Skocz do zawartości
IGNORED

PONOWNIE "Wzmacniacz 40W o małych zniekszt. TIM"

Rekomendowane odpowiedzi

Preferuję B, bo mniejsze ryzyko wzbudzenia. Robiłem na BC550B , działa do dzisiaj.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Dokładnie również zalecam wzmocnienie "B"  przy C lubi się podbudzić, Inna sprawa, że mam wrażenie iż na wzmocnieniu "B" jakby jest poczucie większej ciszy i głębi, czyżby owe ortodoksyjne w audiofilskim świecie "czarne tło".. ponoć za to się sporo płaci😄

Z wzbudzeniami trzeba umieć sobie radzić. Jak coś ma nieco wyższą bettę (współczynniki zachodzą na siebie więc może się zdarzyć, że B ma większe wzmocnienie niźli C) i się wzbudza to za przeproszeniem jest to układ zbabrany...

Opowiadacie ałdiofilskie mity.

No ja zakładam,że jak biorę się za wzmacniacz tej klasy to wstępnie sprawdzam sobie i paruję betę tranzystorów. Dlatego nie uważam, ze wzmocnienie B to voodoo.

Ze wzbudzeniami tranzystorów nie radzą sobie nawet szacowne firmy audio, też kombinują w locie w trakcie montażu.

To prawda. Skoro stosują ad hoc rozwiązania przeciw wzbudzeniowe to znaczy, że h21E nie ma znaczenia. Wzbudza się... Wynika to z topologii ekstremalnych i dążenia do ekstremalnych parametrów.

18 godzin temu, Piotrek608 napisał:

Ze wzbudzeniami tranzystorów nie radzą sobie nawet szacowne firmy audio, też kombinują w locie w trakcie montażu.

Niektóre nawet mogą zostawiać w układzie pewien rodzaj wzbudzeń dynamicznych, czyli takich występujących tylko w pewnych stanach działania wzmacniacza na jakimś układzie obciążenia. Kto się z tym nie spotkał może nawet nie spodziewać się że coś takiego może zaistnieć.   

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

18 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Po to stosuje się rozmaite układy m.in. Zobla...

Zgadza się, ale czasem nawet z Zoblem coś się potrafi zadziwiającego dziać, bo np. jakiś kondensator miał za wysoką indukcyjność własną. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

33 minuty temu, Lech36 napisał:

Zgadza się, ale czasem nawet z Zoblem coś się potrafi zadziwiającego dziać, bo np. jakiś kondensator miał za wysoką indukcyjność własną. 

A błędy z topologią pcb? Ten wzmacniacz jest wrażliwy dość mocno na topologie

31 minut temu, Krzych 2 napisał:

A błędy z topologią pcb? Ten wzmacniacz jest wrażliwy dość mocno na topologie

Możliwe nie robiłem nigdy takiej topologii, fascynuje mnie od dawna topologia Dana d'Agostino. Nawet przedwzmacniacze MM i linia mam w takiej topologii.

Od dawna twierdzę, że ten wzmacniacz to porażka. Nie wiem skąd fascynacja tym knotem. Sam robiłem dwa razy dawno temu. Rewelacji nie słyszałem. Jak ktoś chce zrobić coś klasycznego a grającego rewelacyjnie i uruchamiającego się bez niespodzianek to proponuję klona FM 300A szwajcarskiej firmy FM Acoustics.

5 godzin temu, moltos napisał:

Od dawna twierdzę, że ten wzmacniacz to porażka. Nie wiem skąd fascynacja tym knotem. Sam robiłem dwa razy dawno temu. Rewelacji nie słyszałem.

Wszystkie opinie są ważne.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Ten wzmacniacz to jeden z klasyków. Nie wiem dlaczego "Klepczyńska" skoro budowałem podobne dużo wcześniej. Wzmacniacz z gazety miał jakieś oczywiste błędy. Może niektórzy klapali je z tymi błędami i stąd złe opinie 😉

Co prawda ja robiłem je w konfiguracji odwracającej. Zresztą jest to jakiś układ znanego producenta. Nie pamiętam teraz. Owszem, różny może być dobór elementów i zapewne wpłynie to na lepszą regulację.

Wzmacniacz bardzo przyzwoity. 

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Wzmacniacz bardzo przyzwoity. 

Dokładnie. Dobrze zrobiony to poziom Ugody, czyli jest dobrze. Słyszałem kilka wariacji na temat. Najlepsza to moim zdaniem najnowszy wypust kol. Bodo_z w konfiguracji mostkowej. Kawał wzmaka z trafem 1kW.

A może by tak zamienić stopień mocy na taki wzorowany na Brystonie , tranzystory oczywiście współczesne :-) 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 3.09.2022 o 20:31, Grzegorz7 napisał:

Nie wiem dlaczego "Klepczyńska" skoro budowałem podobne dużo wcześniej.

Wzmacniacz ten opublikowany był w "Re" w połowie 1982 roku. Skoro podobne robiłeś dużo wcześniej, to musisz być mocno leciwy facet 🙂

10 godzin temu, Bogdan napisał:

A może by tak zamienić stopień mocy na taki wzorowany na Brystonie , tranzystory oczywiście współczesne 🙂

Ukryta Zawartość

Próbowałem użyć stopnia wyjściowego z braystona układ działał lecz nie zachowywał się stabilnie ,może bym jeszcze się w tym zagłębił bardziej lecz brakło narzędzi pomiarowych i odpuściłem.

Przeszczepienie nie jest takie proste,mimo że takie się wydaje.

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, Bogdan napisał:

A może by tak zamienić stopień mocy na taki wzorowany na Brystonie , tranzystory oczywiście współczesne 🙂

Ukryta Zawartość

A czy ktoś potrafi wykazać zalety takiej topologii układu wyjściowego? Jest ona mocno nietypowa.

Ukryta Zawartość

Trudno orzec czy to topologia układu, czy co ale Brystona odebrałem jako mocny tranzystor z pogrubionym średnim basem i mało subtelny wzmacniacz. Taki nieco rozbryzgany dźwięk chyba jak nazwa firmy. Przy nim Luxman L410 którego wtedy porównywaliśmy z kolegą to była kraina przestrzeni, delikatności i subtelności.

Wiem, że jest wierna grupa fanów brystona, ale skąd ten zachwyt sie bierze nie wiem. Mi klapaczyńska w postaci "Naleśnika" od Bodo_z właśnie bardzo przypominała Luxa. Ja bym nie zmieniał zbyt radykalnie topologi układu. 

Jak się adoptuje ten nietypowy układ Brystona to nie będzie to "Klepczyńska".

Układ brystonowski niczego nie wnosi. Są to nadal pary komplementarne tylko pomieszane a właściwie pokomplikowane...

RADIOELEKTRONIK 1/1981 to oryginalny schemat (chociaż nadal nie wiadomo skąd pochodzi), a nie plagiat Pani Klapczyńskiej, jak widać oryginał ma sygnał podany na wejście ODWRACAJĄCE!, wspominał o tym i Grzegorz7 i Przemak, wzmacniacz w konfiguracji odwracającej ma inne właściwości niż nieodwracający, ja też zrobiłem wzmacniacz według tego schematu, i pamiętam, że zrobił na mnie i kolegach ogromne wrażenie.

Nie mogę załączyć PDFa bo za duży, można ściągnąć z: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  strona 6

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez namor

Ze wzmacniaczami8 to jest tak, ze nie wiadomo do końca kto i kiedy.

Z reguły autorstwo przypisuje się jakimś cwaniakom, którzy coś tam opatentowali... 

Wiele ciekawych topologii pochodzi z techniki lampowej. Tam nie było elementów komplementarnych więc inaczej trzeba było sobie radzić. Do technologii tranzystorowej trafiła topologia rodem z lampy i zrobiła karierę; układ circlotronu. 

Warto poczytać na jej przykładzie jakie były jej losy, patenty,...

Podobnie z tymi typowo tranzystorowymi topologiami (komplementarnymi). Ktoś coś na jakiejś konferencji. Ktoś w nośnym magazynie branżowym...

Tam wartało by podprojektować układ regulacji prądu spoczynkowego na tranzystorze zamiast tej kaskady diód. Coś typu 2x2,7k plus bd135-10 i potencjometr 1K.

5 godzin temu, Bogdan napisał:

Ukryta Zawartość

Jakby zastąpić dwa wtórniki sterujące przed tranzystorami mocy jednym na IRF610/9610 to układ by się trochę uprościł, to znane chyba z firmy Accuphase rozwiązanie moim zdaniem bardzo ciekawe.

Ukryta Zawartość

Z tym mosfetem to jest dobry pomysł, mam wzmacniacz Denona PMA1560 wykonany z podobnym pomysłem i gra toto świetnie, co ciekawe mniejszy model PMA860 który nie ma tego rozwiązania gra fajnie, ale nie ma "tego czegoś"

• Pokaż nowe odpowiedzi