trzeba włożyć w jego poprawę to zarzuciłem ten pomysł. Co do samego dźwięku z nagrania to brzmi to wyjątkowo słabo. Tego typu projekty mogą mieć walory wyłącznie edukacyjne. 

Mowa o głośnikach do OB czy samym OB?

Edytowane przez wally
  • Moderatorzy

Ci kupuja procesor DSP z wyjsciami analogowymi

Ci kupuja procesor DSP z wyjsciami cyfrowymi i wielokanalowy DAC

Trzy wzmacniacze, trzy dace, to gruby hi-endowy projekt. Zdążało mi się mieć przebłyski, że może by coś takiego zrobić tym bardziej, że wzmacniaczy i dacków w odpowiedniej ilości bym miał ale nim wydam kolejne pieniądze i stracę trochę czasu wolałbym posłuchać takiego systemu. Coś tam już z systemów aktywnych słyszałem ale nieszczególnie mnie się to podobało aby zachęcić do eksperymentów. Raz nawet pomagałem taki system składać i brzmiało to fanie ale to na stadionie było. 

4 minuty temu, wally napisał:

Mowa o głośnikach do czy samym OB?

O głośnikach.

7 godzin temu, KW81 napisał:

Co sie Krzysztof bedziesz meczyl. Raz, ze pewnie trudno Ci sie zdecydowac jakie zastosowac pozostale glosniki i jaki wybrac projekt, a dwa, to chyba nie chcesz myslec o wlasnym projekcie i budowie, bo to byloby juz bardzo ryzykowne, a tym samym raczej nierozsadne. No chyba, ze nic mi nie jest wiadomo, ze byc moze masz juz za soba mase roznych udanych konstrukcji.  A moze wolalbys gotowe konstrukcje - bez nerwow i dluuu...giego czekania -  bo wczoraj zona powiedziala mi cos, co mnie az zatkalo. Mianowicie, ze w salonie chce robic przemeblowanie, w zwiazku z czym, abym sprzedal odgrody i na powrot kupil sobie jakies monitory, tak jak to bywalo dawniej - od razu bedzie w pokoju na powrot lepiej wygladalo  :-) 

Teraz, Lutek napisał:

Co sie Krzysztof bedziesz meczyl. Raz, ze pewnie trudno Ci sie zdecydowac jakie zastosowac pozostale glosniki i jaki wybrac projekt, a dwa, to chyba nie chcesz myslec o wlasnym projekcie i budowie, bo to byloby juz bardzo ryzykowne, a tym samym raczej nierozsadne. No chyba, ze nic mi nie jest wiadomo, ze byc moze masz juz za soba mase roznych udanych konstrukcji.  A moze wolalbys gotowe konstrukcje - bez nerwow i dluuu...giego czekania -  bo wczoraj zona powiedziala mi cos, co mnie az zatkalo. Mianowicie, ze w salonie chce robic przemeblowanie, w zwiazku z czym, abym sprzedal odgrody i na powrot kupil sobie jakies monitory, tak jak to bywalo dawniej - od razu bedzie w pokoju na powrot lepiej wygladalo  🙂 

Na AVS 2024 fajnie grały monitory Haberth.

trzy wzmacniacze, trzy dace to gruby high-endowy projekt…

Niekoniecznie.

Moje pierwsze w pelni aktywne 3-drozne zestawy (co prawda w OZ a nie OB) byly bardzo podobne do dyskutowanych powyzej 18“+12“+1“. A czym byly napedzane?

6-Kanalowy DSP Mosconi z dzialki CarAaudio i do tego jako koncowki mocy stary Amplituner KD (4 Kanaly) + 2 Hypexy 400W (2 kanaly). I dzialalo to znakomicie! 95% Kowalskich moze o czyms takim tylko pomazyc.

I czy to byl gruby high-end?

Cenowo nie.
Brzmieniowo tak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

foto20_10.17080353.thumb.jpg.1c9c56463acae19b35bd99f81309bed8.jpg

IMG_6559.thumb.jpg.c61cd83d299268eca6a1368388e60bcd.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A pamietasz jak u nich z basem, bo ja jestem basolub. Zawsze to monitory i na pewno  zejscia basu nie mozna porownywac z moimi odgrodami, lub innymi z odpowiedniej srednicy przetwornikami.

Edytowane przez Lutek
trzy wzmacniacze, trzy dace to gruby high-endowy projekt…

A jak chcesz prawdziwy gruby high-endowy aktywny projekt DOMOWY a nie profesjonalny czy koncertowy (przeciez sam powolujesz sie na Chordy, wiec kasa nie odgrywa roli) to mam cos extra dla ciebie. Popatrz na twoj zestaw/avatar i porownaj z ponizszym zestawem DOMOWYM zmajstrowanym na specjalne zyczenie klienta

Ukryta Zawartość

5-drozny aktywny system z 3 tubami uzupelniony 2 subami, a kazdy z nich gra w innym zakresie!
A calosc napedzana najbardziej odjazdowym wielokanalowym przetwornikiem DAC, jaki kiedykolwiek widzialem Purist Statement.

PuristStatement.thumb.jpg.6de8a2e5c8f085734f13ec055bb2c931.jpg

Moj szef (wlasciciel ekskluzywnego salonu audio, w ktorym przewija sie wszystko od Burmesterow, MBL, Macow, Cordow,…) twierdzi, ze to jest najlepsze ustrojstwo, ktore przewinelo sie przez jego salon od dziesiatek lat!

A zobacz co producent tego ustrojstwa dalej produkuje/sprzedaje

IMG_4463.thumb.jpg.e5a4be578b1c420a8ef9f84b116b8d26.jpg

IMG_4464.thumb.png.40d58888ec17acd88d6529eb8ed9d17a.png

Tyle na temat, czy aktywne zestawy mozna polaczyc z dobrymi przetwornikami DAC i lampami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakis czas temu prosilem tu o opinie (nikt nie odpowiedzial) co do mozliwych spodziewanych roznic w dzwieku, miedzy AE Dipole15-D16, a AE18-D16, zwazywszy na roznice w ich pewnych parametrach, bo ja sie nie znam, ale widze, ze niektore z nich AE15 maja nawet lepsze od 18-ek, wiec sadze, ze nikt na ucho nie uslyszy zadnych roznic na basie. 

Tu, z lewej dla AE15,                                                                                            z prawej dla AE18                                                                                                                                                                     

Fs - 21,7                                                                                                                Fs - 22,9                                                              Mms - 90 g                                                                                                            Mms - 115g

Qts - 0,94                                                                                                              Qts - 0,81                                                               

Co do skoku membrany, to z 15-ek u siebie nie widze zadnych jej ruchow  (zawieszenia) i zeby stwierdzic, ze drga, trzeba dotkac palcem i wowczas czuje sie drgania. Skok jest bardzo malenki nawet przy duzych natezeniach dzwieku.               

Edytowane przez Lutek
  • Moderatorzy
16 minut temu, xajas napisał:

6-Kanalowy DSP Mosconi z dzialki CarAaudio i do tego jako koncowki mocy stary Amplituner KD (4 Kanaly)

Słuchałem czegoś podobnego i ja słyszałem w tym projekcie tanią elektronikę Amplitunera KD. 

20 minut temu, xajas napisał:

I dzialalo to znakomicie! 95% Kowalskich moze o czyms takim tylko pomazyc.

Być może. Ja osobiście mam inne oczekiwania.

3 minuty temu, xajas napisał:

twierdzi, ze to jest najlepsze ustrojstwo, ktore przewinelo sie przez jego salon od dziesiatek lat!

Fajnie by było czegoś takiego posłuchać (do tej pory słyszałem tylko raz w pełni spójny system napędzany dwoma wzmacniaczami, choć na zwrotnicach pasywnych a jego właściwości poświęcił na jego złożenie kilka lat wydając ponad "bańkę").

4 minuty temu, xajas napisał:

Tyle na temat, czy aktywne zestawy mozna polaczyc z dobrymi przetwornikami DAC i lampami

Ukryta Zawartość

Nie twierdzę, że się nie da. Tyle, że nie jest prosto i tanio (jak pisałem robi się wysoki hi-end). Jeśli mam wybierać pomiędzy dobrą elektroniką i kolumną pasywną a słabą elektroniką i kolumną aktywną to ja osobiście biorę to pierwsze. 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Lutek napisał:

Co sie Krzysztof bedziesz meczyl. Raz, ze pewnie trudno Ci sie zdecydowac jakie zastosowac pozostale glosniki i jaki wybrac projekt, a dwa, to chyba nie chcesz myslec o wlasnym projekcie i budowie, bo to byloby juz bardzo ryzykowne, a tym samym raczej nierozsadne. No chyba, ze nic mi nie jest wiadomo, ze byc moze masz juz za soba mase roznych udanych konstrukcji.  A moze wolalbys gotowe konstrukcje - bez nerwow i dluuu...giego czekania -  bo wczoraj zona powiedziala mi cos, co mnie az zatkalo. Mianowicie, ze w salonie chce robic przemeblowanie, w zwiazku z czym, abym sprzedal odgrody i na powrot kupil sobie jakies monitory, tak jak to bywalo dawniej - od razu bedzie w pokoju na powrot lepiej wygladalo  :-) 

Skoro żona prosi- należy spełnić jej prośby...

Jeśli bas z odgród Cię bez reszty nie OCZAROWAŁ to czas na nową zabawkę. Może to nie Twoje klimaty?

Zamiast paskudnych płaszczaków taki maluszek?

Ukryta Zawartość

:)

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, jurek napisał:

Jeśli bas z odgród Cię bez reszty nie OCZAROWAŁ

Nie..., no oczarowal i z niczego jeszcze nie byl lepszy, ale jak sam mowisz; " Skoro żona prosi- należy spełnić jej prośby... "

:-)

33 minuty temu, Lutek napisał:

Co do skoku membrany, to z 15-ek u siebie nie widze zadnych jej ruchow 

Bo słuchasz jakiegoś jazzowego plumkania 🙂

Posłuchaj jakiejś elektroniki, muzyki filmowej,...

Pomagałem Panu u którego AE D18 wychylają się o 10mm w każdą stronę. Salon niewiele większy od standardowych 25m2. Fakt, że wygłuszony... 

A jak grają? Potężnie. Masa poruszanego powietrza robi swoje. Ten 1Hz różnicy w Fs ginie w  niuansach obudowy, oddaleniu od podłogi,... Niestety nie mogliśmy porównać bezpośrednio z D15 a ja takim geniuszem nie jestem co to po kilku dniach słyszy różnice. Człowiek słucha specyficznej muzyki, dużo filmów i na pewno więcej dmuchania jest lepiej odbieralne. 

Natomiast w naszych mieszkaniach D15 sprawdzi się lepiej. Mam wrażenie, że są żwawsze. Ale to może wynikać również z konkretnych podziałów. 

Jeśli mam wybierać pomiędzy dobrą elektroniką i kolumną pasywną a słabą elektroniką i kolumną aktywną to ja osobiście biorę to pierwsze. 

Takie porownania sa bez sensu i tendencyjne

Jedyna sensownq odpowiedz na takie komentarze to

Jeśli mam wybierać pomiędzy dobrą elektroniką i kolumną altywna a słabą elektroniką i kolumną pasywna to ja osobiście biorę to pierwsze. 

To jest ten poziom, na ktorym tu dyskutujemy
12 minut temu, xajas napisał:

Takie porownania sa bez sensu i tendencyjne

Jedyna sensownq odpowiedz na takie komentarze to

Jeśli mam wybierać pomiędzy dobrą elektroniką i kolumną altywna a słabą elektroniką i kolumną pasywna to ja osobiście biorę to pierwsze. 

Ukryta Zawartość

Tak być powinno🙂

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
35 minut temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Bądźmy realistami. Przez lata odsłuchałem u siebie kilkadziesiąt wzmacniaczy i kilkanaście DACów nie licząc innych klamotów. Decydując się tylko na kolumny aktywne pewnie bym tego wszystkiego nie posłuchał. Tak więc by wybrać co mi się podoba tak czy siak dobre kolumny pasywne są (przynajmniej mnie) potrzebne.

Ukryta Zawartość

Bądźmy realistami. Przez lata odsłuchałem u siebie kilkadziesiąt wzmacniaczy i kilkanaście DACów nie licząc innych klamotów. Decydując się tylko na kolumny aktywne pewnie bym tego wszystkiego nie posłuchał. Tak więc by wybrać co mi się podoba tak czy siak dobre kolumny pasywne są (przynajmniej mnie) potrzebne.

Nie, z realizmem to nie ma nic wspolnego. To nie jest realizm tylko zaparcie i uprzedzenie. Rownie dobrze mogl bym napisac

Bądźmy realistami. Przez lata odsłuchałem u siebie kilkadziesiąt systemow aktywnych. Decydując się tylko na kolumny pasywne pewnie bym tego wszystkiego nie posłuchał. Tak więc by wybrać co mi się podoba tak czy siak dobre kolumny aktywne są (przynajmniej mnie) potrzebne.
17 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Na Ksieżycu łaziki jeżdżą po kilka lat w temperaturach od -180C do +100C...

I na pewno jeżdżą po 140km/h (albo 300) w komfortowych warunkach dla pasażerów 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Nie ma to jak 300km/h na kamienistej pustyni.

Twardowski dał radę i jeszcze artysta został 😉 (sorry za offtop)

W dniu 11.08.2024 o 10:25, Grzegorz7 napisał:
W dniu 11.08.2024 o 09:29, Lutek napisał:

Co do skoku membrany, to z 15-ek u siebie nie widze zadnych jej ruchow 

Bo słuchasz jakiegoś jazzowego plumkania 🙂

Posłuchaj jakiejś elektroniki, muzyki filmowej,...

Wprawdzie dla AE Dipole 15 Xmax = aż 15 mm (szczyt), ale jak celowo sprawdzilem na Yello i to solidnie glosno, to wyychylanie membrany nadal ledwie, ledwie - nie wiecej jak 0,5 mm 

W dniu 11.08.2024 o 00:03, Seyv napisał:

Zwrotnicę cyfrowe to ślepa ulica w home audio.

Dlaczego?

W dniu 11.08.2024 o 12:49, Seyv napisał:

Decydując się tylko na kolumny aktywne pewnie bym tego wszystkiego nie posłuchał.

Ale miałbyś najlepszy pod względem techniki system, omawiane to już było na forum.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Ale miałbyś najlepszy pod względem techniki system

Ona ma jak najlepiej grac..a nie sie mierzyc.. omawiane juz bylo na forum

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Pokaż nowe odpowiedzi