Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, rochu napisał:

A, tak, zgadza się.

Ciekaw jestem, gdy to ultra spowszechnieje, czy pojawi się jeszcze wyższy rodzaj hajenda

Wtedy wygra ekonomia taniej będzie zapraszać parę razy w tygodniu muzyków do domu

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Naprawdę, przeglądając różne wpisy można odnieść wrażenie, że w audio obowiązują inne prawa fizyki. To tzw audiofizyka i polega ona na tym, że....świat jej jeszcze nie zbadał, natomiast efekty są po prostu słyszalne.
Cambridge audio pisze o USB audio tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Różnica w jakości? Owszem, ale wynikająca z klasy urządzeń - Class 1 and Class 2 ("The difference is in the resolution of music they can deliver").

I wielka tajemnica (audio) wiary:
"Digital music is sent as USB packets from the computer down the USB cable to the DAC. These are sent in periodic time frames according to the computers clock."

Mowa o "data packets" jak w każdej innej transmisji danych USB.

No ale co oni w CA mogą o tym wiedzieć...

Sent from hell using Tapatalk

Ukryta Zawartość

8 minut temu, nurni napisał:

No właśnie, zwłaszcza że z tego żyją. Więc piszą to co im wygodne.

Proste?

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

4 minuty temu, rochu napisał:

Tak jak sprzedawcy gadgetów do Hiendu, piszą co im wygodne 😉

35 minut temu, rochu napisał:

Wiem, że obecne czasy fakty mają w d...e i wszystkim rządzi narracja.

"Ton składowy" właśnie skupił się na narracji i dobrze, bo to narracja u Pacuły jest najważniejsza.

46 minut temu, absinth3 napisał:

dlaczego ten sam kabel USB z albo bez żyły zasilającej grają nieco inaczej?

Odpowiedź jest prosta: zakłócenia.

Ten z żyłą zasilającą przekazuje więcej zakłóceń elektrycznych. A te zakłócenia wpływają na cześć analogową DAC.

Dlatego stosujemy izolację galwaniczną USB i pozbywamy się zakłóceń. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

37 minut temu, pmcomp napisał:

Ktoś przeprowadzi jakis dowód? Nie odsluchy, nawet slepe, tylko … fizyczny dowód. Mam na mysli jedynie transmisję ethernetową bo to jest tematem tego watku.

Test różnicowy. To byłby fizyczny dowód, tymczasem żaden niczego nie dowiódł.

1 minutę temu, Piopio napisał:

Odpowiedź jest prosta: zakłócenia.

Ten z żyłą zasilającą przekazuje więcej zakłóceń elektrycznych. A te zakłócenia wpływają na cześć analogową DAC.

Dlatego stosujemy izolację galwaniczną USB i pozbywamy się zakłóceń. 

A nie ma kabli USB bez żyły zasilającej? 😁

33 minuty temu, nurni napisał:

"Digital music is sent as USB packets from the computer down the USB cable to the DAC. These are sent in periodic time frames according to the computers clock."

Tak działa transmisja synchroniczna. Teraz stosuje się transmisję asynchroniczną i zegar komputera/streamera nie ma już żadnego znaczenia. 

13 minut temu, Ajothe napisał:

A nie ma kabli USB bez żyły zasilającej? 😁

Są. I one przenoszą mniej zakłóceń niż te z żyłą zasilającą. Nie każdy DAC jednak na to pozwala. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

13 minut temu, Ajothe napisał:

Ukryta Zawartość

Izolacja galwaniczna za friko 🤣

To jest tylko odcięcie zasilania 😉 

Ukryta Zawartość

Teraz, Ajothe napisał:

Ukryta Zawartość

Izolacja galwaniczna za friko 🤣

Ale to nie do konca izolacja galwaniczna. To tylko odcięcie zasilania.
Można spróbować np. huba z możliwością podpięcia dodatkowego zasilania.

Ukryta Zawartość

Zartuje sobie Panowie, ale przecież jak się odetnie zasilanie w kabelku usb, będzie wtedy kabelek Data only i powinien lepiej zagrać 😁

Właściwie to sobie przeprowadze fascynujący test audiofilski w tym temacie 😁

Proste?
Nie, nie jest proste.
Mogliby żyć jeszcze lepiej, wmawiając niestworzone historie o konieczności stosowania superduper gadżetów do uzyskania audio nirvany i sprzedając takowe.

Jeżeli opisywanie znanego i udokumentowanego protokołu transmisji danych to pisanie "bo im wygodnie", to audiofilia faktycznie jest chyba innym stanem umysłu (to żadna wycieczka personalna).

Teraz, Ajothe napisał:

Zartuje sobie Panowie, ale przecież jak się odetnie zasilanie w kabelku usb, będzie wtedy kabelek Data only i powinien lepiej zagrać 😁

Właściwie to sobie przeprowadze fascynujący test audiofilski w tym temacie 😁

To tylko zależy od tego czy wejście usb ma własne zasilanie czy potrzebuje "dawcy".
Są Huby które można zasilać dodatkowym zasilaczem gdy wyjście USB niedomaga.

3 minuty temu, nurni napisał:

Nie, nie jest proste.
Mogliby żyć jeszcze lepiej, wmawiając niestworzone historie o konieczności stosowania superduper gadżetów do uzyskania audio nirvany i sprzedając takowe.

Jeżeli opisywanie znanego i udokumentowanego protokołu transmisji danych to pisanie "bo im wygodnie", to audiofilia faktycznie jest chyba innym stanem umysłu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (to żadna wycieczka personalna).

Ależ doskonale wiem co chciałeś napisać. Trochę chyba mnie źle zrozumiałeś.
Chodzi mi o to, że opis z CA nie jest przyjmowany jako rzeczywistość przez wierzących w " cudowne " kable np. ethernet. Nie rozumiejąc twierdzą że Ci z CA piszą co im pasuje.
I to jest dla nich argument.

Ukryta Zawartość

Ależ doskonale wiem co chciałeś napisać. Trochę chyba mnie źle zrozumiałeś.
Chodzi mi o to, że opis z CA nie jest przyjmowany jako rzeczywistość przez wierzących w " cudowne " kable np. ethernet. Nie rozumiejąc twierdzą że Ci z CA piszą co im pasuje.
I to jest dla nich argument.
Ale ja odpisywałem koledze [mention=58524]rochu[/mention] :))

6 minut temu, nurni napisał:

Ale ja odpisywałem koledze [mention=58524]rochu[/mention] :))

Przepraszam, przeczytałem treść która jest praktycznie taka jak moja a już nie skupiłem się kogo zacytowałeś 😂

21 minut temu, nurni napisał:

(...) to audiofilia faktycznie jest chyba innym stanem umysłu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  (...)

A nie jest?

W innym wątku wali we mnie ja w bęben pewien nawiedzony wyznawca winyla i gęstych plików, nie przyjmując do wiadomości, ze gdzieś indziej tez jest inne życie.

I co mam zrobić? A niech sobie ulży jeżeli jest przez to szczęśliwy bo dobitnie wyraził takiemu błaznowi ja ja swoje poglądy na życie, audio i na bliźnich.  Może obiad dzięki temu bardziej mu smakować?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

A nie jest?
W innym wątku wali we mnie ja w bęben pewien nawiedzony wyznawca winyla i gęstych plików, nie przyjmując do wiadomości, ze gdzieś indziej tez jest inne życie.
I co mam zrobić? A niech sobie ulży jeżeli jest przez to szczęśliwy bo dobitnie wyraził takiemu błaznowi ja ja swoje poglądy na życie, audio i na bliźnich.  Może obiad dzięki temu bardziej mu smakować?
Jasne
Nie mam misji nawracania kogokolwiek z czegokolwiek, nic mi do tego jak i na co ktoś wydaje swoje pieniądze.
Jedynie zareagowałem na stwierdzenie, które tutaj padło, że USB audio to coś innego niż znana nam transmisja danych USB.

1 godzinę temu, nurni napisał:

A skad wiesz czy nie zyja i nie sprzedaja?

A Pacula hifidelity.pl to po co ma? Dla sportu? Bo lubi? Pro publico bono?

A po co @Elberoth vel. Mokrzycki sie tutaj udziela?

2 godziny temu, rochu napisał:

A, tak, zgadza się.

Ciekaw jestem, gdy to ultra spowszechnieje, czy pojawi się jeszcze wyższy rodzaj hajenda?

Wiara jest funkcją woli, nie wiedzy. To my decydujemy w co wierzymy a w co zaprzeczamy.

Nie ma w tym krztyny zdrowego rozsądku.

Historia religii pokazuje ze lepiej wierza ci co nie wiedzą 🙂 .

Fanatykia religijnego i hi-endowego audiofila łaczyprawie wszystko. A najbardziej wiara, pisałem wcześniej.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Wszędzie spisek i zasadzka szalbierzy.

Wiadomo- PT Koledzy są wyćwiczeni w przenikliwości.

I z niejednego pieca dźwięk jadali (osobliwie niektórzy heheh).

Recenzenci kłamią, mają konflikt interesów, robią przewały i - w przeciwieństwie do wyżej wzmiankowanych "niektórych"- się nie znają. Ich najważniejszym pragnieniem jest nas oszukać.

A mi się pięknie układają bezpieczniki H-T w zasilaczach.

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

3 minuty temu, absinth3 napisał:

A mi się pięknie układają bezpieczniki H-T w zasilaczach.

To musisz je potraktować większym prądem, wygrzeją się szybciej. 

3 minuty temu, absinth3 napisał:

Recenzenci kłamią, mają konflikt interesów, robią przewały i - w przeciwieństwie do wyżej wzmiankowanych "niektórych"- się nie znają. Ich najważniejszym pragnieniem jest nas oszukać.

Ty naprawdę wierzysz w szlachetność, prawość i prawdomówność recenzentów?

Serio?

14 minut temu, absinth3 napisał:

Ależ nie ... ich najważniejszym pragnieniem jest ... ZAROBIĆ KASĘ. Reszta ... kłamanie, przewały, oszukiwanie ... to co napisałeś, nie ma żadnego znaczenia. To tylko ew. środki i narzędzia do osiągnięcia celu pt. KASA.

Nie wiedziałeś? Gdzieś ty się wychował, w kapuście? Świat tak działa od zawsze, jak jeszcze audiofilów na tym padole nie było.

Edytowane przez pmcomp

12 minut temu, pmcomp napisał:

Gdzieś ty się wychował, w kapuście?

Nie, bocian mnie przyniósł.

Poza tym z recenzji WP to mam Lektora 5 (opis zgodny) i DAC One (opis zgodny). To co ja mam o tym powiedzieć?

Mody, które są/były generowane przez tzw "niektórych" na AS, jakoś na mnie nie działają. Albo raczej odstręczająco.

Mówmy lepiej o prądzie i danych

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

16 minut temu, absinth3 napisał:

Poza tym z recenzji WP to mam Lektora 5 (opis zgodny) i DAC One (opis zgodny). To co ja mam o tym powiedzieć?

Jedno drugiego nie wyklucza.

Pokaż mi recenzję, gdzie imć WP opisał sprzęt że jest zły i słabo gra. Ja takiego sobie nie przypominam. Gdyby coś zostało źle opisane to by nie było kolejnego zlecenia. A chyba nie sądzisz, że WP pisuje dla przyjemności 🙂 .

Jesli sprzęt gra źle to nie zostanie opisany. Proste. Od tego są fora. Bo tu nie płacą za to kasy.

Godzinę temu, absinth3 napisał:

To nie są recenzenci. To są influencerzy. Recenzenci marnie skończyli (brak sprzętu do testów, bo pisali prawdę).

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

3 godziny temu, nurni napisał:

I wielka tajemnica (audio) wiary:

Mowa o "data packets" jak w każdej innej transmisji danych USB.

To wielkie uproszczenie. "Digital Data" jako sygnał elektryczny przypominający w dziedzinie czasu przebieg prostokątny zawiera informację ale w paczkach zer i jedynek niesie również mnóstwo sygnałów elektrycznych niezbyt spójnych z zaszytą informacją, które to mają normalne widmo częstotliwościowe będące dla sygnału audio zwykłym zakłóceniem.

Jeżeli DAC będzie miał słabą separację części cyfrowej od analogowej. Brak separacji galwanicznej masy itd. to widmo sygnału cyfrowego będzie zakłócało sygnał analogowy. To jedna ze ścieżek gdzie można doszukiwać się problemów na styku cyfry i analogu. Przewód USB jeżeli będzie elementem pętli masowej również może wpływać na jakość SQ. Zmienną jest chociażby rezystancja ścieżki masowej tego przewodu. 

Na zdjęciu przytaczany już przeze mnie przebieg cyfry w dziedzinie czasu i częstotliwości. Zera i jedynki niestety nie są spójne w dziedzinie informacji audio z częstotliwością prążków spektrum sygnału 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

29 minut temu, Tadeiro napisał:

To nie są recenzenci. To są influencerzy. Recenzenci marnie skończyli (brak sprzętu do testów, bo pisali prawdę).

No to jeszcze mamy mnóstwo influencerów na tym forum 🙂 .

50 minut temu, MariuszZ. napisał:

To wielkie uproszczenie. "Digital Data" jako sygnał elektryczny przypominający w dziedzinie czasu przebieg prostokątny zawiera informację ale w paczkach zer i jedynek niesie również mnóstwo sygnałów elektrycznych niezbyt spójnych z zaszytą informacją, które to mają normalne widmo częstotliwościowe będące dla sygnału audio zwykłym zakłóceniem.

Za takie wpisy kolega @rochunazwie Cię pewnie małpą lub obdaruje innym epitetem 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi