Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, rafa napisał:

Ona ma jak najlepiej grac..a nie sie mierzyc.. omawiane juz bylo na forum

gra najlepiej to co trafia w nasz gust... omawiane juz bylo na forum

1 godzinę temu, rafa napisał:

Ona ma jak najlepiej grac..a nie sie mierzyc.. omawiane juz bylo na forum

Głośnik podłączony bezpośrednio do wyjścia wzmacniacza nie ma wyjścia, musi grać najlepiej, do tego nie potrzeba pomiarów ani żadnej specjalistycznej wiedzy tylko trochę audiofilskiej intuicji 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Moderatorzy
3 godziny temu, Lech36 napisał:

Ale miałbyś najlepszy pod względem techniki system,

Ja najbardziej lubię słuchać na wzmacniaczach lampowych a te jak wiesz nie zawsze są naj pod względem techniki. Mam też inne wzmacniacze tranzystorowe i choć grają technicznie poprawnie ich brzmienie mnie nie wciąga nie angażuje. 

Ogólnie mógłbym spróbować zwrotnicy cedrowej ale musiało by być to urządzenie z wejściami i wyjściami cyfrowymi. Tak bym mógł podłączyć własne przetworniki DAC. Wejście też musi umożliwiać podłączenie obecnego transportu bo dźwięk z komputera mnie w ogóle nie satysfakcjonuje (do tego wystarczają mi małe popierdziawki).

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

1 minutę temu, Seyv napisał:

Mam też inne wzmacniacze tranzystorowe i choć grają technicznie poprawnie ich brzmienie mnie nie wciąga nie angażuje. 

Mam zasadę że angażuję się tylko przy słuchaniu dobrej muzyki (kompozycja, aranżacja, tekst), staram się żeby sprzęt mnie nie angażował. Do tego potrzebny jest chyba możliwie neutralny tor napięciowy a lampy tego nie zapewniają, choć rozumiem że mogą się podobać o ile nie przekroczyły swojego resursu pracy.

6 minut temu, Seyv napisał:

Ogólnie mógłbym spróbować zwrotnicy cedrowej ale musiało by być to urządzenie z wejściami i wyjściami cyfrowymi. Tak bym mógł podłączyć własne przetworniki DAC.

Mini DSP chyba ma w programie taki wyrób.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Moderatorzy

Panowie temat zwrotnic przeniesiony do właściwego wątku. Tu piszemy dalej stricte o open baffle.

Edytowane przez Seyv

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• 2 tygodnie później...

Pytanie do osob ktore filtrowaly Scana 18M. Przy ilu od dolu odcinaliscie tego sredniaka?

Mam nauszne wrazenie ze "zmuszony" do pracy przy podziale ok 250Hz nie reprodukuje tak czysto srednicy. Wiele miesiecy temu mialem ok 300Hz czy nawet 400Hz i to granie bylo jakby czystsze. Ktos sie zgodzi z moimi obserwacjami?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

15 godzin temu, LUKAS 84 napisał:

Wiecie może co się stało że Sławkiem ??? Zrezygnował?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Domyśl się, dlaczego.

Ukryta Zawartość

Nie mam pojęcia, nie śledziłem go,ale jakoś mi zniknął z forum .Widzę że jego konto jest w trakcie usuwania .

4 godziny temu, argus napisał:

Ukryta Zawartość

Domyśl się, dlaczego.

Zgaduje ze cos sie wydarzylo w tematach poza audio? (Nie wiem bo nie bywam tam..)

Ukryta Zawartość

W dniu 2.09.2024 o 15:03, rafa napisał:

Zgaduje ze cos sie wydarzylo w tematach poza audio? (Nie wiem bo nie bywam tam..)

Banda uśmiechniętych waliła poniżej pasa

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Szkoda bo to jeden z najbardziej wartosciowych uzytkownikow tego forum.

4 godziny temu, rafa napisał:

Posiadający także ,doświadczenie praktyczne!

W dniu 4.09.2024 o 11:41, rafa napisał:

I tak długo wytrzymał 😉

obiektywnie o audio

Lecąc tradycją tego forum: 

"To ma oczywiste błędy, to nie może zagrać... "

😉

Ale mnie się podoba.

Super.

PS: Ta podpórka (decha) pod spodem leży na podłodze?

1 minutę temu, Grzegorz7 napisał:

Lecąc tradycją tego forum: 

"To ma oczywiste błędy, to nie może zagrać... "

😉

Ale mnie się podoba.

Super.

PS: Ta podpórka (decha) pod spodem leży na podłodze?

Leży🙂

16 godzin temu, wally napisał:

Ladies And Gentleman!

Altec 604 -8K

Ukryta Zawartość

Podoba mi się ta modułowość. Myślałem u siebie o czymś takim bo lubie eksperymenty i zmiany.

Ostatecznie mam jednolitą deskę ale zawsze można zrobić inny wariant kiedyś 🙂

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, rafa napisał:

Podoba mi się ta modułowość. Myślałem u siebie o czymś takim bo lubie eksperymenty i zmiany.

Bardzo użyteczna i co -nie bez znaczenia - efektywna ekonomicznie koncepcja. O zyskach w odsprzęganiu głośników nawet nie wspominam

Edytowane przez wally
5 godzin temu, rafa napisał:

Modułowość jest super jak jeszcze projekt jest nie domknięty. Jak wszystko razem ze sobą hula to warto to ogarnąć w jedno

Jak hula to już kropka nad i postawiona i otwieram 18YO

Sly30 np. zrobił wymienne gniazda pod głośniki i jak coś nowego lepszego wyjdzie na rynku to można podmienić. Bardzo praktyczne rozwiązanie

23 minuty temu, ASURA napisał:

Modułowość jest super jak jeszcze projekt jest nie domknięty. Jak wszystko razem ze sobą hula to warto to ogarnąć w jedno

Biorąc pod uwagę skutki pracy dużych przetworników w jednej strukturze i ich wzajemne oddziaływanie, nie byłbym taki pewny że warto🙂. Odsprzęgnięcie poszczególnych  modułów od łączącego ich szkieletu montażowego jest jednak znacznie prostsze

Edytowane przez wally
3 godziny temu, xajas napisał:

Ano wlasnie!
Czyli jednak modularnie.

Ma się nam podobać!  a całą resztę krytykantów należy mieć głęboko tam...

Oczywiście nie należy się z tym obnosić tylko cieszyć samemu bo ich zawiść nas w końcu zeżre taka potrafi być duża

3 godziny temu, wally napisał:

Biorąc pod uwagę skutki pracy dużych przetworników w jednej strukturze i ich wzajemne oddziaływanie, nie byłbym taki pewny że warto🙂. Odsprzęgnięcie poszczególnych  modułów od łączącego ich szkieletu montażowego jest jednak znacznie prostsze

To jest zabawa dla osób z dużymi środkami, takie życie

Drgania tłumimy u źródeł, jak już dalej poszły to "pozamiatane" i takie kompromisy jak odprzęganie jest leczeniem dżumy cholerą ale o dziwo i tak warto bo nie każdy siedzi na $$$ i tu masz rację

Na pewno taka moda ale w High Endzie będzie prędzej czy później i kolumny będą ważyć pół i więcej tony sztuka ale nic ich podczas normalnego słuchania do drgań nie zmusi a poziom pasożytniczych drgań będzie poniżej naszej percepcji

Godzinę temu, ASURA napisał:

Ma się nam podobać!  a całą resztę krytykantów należy mieć głęboko tam...

Oczywiście nie należy się z tym obnosić tylko cieszyć samemu bo ich zawiść nas w końcu zeżre taka potrafi być duża

To jest zabawa dla osób z dużymi środkami, takie życie

Drgania tłumimy u źródeł, jak już dalej poszły to "pozamiatane" i takie kompromisy jak odprzęganie jest leczeniem dżumy cholerą ale o dziwo i tak warto bo nie każdy siedzi na $$$ i tu masz rację

Na pewno taka moda ale w High Endzie będzie prędzej czy później i kolumny będą ważyć pół i więcej tony sztuka ale nic ich podczas normalnego słuchania do drgań nie zmusi a poziom pasożytniczych drgań będzie poniżej naszej percepcji

Nie bardzo widzę kwestię "tłumienia drgań u źródeł" w 16 calowym i 16 kilowym przetworniku - a taki jest Altec 604. Jak idzie w deskę to drga razem z nią - choćbyś nie wiem co tam między nie włożył. W tym momencie odsprzęgnięcie od ramy montażowej to (moim zdaniem) JEDYNY kierunek mający cechy sensownego.

A wiele przetworników w jednej desce to - moim zdaniem - eskalacja problemu. Problemu który zostaje w jakiejś tam części rozwiązany modułowym montażem z poszczególnych głośników

Edytowane przez wally

W tym wątku przedstawiałem takie wiązanie konstrukcji jako, w naszych amatorskich warunkach, najskuteczniejsze.Zresztą poparte to bylo pomiarami drgań dech geofonem. 

Edytowane przez Grzegorz7
1 godzinę temu, wally napisał:

Nie bardzo widzę kwestię "tłumienia drgań u źródeł" w 16 calowym i 16 kilowym przetworniku

hhmm jeśłi 16 kilowy odlew dobrze zamocowany  jest poruszany przez kilkadziesiat gram membrany to coś jest nie tak z montażem ? 😉 Może wystarczy przykręcić dobrze do cieżkiego mocno osadzonego "chassis" przenaczonego pod ten głośnik?  

12 minut temu, Mikoski napisał:

hhmm jeśłi 16 kilowy odlew dobrze zamocowany  jest poruszany przez kilkadziesiat gram membrany to coś jest nie tak z montażem ? 😉 Może wystarczy przykręcić dobrze do cieżkiego mocno osadzonego "chassis" przenaczonego pod ten głośnik?  

Każdy głośnik ma stosunkowo ( w odniesieniu do masy całości) lekką membranę. I jakoś tak się dzieje że ZAWSZE ten cały układ drga - niezależnie czy to obudowa czy odgroda. Drgania te są przenoszone przez pracę układu napędowego na kosz, a przez kosz na powierzchnię montażu - wystarczy położyć rękę na dowolnym głośniku by to stwierdzić

• Pokaż nowe odpowiedzi