Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Wito76 napisał:

No tak to jest że czytamy, czytamy i się nakręcamy. Kupujemy te zatyczki, bezpieczniki, kabelki do switcha cat8 itd - ja nie mówię, że to voodoo - ale gdy tak sobie kiedyś podliczyłem w koszyku Allegro i Aliexpress ile takich pierdół, pomysłów na przyszłość tam mam - to za tę kasę kupię sobie nowy zestaw lamp do wzmacniacza czy dołożyć do lepszego DACa i tu progres czy choćby słyszalna zmiana będzie oczywista i bez dylematów czy jestem frajerem czy nie. Chodzi mi o to, co robi robotę i jest priorytetem w moim systemie a co kosztowną zabawą.

Ja to traktuję jak tanią biżuterię. Podobnie jak podstawki pod kable, których działanie chyba też usłyszałem, ale piesek mi je zjadł (drewniane były). Bez napinki... Żeby dołożyć do daca, to jednak inne pieniądze. Poza tym, jedne i drugie ustroje - zatyczki i podstawki - mają też wymiar estetyczny, a to też ważne.

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

ale gdy tak sobie kiedyś podliczyłem w koszyku Allegro i Aliexpress ile takich pierdół, pomysłów na przyszłość tam mam - to za tę kasę kupię sobie nowy zestaw lamp do wzmacniacza czy dołożyć do lepszego DACa i tu progres czy choćby słyszalna zmiana będzie oczywista i bez dylematów czy jestem frajerem czy nie. Chodzi mi o to, co robi robotę i jest priorytetem w moim systemie a co kosztowną zabawą.

Ale kto Ci każe lub powiedział, że wszystkie te pierdoly masz kupić na raz w jednym czasie.

Nawet tak nie powinno się robić,  jak chciałbyś wychwycić zmiany i jeszcze ocenić w jakim zakresie, kiedy na raz wsadził byś te wszystkie zatyczki, bezpieczniki i inne podstawki?

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Nie, pytanie jak i na ile to faktycznie działa przy audio. Z jakichś względów uważa się że izolacja przez optyka (2x switch z wkładką SFP) jest skuteczniejsza. No i nie można zapominać że same urządzenia sieciowe (a szczególnie jak są np 3 w jednym jak router dodawać od siebie). Z ciekawostek - jeden ze switchy, tylko nie pamiętam który nie reagował na zmianę zasilacza, tak samo było z liniowym jak impulsowym - ale ewidentnie coś mi psuł w dźwięku. Żałuję że nie porobiłem notatek - pamięć ulotna bywa 🙂 

Na każdym wejściu/wyjściu?

Z linka poniżej wynika że standardowa izolacja jest mniej skuteczna niż np. dedykowana medyczna izolacja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak, ma na kazdym porcie rJ45 jest takie trafo.

Generalnie takie medyczne izolatory rj-rj sa na przepiecia bardziej niz filtrem szumu.

Jesli chodzi o swiatlowod to przerywa on polaczenie calkowicie w tym mase - ktora jak uzywamy kabli ekranowanych plyna dziwne rzeczy. - to tez stanowi przyczyne ze na liniowym gra lepiej - mniejsze zaklocenia biegnace po polu masy urzadzenia

Ukryta Zawartość

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Ja to traktuję jak tanią biżuterię.

Jak 2 lata temu o tej porze wróciłem z Aruby padał identyczny śnieg jak dzisiaj.
Ale kto Ci każe lub powiedział, że wszystkie te pierdoly masz kupić na raz w jednym czasie.
Nawet tak nie powinno się robić,  jak chciałbyś wychwycić zmiany i jeszcze ocenić w jakim zakresie, kiedy na raz wsadził byś te wszystkie zatyczki, bezpieczniki i inne podstawki?

A czy ja chciałem to wszystko kupić naraz? Tak zrozumiałeś? Uzbierało się w koszyku przez wiele tygodni albo i miesięcy.
3 godziny temu, Wito76 napisał:

Ale nie o tym, zupełnie serio i bez trollingu teraz , podaj linka do takiego izolatora, wreszcie mnie zaintrygowałeś.

Topping HS01

Polecam !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 godziny temu, Piopio napisał:

Topping HS01

Polecam !

Nawet są przejściówki "bezkablowe"

Ukryta Zawartość

tylko strasznie nieaudiofilskie

jakby ten Topping miał wyjście B male, to bym brał. Ale psia jucha nie ma. 

Ukryta Zawartość

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

Ja mam transport Audio gd Di20he, który ma wbudowaną izolację galwaniczną. 

Wrzuciłem wczoraj wszystkie graty poza audio tzn tv, dekoder, konsolę, modem do odzielnej listwy filtrującej i wszystko jest lepiej, bardziej czarne tło, rozdzielczość, szczegóły. 

trzeba było porownać swój transport z izolacją galwaniczną do takiego transportu bez izolacji galwanicznej 🙂

a tak wyszło ,że naćpałeś się koki i masz pretensję do Piopio ,ze inaczej sie czujesz jak on po lsd 🙂 🙂 🙂

5 godzin temu, slawek.xm napisał:

trzeba było porownać swój transport z izolacją galwaniczną do takiego transportu bez izolacji galwanicznej 🙂

a tak wyszło ,że naćpałeś się koki i masz pretensję do Piopio ,ze inaczej sie czujesz jak on po lsd 🙂 🙂 🙂

Przecież izolacja galwaniczna zdaniem tego jegomościa usuwa wszystkie zakłócenia elektryczne, to co w takim razie zrobiła dodana do systemu listwa? Przecież nie miała już czego usuwać. 🙂🙂🙂

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Przecież izolacja galwaniczna zdaniem tego jegomościa usuwa wszystkie zakłócenia elektryczne, to co w takim razie zrobiła dodana do systemu listwa? Przecież nie miała już czego usuwać. 🙂🙂🙂

nie wszystkie tylko te pochodzące od zasilania tzw brudnej strony izolacji galwanicznej

poza tym każdy element systemu ma wpływ na całość i chyba tego nie trzeba tłumaczyć

zareagowałem bo czepiłeś się Piopio zupełnie bez sensu wg mnie 🙂

Oczywiście, ja się czepiłem piopio. A to że on robi śmietnik z każdego wątku że swoim izolatorem, to jest super i cacy. To moderacji nie przeszkadza. 

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Oczywiście, ja się czepiłem piopio. A to że on robi śmietnik z każdego wątku że swoim izolatorem, to jest super i cacy. To moderacji nie przeszkadza. 

Lechu w co drugim wpisie wciska ASR 🙂

"jak nie potrafisz poradzić sobie z problemem naucz się z nim żyć" 🙂

jest też ignor

Zamówiłem zasilacz liniowy żeby zasilić nim router, który jest też switchem. Ciekaw jestem rezultatów. 

Lechu w co drugim wpisie wciska ASR
"jak nie potrafisz poradzić sobie z problemem naucz się z nim żyć"
jest też ignor

Jak to się mówi w małżeństwie są dwie święte zasady: po pierwsze z żoną trzeba się zawsze zgadzać a po drugie głupiemu się zawsze ustępuje. Na forum podobnie.

Moglibyście polecić jakiś dobry switch, najlepiej z Wifi, który zastąpił by mój stary Mikrto Tik Hap Lite. Na strychu mam router Huawei HG8245Q2 od dostawcy światłowodu. Pokrywa on piętro domu, od niego mam kabel pociągnięty na parter i dam wpięty Mikro Tik Hap Lite. Do niego mam wpięty po kablu serwer z muzyką, Naim ND5 XS2 oraz telewizor. Mikro Tik pokrywa też parter oraz ogród po Wifi. Stąd moje pytanie czy lepiej po kablu z routera podłączyć switch a do niego serwer/ streamer/ telewizor i np. dodatkowy router, żeby rozsyłał Wifi? Czy jest jakiś switch, który ma Wifi? 

14 godzin temu, Piopio napisał:

Topping HS01

Polecam !

Tak dla jasności, topping hs01 nie zapewnia izolacji (separacji) galwanicznej. To tzw. ground lift, podobnie jak kilka produktów ifi.

Izolacje galwaniczna dla usb2.0 zapewnia intona:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Vikingman napisał:

Stąd moje pytanie czy lepiej po kablu z routera podłączyć switch a do niego serwer/ streamer/ telewizor i np. dodatkowy router, żeby rozsyłał Wifi? Czy jest jakiś switch, który ma Wifi?

Robisz tak i zapominasz o temacie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@NRK czyli do routera Huawei podłączam na parterze switch a do niego urządzenia po kablu plus UBIQUITI z linka 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i mam też rozsyłanie po wifi? Czy switch też musi być tej firmy  UBIQUITI czy może być np. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  link DGS 105 lub Mikrotik CSS610-8G-2S+IN? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 minut temu, NRK napisał:

Robisz tak i zapominasz o temacie:

Ukryta Zawartość

Nuc nie może być po prostu podłączony do USW?

Ukryta Zawartość

Podłączasz sobie co chcesz. Z tym, że jak masz ubiquiti to tak jak widzisz wszystko masz wszystko widoczne w jednym kontrolerze. Te switche są raz że tanie a dwa że zasilanie mają na usb. Fajna sprawa.

1 minutę temu, EMiL napisał:

Nuc nie może być po prostu podłączony do USW?

Nie, usw jest w innym pomieszczeniu niż usw1.

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

Lechu w co drugim wpisie wciska ASR 🙂

"jak nie potrafisz poradzić sobie z problemem naucz się z nim żyć" 🙂

jest też ignor

Fantastyczna sprawa, oszczędzałem gościa oszczędzałem a nagle jak by jakąś dużą stertę g. mi posprzątało

Nie wiem skąd tyle sentymentu przez te lata do gościa?

Twardym nie mietkim trzeba być😉

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

25 minut temu, NRK napisał:

Nie, usw jest w innym pomieszczeniu niż usw1.

Ok, czyli nie chodzi o brzmieniowy efekt trzeciego switcha w torze a o coś bardziej prozaicznego;)

1 minutę temu, EMiL napisał:

trzeciego switcha

Ilość audiofilskich switchy wpływa też na dźwięk?😀

2 minuty temu, EMiL napisał:

trzeciego switcha

Drugiego😀

• Moderatorzy
2 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

To moderacji nie przeszkadza

Jednych denerwują izolatory innych kable a jeszcze innych podstawki lub po prostu inni użytkownicy. Zadaniem moderacji nie jest ograniczanie swobody wypowiedzi wg czyjegoś widzi mi się ale dbanie aby nie była ona właśnie ograniczana poprzez personalne ataki, szykany czy wyśmiewanie.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

7 minut temu, EMiL napisał:

Oczywiście, że pojawiają się takie opinie.

Idąc dalej należałoby zadać pytanie czy taki switch 24 czy 48 portowy gra lepiej i czy vlan też poprawia jakość graniz plików czy streamingu.😀

Tyle pytań a tak mało odpowiedzi.😀

7 minut temu, NRK napisał:

Idąc dalej należałoby zadać pytanie czy taki switch 24 czy 48 portowy gra lepiej i czy vlan też poprawia jakość graniz plików czy streamingu.😀

Tyle pytań a tak mało odpowiedzi.😀

Tak sobie przypuszczasz czy masz jakieś doświadczenia ?
Z moich doświadczeń jak przesle z TIDALa bezprzewodowo do streamera to gra inaczej niż po LAN, bezprzewodowo gra gorzej, jakby podbite z przesterowaniem 

1 minutę temu, NRK napisał:

Tidal nie posiada żadnej jakości.

Wiem, i nie pisałem o jakości tylko różnicach w połączeniach

W samochodach czy miałem kilka streamerów w domu, zawsze jak podawałem bezprzewodowo, Bluetooth, Chromcast, Airplay itd. zawsze gra inaczej niz z USB, karty, po kablu  

7 minut temu, .:Gerard:. napisał:

i nie pisałem o jakości tylko różnicach w połączeniach

Niech każdy sobie łączy jak mu wygodnie, nawet przez sieć energetyczną. 

• Pokaż nowe odpowiedzi