Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

29 minut temu, marcinmarcin napisał:

Jeżeli streamer gra z cache choć przez chwilę po odpięciu RJ45 polecam taki test żebyś siedział w miejscu odsłuchu a ktoś wypinał kabel. Myślałem że skończy sie na jakiś bardzo drogich rozwiązaniach a wystarczył switch Tplink i leżący w szafie zasilacz liniowy (swoją drogą wielokrotnie droższy niż sam switch). 

Robiłem tak, jeszcze chwilę grało po czym było sekundowe odcięcie Node2i łapał Wifi i przymuła, z powrotem kabel w Noda po chwili odcinka i powrót do lepszego sygnału. Nie jest to jakieś spektakularne ale na tyle poprawiające czytelność,separację że powrót ciężko zaakceptować. Warto o to powalczyć ale postarać się zrobić to jak najmniejszymi kosztami by nie ulec naciągaczom, którzy mają tu pole do popisu. Uważam że kilka tysi w zamian za tą poprawę to już drogo ale co w audio jest tanie. Jeśli jest okazja samemu potestować to jak najbardziej trzeba to robić i wyciągać wnioski czy coś wnosi czy nie słyszymy tego. Jeśli słyszymy to czy warte kosztów w stosunku do wniesionej poprawy lepszej drogi nie ma. Na pewno jest to koleiny puzzelek do tej audio-układanki, może szczegół ale suma szczegółów daje obraz całośći..ale popłynąłem.. 

2 godziny temu, absinth3 napisał:

A w cholerę- teraz sobie przypomniałem, że w zasilaczach są... bezpieczniki. Wcześniej wymieniłem dwa na nieużywane H-T i one rozprowadziły swoją farbkę po systemie (znaczy dźwięku). Czyli to jednak nie koniec, choć na razie dam sobie spokój.

Słyszysz wymianę bezpiecznika w zasilaczu switcha?

4 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Słyszysz wymianę bezpiecznika w zasilaczu switcha?

No niestety, tak. Jednakże przyznać muszę, że zmiany te wyraźne na początku (kilka- kilkanaście godzin), po kilku dniach są trudniejsze do wychwycenia. 

W końcówkach jak zmieniłem te H-T na Verictum, to Verictumy słyszę nawet teraz. One na pewno zmieniły równowagę. Czy H-T w zasilaczach też? Może/CHYBA tak, ale dodatkowo było po drodze tyle zmian, że ocena jest za trudna dla mnie. Kontentuję się ostatecznym wynikiem, który jest bardzo dobry. 

Wracając do pytania- TAK zmiana była absurdalnie oczywista. 

Jest to jednym z powodów, dla którego sądzę że nie ma w audio nic ważniejszego, niż prąd. Nie pakiety, formaty, rozdzielczości. Prąd

A do tego akustyka i kolumny. 

Pierwsze- zazwyczaj lekceważone lub omijane;

drugie - za duże i fizycznie i finansowo

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

3 minuty temu, absinth3 napisał:

No niestety, tak. Jednakże przyznać muszę, że zmiany te wyraźne na początku (kilka- kilkanaście godzin), po kilku dniach są trudniejsze do wychwycenia. 

W końcówkach jak zmieniłem te H-T na Verictum, to Verictumy słyszę nawet teraz. One na pewno zmieniły równowagę. Czy H-T w zasilaczach też? Może/CHYBA tak, ale dodatkowo było po drodze tyle zmian, że ocena jest za trudna dla mnie. Kontentuję się ostatecznym wynikiem, który jest bardzo dobry. 

Wracając do pytania- TAK zmiana była absurdalnie oczywista. 

Jest to jednym z powodów, dla którego sądzę że nie ma w audio nic ważniejszego, niż prąd. Nie pakiety, formaty, rozdzielczości. Prąd

A do tego akustyka i kolumny. 

Pierwsze- zazwyczaj lekceważone lub omijane;

drugie - za duże i fizycznie i finansowo

Acha.

Teraz, Kalasanty Ciaputko napisał:

Acha.

Pytałeś.

Jak chcesz se robić bekę-  daj znać- spoko maroko

Teraz dla normalnych użytkowników:

Zadane pytanie traktujmy poważnie. I tak odpowiadajmy.

Resztę zostawmy bez komentarza 

3 minuty temu, absinth3 napisał:

Pytałeś.

Jak chcesz se robić bekę-  daj znać- spoko maroko

Zadane pytanie traktujmy poważnie. I tak odpowiadajmy.

Resztę zostawmy bez komentarza 

To było pytanie które miało mi coś o Tobie powiedzieć.
Odpowiedziałeś na nie szczerze i dziękuję.
Wybacz, że nie komentuję czegoś co jest dla mnie absolutnie niewiarygodne.
Epitety sobie daruj, ok.

Kilka lat temu po przekonaniu się że sieciówki mają wpływ na dźwięk nie podważam niczego, nie neguję tych, którzy słyszą bezpieczniki choć daleko mi do tych, którzy stosują podstawki pod kable bez urazy dla nich. Nie próbowałem, staram się z tym żyć i jakoś daje radę. Po zrobieniu akustyki, znalezieniu docelowego wzmaka z kolumnami po kolei ide dalej, jak już uznam że założone priorytety mnie zadowolają i znudzę się trochę słuchaniem pewnie sięgnę po bezpieczniki. Tym czasem wróćmy do tematu switcha. 

Firma Draytek wypuściła kilka nowości jeśli chodzi o switche. Gdzieś czytałem, że robią ponoć jakieś cuda z pingiem czy opóźnieniami. Ponoć audiofile zachwyceni, testował już to może ktoś z was? Warto?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Aleko napisał:

daleko mi do tych, którzy stosują podstawki pod kable bez urazy dla nich

spoko, ja mam podstawki, bo mi została decha od schodów 🤭 i kolega stolarz mi wyrzeźbił na podobieństwo Cardasa 😂😂😂

Wpływu nie słyszę. 

Ale zasilacze liniowe i switche jak najbardziej 😉

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Z tym pingiem to poważna sprawa i jeszcze opóźnienia do tego? To może Ci wytlumacze o co chodzi. Można zadać switchowi zadanie wysyłania ping do określonych adresów i jeśli urządzenie nie odpowie (timeout) to jest mu odcinane zasilanie PoE.

1 godzinę temu, Aleko napisał:

Kilka lat temu po przekonaniu się że sieciówki mają wpływ na dźwięk nie podważam niczego, nie neguję tych, którzy słyszą bezpieczniki choć daleko mi do tych, którzy stosują podstawki pod kable bez urazy dla nich. Nie próbowałem, staram się z tym żyć i jakoś daje radę

Spróbuj, może akurat się zdziwisz jak przy sieciówkach 😄

Co do switcha Konrad z @Muzgrozkmininiał  niedawno mikrotik css610

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

2 godziny temu, absinth3 napisał:

u mnie są wahania napięcia od 226 do 232 - mam to na wyświetlaczu, którego nie widzę z miejsca odsłuchu. I jak tylko wydaje mi się, że jest jakaś zmiana w dzwięku (na + czy -) - mogę podejść, zobaczyć, potwierdzić (więc nie ma autosugestii). U mnie idealnie gra w przedziale 228-230. I poniżej i powyżej jest lekkie przymulenie

Edytowane przez audiograde

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

52 minuty temu, sir.jax napisał:

Spróbuj, może akurat się zdziwisz jak przy sieciówkach 😄

Co do switcha Konrad z @Muzgrozkmininiał  niedawno mikrotik css610

Ukryta Zawartość

Mam takiego - tylko z zasilaczem hd-plexa i bardzo polecam. Ma nawet opcje podłączenia uziomu jeśli ktoś się upiera przy ekranowanych kablach. Mierzyłem go tez w pracy profesjonalnym analizatorem JDSU przy okazji testowania melco (który notabene okazał się być switchem bufallo dodatkowo z konfiguracja która powoduje gubienie pakietów i nie można jej zmienić)

Ukryta Zawartość

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

6 minut temu, xsnailx napisał:

przy okazji testowania melco (który notabene okazał się być switchem bufallo

Kojarzę teścik chyba 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Kojarzę teścik chyba 😉

tak to ten 😉 generalnie to ja pomału przechodzę z 10 na 100gbe w szkielecie sieci domowej 😉

Swoja droga to moim zdaniem ważniejsze jest by nas i pc odtwarzający miały pamięci typu ECC niż debaty nad zegarem w switchu który nie zmienia nic bo ethernet sam w sobie jest medium asynchronicznym [a i tak na obu końcach przewodu (w switchu czy karcie czy czymkolwiek co ma rj45) transformator separujący np taki jak poniżej na obrazku]. 

spacer.png

Kolejna rzecz to tryby działania matrycy przełączającej w switchu. Generalnie jeśli mamy dwa porty o rożnych prędkościach to switch musi całą ramkę zbuforować, przeanalizować i przesłać dalej. na tym własnie wyłożyło się owe melco.  

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Jeśli chodzi o switch to może warto sprawdzić dwie tańsze pozycje z linku poniżej, tj. 

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Wg. testujących te dwa switche mają najmniej elektronicznego brudu i "brzmią" najlepiej nawet na zasilaczach impulsowych. Po dodaniu liniowek jest od razu lepsza jakosc, ale to już wiemy. Oczywiście testujący mówią wprost że odsluchu nie traktuja jako badanie naukowe, choc trzeba przyznać że jeden z nich narobił się przygotowując test i mierząc każdy ze switchy na wiele sposobów.

Nawet jeśli ktoś spojrzy na to z przymrużeniem oka, to koszt tych dwóch switchy jest naprawdę nie wysoki. A jeśli przy okazji ktoś posiada lub może pożyczyć  zasilacz liniowy 5v lub 12v to naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie żeby to osobiście sprawdzić. Ja mam zasilacz PD 12v i dlatego zamowilem netgear (i tak potrzebowałem dodatkowy switch), ale gdybym mógł chętniej sprawdziłbym tego tp linka. 

Polecam sprawdzić i podzielić się doświadczeniem. 

Ja za jakiś czas wrzuce porownanie podstawowego cisco do tego netgear. 

A tu rzeczony link do ślepego testu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

30 minut temu, Ajothe napisał:

Dlink dgs wyszedł całkiem audiofilsko w pomiarach 😁

A ja miałem dgs105 i się nie sprawdził u mnie - była duża różnica przy wypięciu kabla, zarówno przy impulsowym jak i przy liniowym 😉

Fahny za to ma patent z uziemieniem obudowy 👍😁

Edytowane przez marcinmarcin

6 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

To było pytanie które miało mi coś o Tobie powiedzieć.
Odpowiedziałeś na nie szczerze i dziękuję.
Wybacz, że nie komentuję czegoś co jest dla mnie absolutnie niewiarygodne.
Epitety sobie daruj, ok.

Nie ma w moim poście żadnych epitetów. Ale przypomnę, że to forum audio a nie psychologiczne. Intencja Twojego zapytania była oczywista; postanowiłem jednak trzymać się merytoryki i konkretu a nie tzw. intencji.

Proponuję nie rozwijać tematu stosunków wzajemnych.

Z szacunkiem a3

7 minut temu, Ajothe napisał:

W tym teście mieli zepsuty Cisco....

Nie wiem, czy cisco nie potrzebuje kabli skrosowanych. U mnie 105 zachowywała się dziwnie, ale kabli krosowych nie miałem, za to miałem d-linki i tak zostało.

Zrywały połączenie- czy w parze czy pojedynczo, niezależnie czy na jednej linii (do audio), czy drugiej  do innej części mieszkania.  Ale jak grały, to grały nieco wyżej i bardziej skupionym, uporządkowanym dźwiękiem, niż niemodyfikowane d-linki. 

21 minut temu, absinth3 napisał:

Nie ma w moim poście żadnych epitetów. Ale przypomnę, że to forum audio a nie psychologiczne. Intencja Twojego zapytania była oczywista; postanowiłem jednak trzymać się merytoryki i konkretu a nie tzw. intencji.

Pisząc to :

7 godzin temu, absinth3 napisał:

Podtekst i intencje są oczywiste. 

A ja w żaden sposób Cię nie obraziłem. 

Ba, ja nawet zazdroszczę słyszenia wszystkiego. O ile miałbym więcej zabawy, ech ... 😕 

Wybacz, wymianę zasilacza mógłbym jeszcze zrozumieć. Bo fabryczny kiepski, bo nie pasuje do wystroju, bo jakieś dziwne pętle masy. Naprawdę gdzieś tam jeszcze w zakamarkach mojej wyobraźni jest to do przyjęcia ( zwykły liniowy zasilacz powiedzmy do 200PLN za 2A z wyświetlaczem do switcha ). 
Ale słyszenie wymiany bezpiecznika w zasilaczu do switcha, dla mnie to absurd. 
Był tu taki co podobno słyszał nawet obrócenie bezpiecznika w rozdzielce z bezpiecznikami. 
Ale jak ktoś chce się bawić to czemu nie 😉
 . 

2 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

A ja w żaden sposób Cię nie obraziłem

Faktycznie- mogło to być odebrane jako epitet.

PRZEPRASZAM BARDZO!

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Skoro na pomiarach wyszedł bardzo dobrze, to może miałeś skopany egzemplarz 😁

W tym teście mieli zepsuty Cisco....

Zera i jedynki przesyłał doskonale 😊 po prostu nie zdał testu braku wpływu wyjecia wtyczki na granie usbridge signature.

5 godzin temu, xsnailx napisał:

Kolejna rzecz to tryby działania matrycy przełączającej w switchu. Generalnie jeśli mamy dwa porty o rożnych prędkościach to switch musi całą ramkę zbuforować, przeanalizować i przesłać dalej. na tym własnie wyłożyło się owe melco.  

Mam 1 giga na streamerze, switchu i routerze, wolę nie kombinować, na pewno przełączenie testowe na często zalecane audiofilskie 100 nic nie poprawiło. 

2 godziny temu, Aleko napisał:

Podjechałem do miasta i już wiozę D'linka Des 108 na takim zrobiony jest PPAstudio. Wieczorkiem posłucham i porównam 1:1 z audiofilskim switchem. 

Przetestowane, teraz to ja się poddaję, nie jestem w stanie jednoznacznie stwierdzić różnic, może już nie słyszę, raz mi się wydaje że bas energetyczniejszy, na innym kawałku odwrotnie. Tak, więc albo już kiepsko słyszę albo to jeszcze nie ultra Hi-end. Czekam na zasilacz liniowy do routera, tu się jeszcze co nie co spodziewam, jeszcze jakiś neutralny cat.7 i koniec kombinowania. Kumpel przyjedzie po swoje PPA to mu nieświadomke, ślepy test pyknę.. 😁

• Pokaż nowe odpowiedzi