Skocz do zawartości
IGNORED

Linia zasilająca

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, msankowski napisał:

Parę lat temu zrobiłem sobie do pokoju audio dedykowaną linię zasilania. W standardzie Castoramy, przewód zwykły miedziany 4mm², z zabezpieczeniami Legrand. Żadnych szczególnych doznań audio mi ta linia nie dostarczyła, ale zakłóceń z urządzeń AGD i oświetlenia teraz nie słychać. A wcześniej było. To takie moje 3 grosze.

Nie dziwi podobna Koda ma wybitne zasilanie.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Chyba, ze jest tam jakas tajemnica, o ktora wlasnie pytam.

Nie ma żadnej tajemnicy. Kiedy moja instalacja audio była podłączona do zastanej linii, której "topografii" nie znam, każde włączenie/wyłączenie agregatu w lodówce powodowało "pyk" w głośnikach. A przy wydzielonym obwodzie nie powoduje, ot co.
6 minut temu, msankowski napisał:

Nie ma żadnej tajemnicy. Kiedy moja instalacja audio była podłączona do zastanej linii, której "topografii" nie znam, każde włączenie/wyłączenie agregatu w lodówce powodowało "pyk" w głośnikach. A przy wydzielonym obwodzie nie powoduje, ot co.

Zakładam, że sam nie robiłeś tej linii tylko zrobił ją elektryk?

A nie wziąłeś pod uwagę, że przyczyna mogła leżeć zupełnie gdzie indziej?

No bo skoro nie znasz topografii to nie wiesz co i jak zostało zrobione, nieprawdaż?

Muszę przewietrzyć mój system…

Zakładam, że sam nie robiłeś tej linii tylko zrobił ją elektryk?
A nie wziąłeś pod uwagę, że przyczyna mogła leżeć zupełnie gdzie indziej?
No bo skoro nie znasz topografii to nie wiesz co i jak zostało zrobione, nieprawdaż?

Mam uprawnienia SEP, zrobiłem sam. Topografii zastanej sieci nie znam w szczegółach. Natomiast budowę dodatkowego obwodu znam.
38 minut temu, msankowski napisał:

Mam uprawnienia SEP, zrobiłem sam. Topografii zastanej sieci nie znam w szczegółach. Natomiast budowę dodatkowego obwodu znam.

Czy żyła PE twojej linii audio łączy się w rozdzielni z żyłą linii lodówkowej ?

Zakładam że masz doprowadzoną do domu jedna fazę. A co z żyłami L i N tych linii?

Edytowane przez pmcomp

Nie, wchodzi do doniczki z paprotką, codziennie podlewanej. Przecież wiadomo, że to najlepiej sprawdzone uziemienie dla audio.
9 minut temu, msankowski napisał:
14 minut temu, pmcomp napisał:

Nie, wchodzi do doniczki z paprotką, codziennie podlewanej. Przecież wiadomo, że to najlepiej sprawdzone uziemienie dla audio.

Super. Zerknij na ten schemat, a tu jest instalacja trójfazowa) i wytłumacz mi prosze jakim cudem zakłócenia nie przenoszą się pomiędzy liniami, skoro żyły N i PE są wspólne dla całej instalacji?

schemat-instalacji-elektrycznej-w-domu-.

Co tam jest takiego w tej twojej linii audio, że zakłócenia nie chcą przez nią przałazić zakładając np. że twoja dedykowana linia audio to piętro, pokój 2, a lodówka to parter, kuchnia?

Edytowane przez pmcomp

Dla mniej wtajemniczonych dopisze, że na tym schemacie nie zaznaczono połączeń do gniazdek elektrycznych. Nalezy sobie wyobrazić, że żyła PE idzie od rozdzielni w gwiazdę do każdego bolca PE w gniazdku, podobnie zyła N. Natomiast żyły L od każdego pojedynczego bezpiecznika ida do odpowiedniego bolca do gniazd w pomieszczeniach zabezpieczanych tym pojedynczym bezpiecznikiem.

Edytowane przez pmcomp

I do tego … ze schematu widać, ze zyly gorace L (L1, L2, L3) sa wspólne dla obwodow wiszacych na jednej fazie obwodu (kolory czarny, czerwony, beżowy), dla kazdej fazy.

I koniec calej tajemnicy poprawnie wykonanej instalacji elektrycznej.

Edytowane przez pmcomp

Co tam jest takiego w tej twojej linii audio, że zakłócenia nie chcą przez nią przałazić

Wiesz, mam chyba mniej czasu niż Ty. Nigdzie nie napisałem, że żadne zakłócenia się nie przedostają pomiędzy obwodami w sieci.

Może to prądowe prawo Kirchoffa zamanifestowało się tak, że zaburzenie w obwodzie zasilającym lodówkę, wywołane wyłączeniem agregatu, jest obserwowane większe w tym, niż w jednak oddzielnym obwodzie utworzonym dla audio.
16 minut temu, msankowski napisał:

Wiesz, mam chyba mniej czasu niż Ty. Nigdzie nie napisałem, że żadne zakłócenia się nie przedostają pomiędzy obwodami w sieci.

Może to prądowe prawo Kirchoffa zamanifestowało się tak, że zaburzenie w obwodzie zasilającym lodówkę, wywołane wyłączeniem agregatu, jest obserwowane większe w tym, niż w jednak oddzielnym obwodzie utworzonym dla audio.

Moze? 

I na takim „moze” opierasz twierdzenie o dedykowanej linii audio jako panaceum na polepszenie dzwieku systemu audio?

A moze wytlumaczysz mi dlaczego superduper kabel i superduper bezpiecznik w rozdzielni na obwodzie audio polepsza dzwiek? Tez prawo Kirchoffa? 😉 

Dobrze chociaz, ze nie twierdzisz ze dajac nowy kabel z Castoramy dzwiek audio ci sie nie polepszyl 😉 .

🙂 .

Nie rozumiem jedynie dlaczego dales kabel 3x4mm2, skoro wystarczy 3x2,5mm2 ale mogles miec taka zachciankę.

A wracajac do pierwszego prawa Kirchoffa jaki to musialby być prad przy wlaczeniu tego agregatu w lodowce, zeby jego chwilowe „zabranie” wplynelo na wartosc pradu w gniazdku audio? Typowa słabo energooszczedna lodowka pobiera ok. 2A. Nie mowiac juz o tym, ze na tej samej fazie wezel pradowy na dwoch roznych obwodach jest taki sam wiec prawo Kirchoffa dziala tak samo przy jedym obwodzie jak i przy dwoch.

Edytowane przez pmcomp

10 minut temu, msankowski napisał:

Ty jednak sam ze sobą lubisz podyskutować.

Nie. Pokazuję jedynie, ze nie ma zadnego technicznego uzasadnienia na budowanie superduper dedykowanej linii audio na superduper elementach, jezeli instalacja elektryczna jest poprawnie wykonana.

Jak widze ty sam, majac pojecie „o pradzie” takiego uzasadnienia technicznego nie przedstawiasz. Bo zakladam, ze twoje uprawnienia SEP nie są dęte 😉 . A ja juz widzialem np. patenowych sternikow morskich (a moze patentowanych), ktorzy nie umieli zacumowac w marinie.

A ludziska forum czytaja i im sie makaron na uszy nawija 🙂 . I leca do sklepu kupowac kwantowy prąd.

BTW przytoczone przez Ciebie prawo Kirchoffa udowadnia, ze zadne superduper gniazdka, kable czy bezpieczniki zadnego wplywu na prad w liniach elektrycznych w naszych domostwach nie maja. Powtorze, przy prawidlowo wykonanej instalacji elektrycznej. A ma na to wplyw lokalny dostawca energii.

Edytowane przez pmcomp

Nie.

To gdzie ja coś takiego twierdziłem?

I na takim „moze” opierasz twierdzenie o dedykowanej linii audio jako panaceum na polepszenie dzwieku systemu audio?
15 minut temu, msankowski napisał:

I jeszcze swoje posty wstecznie edytujesz, żeby lepiej wypaść...

Napisz jeszcze, ze mam parcie na szklo …

Masakra.

Obalilem twoje „lodowkowe” twierdzenia to sie probujesz odgryzać czy mscić ??? 

😱😡😳

Moze merytoryczniesie odniesziesz, cos o pradzie?

PS. na edycje postow jest 15 minut. Tak dziala to forum. Nie wiedziales?

Edytowane przez pmcomp

Dobra, z tą edycją postów to ja coś źle zobaczyłem w telefonie, przepraszam za ten komentarz.

A w ogóle, to proponuję mniej emocji w tych dyskusjach. Wiecie pewnie, po czym się poznaje "dobrego czekistę"?
Po tym że ma umysł zimny a serce gorące. Tego sobie i innym życzę w nowym roku.

3 godziny temu, pmcomp napisał:

A wracajac do pierwszego prawa Kirchoffa jaki to musialby być prad przy wlaczeniu tego agregatu w lodowce, zeby jego chwilowe „zabranie” wplynelo na wartosc pradu w gniazdku audio?

styki, może styki na jakimś obwodzie są poluzowane, następuje iskrzenie i "pyk"

prawdę mówiąc, jeżeli wiadomo że lodówka robi pyk dobrze by było sprawdzić tę lodówkę a nawet obwód do którego jest wpięta.

mam w mieszkaniu wszystko na prąd oprócz ogrzewania (mocowo to płyta elektryczna i bojler), kilkanaście elementów audio-video wpiętych przez listwy (6+8 i to już za mało, bo jeszcze dodatkowa listewka) do dwóch gniazdek, zero brumienia, szumów, pętli masy. cisza w głośnikach, a nie jest to hajend.

Edytowane przez ro35

Raczej stawialbym na problem z kompresorem lodówki. Czasy dobrych kompresorow sie skonczyly. Teraz sa tanie kompresory.

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Raczej stawialbym na problem z kompresorem lodówki. Czasy dobrych kompresorow sie skonczyly. Teraz sa tanie kompresory.

Mierzyłem kiedyś z czystej ciekawości pobór prądu lodówki marki Samsung wyprodukowanej jeszcze na "nie chińskich" podzespołach, przy użyciu watomierza takiego wpinanego w gniazdo sieciowe. Pobór wyniósł typowo około 80 wat, ale w czasie rozruchu nastąpił udar około 500 wat, co wprawiło mnie w osłupienie. Nie wiem czy wierzyć takim watomierzom. Raczej nie.

8 godzin temu, pmcomp napisał:

Nie. Pokazuję jedynie, ze nie ma zadnego technicznego uzasadnienia na budowanie superduper dedykowanej linii audio na superduper elementach, jezeli instalacja elektryczna jest poprawnie wykonana.

Jak widze ty sam, majac pojecie „o pradzie” takiego uzasadnienia technicznego nie przedstawiasz. Bo zakladam, ze twoje uprawnienia SEP nie są dęte 😉 . A ja juz widzialem np. patenowych sternikow morskich (a moze patentowanych), ktorzy nie umieli zacumowac w marinie.

A ludziska forum czytaja i im sie makaron na uszy nawija 🙂 . I leca do sklepu kupowac kwantowy prąd.

BTW przytoczone przez Ciebie prawo Kirchoffa udowadnia, ze zadne superduper gniazdka, kable czy bezpieczniki zadnego wplywu na prad w liniach elektrycznych w naszych domostwach nie maja. Powtorze, przy prawidlowo wykonanej instalacji elektrycznej. A ma na to wplyw lokalny dostawca energii.

A dlaczego akurat ciebie mają słuchać 😂 a co robią to ich sprawa.

I na co wydają pieniądze.

Jeszcze raz to napiszę bo widzę, że mój ostatni wpis został dość skutecznie "zasypany" przez słyszących pomiarami. Jaki jest prawdziwy cel tego "zasypu" nie wiem. Mam to w de.

Jeśli macie możliwość to róbcie dwie linie zasilające ze zwykłego przewodu ydyp 3x2.5 mm² ewentualnie 4 mm². Dwie po to aby rozdzielić wzmacniacze od źródeł. To moim zdaniem jest kluczowe ale równie ważna jest jakość połączeń. 

Pozdrawiam 

45 minut temu, rpm napisał:

Jeszcze raz to napiszę bo widzę, że mój ostatni wpis został dość skutecznie "zasypany" przez słyszących pomiarami. Jaki jest prawdziwy cel tego "zasypu" nie wiem. Mam to w de.

Jeśli macie możliwość to róbcie dwie linie zasilające ze zwykłego przewodu ydyp 3x2.5 mm² ewentualnie 4 mm². Dwie po to aby rozdzielić wzmacniacze od źródeł. To moim zdaniem jest kluczowe ale równie ważna jest jakość połączeń. 

Pozdrawiam 

Do rozdzielni koniecznie wlozyć krażek n-audio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Bez tego to nie ma sensu. Bedzie kwantowy prad co wzmocni działanie bezpiecznikow w tablicy, superduper kabla linii zasilajacej i gniazda nasciennego audio. Rodowanego i pokropionoego woda n-audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

5 godzin temu, rpm napisał:

rozdzielić wzmacniacze od źródeł

To jest bezwzględnie konieczne.

Realizacja dla stopnia mocy, jest niemal przeciwstawna wobec potrzeb źródeł.

Pozdrawiam.

5 godzin temu, rpm napisał:

Wytłumacz mi proszę po co jak i tak te wszystkie druty łączą się w gwiazdę w rozdzielni (patrz schemat kilka postów powyżej). 

To co to za rozdzielenie ???

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Wytłumacz mi proszę po co jak i tak te wszystkie druty łączą się w gwiazdę w rozdzielni (patrz schemat kilka postów powyżej). 

To co to za rozdzielenie ???

Ja zerknę, ale chyba na to czy w gwiazdę czy w trójkąt to użytkownik, który nie prowadzi zakładu przemysłowego nie ma wpływu.

Gwiazda, bo to potencjał faza względem zero? 

W dniu 2.01.2025 o 16:04, partick napisał:
W dniu 2.01.2025 o 15:28, pmcomp napisał:
Moim zdaniem najfajniejsze kolumny z epoki PRL-u.

No właśnie, PRL-u - kupowane przez ówczesnych dwudziestolatków 😄

Ale jedynie niektórzy mogli je zakupić, bo nie kierowali się słuchem a dostępnością lub wyglądem.

ZG 40C/ ?

Te z membraną bierną i kopułką były/są  OK.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Godzinę temu, xetras napisał:

Gwiazda, bo to potencjał faza względem zero? 

Nie, w gwiazdę bo od jednego punktu do każdego gniazdka czy jak na przykładzie wyżej do pomieszczenia, w którym równolegle może być kilka gniazdek. Ale takie połączenie dalej jest gwiazdą.

Nie ma tam żadnego trójkąta. Jak będzie to będą pętle masy.

Dawałeś fotkę, ale raczej z instalacji "przemysłowych" 

Gwiazda tylko w 3fazowych przyłączach jest.

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Gwiazda_(po%C5%82%C4%85czenie)

W obwodach 1 fazowych to gałąź

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• Pokaż nowe odpowiedzi