Skocz do zawartości
IGNORED

Kable zasilające Hi-End

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam problemu z tym ze Ty czy ktoś "raczej" nie słyszy,
problem mam z tym, ze ja słyszę a w realu znacznie bardziej niż z nagrania iPada a "przeciwna" strona próbuje mi wmawiać ze mi się wydaje, nawet potrafią się nabijać

Możesz mi wierzyć na słowo, lepiej dobrać okablowanie które mniej tłumi bo nawet DSP nie pomoże odzyskać "swobody" brzmienia
Okablowanie wcale nie musi być super drogie, wiem bo kiedyś miałem takie do 200€ za kabel i było okay

18 godzin temu, Terrapin napisał:

nagraniu nr 1 wersja b ma nieco więcej "powietrza", w nagraniu nr 3 wersja b jest może bardziej zwarta na basie.

Reasumując, wersje b, są bardziej audiofilskie. 😁 

ps. sprzęt do moich odsłuchów, telefon Redmi. 😂

35 minut temu, Mircysko napisał:

Reasumując, wersje b, są bardziej audiofilskie.

Reasumując, wersje a i b są odbierane jako minimalnie różne.

Przyczyną może być autosugestia, zmiana ustawienia sprzętu nagrywającego lub akustyki pomieszczenia lub rzeczywiście wpływ kabli. Nie odrzucam tej ostatniej możliwości, ale nie sposób tego ustalić w ten sposób. Stąd twierdzenie, że to na pewno kable można w tym "eksperymencie" odrzucić.

Opinia, że wersje b są bardziej "audiofilskie" albo np. bardziej "fistaszkowe" nie mają żadnego pokrycia w czymkolwiek, bo pojęcie "audiofilskości" czy "fistaszkowatości" są równie nieprecyzyjne.

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

Trza będzie posłuchać tego testu co nam Gerard uszykował. Nie mam obecnie jakiś wypasionych słuchawek, więc ciekawe czy coś usłyszę.
A tak przy okazji jakie to kable?

Malo znane, qsw to Polskie i chyba juz nie produkuje, kiedyś dla mnie na zamówienie robił, po wielu testach pod każde urządzenie było dobierane aby uzyskać optymalność

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_5373.thumb.jpg.bc101fa498a0d502d5f1ae6d9e9962c3.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 23.02.2022 o 14:57, .:Gerard:. napisał:

@Terrapin

Nie gniewam, ......  na szybko zmieniłem kable i nagrałem IPadem

Ze Streamu brzmi trochę inaczej niz z dysku ale powinno byc .....

Słyszysz różnice ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kabel "a" bardziej dla melomana 🙂 W utworach 1 i 2 nie jestem pewien czy kabel b jest o wiele lepszy ale w utworze 3 jest zdecydowanie lepszy. Ale to tylko tak porównawczo a jak na żywo brzmiało to inna bajka.

Ale jak jakiś "miernikofil" zaprzecza że słyszy różnice to wymiękam 😄 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

U mnie taniutki "chińczyk" wpasował się lepiej niż konstrukcje znanych marek w cenie 4500-7500 zł, a zatem ponad 10 x droższe. Wymaga wygrzania, bo na początku srebrna góra jest nieco zbyt podkreślona. Nie jest to żaden top hi-end, ale relacja ceny do jakości dźwięku jest wprost kosmiczna.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Wtyki wydają się sensowne. To klasyczne chińskie wtyki stosowane w bardzo wielu przewodach z Aliexpress. Gdy są używane do produkcji podróbek, po prostu drukują na nich logo, np. "Furutech".

Kabelek po wygrzaniu ma dość potężny bas, chyba ciut za duży w moim systemie i pewien rodzaj "zawoalowania" w najniższych częstotliwościach. Może to się jeszcze ułoży. Za to wysokie tony, przestrzeń i dynamika są pierwszorzędne. Można by się przyczepić do kilku rzeczy w brzmieniu porównując do referencji, ale w cenie 500 zł to raczej byłoby niestosowne...

Edytowane przez Mart2M
W dniu 12.03.2022 o 20:00, Mart2M napisał:

Ukryta Zawartość

U mnie taniutki "chińczyk" wpasował się lepiej niż konstrukcje znanych marek w cenie 4500-7500 zł, a zatem ponad 10 x droższe. Wymaga wygrzania, bo na początku srebrna góra jest nieco zbyt podkreślona. Nie jest to żaden top hi-end, ale relacja ceny do jakości dźwięku jest wprost kosmiczna.

Mógłbyś konkretnie wymienić te znane marki w cenie 4,5-7,5 kzl które grają gorzej od tego chińczyka? Oczywiście rzetelnym byłoby też przedstawienie co konkretnie w dźwięku było gorsze.  Z mojego doświadczenia wynika coś zupełnie przeciwnego i wydaje mi się, że piszesz głupoty bez pokrycia w konkretnych faktach. 

Ukryta Zawartość

Proszę bardzo:

- LessLoss C-MARC - kabel ogólnie dużo lepszy od "chińczyka" pod względem ogólnej klasy dźwięku, kultury, ogłady, "atencji" dla muzyki, "czarnego tła" Pod wieloma względami to kabel absolutnie wybitny. U mnie niestety obcinał wyraźnie górę pasma - nieco podobnie, jak robią kable Cardas, co dawało dźwięk matowy, bez blasku. W moim, już nieco zamulonym systemie (Vienka + Accu) było to nie do zaakceptowania. Wysokie tony, które daje "chińczyk" są skrzące, błyszczące, dużo lepsze niż dawał LessLoss, choć cała reszta była lepsza w LessLoss. Obcięta, matowa góra jednak dla mnie LL eliminuje.

- Enerr Transcenda Ultimate Source - kabel ogólnie bardzo fajny, ogólnie też lepszy niż "chińczyk". U mnie jednak dawał dziwny efekt przysunięcia sceny do przodu, napompowania basu (co "chińczyk" też ma w zakresie basu najniższego") i kompletnego rozmycia lokalizacji instrumentów na tylnych planach. Siedziało się pośrodku sceny pośród muzykow, a tylne plany były zlane, bez konturów, były tam plamy dźwięku, a nie dokładnie wyrysowane instrumenty. Dźwięk był "nadmuchany", "napompowany". "Chińczyk" rysuje instrumenty ostro jak żyletka.

-Audioquest Hurricane Source - kabel bardzo fajny, po wygrzaniu jednak dawał pogrubiony bas. Brzmienie było ciężkie, gęste, syropowate, z dominacją niskich składowych. Góra nie była matowa jak przy LessLoss, była dobrej jakości, jednakże denerwowała mnie gęsta, ciężka, "czekoladowa" konsystencja dźwięku. "Chińczyk" daje bardziej rześkie, szybsze, jaśniejsze brzmienie, co w moim systemie się sprawdza. Po wygrzaniu najniższy bas w "chińczyku" też stał się nieco zbyt potężny, ale dotyczy to tylko najniższego basu, który dość rzadko pojawia się na płytach.

Porównywałem też z innymi sieciówkami, ale były one tańsze, a miałem pisać o tych z przedziału 4,5-7k. "Chińczyk" też ma swoje wady i na pewno nie zostanie ze mną na zawsze. Ogólnie jednak "robi robotę", a w swojej cenie pisanie o jego wadach jest nie na miejscu.

Shunyata Alfa jest oczywiście dużo lepsza, ale dopóki jej nie kupię,  pewnie pozostanę przy "chińczyku".

Zaznaczam, że to co opisałem to są doświadczenia w MOIM systemie, u Was może to brzmieć inaczej. Nie chcę zaraz gównoburzy i wmawiania mi, że źle słyszę, albo coś jest nie tak ze mną, bo np. u kogoś LessLoss zagrał jasnym dźwiękiem. Jeśli tak gra, to super! Ciesz się i słuchaj muzyki. U mnie obcinał górę.

Miałem też chińskie repliki kabli znanych marek. Kable te nie grały jak oryginały, jakkolwiek jednak do brzmienia oryginałów starały się nawiązywać. Można śmiało i szczerze powiedzieć, że były od oryginałów gorsze. Ale... Były około 10 x tańsze. 🙂 Abstrahując od porównania z oryginałem i oceniając te produkty po prostu jako sieciówki w cenie 300-600 zł, każdy z nich można by ocenić jako produkt o wybitnej wręcz relacji ceny do jakości.

Edytowane przez Mart2M

Kable, które powyżej opisałem nie są ogólnie gorsze od chińczyka, a już z całą pewnością nie jest gorszy LessLoss. Po prostu nie wpasowały się w mój system. Ja potrzebuję kabla szybkiego, jasnego, ale nie chudego, a nie wydam pierdylionów złotych na Valhallę 2.

24 minuty temu, Mart2M napisał:

Shunyata Alfa jest oczywiście dużo lepsza, ale dopóki jej nie kupię,  pewnie pozostanę przy "chińczyku".

Mialem Shunyata Alfa i przymulił mi system

Ojej! Tego się nie spodziewałem. Słuchałem jej w salonie na Primare CD 35 jak mój i było p porostu idealnie: cud-malina! Grały jednak bardzo przejrzyste kolumny Revel. Musiałbym ją pożyczyć. Do tego kabla się przymierzam jako docelowego.

A mógłbyś, Gerard, coś więcej napisać o tej Alfie? Miałeś ją podpiętą do wzmacniacza czy źródła?

Mialem go podpiętego do PRE McIntosh, każdy kabel który miałem podpinałem pod pre wiec znam różnice, Ennera tez miałem i Shunyata to podobny kierunek tylko mniej pompuje bas, nie daje takiego nasycenia i daje efekt lekkiego tłumienia całego pasma, nie ma przejrzystości tylko narzuca cienka zasłonę na kolumny 
Wiem ze niektórzy w systemie McIntosh z B&W sobie chwalą, ale góra B&W jest "wyrazista" wiec może to lekarstwo na ten wyrazisty tweeter i specyficzny bas który po lekkim od-syceniu może być bardziej rozdzielczy i spójny
W każdym razie to nie jest neutralny kabel, sam teraz poszukuje

Ukryta Zawartość

Teraz testuje po kolei i szukam do listwy dla źródła cyfrowego , jeszcze muszą się listwy wygrzać i pewnie będę cos wypozyczal, ten furutech to podróba, bylem ciekawy jak gra

IMG_5933.thumb.jpg.5d738ba08840d73d9747e31bca55ab8c.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Mart2M napisał:

Ojej! Tego się nie spodziewałem. Słuchałem jej w salonie na Primare CD 35 jak mój i było p porostu idealnie: cud-malina! Grały jednak bardzo przejrzyste kolumny Revel. Musiałbym ją pożyczyć. Do tego kabla się przymierzam jako docelowego.

A mógłbyś, Gerard, coś więcej napisać o tej Alfie? Miałeś ją podpiętą do wzmacniacza czy źródła?

Zupełnie się pogubiłeś w tym wszystkim. Masz mocno przytłumiony system i dlatego potrzebujesz do niego jasnych, ostrych kabli. To oczywiste. Podobało ci się granie systemu z kablem Shunyaty ale nie zauważasz jak różne tam były kolumny, bo kolumny Revel, to zupełnie inna szkoła grania niż twoje Vienny. Gerard prawdę Ci napisał, że Shunyata to kabel po tej samej stronie mocy, co te, które nie sprawdziły się w twoim systemie, a ty zakładałeś, że Shunyata to będzie to czego szukasz i jesteś zdziwiony, że Gerard Ci odradza. Tracisz tylko kasę na te kolejne, nieudane eksperymenty. To już chyba 5 czy 6 nieudana próba. Jeśli Valhalla 2 jest za droga, to może Tyr 2. Za 1m trzeba wydać ok 6.5 tys, a to 90% Valhalli 2. 

Nie pogubiłem się. Doskonale zdaję sobie sprawę, że system mój ma pewne niedostatki w górze pasma (zaokrąglona, ale bardzo dobrej jakości - bez grama ostrości) i w obecnym kształcie potrzebuje jasnych kabli. TYR 2 to dobry kabel, ale ma mniej wysycenia, "mięcha" niż Valhalla 2 i może grać u mnie zbyt szczupło. To byłby już drugi Tyr 2 w moim systemie. Shunyata mogłaby się sprawdzić, bo zawiera srebro, podobnie jak obecny "chińczyk" i Nordosty. To właśnie srebro daje piękne doświetlenie góry i blask, którego potrzebuje mój system. Miałem pożyczoną najtańsza Shunyatę i o dziwo też grała całkiem dobrze, wręcz zadziwiająco dobrze, jak na niską cenę, pomimo, że cała miedziana. Stwierdzenie, że Shunyata Alfa v2 NR gra podobnie jak wyżej wymienione kable, to moim zdaniem nieporozumienie. Zamienialiśmy w czasie odsłuchu tą Shunyatę na Cardasa i efekt był natychmiastowy i ewidentny - obcięcie wysokich tonów i zabicie dynamiki po wpięciu Cardasa. Skoro Gerard tak pisze, to pewnie Shunyata też wprowadza pewien "woal", ale wątpię, by kastrowała górę tak mocno, jak czyni to Cardas albo LessLoss. Muszę tą Shunyatę pożyczyć i wtedy będę wiedział na pewno...

Generalnie planowałem zmienić kolumny i przestać kombinować z sieciówkami. Miałem u siebie w domu 2 pary kolumn z dużo wyższej półki, m in. właśnie Revel i góra pasma była o wiele lepsza niż w moich starych Vienkach, jednak barwa i nasycenia średnicy pozostawiały wiele do życzenia. Jednak polipropylen jest chyba najlepszym materiałem do grania  tonów średnich. Stąd pewnie zresztą kult kolumn Harbeth.

Życzę wszystkim Wesołych Świąt!

Edytowane przez Mart2M

Gwoli wyjaśnienia: nie twierdzę, że Xangsane P-6008ag to szczyt kablarskiego wyrafinowania, prowadzący do dźwiękowej ekstazy, top hi-end. Chciałem tylko zwrócić uwagę użytkownikom o nieco mniej zasobnych portfelach, że za śmiesznie niskie pieniądze możemy nabyć produkt o kilku cechach w tej cenie wybitnych, niedostępnych dla innych produktów z tej półki cenowej (dynamika, szybkość, przestrzeń, jakość tonów wysokich - rozdzielczość, szczegółowość, doświetlenie bez ostrości).

Mialem kable posrebrzane i one w moim systemie trzymały balans tonalny ale bez magii, bez głębi itd.

Ze srebrem jest różnie, ja mam kabel ze srebra nawet bolce i styki sa ze srebra, ale jest małego przekroju i dźwięk jest wyważony tylko pozbawiony barwy, skrócone wybrzmienia, analityczny, nigdzie w moim systemie nie pasuje ale znam producenta pewnej firmy który testował ten kabel z lampa i kolumny z obłym rozciągniętym basem, bardzo chwalił ten kabel a dla mnie nie wnosi magii i ... .
Podobno jak ktoś decyduje się na srebro to duże przekroje, cena idzie sporo w gore a i tak nie każdemu pasje

Mam tez kable z dodatkowym przewodnikiem ze srebra w oddzielnej izolacji, w moim systemie utrzymywały wyrazistość góry ale nie "słodziły", eksperymentowaliśmy i dużą role miał przekrój miedzi, dobierałem tak aż nie można określić charakteru ciemnego albo jasnego grania, czy wprowadza twardość czy miękkość itd. Każde moje urządzenie ma kabel o odpowiednim przekroju

Polecam przetestować kable z miedzi ale o mniejszych przekrojach chyba ze do listwy czy prądożernych urządzeń to raczej bardzo grube przewodniki, do jednej z listew mam solid core taki ze go ledwo można wyginać, do drugiej listwy szukam trochę inny ponieważ tam będzie tylko transport cyfrowy, switch, voltomierz i mały zasilacz, dostałem info i propozycje o takim "TiGLON TPL-2000A", wygląda interesująco ,muszę poczytać o nim

Nie mam już kontaktu z tym co mi kable na zamówienie robił, szkoda,
mam sporo zdjęć krok po kroku z produkcji
Zdjęcie tego nie oddaje, ale ten ze zdjęcia jest do listwy, ma grube i sztywne przewodniki a w białej izolacji idą przewodniki ze srebra, przewodniki z miedzi wycinane na przekrój jaki chciałem, skręcane, polerowane, izolowane itd.

Ukryta Zawartość

nie ma żadnego lutowania
IMG_0386.thumb.JPG.a9acba97ad16fa4d7f797011a3f6876f.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.

Co myślicie o kablach aktywnych? Takich, które mają wbudowane filtry, albo odszumiacze?

SupaNova-header-1.jpg

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

8 minut temu, Audiomagic.pl napisał:

Co myślicie o kablach aktywnych? Takich, które mają wbudowane filtry, albo odszumiacze?

Ukryta Zawartość

Zwykle działa to negatywnie i niepotrzebnie powiela i potęguje filtrację pasywną z listwy AC lub kondycjonera. 

Ukryta Zawartość

Teraz, sly30 napisał:

Zwykle działa to negatywnie i niepotrzebnie powiela i potęguje filtrację pasywną z listwy AC lub kondycjonera. 

W tym konkretnym przypadku, filtracja jest aktywna i nie zwiększa impedancji przewodu. Zaciekawiło mnie to, bo sam unikam filtrów w zasilaniu jako, że zazwyczaj zamulają brzmienie.

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

4 godziny temu, Mart2M napisał:

To właśnie srebro daje piękne doświetlenie góry i blask

Nie zawsze tak jest. Nawet topowa Shunyata za 45 tys. wycięła górę z mojego DAC-a. To są kable do jasnych, ostrych systemów. Enerr, Ansuz czy Transparent są znacznie bardziej otwarte. 

4 godziny temu, Mart2M napisał:

Jednak polipropylen jest chyba najlepszym materiałem do grania  tonów średnich.

Dobry PP jest fajny na średnicy. Dobry papier też jest świetny, ale tu trzeba uważać który, bo nie każdy. 

Godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

Polecam przetestować kable z miedzi ale o mniejszych przekrojach chyba ze do listwy czy prądożernych urządzeń to raczej bardzo grube przewodniki, do jednej z listew mam solid core taki ze go ledwo można wyginać, do drugiej listwy szukam trochę inny ponieważ tam będzie tylko transport cyfrowy, switch, voltomierz i mały zasilacz, dostałem info i propozycje o takim "TiGLON TPL-2000A", wygląda interesująco.

Koniecznie przetestuj. Marka w Europie mniej znana ale w Azji bardzo ceniona, z opatentowaną technologią pokrywania kabli taśmą magnezową. Jestem fanem marki, posiadam kilka ich produktòw i póki co jeszcze sie nie zawiodłem się na żadnym ich produkcie. Świetna relacja jakość/cena. Wspomnianego flagowca TPL-2000A jeszcze nie słyszałem ale sam posiadam ich kabel o poziom w hierarchii niżej. Z topowej serii miałem za to na testach kabel LAN TPL-2000L. Rewelacja, już zamowilem 😉

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

21 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Mialem kable posrebrzane i one w moim systemie trzymały balans tonalny ale bez magii, bez głębi itd.

Ze srebrem jest różnie, ja mam kabel ze srebra nawet bolce i styki sa ze srebra, ale jest małego przekroju i dźwięk jest wyważony tylko pozbawiony barwy, skrócone wybrzmienia, analityczny, nigdzie w moim systemie nie pasuje ale znam producenta pewnej firmy który testował ten kabel z lampa i kolumny z obłym rozciągniętym basem, bardzo chwalił ten kabel a dla mnie nie wnosi magii i ... .
Podobno jak ktoś decyduje się na srebro to duże przekroje, cena idzie sporo w gore a i tak nie każdemu pasje

U mnie "chińczyk" daje "magię", jednak występuje pewne minimalne niedociążenie najniższej średnicy - coś na kształt tańszych Nordostów. A może on jest właśnie neutralny, a tak gra mój player - nie jestem tego do końca pewien.

Najwięcej "magii" u mnie dawał LessLoss. Wnosił wręcz zjawiskowe "czarne tło" i grał z taką uczuciowością, atencją dla muzyki. Trudno to opisać. Niestety u mnie góra była obcięta w sposób dość wyraźny i poszedł do ludzi.

20 godzin temu, sly30 napisał:

Nie zawsze tak jest. Nawet topowa Shunyata za 45 tys. wycięła górę z mojego DAC-a. To są kable do jasnych, ostrych systemów. Enerr, Ansuz czy Transparent są znacznie bardziej otwarte. 

Tak. Enerr miał góry tyle, ile trzeba. Nic nie było obcięte. U mnie jednak dawał to dziwne "napompowanie" i problemy ze sceną.

3 minuty temu, Mart2M napisał:

Tak. Enerr miał góry tyle, ile trzeba. Nic nie było obcięte. U mnie jednak dawał to dziwne "napompowanie" .....

U mnie tez

• Pokaż nowe odpowiedzi