Skocz do zawartości
IGNORED

Kable zasilające Hi-End

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, kghm napisał:

Ale ten repertuar co wymieniłeś to raczej lubi głośniejsze granie i raczej średnio się nadaje do odsłuchów niesłyszalnych, mikroskopijnych wibracji. 

...w szczególności debiut Budgie (z wyłączeniem przerywnikowych akustycznych ballad).

...ale, ale - jakże możesz słuchać, słuchaczu @747 jakiejkolwiek muzyki nie posiadając tego na "R" (🤮)?

...a źródło? CD?  wykonałeś już od a do z jako (chyba łącznie z laserem i optyką) DIY?

Jak więc możesz czegokolwiek słuchać? Bez powyższych NIE masz żadnych szans na usłyszenie Muzyki.

To Twoje słowa, więc nie chrzań o słuchaniu czgokolwiek.

27 minut temu, piano napisał:

stwierdzam u ciebie zaburzenia

Ten typ tak ma, zawsze "ulewa" mu się w okolicach "łyk-endu".

Czy tylko mi się tak wydaje czy rzeczywiście ten wątek już dawno nie dotyczy kabli?

Pytam bo nie wiem, czy to właściwe miejsce na poruszenie tego tematu? Ja dopiero zaczynam eksperymentowanie z zasilaniem, bo do tej pory grałem na defaultowych kablach. Ale w zeszłym tygodniu wymieniłem zasilanie we wzmacniaczu na Cardas Clear Reflection Power i od razu słychać wyraźną różnicę. Partie, które do tej pory pozostawały daleko w tle, z tyłu sceny, wyraźnie się przybliżyły, co mocno wpłynęło na ogólny odbiór. Oczywiście najlepiej słychać to w muzyce spokojnej. Niestety z racji maluchów w domu łojenie w zasadzie tylko na słuchawkach więc nie miałem jeszcze okazji wsłuchać się w zamiany w jego brzmieniu na moim zestawie. 

Ale pierwsze wrażenia z wymiany tylko jednego kabla w torze są jak najbardziej na plus, więc już szukam kolejnych 🙂

Chodzi mi po głowie Gigawatt Power Sync Ultra w połączeniu z jakimś kondycjonerem lub listwą. Jeśli ktoś mógłby coś doradzić to chętnie posłucham. 

I podrzucę jeszcze coś takiego: Keces Audio IQRP 1500

Czy ktoś miał już do czynienia z tym wynalazkiem? Zastanawiam się skąd jego cena? Wydaje się, że w ofercie Keces to odpowiednik starszego Keces Audio BP-1200, z tym że jest blisko trzy razy droższy... 

W tym tygodniu będę go miał u siebie na odsłuch więc jeśli coś usłyszę to dam znać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wystarczy przeczytać tytuł tego artykułu.

Poprawia samopoczucie a to najważniejsze 😉

Ukryta Zawartość

Ciekawe jak odbierzesz wpływ tego Keces, ja mialem Keces BP5000 i to nie jest to czego ja oczekuje

Polecam wiele prób z kondycjonerami i bez, zwracać uwagę przy okablowaniu.
Zauważyłem ze niektórzy wybierają efekt który "tłumi" albo przyciemnia dźwięk "z poczuciem większego nasycenia", "ciemnego tła", "konturowo" itp.

Edytowane przez .:Gerard:.
36 minut temu, PanJa napisał:

Partie, które do tej pory pozostawały daleko w tle, z tyłu sceny, wyraźnie się przybliżyły, co mocno wpłynęło na ogólny odbiór. 

Ale pierwsze wrażenia z wymiany tylko jednego kabla w torze są jak najbardziej na plus, więc już szukam kolejnych 🙂

Po prostu cieszysz się z usłyszanej zmiany, ale czy ta zmiana była na lepsze to już rzecz gustu. Jak byś zrobił ten eksperyment odwrotnie, to cieszył byś się, że partie które były blisko, nagle się oddaliły, co teoretycznie zwiększyło by przestrzeń.

11 minut temu, kghm napisał:

Po prostu cieszysz się z usłyszanej zmiany, ale czy ta zmiana była na lepsze to już rzecz gustu. Jak byś zrobił ten eksperyment odwrotnie, to cieszył byś się, że partie które były blisko, nagle się oddaliły, co teoretycznie zwiększyło by przestrzeń.

To jest chyba bardziej złożone zagadnienie bo, choć o tym wcześniej nie pisałem, to przestrzeń moim zdaniem też uległa poprawie po zmianie kabla. To przybliżenie, o którym wspominałem dotyczyło tych elementów, które wcześniej jakby ginęły. Ale oczywiście po zmianie kabla nie stały się pierwszoplanowe tylko "słyszalne" co mocno wzbogaciło całość. Ale w moim odczuciu wcale nie zabrało to przestrzeni, bo w muzyce równocześnie pojawiło się więcej powietrza, scena się rozszerzyła. Mówiąc krótko, jest żywiej, czuć w tym wszystkim oddech pełną piersią. 

30 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Zauważyłem ze niektórzy wybierają efekt który "tłumi" (...) dźwięk 

Tego akurat chciałbym uniknąć.

Efekt wymiany kabla jest też różny w przypadku różnych utworów.  Bo np. Mozart zyskał to przybliżenie, partii które wcześniej nie zwracały mojej uwagi, co wypełniło muzykę detalami. Teraz gra ZZ Top (mój syn za nimi przepada) i choć znam te kawałki na wylot, to włączając dzisiaj Give Me all Your Lovin byłem zaskoczony ile miejsca pojawiło się na scenie w tym utworze. 

Wybaczcie, że być może nie potrafię precyzyjnie wyartykułować wrażeń towarzyszących słuchaniu muzyki, ale chyba nie dysponuje takim warsztatem jak zawodowi recenzenci. Ale słuchając zmian w brzmieniu zestawu powoli zaczynam rozumieć te barokowe wywody 🙂 

13 minut temu, PanJa napisał:

To jest chyba bardziej złożone zagadnienie bo, choć o tym wcześniej nie pisałem, to przestrzeń moim zdaniem też uległa poprawie po zmianie kabla. To przybliżenie, o którym wspominałem dotyczyło tych elementów, które wcześniej jakby ginęły. Ale oczywiście po zmianie kabla nie stały się pierwszoplanowe tylko "słyszalne" co mocno wzbogaciło całość. Ale w moim odczuciu wcale nie zabrało to przestrzeni, bo w muzyce równocześnie pojawiło się więcej powietrza, scena się rozszerzyła. Mówiąc krótko, jest żywiej, czuć w tym wszystkim oddech pełną piersią. 

Tego akurat chciałbym uniknąć.

KECES nie będzie tłumił ale daje poczucie głośniej, konturowo, bliżej sceny,
ja wole oddalenie sceny z większą swobodą wybrzmień, selektywnością czasu dźwięków

8 minut temu, .:Gerard:. napisał:

KECES nie będzie tłumił ale daje poczucie głośniej, konturowo, bliżej sceny,
ja wole oddalenie sceny z większą swobodą wybrzmień, selektywnością czasu dźwięków

Nie wiem czy u siebie nie przegiąłem pały z tym oddaleniem…. Dopiero nagrania z misz na błędniku a raczej kręcące fazą wychodzą mi na pokój no i słynny kawałek kamandy Pinka Floyda z psem w tle

Jakieś zalecenia Gerard ( chwilowo projekt kolumn ugrzązł ale ta prowizorka gra super tylko nie wygląda!  (płeć piękna się nie czepia)

Wczoraj słuchałem do 2-giej w nocy…

System mocno różnicuje czasem niektóre nagrania to ściana dźwięku a znów kiedy indziej to mała myszka siedząca sobie w kącie

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zauważyłem ze niektórzy wybierają efekt który "tłumi" albo przyciemnia dźwięk "z poczuciem większego nasycenia", "ciemnego tła", "konturowo" itp.

Ja poniekąd właśnie szukałem takiego kabla. W moim DAC mam możliwości zmiany filtrów cyfrowych i bardzo mi spasował pewien filtr NOS, który czasem jadnak był zbyt otwarty, jasny. W połączeniu z ciemniejszym kablem AC jest tak jak tego oczekiwałem.
Oyaide TUNAMI GPXe V2 to kabel, o którym piszę.
7 minut temu, ASURA napisał:

Nie wiem czy u siebie nie przegiąłem pały z tym oddaleniem…. Dopiero nagrania z misz na błędniku a raczej kręcące fazą wychodzą mi na pokój no i słynny kawałek kamandy Pinka Floyda z psem w tle

Jakieś zalecenia Gerard ( chwilowo projekt kolumn ugrzązł ale ta prowizorka gra super tylko nie wygląda!  (płeć piękna się nie czepia)

Wczoraj słuchałem do 2-giej w nocy…

Ciężko tak na odległość coś zalecać
O zasilaniu to moja dewiza:
Jak najmniej poczucia ingerencji toru zasilającego, odwdzięczy się to równowagą i swobodą, oczywiście ubytki to tez wada
Filtracja zakłóceń elektroniki, pasywnymi kondycjonerami masy, dodaje przejrzystość. UWAGA- nie każdy filtr daje pozytywny wpływ i nie do każdej elektroniki musi być użyty
U mnie przy Switchu przytłumił a przy listwie zasilającej wykonturował i wyszczuplił

Filtry z kondensatorami; układami itp jak np. Ansuz Sortz to tłumik, nie polecam

Cierpliwość, testować i nie dac się ponieść emocjom, zle gdy "gorzkie albo z dużo cukru w cukrze"

38 minut temu, piorasz napisał:

Ja poniekąd właśnie szukałem takiego kabla. W moim DAC mam możliwości zmiany filtrów cyfrowych i bardzo mi spasował pewien filtr NOS, który czasem jadnak był zbyt otwarty, jasny. W połączeniu z ciemniejszym kablem AC jest tak jak tego oczekiwałem.

Wyobraź sobie dwa procesory dźwięku prze które przepuszczasz dźwięk, jednym kształcisz na jasno drugim na ciemno, co zatracone nie odzyskasz

Ustaw filtry na najbardziej neutralne i szukaj kabla neutralnego
jak za mało barwy to pobaw się z akustyka, ustawieniem, pochylaj, podnoś opuszczaj kolumny az będzie optimum, szerokość.
Jak będą dołki to niedobrze, na pewno jest gdzieś punkt nawet z podbiciem basu który nie będzie przeszkadzał, chyba ze buczenia czy dudnienia to trzeba zwalczyć

40 minut temu, .:Gerard:. napisał:

moja dewiza:
Jak najmniej poczucia ingerencji toru zasilającego

Jak tą dewizę wcielać w życie? Na co w pierwszej kolejności zwracasz uwagę widząc nowy kabel na sklepowej półce? 

Wyobraź sobie dwa procesory dźwięku prze które przepuszczasz dźwięk, jednym kształcisz na jasno drugim na ciemno, co zatracone nie odzyskasz
Ustaw filtry na najbardziej neutralne i szukaj kabla neutralnego
jak za mało barwy to pobaw się z akustyka, ustawieniem, pochylaj, podnoś opuszczaj kolumny az będzie optimum, szerokość.
Jak będą dołki to niedobrze, na pewno jest gdzieś punkt nawet z podbiciem basu który nie będzie przeszkadzał, chyba ze buczenia czy dudnienia to trzeba zwalczyć
Może i jest jak piszesz ale gdybym tak bardzo kochał ten "neutralny" dźwięk to czy miałbym w torze lampy? Mam i w DAC i we wzmacniaczu i póki co nie zamierzam niczego dotykać
Zresztą... Do dziś nie pojmuję lub nie chcę pojąć słowa "neutralny". Ma być muzykalnie i pęknie. I jak tak mam u siebie do tego stopnia, że nieraz łezka w oku się kręci
Nie. Nie zamierzam nieczego już zmieniać.
Teraz tylko płynie muzyczka No i 2 razy w tygodniu kurze wycieram ze sprzętu
Godzinę temu, PanJa napisał:

Jak tą dewizę wcielać w życie? Na co w pierwszej kolejności zwracasz uwagę widząc nowy kabel na sklepowej półce? 

Aby była czysta miedz i nie za grube przewodniki, nie da się ocenić patrzeć na kabel czy po przeczytaniu opisu producenta, przetestowanie dopiero daje realne informacje, cena nie ma żadnego znaczenia.

Godzinę temu, piorasz napisał:

Może i jest jak piszesz ale gdybym tak bardzo kochał ten "neutralny" dźwięk to czy miałbym w torze lampy? Mam i w DAC i we wzmacniaczu i póki co nie zamierzam niczego dotykać

Ukryta Zawartość

Zresztą... Do dziś nie pojmuję lub nie chcę pojąć słowa "neutralny". Ma być muzykalnie i pęknie. I jak tak mam u siebie do tego stopnia, że nieraz łezka w oku się kręci

Ukryta Zawartość

Nie. Nie zamierzam nieczego już zmieniać.
Teraz tylko płynie muzyczka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) No i 2 razy w tygodniu kurze wycieram ze sprzętu

Ukryta Zawartość

O gustach sie nie dyskutuje, widać ze twoje wybory są świadome, jak ktoś poprawnie określasz różnice i dobiera ja mu się podoba to mi nic do tego
Ja tylko nie zgadzam sie z tymi , co twierdza ze narzucona charakterystyka jest lepsza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

50 minut temu, .:Gerard:. napisał:

O gustach sie nie dyskutuje, widać ze twoje wybory są świadome, jak ktoś poprawnie określasz różnice i dobiera ja mu się podoba to mi nic do tego
Ja tylko nie zgadzam sie z tymi , co twierdza ze narzucona charakterystyka jest lepsza

Chyba wszyscy z nas ostatecznie szukają tego brzmienia, które najbardziej nam samym odpowiada? Cokolwiek znaczy słowo "neutralny" to w słuchaniu muzyki często nie znajduje miejsca. Same płyty są przecież różnie nagrywane. Degradowana jest dynamika, są podbarwiane tu i tam lub za mało rozdzielcze, za dużo rozdzielcze itd. Trzeba się z tym pogodzić i znaleźć dla siebie złoty środek, który zawsze będzie kompromisem. Ja też bym chciał jak wszyscy z nas żeby wszystkie płyty były wzorcowo nagrywane ale niestety tak nie jest. Słuchać tylko audiofilskich płyt? To nie dla mnie, gdyż zbyt poważnie podchodzę do samego słuchania.  Muzyka jest częścią samego mnie i byłbym niepoważny gdybym się przejmował jakimiś "neutralnym" systemem. Co oczywiście nie znaczy, że do tematu nie podszedłem poważnie. Były pomiary, jest pełne pasmo i jest banan na ustach 😀 Nieustanne bieganie za czymś co nieosiągalne znudziło mnie już jakiś czas temu. Oczywiście doceniam tych, którzy ciągle nie mają dość i nawet obserwuję ale szczerze mówiąc  z nutką współczucia. Bo nawet, gdy wydaje się im, że już osiągnęli sukces to prędzej czy później rozczarują się, gdy wrzucą do odtwarzacza ulubioną płytę z młodości a tu Zonk  - jakość marniutka  😀

Nie słuchać takich płyt?  Oj gdybym się tym przejmował to bym musiał odrzucić jakieś 60% procent mojej ukochanej muzyki. Oczywiście nigdy tego nie zrobię. 

7 godzin temu, iro III napisał:

wykonałeś już od a do z jako (chyba łącznie z laserem i optyką) DIY

Iro, jak już śledzisz moje wpisy, to rób to dobrze, - postawiłem na źródło analogowe, całkiem niedawno pisałem, - z prostego powodu, jest analogowe, oraz panuję nad jego jakością, z techniką nawijania uzwojenia do wkładki MC włącznie.

15 godzin temu, kghm napisał:

ten repertuar co wymieniłeś to raczej lubi głośniejsze granie i raczej średnio się nadaje do odsłuchów niesłyszalnych, mikroskopijnych wibracji.

Spokojnie, słucham tak i tak, po prostu godzina druga w nocy to dla mnie środek dnia..

Cisza jaka jest oraz czysty prąd, powodują że tylko w nocy w ogóle da się pracować na microsygnałach.

3 godziny temu, PanJa napisał:

widząc nowy kabel

Za kilkanaście lat / jeśli nie będzie wojny /, widząc kolejny kabel na półce, roześmiejesz się..

7 godzin temu, iro III napisał:

nie chrzań o słuchaniu czgokolwiek

Posiadam system testowy Kolego.

Nie jeden, nie dwa i nie pięć.

Wyobraź sobie że odtwarza muzykę i wszystko na nim słychać.

@piorasz jaka muzykalność? Muzykalność i magia to rzeczy, ktore nie istnieją w audio. Muzyka, muzycy mają zapewnić magię, a nie sprzęt. 

[mention=57250]piorasz[/mention]  Muzyka, muzycy mają zapewnić magię, a nie sprzęt. 

To przede wszystkim
Dawniej się słuchało na kaseciaku typu Kapral i też było miło i muzykalnie

Co do kabli. Pisałem to już. Będzie system, to chciałbym zorganizować u siebie na chacie testy. Ślepe oczywiście. Jestem bardzo ciekawy, ile osób się zjawi, czy w ogóle ktoś się pojawi.

Jak ktoś bez problemu odróżni kable, to płacę w gotówce 😄

PS @piorasz Mam nadzieję, że autor tego tematu się zjawi 😁

9 minut temu, Adi777 napisał:

Co do kabli. Pisałem to już. Będzie system, to chciałbym zorganizować u siebie na chacie testy. Ślepe oczywiście. Jestem bardzo ciekawy, ile osób się zjawi, czy w ogóle ktoś się pojawi.

Jak ktoś bez problemu odróżni kable, to płacę w gotówce 😄

PS @piorasz Mam nadzieję, że autor tego tematu się zjawi 😁

Ale nie zrobisz sensownego porównania. Nie masz takiej możliwości. To co chcesz zrobić jest bez sensu. 

Teraz, sly30 napisał:

Ale nie zrobisz sensownego porównania. Nie masz takiej możliwości. To co chcesz zrobić jest bez sensu. 

Czemu bez sensu?

Coś czułem, że będą takie wpisy 😄

Przecież wiem, jakby to wyglądało. Nawet, gdyby ktoś przyjechał i testy by się odbyły - z wynikiem negatywnym, to później byłoby pisanie na forum, że kolumny nie takie, że system za mało czuły, że nie rożnicuje kabli, że to, że tamto, że siamto, przecież ja o tym wiem.

Co ma kuźwa wspólnego ze ślepymi testami???

Już drugie pokrętne tłumaczenie 😄

Ktoś jeszcze? 😂

Edytowane przez Adi777
8 godzin temu, piorasz napisał:

Do dziś nie pojmuję lub nie chcę pojąć słowa "neutralny". Ma być muzykalnie i pęknie.

Neutralność to właśnie muzykalność. Koloryzowanie brzmienia zaprzecza muzykalności.

Teraz, Adi777 napisał:

Co ma kuźwa wspólnego ze ślepymi testami???

Już drugie pokrętne tłumaczenie 😄

Ktoś jeszcze? 😂

Ukryta Zawartość

Jeżeli można rozpoznać czy muzyk gra/spiewa muzykalnie, to można tez rozpoznać czy system potrafi grac muzykalnie,
jak twój system nie potrafi (a z twoich wypowiedzi wynika ze nie potrafi) to test będzie jednoznaczny

Ukryta Zawartość

26 minut temu, piorasz napisał:

To przede wszystkim

Ukryta Zawartość

Dawniej się słuchało na kaseciaku typu Kapral i też było miło i muzykalnie

Ukryta Zawartość

Żartujesz chyba? a widzę uśmieszek, to był koszmarny magnetofon…

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

5 minut temu, Adi777 napisał:

20 tysięcy może być?

Dobra, zapłacę 50. 

To zapraszam do mnie, bilet lotniczy na mój koszt, jak rozpoznam kable to 50k moje i zwracasz za bilet ?

Edytowane przez .:Gerard:.
  • Pokaż nowe odpowiedzi