Skocz do zawartości
IGNORED

Kable zasilające Hi-End

Rekomendowane odpowiedzi

No cóż smutne to jest, że swój swojego chce ,,wydymać" na kasę... No ale jak to się mówi ,,za pieniądze ksiądz się modli, za pieniądze lud się podli"... Dobrze, że chociaż kasę odzyskał.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Od zawsze przed tym przestrzegałem. Co niektórzy myślą, że są cwani, kupują podrobiony szajs z Azji, a później sprzedają to u nas na wtórnym rynku, ale jakimś dziwnym trafem zapominają powiadomić kupującego, że to chamska podróba!

57 minut temu, kaviter napisał:

na taką minę można się wpakować nawet na dość niskiej półce cenowej.

Jedna z polskich firemek (dość dobre recenzje z AS) sprzedawała podróbki zasilających Furutecha. Tłumaczyli się potem, że kable były oryginalne, tylko fotki wzięli z Ali. Fotki zdradziły szczegół. Szkoda, że tak goście zrobili, bo sprzęt ich produkcji grał całkiem fajnie (słyszałem na AS przed pandemią). 

Nie chcę tego nawet dalej komentować.

Nie odpowiem na zapytanie- jaka to firma ani na ogólnym, ani na priv. To pewne- szalbiercza. 

Wstyd. 

46 minut temu, sly30 napisał:

Od zawsze przed tym przestrzegałem. Co niektórzy myślą, że są cwani, kupują podrobiony szajs z Azji, a później sprzedają to u nas na wtórnym rynku, ale jakimś dziwnym trafem zapominają powiadomić kupującego, że to chamska podróba!

Właśnie o tym napisałem z tym, że oni przedstawili ofertę jako rynek pierwotny. 

Edytowane przez absinth3

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

3 minuty temu, sly30 napisał:

To jeszcze większe sk***ysyństwo !

I dlatego jak Chińczyk pisze, że to chińskie, to się bawię w DIY, coś się skręci, zaciśnie- gra lepiej albo gorzej albo świetnie albo całkiem do bani itd, ale wiem, że uczciwie. 

Kable AQ to są chyba podwójnego ryzyka. Tak tego dużo na Ali

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 19.01.2023 o 19:22, absinth3 napisał:

I dlatego jak Chińczyk pisze, że to chińskie, to się bawię w DIY, coś się skręci, zaciśnie- gra lepiej albo gorzej albo świetnie albo całkiem do bani itd, ale wiem, że uczciwie. 

19 minut temu, rafa napisał:

Kable AQ to są chyba podwójnego ryzyka. Tak tego dużo na Ali

Ale wiecie, że nawet te podróby zawsze „zagrają” lepiej niż zwykły z kartonu od sprzętu audio?

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Wiem. Nie jeden testowałem.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Moj HiFi Silver Power Cable 5N OCC Single Crystal za 260 zl juz po niecałych 20 godzinach traci"chudość", otwiera się i zaczyna się po prostu bajka! Krytykujecie "chińczyki" i bardzo często zresztą słusznie, ale czy jest na polskim rynku firmowy (nie DYI) kabel ze srebrem, z rodowanymi wtykami w tych pieniądzach? Nie ma? A może jest taki kabel 10 razy droższy? Nie ma? To może 20 x droższy? Jest! Isotek Evo3 Optimum. Zaraz... ale czy gra lepiej? No nie bardzo... To może poszukamy wśród 30 razy droższych? No tak. Teraz to zaczyna mieć sens...

Miedziane "chińczyki" zwykle zamulają górę. Warto kupować takie ze srebrem. Materiał jest materiał, a firmowe kable ze srebrem to już zwykle top oferty i ceny często powyżej 10k. Kiedyś widziałem replikę Siltecha Tripple Crown. Kosztował ten kabel jednak coś ponad 3000 zł i trochę bałem się wydać tyle w ciemno.

Edytowane przez Mart2M
10 godzin temu, sir.jax napisał:

Ale wiecie, że nawet te podróby zawsze „zagrają” lepiej niż zwykły z kartonu od sprzętu audio?

Wiemy 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

48 minut temu, Mart2M napisał:

Moj HiFi Silver Power Cable 5N OCC Single Crystal za 260 zl

260 zł ...i śrybny powiadasz

Zanieś go do jubilera, niech sprawdzi to śrybro, chyba, że jest tam kilka nitek o przekroju włosa, w grubaśnym wężu, wtedy on może być ...w niezgodzie z p-poż...

Srebro w tym kablu jest na 100%. Słychać to w prezentacji wysokich tonów i szybkości dźwięku. Dla człowieka osłuchanego w kablach obecność srebra jest oczywista. Pytanie, czy jest tam 100% srebra (jak wynika z opisu) czy tylko miedź posrebrzana? Tego nie wiem... Faktycznie za 260 zł z wysyłką 100% srebra wydaje się wątpliwe. Kabel gra jednak wybornie (u mnie)! Myślę, że gdyby dać na niego firmową plakietkę, kupić test w prasie i sprzedawać w UE, cena na pewno nie zeszłaby poniżej 5000 zł.

Edytowane przez Mart2M
14 minut temu, Mart2M napisał:

Srebro w tym kablu jest na 100%. Słychać to w prezentacji wysokich tonów i szybkości dźwięku

Bardzo być może...tak z 0,1 g na całości?

Może to alu śrybrowane?

Ale sposób na wykrywanie śrybra masz taki "pewny", tylko nie opowiadaj o tym jakiemuś jubilerowi, bo padnie na miejscu.

Po co miałbym chodzić z tym do jubilera? 🙂 Nie interesuję się jubilerstwem ani biżuterią. Kabel gra u mnie wybornie. Jeśli wywołuje to w Tobie złość lub agresję, to Twój problem, a nie mój.

2 minuty temu, iro III napisał:

tylko nie opowiadaj o tym jakiemuś jubilerowi, bo padnie na miejscu

Akurat jak kupowałem dawno temu drucik srebrny (ul Rakowicka w Krakowie), to jubiler mi powiedział, że ludzie przychodzą i kupują do audio. 

18 minut temu, Mart2M napisał:

Jeśli wywołuje to w Tobie złość lub agresję, to Twój problem, a nie mój.

Nie nie wywołuje. 🙂

Ale to jast nowy trynd, nie tylko Ty to robisz - wmówić sobie, że to wywołuje czyjąś zlość a nawet agresję!!?

Noooo, bez przesady 🙄

Pomaga to w czymś?

19 minut temu, absinth3 napisał:

Akurat jak kupowałem dawno temu drucik srebrny (ul Rakowicka w Krakowie), to jubiler mi powiedział, że ludzie przychodzą i kupują do audio. 

Jak się to rozniesie, ceny srebra zanotują poważny skok.

To od jubilera to przynajmniej JEST srebro. 🙂

20 minut temu, dedal75 napisał:

Prom kosmiczny też każdy pewnie może wybudować , jprd 🤦

Nie widzisz różnicy pomiędzy promem kosmicznym a kablem zasilającym?

Możesz sobie kupić kabel z metra, np. taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wtyczki i skręcić?

Nie umiesz? Przerasta Cię to? Jprd!!!

22 minuty temu, iro III napisał:

Nie nie wywołuje. 🙂

Ale to jast nowy trynd, nie tylko Ty to robisz - wmówić sobie, że to wywołuje czyjąś zlość a nawet agresję!!?

Noooo, bez przesady 🙄

Pomaga to w czymś?

Jak się to rozniesie, ceny srebra zanotują poważny skok.

To od jubilera to przynajmniej JEST srebro. 🙂

Jaki jest zatem cel Twoich prześmiewczych postów? O co Ci tak naprawdę chodzi? "Chińczyk" nie może grać dobrze dlatego, że jest tani czy dlatego, że jest "chińczykiem". Zdziwiłbyś się, jakie jest rzeczywiste pochodzenie materiałów większości drogich firmowych drutów, które kupujesz. Większość firm robi to, co ja: szuka fajnego drutu, który fajnie gra. Później daje się własny oplot, koszulki z logo, kupuje recenzje w prasie i daje cenę x10, x20. Są też firmy rzzeczywiście robiące robotę, jak Nordost, ale tutaj cenowo już zupełnie odlecieli, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że nic poniżej Tyr2 nie gra (za chude).

Zapewniam Cię, że w moim kablu jest srebro, jeśli w to nie wierzysz, nie akceptujesz tego, to Twój problem....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
5 godzin temu, Mart2M napisał:

O co Ci tak naprawdę chodzi? "Chińczyk" nie może grać dobrze dlatego, że jest tani czy dlatego, że jest "chińczykiem".

O to (aż dziwne, że nie domyśliłeś się jeszcze), że W OGÓLE sieciówka nie ma i nie może mieć wpływu na brzmienie audio.

5 godzin temu, Mart2M napisał:

Zapewniam Cię, że w moim kablu jest srebro,

Jeszcze raz, idź z "tym" do jubilera, to się dowiesz, czy a jeśli już, to ile.

Edytowane przez Marcinus

@Mart2Mkupić z metra przewód i wtyki to dla Ciebie zrobić przewód 🤦 ?. 

Skręcić 🤔 widze że masz rewelacyjne pojęcie o zmontowaniu przewodów .

Kupuj w Chinach dalej rody ,srebra i inne ściemy . Słyszałem już nie jedną opinie jakie to super przewody, dla tych bardziej osluchanych. 

Złożyć do kupy a zrobić przewód robi różnicę no ale co Ty o tym wiesz jak z lenistwa chińskie na alli kupujesz . Pzdr

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

28 minut temu, iro III napisał:

Zapytaj "guru" hajendu drutkowego @747 , to się dowiesz...😅

O to (aż dziwne, że nie domyśliłeś się jeszcze), że W OGÓLE sieciówka nie ma i nie może mieć wpływu na brzmienie audio.

Jeszcze raz, idź z "tym" do jubilera, to się dowiesz, czy a jeśli już, to ile.

Dobrze. Bądźmy zatem konkretni. Podaj cenę za 1m kabla z miedzi posrebrzanej, który na pewno zawiera srebro - nie jest podrobiony i nie trzeba z nim chodzić do jubilera. Niech to będzie drut o przekroju powiedzmy 1,5mm^2. Sieciówki często zawierają 7 takich drutów (po 3 na L i N i 1 na uziemienie).

Sieciówki nie mają wpływu na dźwięk? 🙂 Zabawny jesteś. 🙂 LOL

Może to nie ja powinienem iść do jubilera a Ty do laryngologa. 🙂

20 minut temu, dedal75 napisał:

@Mart2Mkupić z metra przewód i wtyki to dla Ciebie zrobić przewód 🤦 ?. 

Skręcić 🤔 widze że masz rewelacyjne pojęcie o zmontowaniu przewodów .

Kupuj w Chinach dalej rody ,srebra i inne ściemy . Słyszałem już nie jedną opinie jakie to super przewody, dla tych bardziej osluchanych. 

Złożyć do kupy a zrobić przewód robi różnicę no ale co Ty o tym wiesz jak z lenistwa chińskie na alli kupujesz . Pzdr

No chyba, że ten sam kabel jakaś poważna firma skręci, da własne loga i podniesie cenę x 10 to wtedy nie jest to już

"złożenie do kupy", tylko "zrobienie przewodu", co nie? Tak jest? 🙂

Mam o tym pojęcie, bo sam robiłem przewody, albo raczej "składałem do kupy". 🙂

Przed kupowaniem "chińczyków" kupowałem oryginalne kable z przedziału 4500-7500 zł. Przestałem, bo 10 x tańsze "chińczyki" wcale nie są gorsze - te "trafione", bo dziadostwo też jest oczywiście.

Edytowane przez Mart2M

Super ,rewelacja . 

Czyli wyroby Chińskiej elektroniki też kupujesz w zamian za znane marki żeby nie być naciąganym , i płacić za metki ?

Nie. Tu sprawa jest nieco inna. Marże na "oryginalnych" kablach odleciały zupełnie w kosmos. To co się dzieje na kablach jest po prostu chore, tym bardziej, że nie ma tu w większości przypadków jakiejś wielkiej  kosmicznej technologii. Jeśli chodzi o klocki, została zachowana jednak nieco większa racjonalność. Poza tym "klocki" się jednak psują. Warto tu mieć gwarancję. W kablu nie ma się co popsuć.

Co do elektroniki, to Chińczycy robią świetne wzmacniacze lampowe w bardzo dobrych cenach. Gdybym chciał sobie kupić "lampę", bardzo możliwe, że kupiłbym jakiegoś "chińczyka".

To może mi podeslesz na tydzień tego Silvera ? Ocenię.

W tygodniu gościł u mnie chiński wzmacniacz który gra bajecznie i zamiata w jednym temacie na forum 

Niestety nie pozamiatał u mnie i bałagan dalej jest 😉 . Pzdr

2 godziny temu, Mart2M napisał:

Co do elektroniki, to Chińczycy robią świetne wzmacniacze lampowe w bardzo dobrych cenach.

A jeszcze lepsze robią DACi 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

No i cisza , a chciałem tak typowo po koleżeńsku .

Teraz, Piopio napisał:

Może i ludziom wodę z mózgu  też . 

W chinach jest wszystko, niestety około 80% to szmelc ale są też te właściwe rzeczy, które są lepsze od najlepszych proponowanych w Polsce przez dystrybutorów, kable te właściwe poza zasięgiem całej polskiej dystrybucji, wzmacniacze tranzystorowe istne wyrocznia dla reszty Świata, tylko niektóre najdroższe lampowce mogą się równać średnicą. Trzeba tylko wiedzieć gdzie i co chyba, że wolimy marketingowy bełkot gazet i płacimy 200000zł za odcinek 2 metrowy XLR'a dystrybutorowi z czego 50000zł to jego zysk brutto.

2 godziny temu, Piopio napisał:

Jakie bzdury, a najlepsze topping i smsl 👍

• Pokaż nowe odpowiedzi