Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, dzarro napisał:

Nie wiem jak izolacja galwaniczna ma wpływać na fakt, że switch ma zasilanie takie albo inne. Wg tej logiki - to lepsze zasilanie do DACa USB i transportu USB nie ma znaczenia bo wystarczy izolacja galwaniczna.

Zasilanie to nie kwestia zakłóceń. Bez zasilania w ogóle nic gra. Audio spokojnie sobie poradzi bez "izolacji glwanicznej". Audio przestaje istnieć bez zasilania.

Jak zasilanie liniowe wpływa na pracę switcha ? Czy zmienia płynące z sieci dane czy może działa na coś innego ?

2 godziny temu, dzarro napisał:

Nie wiem jak izolacja galwaniczna ma wpływać na fakt, że switch ma zasilanie takie albo inne. Wg tej logiki - to lepsze zasilanie do DACa USB i transportu USB nie ma znaczenia bo wystarczy izolacja galwaniczna.

Zasilanie liniowe do switcha jest potrzebne by ten nie generował zakłóceń. Jeśli zastosujemy izolację galwaniczną to i tak wszystkie zakłócenia zostaną zatrzymane. Nie ma więc sensu zastosowanie wypasionego switcha. DAC jest poza izolacją galwaniczną i generuje swoje własne zakłócenia jeśli ma słabe zasilanie. Dobre zasilanie DAC to podstawa.

Jeśli stosujemy izolację galwaniczną USB to zasilanie transportu nie ma znaczenia.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zamiast pisać o braku wpływu zasilania na switcha i teoretyzować może gdzieś wypożycz taki dobry stabilizowany liniowy zasilacz z 5-10x większą nadwyżką mocy i posłuchaj jak z nim gra cały system

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Godzinę temu, ASURA napisał:

Zamiast pisać o braku wpływu zasilania na switcha i teoretyzować może gdzieś wypożycz taki dobry stabilizowany liniowy zasilacz z 5-10x większą nadwyżką mocy i posłuchaj jak z nim gra cały system

5x, 10x … czemu nie 100x. A może 1000x? Jakis dowód teorii? Linia prosta jest lepsza, bardziej prosta? Bo chyba nie ograniczenie zakłóceń bo one na pewno od nadwyżki nie zależą 🙂 .

Co ma nadwyżka mocy do grania? 

Przerzuciłeś sie na produkcję zasilaczy?

Napiszę ponownie. Przetsestowalem audiofilski switch zasilany audiofilskim zasilaczem. Wplyw na dźwiek … znikomy = żaden. W slepym teście żaden. Wplyw masy kabli podobny jak przy innych kablach. Jak ktoś tegonie rozumie … nic nie poradzę.

Pokazanie pozłacanego switcha rozbawiło mnie.

Kable głosnikowe, interconnecty i zasilające wpływaja na dźwiek ale … zupełnie z innych powodów.

Przypominam … frajerów kablowych (i podobnych) nie sieją … jest ich mnostwo. Gra … marketing, PR i … cena, im wyższa tym gra lepiej.

🙂 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Nie mam zupełnej motywacji do przekonywania osoby głęboko okopanej na  swoich pozycjach której się nawet d*py nie chce ruszać żeby cokolwiek w sposób praktyczny sprawdzić!!!

Stek pomówień, impertynencji i wydumek z mchu i paproci jest poniżej pasa za tym poco się kopać z koniem

7 godzin temu, pmcomp napisał:

Napiszę ponownie. Przetsestowalem audiofilski switch zasilany audiofilskim zasilaczem. Wplyw na dźwiek … znikomy = żaden. W slepym teście żaden. Wplyw masy kabli podobny jak przy innych kablach. Jak ktoś tegonie rozumie … nic nie poradzę.

Dokładnie tak ! Mam wrażenie, że niektórzy audofile są tak naiwni, że zaprzeczają podstawowej wiedzy informatycznej i inżynierskiej w ogóle się na tym nie znając. To tak jakby krzyczeli, że ziemia jest płaska bo takie mają osobiste doświadczenia 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Bylo tlumaczone wiele razu ale powtorze: jesli mowimy o wplywie zasilania to mozemy mowic jedynie o zakloceniach, ktore moga w domenie analogowej przeniesc sie z urzadzenia teleinformatycznego na urzadzenie audio wplywajac na dzwiek poprzez zaklocenia pracy urzadzenia. Mam nadzieje, ze jest wsrod nas zgodnosc co do tego, ze domenie cyfrowej nie ma to _absolutnie_ zadnego wplywu jak dlugo urzadzenie dziala poprawnie w normalnych warunkach.

Wedlug mojej wiedzy izolacja galwaniczna nie spowoduje, ze zaklocenia sie nie przeniosa. One przejda ale zostana co najwyzej zredukowane. W koncu sygnal musi zostac przekazany, wiec jedynie "drutowo" oddzielamy systemy. Co do wplywu na jakosc to zapewne dziala na podobna skale jak pole elektromagnetyczne wprowadzone przez magnes w otwieranej w kuchni szufladzie 😉 Tak jak napisal @Piopio - zwykle nie chcemy zasilac DACa przez szumy na kablu teleinformatycznym (nie mowimy o PoE itd).

10 hours ago, ASURA said:

stabilizowany liniowy zasilacz z 5-10x większą nadwyżką mocy

A po co nam tak wielka nadwyzka mocy?

14 minut temu, Biedronek napisał:

Żeby sprawdzić co się dzieje z pracą switcha przy tak dynamicznych obciążeniach związanych z chwilowym poborem mocy

Przypominam pobór prądu zdecydowanie rośnie a w tym samym momencie leci na pysk napięcie

U mnie pobór prądu na switchu tylko przy streamingu audio wacha się od 0,35A do aż 0,82A z tym tylko że u mnie wtedy jest utrzymane stałe napięcie z dokładnością 0,002V i switch dostaje tyle mocy co potrzebuje za tym elektronika i przetwarzanie danych ma wzorcowe warunki pracy! Co by wzorcowo sygnał przekazać dalej na poziomie na jakim jest dana elektronika

Tyle i aż tyle

Edytowane przez ASURA

15 minut temu, ASURA napisał:

Żeby sprawdzić co się dzieje z pracą switcha przy tak dynamicznych obciążeniach związanych z chwilowym poborem mocy

Żartujesz prawda ?

18 minutes ago, ASURA said:

switch dostaje tyle mocy co potrzebuje za tym elektronika i przetwarzanie danych ma wzorcowe warunki pracy

W porzadku. A zdajesz sobie sprawe, ze urzadzenia maja w sobie scalaki, ktore akceptuja zakres napiec? I w ramach tego zakresu napiec sa zobowiazane do prawidlowej pracy. Na przyklad moze byc w nocie zapisane 5V +- 10%. I podejrzewam, ze nikt nie wie czy lepsze warunki sa gdy jest 5.4V czy 5.1V. Ale tutaj trzeba byloby porzadnego elektronika, zeby sie wypowiedzial.

Tak czy inaczej, poprawnie dzialajace urzadzenie przesle poprawny sygnal jesli mu zadac poprawne napiecie. Czyli na poziomie logicznym transmisja danych bedzie poprawna niezaleznie od tego, czy urzadzenie zasilane dynamem z roweru czy akumulatorem. O tym wlasnie pisalem: byc moze przy dobrym zasilaniu nie bedzie jakichs wahan, ktore przeniosa sie po kablu teleinformatycznym i w jakis nieznany mi sposob naloza na sygnal audio, pod warunkiem, ze nie zostanie to wczesniej wyciete przez uklad separacji galwanicznej czy jakis inny stabilizujacy po stronie odbiorczej. Innymi slowy, nie ma znaczenia czy wyslesz fale prostokatna o maks 0.8V czy 1.1V jesli dla ukladu odbiorczego akceptowanym zakresem wejsciowym jest na przyklad 0.7V - 1.2V. A tak naprawde to mozesz czasem wyslac piki 0.2V zamiast 0.8 a system odbiorczy i tak Cie zrozumie.

Jesli urzadzenie zaczyna pobierac wiecej pradu ze wzgledu na transmisje to zapewne dlatego, ze jest ekologiczny i wylacza sekcje sieciowe w stanie ciszy, niektore robia to per-SoC, inne selektywnie dla portow. To fajnie, ale teraz wiekszosc takie cos ma i to jest przewidziane przez producenta. Innymi slowy, jesli wyszlesz e-maila to nie zje Ci pozdrowienia dlatego tylko, ze zaczal pobierac wiecej pradu...

Czy nadal uwazasz, ze potrzebujesz 100W zasilacza do rutera?

Edytowane przez Biedronek

Niektórzy zdają się zapominać, że w rzeczywistość nie istnieje w ogóle cos takiego jak "sygnał cyfrowy" - są jedynie zjawiska fizyczne. Fakt, że jakaś norma zapewnia poprawność działania - nie oznacza, że ogół zjawisk fizycznych które mają miejsce w granicach danej normy, jest identyczny. Obawiam się nawet, że nie ma najmniejszych szans, żeby kiedykolwiek był identyczny. Powtarzalność jest wyłącznie kwestią umowną i pochodną uproszczenia pomiaru. W rzeczywistości - każde kolejne zdarzenie/zjawisko jest inne od poprzedniego. I każda rzecz jest inna. Nie ma najmniejszych szans, żeby dwa różne układy dawały identyczne efekty. Mało tego - nie ma najmniejszych szans na to, żeby w ogóle stworzyć dwa identyczne układy. 

Oczywiście pozostaje pytanie do jakiego stopnia całkowita różność wszelkich możliwych zjawisk i rzeczy wpływa na percepcję. Choć biorąc pod uwagę, że percepcja tez ulega nieustannej zmianie - jest to raczej źle postawione pytanie.

Edytowane przez dzarro
3 minutes ago, dzarro said:

Powtarzalność jest wyłącznie kwestią umowną i pochodną uproszczenia pomiaru. W rzeczywistości - każde kolejne zdarzenie/zjawisko jest inne od poprzedniego. I każda rzecz jest inna.

Calkowicie sie z Toba zgadzam. To jest taka fizyka/metafizyka. Ale rzemieslniczo, jesli bysmy sie teraz spotkali ze swoimi komputerami i pokazali swoje monitory, to tekst, ktory napisales brzmialby tak samo. Podobnie jak (parafrazujac fragment wywiadu dr hab. Draganem) nie ma 100% pewnosci, ze ziemia nie jest plaskim talerzem ale wszystkie dostepne nam metody badawcze i pomiarowe wskazuja, ze tak nie jest i to uznajemy za prawde.

Pytanie o percepcje jest zasadne, ale warto wziac pod uwage skale. W zasadzie jestes fala prawdopodobienstwa, ktora w odpowiednich warunkach moze tunelowac przez sciane. I takie rzeczy w tranzystorach dzieja sie grube miliardy razow na sekunde. Ale w skali, w jakiej rozpartujemy tematy switcha, to jestes czlowiekiem, ktory probujac przejsc przez sciane nabilby sobie guza...

Calkowicie sie z Toba zgadzam. To jest taka fizyka/metafizyka. Ale rzemieslniczo, jesli bysmy sie teraz spotkali ze swoimi komputerami i pokazali swoje monitory, to tekst, ktory napisales brzmialby tak samo. Podobnie jak (parafrazujac fragment wywiadu dr hab. Draganem) nie ma 100% pewnosci, ze ziemia nie jest plaskim talerzem ale wszystkie dostepne nam metody badawcze i pomiarowe wskazuja, ze tak nie jest i to uznajemy za prawde.
Pytanie o percepcje jest zasadne, ale warto wziac pod uwage skale. W zasadzie jestes fala prawdopodobienstwa, ktora w odpowiednich warunkach moze tunelowac przez sciane. I takie rzeczy w tranzystorach dzieja sie grube miliardy razow na sekunde. Ale w skali, w jakiej rozpartujemy tematy switcha, to jestes czlowiekiem, ktory probujac przejsc przez sciane nabilby sobie guza...
Dlatego nie mówię o poprawności działania i podstawowych regułach zapewniających poprawność działania. Kwestia autosugestii czy "efektu placebo" też odgrywa ważną rolę. Ale zawsze pozostają potem te godziny kiedy słuchamy muzyki. Albo wszystko wtedy "wchodzi" albo nie. Jeśli coś mi przeszkadza przez pół roku - to już będzie przeszkadzać zawsze. Jeśli jakaś zmiana niweluje taką wadę - to znaczy, że efekt jaki wywołała jest prawdziwy. Oczywiście w drugą stronę działa to podobnie. Nie można się oszukiwać w nieskończoność, że jakaś (kosztowna) zmiana miała sens - skoro krotko po jej dokonaniu myślimy już o kolejnych zmianach.
4 godziny temu, ASURA napisał:

Nie mam zupełnej motywacji do przekonywania osoby głęboko okopanej na  swoich pozycjach której się nawet d*py nie chce ruszać żeby cokolwiek w sposób praktyczny sprawdzić!!!

Stek pomówień, impertynencji i wydumek z mchu i paproci jest poniżej pasa za tym poco się kopać z koniem

Prawda w oczy kole?

Chcesz mi wmowić, ze jezeli producent switcha czy innego urzadzenia elektrycznego okresla max. prad zasilacza do tego urzadzenia np. na 1A to urzadzenie i tak moze w szczycie potrzebować wiecej prądu np. x5 czy x10?

Czy ty jestes szalony? I ty się nazywasz branżą? Chyba od magazynowania kartofelków w swojej piwnicy bo po takich wywodach w branzy elektronicznej czy elektrycznej roboty  i klientów nie znajdziesz.

Edytowane przez pmcomp

3 godziny temu, Biedronek napisał:

Nie żebym się wcinał (nooo z techniką to mam mało wspólnego), ale:

- Mytek dla Brooklyna DAC+ sugerował zasilacze ponad 5A (sboostery są słabsze i podobno dlatego u jednych słychać poprawę a u innych nie)

- z nudów parę tyg temu do switcha TPLink (najtańszy możliwy z Media) podpiąłem iFi Audio iPower - chyba 0.5A vs 2.5A (switch do dekodera TV i BD) - TV zaczął pokazywać znacznie żywsze kolory a Spotify z BD  grać przyjemniej. 

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

29 minut temu, absinth3 napisał:

Nie żebym się wcinał (nooo z techniką to mam mało wspólnego), ale:

- Mytek dla Brooklyna DAC+ sugerował zasilacze ponad 5A (sboostery są słabsze i podobno dlatego u jednych słychać poprawę a u innych nie)

- z nudów parę tyg temu do switcha TPLink (najtańszy możliwy z Media) podpiąłem iFi Audio iPower - chyba 0.5A vs 2.5A (switch do dekodera TV i BD) - TV zaczął pokazywać znacznie żywsze kolory a Spotify z BD  grać przyjemniej. 

Mowa była o zasilaniu switch a nie innych sprzętów.

iFi Audio iPower mniej sieje więz z tego wynika poprawa brzmienia a nie z większej mocy.

44 minuty temu, Piopio napisał:

Mowa była o zasilaniu switch

Napisałem o ogólnej zasadzie. Poza tym koledzy którzy idą w zasilacze liniowe zawsze podają urządzeniom więcej prądu, niż one wymagają w specyfikacji.

o iFi- kabelek do swicza nawet nie jest rozplątany (taki kłębek) bo mi się nie chce go na razie układać- więc z tymi zakłóceniami to nie wiem.

Nie wchodzę w dyskusję.

2 minuty temu, absinth3 napisał:

koledzy którzy idą w zasilacze liniowe zawsze podają urządzeniom więcej prądu, niż one wymagają w specyfikacji.

Jakim cudem? Zawyżają napięcie czy co? 

nagrywamy.com

8 minut temu, absinth3 napisał:

Napisałem o ogólnej zasadzie. Poza tym koledzy którzy idą w zasilacze liniowe zawsze podają urządzeniom więcej prądu, niż one wymagają w specyfikacji.

o iFi- kabelek do swicza nawet nie jest rozplątany (taki kłębek) bo mi się nie chce go na razie układać- więc z tymi zakłóceniami to nie wiem.

Nie wchodzę w dyskusję.

Chodzi o zasilacz impulsowy a nie o zakłócenia z kabelka 😉

nie żebym się wcinał, ale:

- po zmianie zasilacza w switch-u EtherRegen na Farad Super3 poprawiło się wszystko, o klasę

- zmiana w routerze na chiński tani liniowy to dodatkowy skok do przodu

nie mówiąc o zewnętrznym zegarze do switcha też zasilanym liniówką

wszystko na słuch wyraźnie słyszalne, nie jakieś wysłuchane na siłę.

Edytowane przez Piotr_61036
38 minut temu, Piotr_61036 napisał:

nie żebym się wcinał, ale

Ale, to Ci nikt tutaj w takie opowiesci nie uwierzy. Temat zdominowany przez kolegow niewierzacych 😉. Szkoda bo nikt tu juz nic nie napisze nie chcac czytac ich kpiacych wypowiedzi. 

Ja dalem zasilanie liniowe do routera i slyszalem zmiane na plus. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

47 minut temu, Mikelas76 napisał:

Ale, to Ci nikt tutaj w takie opowiesci nie uwierzy. Temat zdominowany przez kolegow niewierzacych 😉. Szkoda bo nikt tu juz nic nie napisze nie chcac czytac ich kpiacych wypowiedzi. 

Ja dalem zasilanie liniowe do routera i slyszalem zmiane na plus. 

Wierzyć albo nie wierzyć mozna w Pana Boga.

A tu trzeba slyszeć.

Jesli ktos wierzy, ze zasilacz o wiekszej mocy zagra lepiej niz o wystarczajacej niech się … douczy. Bo to nie ma nic wspólnego z wiarą.

2 godziny temu, Piopio napisał:

Mowa była o zasilaniu switch a nie innych sprzętów.

Ogarnij się chłopie zasilanie dotyczy wszystkich sprzętów audio czy Ci się to podoba czy też nie

Skąd ten brak myślenia u Ciebie?

18 minut temu, pmcomp napisał:

A tu trzeba slyszeć.

Jesli ktos wierzy, ze zasilacz o wiekszej mocy zagra lepiej niz o wystarczajacej niech się … douczy. Bo to nie ma nic wspólnego z wiarą.

Ogólnie to należysz do osób głuchawych skoro Ci np. dynamika taśmy, obcinanie pasma przy wyższych poziomach wysterowania zapisu nie przeszkadza...

Tu nic nie trzeba wierzyć, Sly30 wytłumaczy ci kawę na ławę. To że przyjemnie gra nic wspólnego z referencją nie ma wspólnego w wypadku taśmy ot lejemy słodki miód na uszy i tyle po prostu robimy sobie nastrój bez  wlewania alkoholu do kieliszka

25 minut temu, pmcomp napisał:

niech się … douczy

Może w skrócie?

Dla nie-technicznych

15 minut temu, pmcomp napisał:

A tu trzeba slyszeć.

Kolego pmcomp. 

Logika, mi mówi iż ja mogę tylko wierzyć koledze Piotrowi, gdyż mnie nie ma w jego pokoju odsluchowym i nigdy tam nie bylem. Ba, prawdopodobnie nigdy u niego nie będę (chyba ze mnie zaprosi). Tak wiec pozostaje mi tylko wiara ze on slyszal te zmiany ktore opisuje. 

Rozumiesz? 

Poza tym nie wierze iz ktos w naszym gronie klamie, oszukuje czy robi sobie inne jaja czy smiechy z uzytkownikow tego forum. 

Boga nie mieszajmy, bo to jest wlasnie kwestia wiary czy on jest czy go nie ma. No chyba ze ktos tak racjonalny jak ty bierze jednak istnienie Boga na wiare, a z drugiej strony przy tak blachej sprawie jak audio ta wiara jest juz mu nie potrzebna?

Taka wybiorczosc troche prawda?

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

2 godziny temu, przemak napisał:

Jakim cudem? Zawyżają napięcie czy co? 

Producent Myteka też słucha... stąd taka a nie inna opinia

18 minut temu, ASURA napisał:

Ogólnie to należysz do osób głuchawych skoro Ci np. dynamika taśmy, obcinanie pasma przy wyższych poziomach wysterowania zapisu nie przeszkadza...

Tu nic nie trzeba wierzyć, Sly30 wytłumaczy ci kawę na ławę. To że przyjemnie gra nic wspólnego z referencją nie ma wspólnego w wypadku taśmy ot lejemy słodki miód na uszy i tyle po prostu robimy sobie nastrój bez  wlewania alkoholu do kieliszka

A co to ma wspólnego z przewymiarowanym zasilaniem? Czy wtedy lepiej gra? Czy wtedy lepiej slychać?

Edytowane przez pmcomp

Teraz, pmcomp napisał:

A co to ma wspólnego z przewymiarowanym zasilaniem?

Producent Myteka zaleca silniejsze zasilanie niż on daje, za tym ma

1 minutę temu, przemak napisał:

Ty za to nie usłyszałeś pytania 😉

😆skrzypiącą klawiaturę masz ale z Poznania do Kra nawet nietoperze nic nie usłyszą

8 minut temu, ASURA napisał:

Producent Myteka zaleca silniejsze zasilanie niż on daje, za tym ma

Aha, bo producent zaleca? A producent zwalnia ciebie od myslenia?

Ile urzadzenie weźmie pradu? Tyle ile moze dać maksymalnie zasilacz czy tyle ile ono potrzebuje Panie Branżo?

Poza tym, z tego co pamietam, Mytek stosuje zasilacze wbudowane więc cięzko wymienic tam zasilacz na mocniejszy.

Edytowane przez pmcomp

• Pokaż nowe odpowiedzi