Skocz do zawartości
IGNORED

Problem ze słabą jakością streamingu Deezer, Tidal , a wybór docelowego źródła

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, rochu napisał:

Jako dodatkowy protokół, byś sobie puścił dźwięk z komóreczki na kolumny.

Ale to jest bzdura, skąd znasz takie rewelacje ? z Autopsji czy zasłyszane gdzieś ? Jakie miałeś streamery wykorzystujące do komunikacji oprogramowanie Chromecast ?

Poza tym żebyś puścił dźwięk na kolumny musisz mieć żródło + transort sieciowy + dac, nie wspomnę o wzmaku 🙂 Nie rozumiesz, ze ja nie korzystam z tego mpudełeszka Chromecast audio za 150 zł , tylko ze pełnoprawnego transportu sieciowego ? 

Przypominam po raz n-ty, ze transport sieciowy,  jakim jest primare NP5 prisma gra bez zarzutu. Chromecast jako oprogramowanie do komunikacji powoduje, że telefon jest w stanie jako "pilot" skomunikować natywną apkę Tidal ze streamerem. I tyle, albo aż tyle. Wtedy streamer przejmuje całą robotę, włącznie z dekodowaniem.

Sorry ale mam wrażenie, ze mówimy o różnych rzeczach. Dobrze, by było, żeby wypowiedział się ktoś kto naprawdę korzysta/korzystał z transportów sieciowych lub porządnych streamerów all-in-one i komunikuje się za pomocą Chromecast w celu odtwarzania Tidal.

Ja nie słyszę, żeby sposób komunikacji  jaki teraz wykorzystuje mój transport degradował dźwięk. Nawet wypasiona malina z nakładką digione signature i zasilaczami liniowymi grała u mnie TIDAL na bardzo zbliżonym poziomie niż obecny NP5 prisma. Jednak wygoda użytkowania i stabilność pracy bez porównania na niekorzyść maliny.

Edytowane przez DAWH
12 minut temu, maciek1 napisał:

Czy jest jakiś wątek dla "zielonych" w tym temacie? Nie chcę zaśmiecać, a nowe wątki, takie dla początkujących nie cieszą się taką frekwencją doświadczonych Forumowiczów... No bo gdzie zadać pytanie czym się różni natywna aplikacja od apliakcji...? Czy natywna aplikacja to firmowa aplikacja Tidal'a? Ja steruję z aplikacji firmowej Audiopro. To też natywna aplikacja? Tidal może być nie natywny sam w sobie?

Jeżeli nie potrzebujesz pośrednika miedzy streamerem a Tidalem i możesz np zamknąć aplikacje sterującą a dźwięk dalej wydobywa się z głośników. Wtedy można mówić o natywnej implementacji serwisu (Qobuz, Tidal)w danym urządzeniu.

8 minut temu, DAWH napisał:

Ale to jest bzdura, skąd znasz takie rewelacje ? z Autopsji czy zasłyszane gdzieś ? Jakie miałeś streamery wykorzystujące do komunikacji oprogramowanie Chromecast ?

Wybacz. Nie potrzebuję Chromecast.

No może tylko wtedy gdy chcę coś z YT puścić na telewizor w salonie. Całkiem zmyślna sprawa.

Niemniej nie wiązałbym z tym rozwiązaniem szczególnych nadziei na dobry dźwięk. 

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Co za różnica? Aplikacje wysyłają żądanie aby x wysłał strumień do y, aplikacja jest w strumieniu pomijana. 

Wystarczy sprawdzić jak działa strumień przesłany z dowolnego urządzenia na inne przy użyciu np Bubbleupnp zainstalowanego w telefonie. Po ustawieniu kolejki odtwarzania i wyłączeniu telefonu, dalej gra muzyka. A już sugerowanie szkodliwego wpływu na dźwięk Bubble jest dopiero fantazją...

9 minut temu, rochu napisał:

Jeżeli nie potrzebujesz pośrednika miedzy streamerem a Tidalem i możesz np zamknąć aplikacje sterującą a dźwięk dalej wydobywa się z głośników. W tedy można mówić o natywnej implementacji serwisu (Qobuz, Tidal)w danym urządzeniu.

dokładnie tak jak w transportach sieciowych wykorzystujących protokół Chromecast, telefon jest tylko pilotem. Można w pełni korzystać z natywnych aplikacji serwisów streamingowych.

3 minuty temu, colcolcol napisał:

Po ustawieniu kolejki odtwarzania i wyłączeniu telefonu, dalej gra muzyka. A już sugerowanie szkodliwego wpływu na dźwięk Bubble jest dopiero fantazją...

i to fantazją ułańską, tak to jest jak wypowiadają się osoby , którym się wydaje, ze "wiedzą".

Wielkie dzięki. Natywny Tidal wyjaśniony. A co to natywna aplikacja (tych "natywności" w audio całkiem sporo...)?

17 minut temu, rochu napisał:

No może tylko wtedy gdy chcę coś z YT puścić na telewizor w salonie. Całkiem zmyślna sprawa.

Idąc tym tropem, uzyskam lepszy dźwięk kiedy filzycznie nacisnę PLAY na odtwarzaczu CD niż jak zrobię to na pilocie ? 🙂 Przecież Chromecast i Airplay to tylko pilot. 

Edytowane przez g88
13 minut temu, colcolcol napisał:

aplikacja jest w strumieniu pomijana. 

i to jest kluczowe !!!! Aplikacja, czy jest to chromecast, czy bubleupnp nie ma i nie może mieć wpływy na dźwięk. Wpływ ma już sam transport sieciowy i DAC.

23 minuty temu, rochu napisał:

Protokół Chromecast służy tylko do komunikacji.

Twoje wypowiedzi świadczą o tym , że nie masz pojęcia o czym mówisz.

Żeby użyć Chromecast do "muzyki" musisz mieć transport sieciowy + DAC i o tym mowa w tym wątku.

Nie mieszaj już proszę Cię.

6 minut temu, g88 napisał:

Idąc tym tropem, uzyskam lepszy dźwięk kiedy filzycznie nacisnę PLAY na odtwarzaczu CD niż jak zrobię to na pilocie ? 🙂 

idealnie to ująłeś 🙂

23 minuty temu, rochu napisał:

Jeżeli nie potrzebujesz pośrednika miedzy streamerem a Tidalem i możesz np zamknąć aplikacje sterującą a dźwięk dalej wydobywa się z głośników. Wtedy można mówić o natywnej implementacji serwisu (Qobuz, Tidal)w danym urządzeniu.

Ja mówię o czymś co znam z autopsji, a ty piszesz mi o "nadziei". Błagam.

Edytowane przez DAWH
2 godziny temu, DAWH napisał:

mam duży dylemat z wyborem DAC, muszę posłuchać kilku i zobaczymy co bardziej się wpasuje. Tym razem więcej uwagi poświęcę na dopasowanie 😉

Ten DAC w Moon jednak nie do końca? Co chcesz zmienić, zmieniając DAC ?

ale ja piszę wyraźnie, że się przekonałem nausznie i nie wychwyciłem różnic. Czy tak trudno przeczytać moje wpisy?\

Nawiasem mówiąc, do tych co krytykuja chromcast jako oprogramowaniem czy wy w ogóle słyszeliście transport Primare NP5 prisma o którym mowa w tym temacie ???? 

Nigdy nie wypowiadam się o urządzeniu jakiego nie słuchałem

Powodzenia

20 minut temu, g88 napisał:

Przecież Chromecast i Airplay to tylko pilot. 

niestety @rochu tego nie rozumie i myli protokół Chromecast (działający na takiej samej zasadzie jak choćby  MusicCast od Yamahy), czyli precyzując nie pilot, bo jest nim telefon, tylko "podczerwień " z urządzeniem Chromecast Audio  za 150zł

4 minuty temu, SigSauer napisał:

Nigdy nie wypowiadam się o urządzeniu jakiego nie słuchałem

Powodzenia

Super, mam nadzieję, że chociaż ty nie mylisz urządzenia Chromcast Audio z protokołem do komunikacji wbudowanym w transporty cieciowe.

Powiedz proszę, w jakim systemie słuchałeś transportu Primare NP5 prisma, przede wszystkim z jakim DAC i co ci w tym transporcie nie pasowało ? Czy zastosowany był zasilacz liniowy czy impulsowy ?

Chętnie skorzystam z twojej opinii, pod warunkiem ze będzie merytoryczna.

Edytowane przez DAWH
14 minut temu, DAWH napisał:

i to jest kluczowe !!!! Aplikacja, czy jest to chromecast, czy bubleupnp nie ma i nie może mieć wpływy na dźwięk. Wpływ ma już sam transport sieciowy i DAC.

Protokół Chromecast służy tylko do komunikacji.

Twoje wypowiedzi świadczą o tym , że nie masz pojęcia o czym mówisz.

Żeby użyć Chromecast do "muzyki" musisz mieć transport sieciowy + DAC i o tym mowa w tym wątku.

Nie mieszaj już proszę Cię.

idealnie to ująłeś 🙂

Ja mówię o czymś co znam z autopsji, a ty piszesz mi o "nadziei". Błagam.

Sorki - ale biorąc pod uwagę, że u większości dyskutantów w tym wątku Tidal czy inny Deezer gra jednak lepiej niż jakieś(może i fajne) radio internetowe z podrasowanym dźwiękiem mp3 - to rozsądnie byłoby przyjąć, że to jednak oni mają rację.

Weź pod uwagę, że część urządzeń (np. Arcam, Naim, Cambridge Audio) używa zarówno natywnej aplikacji Tidal - jak i Chromecasta . Chromecast ma chyba ograniczenie do 24/96, na ma gapless - nie wiem jak z obsługą tego całego MQA. Twierdzenie, że to jest natywny stream jest problematyczne. Pomijam, że ta cała "natywność" tez jest jakimiś totemem. Np. Audirvana może i ciągnie "natywny" stream z Tidala ale i tak lepiej brzmi po zastosowaniu własnego upsamplingu, z Roona jest chyba podobnie - a to raczej najlepsze drogi do uzyskania sensownego brzmienia z tego serwisu. 

17 minut temu, dzarro napisał:

Sorki - ale biorąc pod uwagę, że u większości dyskutantów w tym wątku Tidal czy inny Deezer gra jednak lepiej niż jakieś(może i fajne) radio internetowe z podrasowanym dźwiękiem mp3 - to rozsądnie byłoby przyjąć, że to jednak oni mają rację.

Weź pod uwagę, że część urządzeń (np. Arcam, Naim, Cambridge Audio) używa zarówno natywnej aplikacji Tidal - jak i Chromecasta . Chromecast ma chyba ograniczenie do 24/96, na ma gapless - nie wiem jak z obsługą tego całego MQA. Twierdzenie, że to jest natywny stream jest problematyczne. Pomijam, że ta cała "natywność" tez jest jakimiś totemem. Np. Audirvana może i ciągnie "natywny" stream z Tidala ale i tak lepiej brzmi po zastosowaniu własnego upsamplingu, z Roona jest chyba podobnie - a to raczej najlepsze drogi do uzyskania sensownego brzmienia z tego serwisu. 

Nie zgodzę się z tobą.

Kto ma rację i odnośnie czego ?? Żebym wymienił transport sieciowy bo ma wbudowanego chromecasta ? Próbowałem Audirvanę Studio + Tidal i nie słyszę różnicy. Mam słuchac tych którzy nawet nie słyszeli jak gra mój transport a wmawiają mi, że to on jest źrodłem problemów ?  Serio ?

Radio gra "lepiej" ? Nie każde radio, wspominałem o  357 i wielu ludzi potwierdza. Jeśli lekko rasują dźwięk, to robią to z dobrym skutkiem (do tego doszliśmy).  Dla mnie "lepie', znaczy pełniej, przyjemniej i bardziej wciągająco i nadal uważam ze 357 potrafi pod tym względem zawstydzić nie jedno inne źródło.

Zakładając ten wątek błędnie uznałem, ze winny jest mój transport, natomiast winą ewidentnie musze obarczyć mój DAC. 

17 minut temu, dzarro napisał:

Mylisz pojęcia.

Nie natywnej aplikacji, tylko "Spotify lub Tidal connect". Ja też korzystam z natywnej aplikacji, nie mając opcji Tidal connect właśnie dzięki komunikacji umożliwionej poprzez protokół Chromecast. To bardzo wygodne i nie słyszę, żeby mi degradowało dźwięk z Tidal.

Edytowane przez DAWH
29 minut temu, dzarro napisał:

Pomijam, że ta cała "natywność" tez jest jakimiś totemem.

bardzo proszę, przybliż mi temat, bo chyba nie rozumiem ....

40 minut temu, DAWH napisał:

niestety @rochu tego nie rozumie i myli protokół Chromecast (działający na takiej samej zasadzie jak choćby  MusicCast od Yamahy), czyli precyzując nie pilot, bo jest nim telefon, tylko "podczerwień " z urządzeniem Chromecast Audio  za 150zł

Chyba wiem jak się czuł dr Randall Mindy w telewizji śniadaniowej.

Nie ma sprawy zasuwaj swój program dalej. Ja się wymiksuję, szachy z gołębiem to nie moja działka.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

7 minut temu, rochu napisał:

Chyba wiem jak się czuł dr Randall Mindy w telewizji śniadaniowej.

Nie ma sprawy zasuwaj swój program dalej. Ja się wymiksuję, szachy z gołębiem to nie moja działka.

a ty dalej swoje, chromecast tylko do obsługi TV. Tak...

Który program Bubble / Mconnect  dekoduje pliki lokalne { Dysk Nas , Etc ... } na telefonie/tablecie , mi wydaje się że tylko działają jako ,,pilot" a dekodowanie odbywa się w Stramer/Transport  w moim przypadku Caiyn Idap 6  , jeśli jest odwrotnie to bez sensu by to było nie wiem jak jest z Tidal , Spotify  Idap natywnie nie wspiera tych platform może ktoś wie jednoznacznie jak to jest 

18 minut temu, blackromek napisał:

Który program Bubble / Mconnect  dekoduje pliki lokalne { Dysk Nas , Etc ... } na telefonie/tablecie , mi wydaje się że tylko działają jako ,,pilot" a dekodowanie odbywa się w Stramer/Transport  w moim przypadku Caiyn Idap 6  , jeśli jest odwrotnie to bez sensu by to było nie wiem jak jest z Tidal , Spotify  Idap natywnie nie wspiera tych platform może ktoś wie jednoznacznie jak to jest 

ja tez tak uważam, ale @rochu i @dzarro nie chcę tego wytłumaczyć, bo "wiedzą lepiej".

Godzinę temu, dzarro napisał:

ponawiam prośbę o przybliżenie tego tematu,  co miałeś na myśli "Pomijam, że ta cała "natywność" tez jest jakimiś totemem"

Edytowane przez DAWH

Coś było o ustawieniach w Tidalu , lecz nie mogę znaleźć . 
Czy normalizacja dźwięku ma być włączona , czy też nie ? 
Czy normalizacja w jakiś sposób powoduje degradację dźwięku ? 

Witam,czytam ten wątek z zaciekawieniem,jako szczęśliwy posiadacz wybitnego transportu sieciowego,jak i zarazem źródła jakim jest chromecast audio,w roli transportu jednak wiele lepszy, używam tidala natywnie,jest to według mnie najlepsza opcja jeśli chodzi o wygodę użytkowania, inne aplikacje typu mcconect itd., już nie tak wygodne w użytkowaniu,i tak sobie myślę czy taki transport jak np5 prisma kosztujący 25-krotnosc obecnego transportu przeniesienie mniej w świat super doznań brzmieniowych?, miałem malinki i yamaszki i został poczciwy krążek o wielkim sercu do grania, pozdrawiam.

5 godzin temu, DAWH napisał:

Super, mam nadzieję, że chociaż ty nie mylisz urządzenia Chromcast Audio z protokołem do komunikacji wbudowanym w transporty cieciowe.

Powiedz proszę, w jakim systemie słuchałeś transportu Primare NP5 prisma, przede wszystkim z jakim DAC i co ci w tym transporcie nie pasowało ? Czy zastosowany był zasilacz liniowy czy impulsowy ?

Chętnie skorzystam z twojej opinii, pod warunkiem ze będzie merytoryczna.

Bronisz tego Primare jak Chęstochowy. Jak nie potrafi zagrać Tidal to znaczy ze jest syf i nic żadnym dackim mu nie wyprostujesz. Radio gra, Tidal nie i dac ma to naprawić. Weź coś na gorączkę wypożycza jakis budżetowy streamer gotowca co ma w apce Tidala, Dizeera, Qobuza nagle może być olśnienie. Nie zdziwiłbym się. Np. Silent Angel M1T

Edytowane przez Tomek1777

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Czyli co, bo nie za bardzo rozumiem... ten krążek Chromecast audio ma być taki dobry?

.

Kolega DAWH wierzy że chromecast to takie pasywne łacze, czysta linia, apka pełniącą role "pilota" do Primare. Nie byłby takim optymistą.

Po uważnej lekturze wielu wątków rozumiem, że po wyłączeniu chromecast Primaire nie pociągnie Tidala? Czyli stream np. ze smartfonu, a wtedy to nie pilot i nie natywne odtwarzanie. Tak? 

4 minuty temu, maciek1 napisał:

Po uważnej lekturze wielu wątków rozumiem, że po wyłączeniu chromecast Primaire nie pociągnie Tidala? Czyli stream np. ze smartfonu, a wtedy to nie pilot i nie natywne odtwarzanie. Tak? 

Ja aż tak pracowity nie byłem i nie doczytałem. Jeśli jest tak jak piszesz to by wiele wyjaśniało.

28 minut temu, maciek1 napisał:

Czyli co, bo nie za bardzo rozumiem... ten krążek Chromecast audio ma być taki dobry?

.

Jest po prostu bardzo przyzwoitym brzmieniowo i funkcjonalne urządzeniem do streamingu,o czym świadczy fakt że cena za którą można go teraz sprzedać to jego 5-krotnosc ceny za którą go kupiłem,a było to 100 złotych, coś jest na rzeczy?

14 minut temu, zibi69 napisał:

Jest po prostu bardzo przyzwoitym brzmieniowo i funkcjonalne urządzeniem do streamingu,o czym świadczy fakt że cena za którą można go teraz sprzedać to jego 5-krotnosc ceny za którą go kupiłem,a było to 100 złotych, coś jest na rzeczy?

Ja nabyłem taniutkie Audiopro i jak na razie mnie cieszy 

38 minut temu, zibi69 napisał:

Oczywiście, że jest coś na rzeczy

A to coś objawia się wśród grona posiadaczy tego krążka, wmawianiem/upewnianiem siebie nawzajem, że posiadają sprzętowego geaal'a cebulowej wartości o ponadnaturalnych mocach

Coś w stylu zamiany wody wino czy jakoś tak

Matko... ale wy się stroszycie 😄

1. Jeśli po wyłączeniu telefonu z którego był odpalany Tidal/Deezer/Spotify muzyka nadal gra to znaczy że streamer przejął strumień i jest w stanie go obsłużyć (sam sobie ciągnie z neta i dekoduje). I to jest OK tak długo jak jest w stanie ciągnąć strumień w takiej jakości jak było ustawione w apce.

2. Chromecast ma chyba limit na jakość CD czyli 16/44 i faktycznie potrafi przerzucić pobieranie strumienia na streamer (czyli wyłączasz telefon i gra dalej). No i chromecast jest całkiem dobry w tym co robi.

3. Airplay nie działa jak Chromecast, jest faktycznym streamerem, jak wyłączysz telefon to muza na odbiorniku się wyłącza

4. Może niech autor wątku poda jakiś album co mu źle gra ze streamingu (już się pogubiłem czy to tylko tidal źle gra czy wszystkie serwisy)

5. No i może głupie pytanie, ale czy autor wątku słyszy zniekształcenia wprowadzone przez kompresję w radiu 357?

7 godzin temu, DAWH napisał:

Aplikacja, czy jest to chromecast, czy bubleupnp nie ma i nie może mieć wpływy na dźwięk.

Z BubbleUPnP można korzystać na dwa sposoby. Pierwszy sposób to odtwarzanie plików przez BubbleUPnP i renderowanie odtwarzania na zewnętrzny odtwarzacz (renderer). W tym przypadku BubbleUPnP może mieć wpływ na dźwięk.
Drugi sposób to korzystanie z BubbleUPnP tylko jako pilota sterującego odtwarzaczem w trybie OpenHome renderer. W tym trybie BubbleUPnP nie ma wpływu na dźwięk.

Urządzenie Chromecast Audio (grafitowy krążek) obsługuje pliki 24/96. Obecnie za kwotę poniżej 200zl można kupić łudząco podobne urządzenie iEast M5 AudioCast.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.