Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

7 minutes ago, slawek.xm said:

bo dla mnie tak opadający bas byłby ideałem nawet życzylbym sobie taki przebieg 🙂

A dla mnie nie, bo dipol jednak słabiej wchodzi w interakcje z pomieszczeniem i mniej podbija mu ono bas względem obudów klasycznych.

8 godzin temu, xajas napisał:

A jak mam ochote na warzywa, to przelanczam setup.

A jak ktoś lubi mięso z warzywami? 😁

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, misiomor napisał:

A dla mnie nie, bo dipol jednak słabiej wchodzi w interakcje z pomieszczeniem i mniej podbija mu ono bas względem obudów klasycznych.

To dla mnie raczej kwestia subiektywnego poczucia większej czytelności

bas można zrobić dominujący nad resztą pasma a ten lagodny spadek w kierunku 20hz zostawić

11 minut temu, slawek.xm napisał:

niedużo  ale jednak da sie zaobserwowac choc przy standardach odgrod rzeczywiscie mozna powiedziec ,że go nie ma

Ależ w BR jest podobnie i tak z racji ułomności słuchu trzeba go wytężać i ćwiczyć co by wiedzieć co w tym paśmie się dzieje

Bęben w sumie dupny na Bałdychu ma dwa piki na 47Hz i 40Hz i....wynika to zapewne z zapisu nutowego ale jest raptem 20dB głośniejszy niż poziom umownie przyjęty za ciszę; nie mam problemu z jego usłyszeniem za tym u mnie zakres całkiem normalny z którego można czerpać przyj.emność

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, misiomor napisał:

Wypadałoby jednak gdzieś zatrzymać wzrost SPL w stronę 200Hz.

dla mnie to jest zakres 20hz 100hz i w tym zakresie fajnie gdy uda się te 4-5 db

choć przy obecnym epickim p....z 15 cali z odgrody może się nawrócę bo podoba mi się delikatne podbicie 70hz 🙂

21 minut temu, misiomor napisał:

No ale to czego Ci brakuje to babola akustycznego pomieszczenia które dopala bas a czy to jest poprawne do końca przy referencyjnej reprodukcji?

Duże 18calowe lekkie przetworniki dzięki temu brzmią bardziej realistycznie, mają lepsze frazowanie na samym dole; czego jeszcze więcej chcieć?

27 minut temu, misiomor napisał:

A to juz chyba kwestia indywidualna gdzie taka konstrukcja ma grac. Ja np u siebie widze w OB nadzieje na mniejsze problemy z podbiciem 50Hz ktore jest przy klasycznych glosnikach w moim pokoju.

Nie mialbym tez nic przeciwko jesli moglbym czesc pulapek basowych wyniesc z pokoju 🙂

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

24 minuty temu, slawek.xm napisał:

bas można zrobić dominujący nad resztą pasma a ten lagodny spadek w kierunku 20hz zostawić

Ależ musowo!

Nawet na Bałdychu bas od tych 40Hz opada sobie do samego dołu pod kątem ok 23 stopni na wykresie logarytmicznym

To tak jak byśmy chcieli analogicznie wyciąć wyższe harmoniczne...

18 minut temu, slawek.xm napisał:

choć przy obecnym epickim p....z 15 cali z odgrody może się nawrócę bo podoba mi się delikatne podbicie 70hz 🙂

Ależ to normalne, w muzyce 70Hz masz bardzo często i to cię budzi z drzemki 😂40Hz jest znacznie rzadziej w ciągu dnia a to w rejonie 30Hz i niżej Hz to raz na dzień półtora tak że na pewno bez tych 70Hz można by było zapaść w głęboki sen😉

Jeżeli chodzi o bas

Utrzymanie wielkości, ogólna proporcjonalność źródeł
Zwartość, skupiska źródeł pozornych aby nie była to ściana basu
Efektywność zakresu charakterystyki, np. Perkusja akustycznie / perkusja na koncercie LIVE to dwie różne charakterystyki
Czas wybrzmienia

To wszystko można ocenić dopiero przy odsłuchu

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

To wszystko można ocenić dopiero przy odsłuchu

no tak tylko ktos musi wiedziec jak to zaprojektowac by przy odsluchu bylo ok 🙂

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

no tak tylko ktos musi wiedziec jak to zaprojektowac by przy odsluchu bylo ok 🙂

Oczywiście, da się to przewidzieć przy projektowaniu ?

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Oczywiście, da się to przewidzieć przy projektowaniu ?

jest tyle zmiennych poza samą konstrukcją kolumn , że nawet gdybym napisał , że tak to nic to nie zmienia 🙂

wystarczy przenieść ten sam pełny system z pokoju do innego pomieszczenia i już zagra inaczej zresztą sam dobrze wiesz

Tak, ale akurat z duzym zainteresowaniem rozpatrujemy specyfike tej bardzo wyszukanej konstrukcji i jej wplyw na efekt koncowy, wiec te wszystkie inne zmienne , teoretyczne dywagacje o filtrowaniu i symulacjach sa w aktualnym kontekscie bez znaczenia

2 godziny temu, Adi777 napisał:

A jak ktoś lubi mięso z warzywami? 😁

to przelanczam na jeszcze inny setup. Aktualnie mam 12 😉

Edytowane przez xajas
Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, xajas napisał:

Tak, ale akurat z duzym zainteresowaniem rozpatrujemy specyfike tej bardzo wyszukanej konstrukcji i jej wplyw na efekt koncowy, wiec te wszystkie inne zmienne , teoretyczne dywagacje o filtrowaniu i symulacjach sa bez znaczenia

jeśli chodzi o konstrukcję Sylwestra to myślę , że poświęcił i poświęca bardzo dużo czasu na dopasowanie pod własny gust , a goście którzy słuchają jego kolumn wyrażają się w samych superlatywach.... przynajmniej ja nie znam głosow krytycznych

no może Gerard jest sceptycznie nadstawiony ale on jeszcze osobiście nie słuchal 🙂

26 minut temu, slawek.xm napisał:

jest tyle zmiennych poza samą konstrukcją kolumn , że nawet gdybym napisał , że tak to nic to nie zmienia 🙂

wystarczy przenieść ten sam pełny system z pokoju do innego pomieszczenia i już zagra inaczej zresztą sam dobrze wiesz

Wiem, dla przykładu , w pomieszczeniu przestrzennym ze zrobioną akustyką kolumny jak Verity Audio Lohengrin II S, z odległości słychać oddzielność i dużą ale wąską efektywność basu, cos czego z danych technicznych jest nie do odczytania

Chyba jednak odsłuchy i poprawki sa wskazane 😉

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, .:Gerard:. napisał:

Chyba jednak odsłuchy i poprawki sa wskazane 😉

To jest jasna i oczywista sprawa

ale trzeba miec sporo doświadczenia by dobrac przetworniki doprojektu , wiedziec jak je polaczyć i co to przyniesie w rezultacie 

jesli od początku nie podejdziesz do projektu z glową to poxniej zadne odsluchy i manipulacje nie zrobia z kaczki labędzia

15 minut temu, slawek.xm napisał:

jeśli chodzi o konstrukcję Sylwestra to myślę , że poświęcił i poświęca bardzo dużo czasu na dopasowanie pod własny gust , a goście którzy słuchają jego kolumn wyrażają się w samych superlatywach.... przynajmniej ja nie znam głosow krytycznych

no może Gerard jest sceptycznie nadstawiony ale on jeszcze osobiście nie słuchal 🙂

Ja jestem zawsze sceptycznie nastawiony 😉

System Sylwka jest bogaty w przetworniki, tam jest z czego modelować.
Ja jestem bardziej sceptycznie nastawiony na projekty "za wszelka cenę 15 albo 18" a później brak spójności

• Moderatorzy
2 godziny temu, .:Gerard:. napisał:

Utrzymanie wielkości, ogólna proporcjonalność źródeł
Zwartość, skupiska źródeł pozornych aby nie była to ściana basu
Efektywność zakresu charakterystyki, np. Perkusja akustycznie / perkusja na koncercie LIVE to dwie różne charakterystyki

Ale to o czym piszesz nie dotyczy tylko basu jako pasmo do 300 Hz ale całego zakresu nawet powyżej 10 kHz. To, że jakiś instrument jest nisko strojony, nie oznacza, że jego wyższe harmoniczne są bez znaczenia gdyż to właśnie one odpowiadają za lokalizację i ogólną barwę i instrumentu. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Ja jestem bardziej sceptycznie nastawiony na projekty "za wszelka cenę 15 albo 18" a później brak spójności

u mnie jest tak , że zaczynałem od 18 cm

od 22 , potem 30cm potem 34 cm

potem 40 cm

teraz zaczynam od 18 cali 🙂

za każdym razem jest progres w gorę

nawet nie w bok tylko do przodu

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, sly30 napisał:

Jeszcze taka poglądowa fotka….

78199670-5A05-428A-AE99-14FABAACE9E4.jpeg

a z tym projektem to ruszyłeś do przodu?

image.thumb.png.3f22d6dc6d7521831802d79d1fdb5741.png

7 minut temu, sly30 napisał:

Jeszcze taka poglądowa fotka….

78199670-5A05-428A-AE99-14FABAACE9E4.jpeg

to zdjęcie jest bardzo dobre !

19 minut temu, slawek.xm napisał:

potem 40 cm

Wszystko pasuje, tylko w nowym projekcie będziesz robił wiele podziałów i nie jest to bez powodu 😉 

np. Czy wierzysz w sukces takiej konfiguracji ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)
Teraz, .:Gerard:. napisał:

Wszystko pasuje, tylko w nowym projekcie będziesz robił wiele podziałów i nie jest to bez powodu 😉 

np. Czy wierzysz w sukces takiej konfiguracji ?

6a.thumb.jpg.2ad813b12ad2e38c3c49d1e486414d12.jpg

przy takim ustawieniu .... wątpię 🙂

24 minuty temu, slawek.xm napisał:

potem 40 cm

Size Does Matter!

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

ale zostal w tej formie?

Tak, bo to będzie pędzone w całości aktywnie, więc będzie można ustawić i skorygować praktycznie wszystko.

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Czy wierzysz w sukces takiej konfiguracji ?

tylko duży woofer i amt?

przenigdy !

1 minutę temu, sly30 napisał:

Tak, bo to będzie pędzone w całości aktywnie, więc będzie można ustawić i skorygować praktycznie wszystko.

mnie w odgrodzie wychodzi oś odsluchu na 1 metrze wysokości a i tak jeden woofer jest schowany w podłodze 🙂

Ale ten górny moduł będzie pochylany z regulacją. Na rysunku tego nie widać. 

Edytowane przez sly30
  • Pokaż nowe odpowiedzi