Skocz do zawartości
IGNORED

Kable zasilające Hi-End

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 5.01.2024 o 18:00, krzystekov napisał:

nordosta może nie udaje ale udaje miedź itp , swego czasu zamówiłem wtyki do sieciówki niby miedź itd , po napiłowaniu pod lupą nawet nie mosiądz tylko raczej w kierunku stali oblane czymś przypominającym złoto, sieciówkę tez miałem wcześniej ze średniej chińskiej półki , - w ramach edukacyjnych pod mikroskopem miedź raczej przypomina aluminium z miedzią i od tej pory wyleczyłem się z da się tanio

A ten też udaje miedź?🤔

Właśnie udało mi się znaleźć ten świetny produkt na platformie AliExpress, zobacz! 289,01zł  12%OFF | Kabel zasilający Monosaudio 99.9998% z czystej miedzi Schuko przedłużacz HIFI z osłoną przewód zasilający EUR wersja AC przewód zasilający

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, xymoxx napisał:

A ten też udaje miedź?🤔

Właśnie udało mi się znaleźć ten świetny produkt na platformie AliExpress, zobacz! 289,01zł  12%OFF | Kabel zasilający Monosaudio 99.9998% z czystej miedzi Schuko przedłużacz HIFI z osłoną przewód zasilający EUR wersja AC przewód zasilający

Ukryta Zawartość

Zdziwiłbyś się, jak oni pięknie potrafią podrabiać miedź. Co prawda z sektora samochodowego, ale miałem okazję zderzyć się z chińskim przednim reflektorem  do Golfa, w którym miedziane okablowanie po 1.5 roku utleniło się niczym aluminium. Jakiekolwiek dotknięcie okablowania przy wymianie żarówki powodowało obłamywanie się kabla od wtyku. Biel z nutą zieleni w ten sposób powstałego proszku pięknie ubarwiała wnętrze lampy. 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez umka
W dniu 11.01.2024 o 08:04, umka napisał:

Zdziwiłbyś się, jak oni pięknie potrafią podrabiać miedź.

Niektóre wzmacniacze lampowe z Chin mają transformatory nawijane drutem żelaznym pokrytym miedzią.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

43 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Kupowanie okablowania z Chin nie ma sensu, szkoda kasy, lepiej wyszukać dobrego krajowego producenta kabli 

Kupowanie jakichkolwiek kabli, wtyków itp. a również podrabianych akcesoriów z Ali.. to jakaś totalna bzdura, oszukiwanie samego siebie i próba zaklinania rzeczywistości.

Zerknąłem kilka razy z ciekawości na podawane na forum linki do produktów i to jest po prostu masakra. Podrabiane wtyki WBT, podrabiane markowe kable i ktoś to kupuje i wmawia sobie i innym, że to jest oryginał ale... robiony nocą.

Przecież można kupić w Europie, w Polsce dobre, solidne i niedrogie kable z metra i oryginalne markowe wtyki.

Najbardziej rozbawiają mnie jeszcze dyskusje forumowych "audiofili" i szpeców od chińskiego szajsu o czystości miedzi, o kryształach, o złoceniach, o rodowaniu i ogólnie o "jakości i oryginalności" tamtejszych tworów.

Obrzydlistwo!

Edytowane przez bluesboss

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

27 minut temu, bluesboss napisał:

chińskiego szajsu o czystości miedzi, o kryształach, o złoceniach, o rodowaniu i ogólnie o "jakości i oryginalności" tamtejszych tworów.

Obrzydlistwo!

Czy do tego też zalicza się Viborg?

Godzinę temu, bluesboss napisał:

ktoś to kupuje i wmawia sobie i innym, że to jest oryginał ale... robiony nocą.

E, ja mysle ze zdecydowana wieszkosc wie ze to nie ma nic wspolnego z oryginalami. Moze kiedys tak myslano, powiedzmy 5-10 lat temu ale dzis to juz raczej zadkosc.

44 minuty temu, lemo napisał:

Chyba ze ktos juz podrabia Viborga 😄 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, lemo napisał:

Mam wszystkie kable zasilające polskiego producenta. Wszystkie na Viborgu i jest ok., biorąc pod uwagę stosunek cena/jakość. Producent wybrał właśnie Viborg ze względu na dobrą jakość (także soniczną) w stosunku do ceny. Zresztą Viborgi nie sa jakoś drastycznie tańsze od innych uznanych producentów, sam już jest za takiego uznawany i szanowany za dobre produkty.

Czyli nie można uogólniać co do chinszczyzny , też uzywam wtyków zasilających   Viborga i uważam za całkiem dobre i tak jak piszesz, nie takie znowu tanie.

Zamiast Viborga wybrałbym Monosaudio, nie wiem jak te najniższe serie, ale topowa seria 109 jest bardzo dobra, zarówno złocone jak i rodowane. 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

4 minuty temu, lemo napisał:

Tylko gdzie te wtyki kupić?

Aliexpress. Jak chcesz dokładne namiary, to mogę Ci na priv jutro podesłać.

Ja kupowałem tutaj wtyki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bo muszę wymienić na jednym kablu dojechane viborgi. Jeszcze nie montowałem ale wyglądają bardzo solidnie.

Ukryta Zawartość

Mam te same ,ale gold.

Obsadziłem nimi sobie Yarbo 8000

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 godzin temu, pantagruel napisał:

względu na dobrą jakość (także soniczną

Z tą soniczną, to bym się tak nie rozpędzał.

😁

10 godzin temu, rafa napisał:

Chyba ze ktos juz podrabia Viborga

Myślisz, że Chińczyk podrabia drugiego Chińczyka? Viborga i Monosaudio chyba nikt nie podrabia.

Ale mogę się mylić 😁

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Godzinę temu, sir.jax napisał:

Myślisz, że Chińczyk podrabia drugiego Chińczyka? Viborga i Monosaudio chyba nikt nie podrabia.

Wszystko zależy czy to się opłaca.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, sir.jax napisał:

Z tą soniczną, to bym się tak nie rozpędzał.

To opinia producenta kabli, który testował różne. Nie chodzi o ocenę bezwzględną, bo wiadomo, że można lepiej, tylko w odniesieniu do ceny, by produkt końcowy był akceptowalny dla klienta, jak mi wyjaśniał.

11 godzin temu, pantagruel napisał:

Mam wszystkie kable zasilające polskiego producenta. Wszystkie na Viborgu i jest ok

Tego Viborga wspolczuje. 

Mialem rozne wtyki i viborg byl najslabszy, mulacy, nic nie majacy wspolnego z dobrym dzwiekiem, jesli tak mozna mowic w przypadku wtykow.

2 godziny temu, dedal75 napisał:

Obsadziłem nimi sobie Yarbo 8000

Kolega ma ten kabelek i zadowolony jest. Ale wtyki bym zmienil. Bardzo fajne sa wattgaty. Dać classica z jednej strony, z drugiej zloto i bedzie lepiej. 

A odnosnie grubszego sprzetu, mam daca denafripsa ktory jest singapurski choc robiony w chinach i zaskoczenie chyba stulecia- wzmacniacz shanlinga. I tu, po przetasowaniach sprzetowych, zostaly te azjatyckie zabawki. 

Tak wiec sprawdzac, sprawdzac i jeszcze raz sprawdzac, mozna sie zdrowo zdziwic

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

40 minut temu, pantagruel napisał:

To opinia producenta kabli, który testował różne. Nie chodzi o ocenę bezwzględną, bo wiadomo, że można lepiej, tylko w odniesieniu do ceny, by produkt końcowy był akceptowalny dla klienta, jak mi wyjaśniał.

A wiesz, że często zdarzało mi się po tych naszych "rodzimych" producentach komuś jednak zmieniać wtyki, fakt droższe. Ale dopiero wtedy kabelek zyskał, chociaż niektórym i to nie pomagało. 

Często mam wrażenie, że wiele tanich kabli ma zakładane wtyki na pale, bez większych odsłuchów. 

Nie będę drążył, bo oprawa tych niektórych kabli to....rynce opadowywują.

11 minut temu, Mikelas76 napisał:

Kolega ma ten kabelek i zadowolony jest. Ale wtyki bym zmienil. Bardzo fajne sa wattgaty. Dać classica z jednej strony, z drugiej zloto i bedzie lepiej. 

Michał, robiłem ten SP8000 komuś na wtykach RamAudio, też złotych i był spoko.

Tak mi się spodobał, że kupiłem 1,5m, może pójdzie do zasilacza, bo w systemie raczej nie, chociaż kto wie, może wygryzie Enerra, bo Tunami nie ruszam.

Ale dostanie IEC Yarbo GY-912CF-C, a szchuko właśnie Monosaudio 109 rod.

Ich zlote wtyki są bardziej otwarte niz furu fi28/38 po czasie trochę gładsze, ale nadal nie mulą jak niektóre złote.

Z tych Monosów łączyłbym Rod z Goldem, teraz takie zapiąłem na Enerra Holograph Hybrid, zobaczę co dalej, ale te co dał Enerr to porażka do tych monosow, chociaż wyglądały jak Wattgate Classic, tyle że jeden rod, a drugi gold może na zamówienie.  Ale oba przymulały w stosunku do monosaudio 109, zarówno IEC gold, jak i schuko rodowany, bo były zapinane w odstępach czasu.

A i tak mi chodzi po głowie schuko Oyaide 037 lub IeGo 8085 R do tego Enerra.

Edytowane przez sir.jax

Gość

(Konto usunięte)
18 minut temu, sir.jax napisał:

A wiesz, że często zdarzało mi się po tych naszych "rodzimych" producentach komuś jednak zmieniać wtyki, fakt droższe. Ale dopiero wtedy kabelek zyskał, chociaż niektórym i to nie pomagało. 

Czy ty rozumiesz, co napisałem? Wiadomo, że lepsze wtyki mogą pomóc i podnieść jakość całego kabla. Ale chodzi też o to, za jaką cenę? I nie śmiej się z rodzimych producentów (niektórych), bo robią dobre rzeczy za sensowne pieniądze, sir.....

7 minut temu, pantagruel napisał:

Czy ty rozumiesz, co napisałem? Wiadomo, że lepsze wtyki mogą pomóc i podnieść jakość całego kabla. Ale chodzi też o to, za jaką cenę? I nie śmiej się z rodzimych producentów (niektórych), bo robią dobre rzeczy za sensowne pieniądze, sir.....

Zrozumialem dobrze dlatego napisałem, że jednak były droższe...pytanie, czy Ty zrozumiałeś co napisałem 😉

Nie śmieję się, wiem co widziałem jak rozbierałem taki kabelek, tu raczej trzeba by płakać w niektórych przypadkach. 

Nie czuj się dotknięty, bo to nie Ciebie dotyczy.

3 godziny temu, pantagruel napisał:

Monosaudio 109 kosztuje połowę najlepszego Viborga a jest lepszy, także ten..

Wiem bo mam jedne i drugie, kolega mi zdjął w tygodniu Viborga VE512G i założył Monosy. 

7 godzin temu, sir.jax napisał:

Zrozumialem dobrze dlatego napisałem, że jednak były droższe...pytanie, czy Ty zrozumiałeś co napisałem 😉

Nie śmieję się, wiem co widziałem jak rozbierałem taki kabelek, tu raczej trzeba by płakać w niektórych przypadkach. 

Nie czuj się dotknięty, bo to nie Ciebie dotyczy.

Daj spokuj Jacek, czasami nie warto z pewnymi personami dyskutowac. 

A z ta polska jakoscia za dobre pieniadze tez nie jest rozowo. Co robil solid core audio? Nawijal w srodku wloczke i lepil tasma izolacyjna bo nie pasowalo. Smiechnac idzie... 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Gość

(Konto usunięte)

Trzeba mieć  sporo wiary w sobie, by przyjąć to co piszą o tych wtykach na ali. Wtyk za 40 zł około, cóż, niczym w kastoramie. A jeszcze jest wersja kryta palladem za 75 zł, no, no...

kabel China-end mają czarny i biały PR, ale co poradzić skoro u mnie Nordost Odin Gold made by Ali zagrał lepiej od markowego Furutech FP-S022N+Viborg, bardziej otwartym i rozciągniętym pasmem od góry do dołu.

Mam Viborga wtyki na przewodzie 1501 też tej firmy . I działa , nie wiem o co wam chodzi 🤭

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dedal75

1 godzinę temu, dedal75 napisał:

Mam Viborga wtyki na przewodzie 1501 też tej firmy . I działa , nie wiem o co wam chodzi

Zawsze dziala. Po prostu jak sie poprzerabia jakas ilosc wtykow, zaczyna sie wyciagac wnioski ze sa lepsze i gorsze. Viborgiem zachwycilem sie marketingowo, ze czysta miedz itd. Ale brzmieniowo jest slabo, a szkoda... 

Dlatego ja rzadko chwale.

Ludzie zachwalają a później krytykują zapominając że wcześniej chwalili 🤗 Pzdr 

4 godziny temu, pantagruel napisał:

Trzeba mieć  sporo wiary w sobie, by przyjąć to co piszą o tych wtykach na ali. Wtyk za 40 zł około, cóż, niczym w kastoramie. A jeszcze jest wersja kryta palladem za 75 zł, no, no...

Tak, gram palladu kosztuje 150pln w skupie w Chinach  musi być bardzo tani . 

• Pokaż nowe odpowiedzi