Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Piopio napisał:

To połączenie zawsze degraduje dźwięk ! Taki jego urok techniczny.

No nie wiem.ASURA chyba sie bardziej zna od Ciebie.
Nie wiem,czy to działa,ale podobno tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

44 minuty temu, ProjectPi napisał:

A ustaliles to w sposob jaki?

Mam sprawdzać producentów CD i innych urządzeń wyposażonych w wyjście optyczne ? Zakładam, że trzymają się standardów ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

Mam sprawdzać producentów CD i innych urządzeń wyposażonych w wyjście optyczne ? Zakładam, że trzymają się standardów ...

😄 

Dobra, wroc juz lepiej do swojego "sluchania" jittera.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

17 minut temu, ProjectPi napisał:

😄 

Dobra, wroc juz lepiej do swojego "sluchania" jittera.

A Ty do swojego budżetowego systemiku 😉 Ciesz się słabiutkim dźwiękiem skoro nie masz większych wymagań. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• 2 tygodnie później...

Czy możecie polecić jaki switch i Access Point kupić, żeby bez dodatkowego zasilacza podłączyć Access Point tzn. switch z zasilaczem a od niego skrętką Access Point, który będzie rozsyłał internet po wifi. Switch będzie podłączony do Routera. 

20 minut temu, Vikingman napisał:

Czy możecie polecić jaki switch i Access Point kupić, żeby bez dodatkowego zasilacza podłączyć Access Point tzn. switch z zasilaczem a od niego skrętką Access Point, który będzie rozsyłał internet po wifi. Switch będzie podłączony do Routera. 

Ale po co ? Komunikacja urządzenia audio będzie po WiFi ? Jeśli tak to WiFi jest samo w sobie najlepszym izolatorem i zasadniczo polepsza dźwięk - nie trzeba kombinować.

10 godzin temu, Vikingman napisał:

Czy możecie polecić jaki switch i Access Point kupić, żeby bez dodatkowego zasilacza podłączyć Access Point

Ja od ponad roku mam sprzęt TpLinka i jestem super zadowolony. Mam u siebie trzy AP EAP615-Wall(EU) v1.0 i są super, i do tego router z 110W PoE i ośmio portowym switchem ER7212PC v1.0. Są switche z tej serii z PoE np. ośmioportowy z 150W PoE TL-SG2210MP, albo też ośmioportowy (ale tylko z czterema portami PoE max 64W) 

TL-SG108PE V3. Nie wiem jak ten sprzęt działa bez kontrolera, może z jednym AP to jest OK. Chociaż ja bym w tej chwili na pewno nie poszedł w sprzęt sieciowy bez zintegrowanego kontrolera. Nie wiem jak wygląda Twoja sieć, ale ja poszedł bym za ciosem i wziął router ze zintegrowanym kontrolerem zamiast switcha.

5 godzin temu, kaviter napisał:

Ja od ponad roku mam sprzęt TpLinka i jestem super zadowolony. Mam u siebie trzy AP EAP615-Wall(EU) v1.0 i są super, i do tego router z 110W PoE i ośmio portowym switchem ER7212PC v1.0. Są switche z tej serii z PoE np. ośmioportowy z 150W PoE TL-SG2210MP, albo też ośmioportowy (ale tylko z czterema portami PoE max 64W) 

TL-SG108PE V3. Nie wiem jak ten sprzęt działa bez kontrolera, może z jednym AP to jest OK. Chociaż ja bym w tej chwili na pewno nie poszedł w sprzęt sieciowy bez zintegrowanego kontrolera. Nie wiem jak wygląda Twoja sieć, ale ja poszedł bym za ciosem i wziął router ze zintegrowanym kontrolerem zamiast switcha.

Po co to PoE ?

W dniu 29.09.2023 o 13:15, Piopio napisał:

A Ty do swojego budżetowego systemiku 😉 Ciesz się słabiutkim dźwiękiem skoro nie masz większych wymagań. 

Kiedy kolega ProjectPi pochwalił się systemem? Nie widziałem. Skąd wiesz, że jest budżetowy?

Tak w ogóle, nawet jeśli, to co? Budżetowy=słaby? Wczoraj słuchałem bardzo niebudżetowych kolumn. Zachwytów brak. Oczywiście można zwalić na akustykę, i inne kwestie.

Też masz budżetowe kolumny. Zapewne całkiem fajne, ale budżetowe. Ja tak samo. Zamówiłem nowe, custom, ale też budżetowe. Już mam je sprzedawać, choć jeszcze do mnie nie dotarły i kupić kilka razy droższe?

1 godzinę temu, Adi777 napisał:

Kiedy kolega ProjectPi pochwalił się systemem? Nie widziałem. Skąd wiesz, że jest budżetowy?

Tak w ogóle, nawet jeśli, to co? Budżetowy=słaby? Wczoraj słuchałem bardzo niebudżetowych kolumn. Zachwytów brak. Oczywiście można zwalić na akustykę, i inne kwestie.

Też masz budżetowe kolumny. Zapewne całkiem fajne, ale budżetowe. Ja tak samo. Zamówiłem nowe, custom, ale też budżetowe. Już mam je sprzedawać, choć jeszcze do mnie nie dotarły i kupić kilka razy droższe?

Kolega @ProjectPi nie pochwalił się systemem bo pewnie nie ma czym. Czytając jego wpisy można być pewnym, że stawia na najtańsze rozwiązania. 

Generalnie budżetowy znaczy słaby - nie potrafi oddać wszystkich niuansów nagrania. Budżetowy znaczy zbudowany tanio i z kompromisami. 

Nie uważam KEF LS50 Meta za budżetowe. Seria Q jest budżetowa. 

Po co to PoE ?
W sumie o to pytał kolega wcześniej, o access point zasilany ze switcha. Do tego jest właśnie PoE. Można tak zasilić kamery, inne switche, a w wyniku jest mniej zasilaczy wpiętych do sieci zasilającej. Ostatnia wersja RPi5 też może być zasilana z PoE.
9 godzin temu, Piopio napisał:

Budżetowy znaczy zbudowany tanio i z kompromisami. 

Wszystko ma kompromisy. Nie ma bezkompromisowego sprzętu. Trzeba wybrać takie kompromisy, które są dla nas korzystniejsze ponad pozostałe.

Miałem na myśli Burchardty A500? Nie masz tych kolumn?

5 godzin temu, Adi777 napisał:

Miałem na myśli Burchardty A500? Nie masz tych kolumn?

Tym bardziej te kolumny nie są budżetowe 😉 Kosztują w końcu 4K Euro ...

W dniu 29.09.2023 o 12:43, Pseudodrummer napisał:

No nie wiem.ASURA chyba sie bardziej zna od Ciebie.
Nie wiem,czy to działa,ale podobno tak:

Ukryta Zawartość

Dalej potwierdzam i to już słychać na średniej klasie DAC-ów zasilanych z średniej klasy napędu CD z wyjściem optycznym

Warto sobie kabel optyczny przynajmniej obejrzeć pod lupą x10 jak końcówka światłowodu nie jest lustrzanie zapolerowana to warto to sobie samemu delikatnie bardzo drobną pastą polerską zapolerować

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

5 godzin temu, Piopio napisał:

Tym bardziej te kolumny nie są budżetowe 😉 Kosztują w końcu 4K Euro ...

Raczej około 3500, bliżej 4 z hubem. Myślałem o nich chwilę niedawno, także o wersji z przetwornikiem Purify, ale poszedłem w coś innego.

Tak czy siak, dla mnie też są budżetowe. 

20 minut temu, Adi777 napisał:

Myślałem o nich chwilę niedawno, także o wersji z przetwornikiem Purify, ale poszedłem w coś innego.

Wersja A10 podobno killer. Dużo lepsze od A500. 

21 minut temu, Adi777 napisał:

Tak czy siak, dla mnie też są budżetowe. 

Budżetowe to znaczy zbudowane tak aby cena była jak najniższa. Trudno to powiedzieć a produktach Buchardt. 

W dniu 8.10.2023 o 00:39, Piopio napisał:

Ale po co ? Komunikacja urządzenia audio będzie po WiFi ? Jeśli tak to WiFi jest samo w sobie najlepszym izolatorem i zasadniczo polepsza dźwięk - nie trzeba kombinować.

... idealne na pasek w TVP

4 godziny temu, marek.zakupy napisał:

Ew. na pytanie do debaty 😉 .

A wystarczy się zastanowić i poczytać jaka jest podatność na zakłocenia kabla ethernetowego, a jaka dla radiowej transmisji wi-fi. Czasami przepustowośc też może mieć znaczenie. 

Muszę przewietrzyć mój system…

A wiesz, że WiFi jest pół duplex i wszystkie urządzenia współdzielą pasmo modułu radiowego (oprócz najnowszego WiFi6). Poza tym WiFi szczególnie w 2,4 jest bardzo zaśmiecone wiec jest to najgorsze medium do przesyłania danych wymagających niskich opóźnień i zmienności opóźnień. Więc żadna separacja nie zmieni tego, że medium transportowe jest słabe.
3 godziny temu, barni napisał:

A wiesz, że WiFi jest pół duplex i wszystkie urządzenia współdzielą pasmo modułu radiowego (oprócz najnowszego WiFi6). Poza tym WiFi szczególnie w 2,4 jest bardzo zaśmiecone wiec jest to najgorsze medium do przesyłania danych wymagających niskich opóźnień i zmienności opóźnień. Więc żadna separacja nie zmieni tego, że medium transportowe jest słabe.

A wiesz, że dane są buforowane ? W przypadku audio nie trzeba żadnych cudów. 

Problemem są zakłócenia EMI - przesyłanie danych po zakłóconym i zaśmieconym medium generuje spore obciążenie chipsetu karty sieciowej jeżeli chodzi o ponowne pobieranie danych, przeliczanie sum kontrolnych i właściwe ich układanie w buforach. Poza tym z racji pracy w pol dupleksie moduł radiowy jednocześnie nie potrafi nadawaċ i odbierać tylko nieustannie przełącza się między tymi trybami robi to tym częściej im więcej urządzeń korzysta z WiFi. Sprawę pogarsza jeszcze jak masz w domu urządzenia pracujące w różnych standardach, bo to też wpływa na wydajność obsługi WiFi. Do tego dochodzą Ci zakłócenia od Bluetooth, wszelkich nianiek, samochodzikow zdalnie sterowanych czy bramofonów oraz zjawiska związane z propagacja (tłumienia, odbicia, zjawiska falowe) z którymi też walczy chipset karty sieciowej. To wszystko kolei generuje wyższe zakłócenia EMI, które wpływają na pracę innych elementów części cyfrowej czy całego toru. Stad Ethernet mimo braku separacji jest lepszy bo jest pozbawiony narzutu na niepotrzebną walkę chipsetów z kulawym medium transportowym.

Do tego w większości streamerów masz najtańsze chipsety Realteka czy Mediateka, gdzie walka z EMI nikomu nie spędzała snu z powiek

Tyle teoria a teraz praktycznie jak "śmieci" w paśmie 2.4GHz KONKRETNIE wpływają na dźwięk?

Sprawdź jakie masz teoretyczne pasmo swojej karty sieciowej WiFi oraz routera później zmierz Speedtest ile z niego zostało Ci faktycznie:
- jak korzystasz z WiFi sam,
- jak Twoje dzieci wiszą na nim grając lub oglądając Netflix’a.

Brakująca część pasma a zobaczysz faktyczny throughput na poziomie maksimum połowy teoretycznego to narzut transmisji na walkę z ułomnością medium.

W zakresie Ethernet to ok 6%.

Jak i czy faktycznie to wpływa musisz sam ocenić, na odległość nie jestem Ci w stanie pokazać, że mój ból jest mniejszy miż Twój.
Trzeba porównać z wifi 5.0

Jest lepsze pod warunkiem, że nie masz w okolicy radaru pogodowego. Jak masz to możesz mieć przerwy w WiFi do 10 minut wynikające z działania tzw DFS. Poza tym jeżeli już 5 GHz to w standardzie 802.11ac Wave2.

Najlepsze jest na obecną chwilę WiFi6 najlepiej z obsługą Zero Wait DFS i kanału 160 MHz - to niby część standardu ale nie każdy router z WiFi6 obsługuje te ficzery.

Wifi6 to musi obsługiwać streamer i mieć jakus nowy moduł?

Raspbery pi4 to obsłuży? 

Specyfikacja Wi-Fi 6 pozwala na wykorzystanie dwóch pasm częstotliwości: 2,4 GHz i 5 GHz. Pasmo 2,4 GHz oferuje lepszy zasięg, podczas gdy pasmo 5 GHz zapewnia wyższą prędkość i stabilność. Połączenie obu pasm pozwala użytkownikom czerpać korzyści z obu.

Czyli to taka hybryda, więc sam nie wiem 😁

Grałem po wifi było dobrze. Zmieniłem na ethernet było lepiej. Dołożyłem switch przed streamerem jest jeszcze lepiej. Ale te zmiany to raczej skala mikro. Więc te rozważania teoretyczne oby naukowo słuszne,  mają moim zdaniem małe przełożenie na to co słyszymy. Chyba, że ktoś ma skopaną sieć albo nie wiadomo jakie zakłócenia lokalnie. 

42 minuty temu, carlos med napisał:

Grałem po wifi było dobrze. Zmieniłem na ethernet było lepiej. Dołożyłem switch przed streamerem jest jeszcze lepiej.

U mnie grało dobrze po WiFi. A sprawę wszelkich zakłóceń z sieci załatwia pośrednio izolacja galwaniczna USB jak ktoś ma rozdzielony transport i DAC połączone po USB. 

• Pokaż nowe odpowiedzi