Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny manufaktur YB Audio, Studio 16 hz, Akustyk

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, DJ LUCAS napisał:

Dziękuję za podpowiedzi. Poszukałem wczoraj i znalazłem do kupienia używane Dali Epicon 6. Czy warto się nimi interesować? 

Najlepszym wyjsciem będzie zamowienie RR3 ale z Ellipticorem 18we na średnicy

mialem uklad od Kisiela podobny do ilr3 teraz gram na ellipticorach ,18we to najlepszy wg mnie glośnik średniotonowy

polecam Ci bardzo mocno przemyslec ten uklad i przede wszystkim porozmawiac o nim z Andrzejem Kisielem , kupić nie musisz ale pogadac warto i najlepiej telefonicznie

bo nie lubi pisac meili

Godzinę temu, Mickey6 napisał:

Nie wiem jak to jest na prawdę 

To po co zabierasz głos?

Godzinę temu, Mickey6 napisał:

Nie musi ów koleś mówić, że sprzedał na lewo.Klient dostaje zapłacony towar ale bez żadnego kwitu, tylko na gębę

A to już jest sprawa dla Policji i Prokuratury. Zostałeś oszukany? Zgłoś to Policji.

14 minut temu, Lobo Srobo napisał:

To po co zabierasz głos?

A co, Srobo, tobie tylko wolno nie wiedzieć i zabierać głos czy tobie wolno decydować kto ma pisać a kto nie 🙂

17 minut temu, Lobo Srobo napisał:

A to już jest sprawa dla Policji i Prokuratury. Zostałeś oszukany? Zgłoś to Policji.

Nie fantazjuj. Czytaj ze zrozumieniem. Nigdzie tego nie napisałem.

3 godziny temu, szpotek73 napisał:

poszedłem w diy,mogę zrobić brzmienie,które mi się podoba

I to cię dyskwalifikuje.

Artysta może grać muzykę jak chce i jaką chce. Sprzęt ma być OBIEKTYWNY.

Twoje zachcianki są zaprzeczeniem (co do zasady...) wysokiej wierności odtwarzania!

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Wuelem napisał:

I to cię dyskwalifikuje.

Twoje zachcianki są zaprzeczeniem (co do zasady...) wysokiej wierności odtwarzania!

muzyka ma mi sprawiać przyjemność

jeśli znasz dwa rożne systemy grające tak samo i do tego dokladnie tak jak nagral je realizator to jesteś dla mnie wyjątkiem

ale jeśli nie znasz to wierność odtwarzania można o kant ... potluc 🙂

Tu masz jeszcze ciekawe produkty:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja sam keidyś przymierzałem się do Studio 16 HZ ale jednak kontakt z G mnie nie przekonał. Do tego faktycznie odsprzedaż tych kolumn jest bardzo trudna.

Ukryta Zawartość

tu było ostatnio sporo Studio 16 Hz przecenionych o połowę.

Teraz faktycznie gdybym schylił się nad Polską produkcją to Equilibrum przekonywało mnie dźwiękiem.

Chyba też nie uważnie przeczytałem test YB w Audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Wuelem napisał:

I to cię dyskwalifikuje.

Ale głupotki 😁

?👈

3 godziny temu, Wuelem napisał:

I to cię dyskwalifikuje.

no spoko ,zdyskwalifikowany jestem🤣 koledzy z forum napisali dlaczego ,nie będę się powtarzał😁

Ukryta Zawartość

Ja sam keidyś przymierzałem się do Studio 16 HZ ale jednak kontakt z G mnie nie przekonał. Do tego faktycznie odsprzedaż tych kolumn jest bardzo trudna.

Ukryta Zawartość

Teraz faktycznie gdybym schylił się nad Polską produkcją to Equilibrum przekonywało mnie dźwiękiem.
O ile słyszałem produkty Eq to jest to dość inna szkoła niż 16hz.
Dźwięk szybki, krotki bas, dość intensywne wysokie. No, ale to tyle co na AVS, raz na prezentacji w salonie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, slawek.xm napisał:

,18we to najlepszy wg mnie glośnik średniotonowy

dużo jest takich opinii o tym scanie......ale ciężko kupić gotowe kolumny z tym głośnikiem,nasz kolega DJ LUCAS ,raczej gotowej konstrukcji nie znajdzie ,tylko custom...

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

jeśli znasz dwa rożne systemy grające tak samo

O idealnie takie same trudno, różnią się, ale po analizie można z łatwością ustalić, które i dlaczego odbiegają od neutralności. Od obiektywności - choćby pomiarowej.

2 godziny temu, rafal735r napisał:

Ale głupotki 😁

Tak mówią ci, co mają sprzęcik 🙂 Ci, co mają sprzęt, rozumieją sedno problemu.

Spróbuj jeden z drugim firmie Akustyk powiedzieć, żeby "zepsuli" projekt i zrobili coś pod podobanie się. Dobrej roboty się nie niweczy z powodu nieogarnięcia klienta. Bo potem ktoś ogarnięty posłucha i powie, że konstruktor jest do dupy.

Ale 2 z 3 wymienionych w temacie firm dopuszczają takiego rodzaju "partactwo". Bawią się w "głupotki" na życzenie...

17 minut temu, Wuelem napisał:

O idealnie takie same trudno, różnią się, ale po analizie można z łatwością ustalić, które i dlaczego odbiegają od neutralności. Od obiektywności - choćby pomiarowej.

Tak mówią ci, co mają sprzęcik 🙂 Ci, co mają sprzęt, rozumieją sedno problemu.

Spróbuj jeden z drugim firmie Akustyk powiedzieć, żeby "zepsuli" projekt i zrobili coś pod podobanie się. Dobrej roboty się nie niweczy z powodu nieogarnięcia klienta. Bo potem ktoś ogarnięty posłucha i powie, że konstruktor jest do dupy.

Ale 2 z 3 wymienionych w temacie firm dopuszczają takiego rodzaju "partactwo". Bawią się w "głupotki" na życzenie...

Ciekawa teoria, nawet bardzo...

20 minut temu, DJ LUCAS napisał:

Trudny temat. Jestem z Warszawy, czy ktoś w stolicy posiada kolumny od YB audio? 

chyba dobrze byłoby w klubie zapytać o to.

Na pewno mieszkając w wawie masz też sporą szansę posłuchać innych systemów forumowiczów opartych czy to na produktach metkowych jak to niektórzy piszą, czy na manufakturowych. 
Osłuchanie, pewnego rodzaju ewolucja gustów, przemijanie pierwszych zachwytów jest mega ważne tutaj

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, Wuelem napisał:

Od obiektywności - choćby pomiarowej.

skoro normą stosowaną przez większość konstruktorow jest podawanie pasma dla +-3db

to rożnice w paśmie odtwarzanie kolumn mogą dochodzić do 6db

nie mowiąc juz o tym , że uznane  firmy szczegolnie w wyższych modelach nawet te normy mają w nosie jak np Fokal czy B@W

Dlatego trochę razi negatywna ocena tylko na podstawie tego ,że ktos napisał ,ze jego system gra tak jak użytkownik lubi

Kisiel tez nie stroi swoich konstrukcji tak samo dla niego liczy sie pasmo 250hz-8 khz

ale tu też są znaczne roznice porownaj sobie dwa jego projekty

28 minut temu, Wuelem napisał:

Spróbuj jeden z drugim firmie Akustyk powiedzieć, żeby "zepsuli" projekt

dlatego uważam ,że przydałoby sie z Twojej strony więcej obiektywizmu 🙂

obraz.thumb.png.be9add016a6219d22f4ef746b8c160dc.png

Gość adamnl

(Konto usunięte)
1 minutę temu, maciek36 napisał:

chyba dobrze byłoby w klubie zapytać o to.

@DJ LUCAS  W klubie tym czy innym spotkasz prawie samych życzliwych ludzi. Po prostu zapytaj.

A może u producentów, u źrodła? Może jakieś demo mają? 

Weź chłopie telefon do ręki i działaj, tu na ogólnym forum przechwalanki, mojsze lepsze, twojsze gorsze, metki, manufaktury, zazdrość, pycha, dowalić, dokopać, podejrzenia,  zgorzknienie, gorycz …

Na zdjęciu wszystko prawie - manufakturowe. Jestem przekonany, że „sklepowe, markowe” jest inne. A Twoje „uszy, oczy i portfel” niech zadecydują.

DDFACD2E-8A72-40DF-812A-8635D1DF5E7E.jpeg

41 minut temu, Wuelem napisał:

🙂

Żeby było jak mówisz trzeba mieć idealnie przygotowane pomieszczenie. To po pierwsse. Takich ludzi tu jest PROMIL. Ty do niego się nie zaliczasz. Akurat wklejałeś swoje zdjęcia na forum. 

Poza tym ja jestem z tych co lubią jak im dobrze gra muzyka w SWOIM POMIESZCZENIU i na SWOIM REPERTUARZE. A nie jak im ktoś powiedział. Nawet Kisiel, budyń czy tam Akustyk czy inny. 

?👈

4 godziny temu, 5z0p3n napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

generalnie odsprzedaż kolumn z manufaktur jest trudna

obecnie mam equilibrium ether s6

wcześniej miałem chario delphinus, sprzedały się się w parę dni, za kwotę wyższą niż kupiłem eq

jakiś czas temu wystawiłem eq na olx i nie napisał nikt, mimo tego, że kolumny grają o klasę lepiej

pylony saphire też sprzedałem w parę dni, kasa podobna, a granie bez porównania do eq

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, krolewicz napisał:

generalnie odsprzedaż kolumn z manufaktur jest trudna

Powiedzmy że "znanych" manufaktur schodza dobrze. Tym bardziej jak jest dobry wkład materiałowy. Jak ktoś umie liczyć to kupi taki produkt z drugiej ręki. Jak się wystawi w dobrej cenie, czyli coś poniżej samego wkładu głośników, zwrotki i obudow to nie będzie problemu ze sprzedażą. 

?👈

14 minut temu, rafal735r napisał:

Powiedzmy że "znanych" manufaktur schodza dobrze. Tym bardziej jak jest dobry wkład materiałowy. Jak ktoś umie liczyć to kupi taki produkt z drugiej ręki. Jak się wystawi w dobrej cenie, czyli coś poniżej samego wkładu głośników, zwrotki i obudow to nie będzie problemu ze sprzedażą. 

Rafał, 

Tutaj nie chodzi o to aby sprzedać za bezcen. Znane manufaktury to jakie ?

Edytowane przez DJ LUCAS
Godzinę temu, rafal735r napisał:

Akurat wklejałeś swoje zdjęcia na forum. 

To przypomnij wszystkim. Otóż... nie ma. A tym bardziej obecnego. Nie myl z klubem, gdzie jest pomieszczenie klubowe. Ale jeśli twierdzisz, że każdy może zobaczyć jak słucham/słuchałem... Do dzieła, wklejaj.

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

normą stosowaną przez większość konstruktorow jest podawanie pasma dla +-3db

Co to ma do rzeczy? Przebieg jest, jaki jest. Co założyła lub napisała firma - nie ma znaczenia.

Sednem jest, że użytkownik może sobie WYBRAĆ co najwyżej kolor okleiny czy lakierowania - ale nic więcej.

Rozumiem stanowisko ludzi siedzących w DIY (jak Ty) lub tych, którzy nabyli produkt omawianych firm. To nawet słuszne podejście - trzeba bronić swoich wyborów. 

Mogę zaoferować, że jak kolega będzie już po odsłuchach manufakturowych kolumn, to zapraszam na porównanie na kolumnach, które stworzył sam producent głośników.

Jakoś tak dziwnie się składa, że na ostatnim AS można było chodzić między pomieszczeniami (na Stadionie) z topowymi zestawieniami i grały one w sumie tak samo. Na ślepo nie do odróżnienia. A technika i technologia tych kolumn - całkowicie różna. Radzę jednak nie patrzeć na +/-3 dB, ale na stopień osiągniętego realizmu.

Oczywiście w skali możliwej dla konstrukcji określonej wielkości.

Oczywiście zakup to decyzja indywidualna, lecz warto przemyśleć z każdej strony jej sensowność.

8 minut temu, Wuelem napisał:

Oczywiście zakup to decyzja indywidualna, lecz warto przemyśleć z każdej strony jej sensowność.

tak jest,dlatego nie ma sensu przepłacać za legendy i marketing....

Podaj przykłady - jakie legendy i kto najwięcej wydaje na marketing.

Czy mógłbyś przestać sadzić ogólniki i próbować prać nam mózgi? Ośmieszasz się takim poziomem.

Gość

(Konto usunięte)
22 minuty temu, Wuelem napisał:

Radzę jednak nie patrzeć na +/-3 dB, ale na stopień osiągniętego realizmu.

ok , ale to Ty podniosles argument pomiarów 🙂

Naprawdę bardzo dobrze rozumiem Twoj punkt widzenia i Twoje zastrzeżenia wg mnie odnoszą sie tylko do diy ....i sumie nic w tym zlego bo kazdy ma prawo do wlasnych opinii

tylko nie ma sensu wlasnych niecheci podpierac argumentami nie do obrony

Panowie,

Zróbmy w końcu jakieś podsumowanie. Co Przemawiam za YB, co za Akustykiem ? Może jak wypunktujemy będzie miało to większy sens ?

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, DJ LUCAS napisał:

Panowie,

Zróbmy w końcu jakieś podsumowanie. Co Przemawiam za YB, co za Akustykiem ? Może jak wypunktujemy będzie miało to większy sens ?

dla mnie jedyną roznicą na plus jest ta ,że w YB bedziesz mógł posluchać modelu kolumn oczywiście jesli jest w stalej ofercie , bo jesli zdecydujesz się na uklad z 18we na środku to podobnie jak u Akustyka ...musisz uwierzyc na slowo

45 minut temu, szpotek73 napisał:

tak jest,dlatego nie ma sensu przepłacać za legendy i marketing....

Tiaaa, lepiej zainwestować w całkowicie nieprzewidywalny i całkowicie przypadkowy pod względem grania produkt wykonany przez jakiegoś Mistrza Waldemara czy innego senicza, którego geniusz zna tylko on sam i wąska garstka klakierów.

A jeżeli to DIY to do tego dokładać kasę latami, licząc, że już- już, tuż-tuż nirwana, oświecenie i objawienie. A w tzw. międzyczasie, w oczekiwaniu na cud, sadzić dyrdymały jakie to metkowce są przepłacone a cała branża pełna jest oszustów.

Wybacz, ze trzydzieści lat to obserwuję. I jeżeli natknąłem się na humbug, oszustwo czy tworzenie sztucznych legend to nie u branżystów ale właśnie w DIY i u krajowych majsterklepków mieniących się producentami czy konstruktorami.

Bo w audio wiara w cud, że pojawi się tanie urządzenie czy kolumny, bijące wszystkie te zagraniczne hajendy, jest tak powszechna i mocna a podatność na sugestie wiernych jest tak ogromna, że taki ojciec Rydzyk gdyby o tym wiedział, wszedłby w ten biznes bez zastanowienia, porzucając radio, geotermy i całą resztę swojego koncernu.

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

7 minut temu, rochu napisał:

Tiaaa, lepiej zainwestować w całkowicie nieprzewidywalny i całkowicie przypadkowy pod względem grania

no bez jaj ,kupujecie kolumny bez słuchania?  ałdiofile🤣

8 minut temu, rochu napisał:

A jeżeli to DIY to do tego dokładać kasę latami, licząc, że już- już, tuż-tuż nirwana, oświecenie i objawienie

ja już swoją nirvanę mam,natomiast słuchałem kilku konstrukcji dość drogich ,grających żałośnie słabo,nawet miałem takie,bo byłem naiwnym leszczem podatnym na marketing i kwieciste recenzje,potem się dowiadujesz że w twoich wymarzonych kolumnach za kupę forsy wkład materiałowy jest na poziomie 10%,a jak chcesz lepiej to już setkami tysięcy płać.....

11 minut temu, rochu napisał:

tworzenie sztucznych legend

przecież to branża uprawia cały czas,pokaż mi jakieś diy legendę za duże pieniądze

16 minut temu, rochu napisał:

krajowych majsterklepków mieniących się producentami

wilson audio też zaczynali w garażu,a teraz świat poszedł do przodu ,jest olbrzymi dostęp do wiedzy,zauważyłeś?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.